Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Acanthocercus atricollis
Sdílet:

Acanthocercus atricollis

Acanthocercus atricollis Agamidae Agama atricollis, Stellio atricollis, Laudakia atricollis) Agama modrá Výskyt: vyskytuje se v nejméně...

Agamidae
Agama atricollis, Stellio atricollis, Laudakia atricollis)
Agama modrá

Výskyt: vyskytuje se v nejméně šesti poddruzích ve východní a střední Africe (od Konga na západě, po Etiopii na východě). Dává přednost suché buši, kde žije především na vyvýšených místech, převážně ve větvích.
Popis:
Klasicky stavěná, dorsoventrálně zploštělá agama s velkou, modře zbarvenou hlavou a přední částí těla. Stejně modrý je i konec ocasu. Zadní polovina těla a zesílený kořen ocasu je hnědý s pískovým skvrněním. Samičky jsou převážně šedohnědé. Dorůstá délky 30-35 cm.
Terárium:
80x50x50 (v) cm s podkladem písku, několika kameny, mělkou miskou na vodu a množstvím silnějších i slabších větví rozčleňujících vnitřní prostor. Denní teploty 27-30 st. C s možností lokálního ohřevu až na 40 st. C. Nutný je noční pokles na 20 st. C a lehké večerní porosení. Přes den vyžadují silnější osvětlení, prospěšné je UV záření.
Chov:
1,2-3. Samičky snáší 8-15 vajíček, která zahrabávají. Jejich inkubace při 27,5-29,5 st. C trvá kolem 74 dní (Zoffer). Ke krmení předkládáme hmyz vhodné velikosti, mláďatům ve zvýšené míře dotujeme potravu vitamíny a minerály. Chov tohoto druhu není příliš náročný.
Literatura: Kocián M. - Leguáni a agamy, 1998
Manthey, Schuster - Agamen, 1992
Zoffer D.J. - Agamid Lizards, 1996

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru