Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka dvouskvrnná Elaphe bimaculata, Colubrinae
Sdílet:

Užovka dvouskvrnná Elaphe bimaculata, Colubrinae

Výskyt: tato nevelká, nicméně velmi krásná užovka, pochází ze střední Číny z provincií Hunan, Chongoing a Liupanshui. Vyhledává kamenité svahy se sporadickým porostem křovin a jednotlivých stromů, občas může být nalézána i v blízkosti lidských obydlí, kde hledá hlodavce.

Popis

Podle Schulze lze ve zbarvení rozeznat tři barevné formy, přičemž základní zbarvení může být žlutohnědé, žluté či šedé. Kresbu pak tvoří čtyři hnědočervené podélné pruhy, které se mohou rozpadat do skvrn. Tito hadi dorůstají do délky necelého jednoho metru, samičky jsou větší než samci. Pohlaví je dobře rozeznatelné již podle šířky ocasu, která je u samců pod kloakou větší.

Chov

Zřizujeme pro ně terária rozměrů 50×50×50 cm s podkladem směsi hrubého písku s rašelinou, bukovými štěpky, případně jen s novinami. Zde můžeme chovat pohromadě jeden až dva páry. Zařízení tvoří silnější větve nebo kořeny a úkryt z kusu kůry, nezbytná je napájecí miska s vodou. Denní teploty udržujeme na průměrných 26 °C s nočním poklesem na 20 °C. Večer terárium porosíme. Pro zdárný odchov je dobře zazimovat zvířata při 15 °C po dobu asi dvou až tří měsíců. Ke krmení jim předkládáme laboratorní hlodavce vhodné velikosti. V přírodě se živí prakticky vším co dokáží přemoci, loví tedy hlodavce, ptáky i ještěry. Asi měsíc po páření klade samička menší počet vajec, zpravidla kolem čtyř kusů. Vajíčka přeneseme do inkubátoru s teplotou 28 °C, kde se z nich poměrně dlouhá mláďata (20–25 cm) líhnou za 30–35 dní. Mladé užovky přijímají potravu bez problémů po prvním svlékání. Nabízíme jim myší holátka. Dospívají ve věku jeden až jeden a půl roku. Jde o nenáročné chovance vhodné pro začátečníky i pokročilé chovatele.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru