Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Python reticulatus - Boidae
Sdílet:

Python reticulatus - Boidae

Krajta mřížkovaná Výskyt: Tento druh obývá deštné lesy jihovýchodní Asie - od Barmy směrem na jihovýchod celou Zadní Indii a Indonésii až po Timor...

Krajta mřížkovaná

Výskyt: Tento druh obývá deštné lesy jihovýchodní Asie - od Barmy směrem na jihovýchod celou Zadní Indii a Indonésii až po Timor (po 130 st. vých.d.).

Popis: V průměru dorůstá délky 4 - 6 m, ale může dosáhnout 7 - 8 m. Rekordní délky dosahovala krajta tohoto druhu ulovená na Celebesu, která měřila 9,76 m (Felix 1978). Zbarvení je převážně žlutohnědé či okrové s kresbou tmavě hnědých, žlutě lemovaných kosočtverců připomínajících mříž. Na bocích jsou v rozích kosočtverců bílé trojúhelníkové skvrny, jejichž vrchol směřuje vzhůru. Od oka ke koutku tlamy se táhne úzký tmavý proužek, který pokračuje přes krk a navazuje na mřížkování těla.Tento had má 69 - 80 řad dorsalií. Ventrálních štítků je 297 - 332. Anální štítek není rozdělěný. U samců jsou v oblasti pánve výrazné drápky.

Terárium: Vyžaduje prostorné terárium, jehož rozměry se řídí momentální velikostí chovaných zvířat. Obecně lze doporučit nádrže 1-2x1x1 m se silnou větví nebo dřevěnou policí. Součástí by měla být větší nádoba na vodu nebo bazének.Denní teploty kolem 28 st.C a možností vyhřátí např. na topném kameni. V noci teplotu snižujeme na zhruba 24oC. Nutné je každodenní porosení celé nádrže i zvířat vlažnou vodou.

Chov: Při chovu je výhodnější oddělený chov obou pohlaví (nebo alespoň jejich krátkodobé oddělení před začátkem chovné sezóny). Připouštění provádíme na podzim, přičemž je dobře umístit spolu dva samce, kteří se vzájemnými souboji, ale i pouhou přítomností, povzbuzují. Noční teploty snížíme na 20 - 22oC po dobu asi dvaceti dní. Za 3 - 4 měsíce po páření klade samička 20 - 50 (vyjímečně až 100) vajec, která někdy zahřívá. Většinou je nutné umístit vejce do inkubátoru, kde se z nich za 60 - 80 dní (54 - 105 dní, podle podmínek) líhnou mláďata. Inkubaci provádíme při teplotách 29 - 32oC a vysoké vlhkosti (95%r.v.). Vylíhlá mláďata měří 70 - 80 cm a potravu začínají přijímat po prvním svlékání.

Literatura: Felix J.- Hadi,SZN 1978
Kocourek I.,Král J.- Terárium A-Z,Ratio
Marais J.- Fascinující svět hadů,Rebo 1995
Schmidt D.- Schlangen,1989
Trutnau L.- Schlangen 1, 1988
Weidensaul S.- Hadi světa, Svojtka a Vašut 1997
FAUNA 10/97,12/96,13/96,15/96

 

 

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Ing. Pavel Horký
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru