Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ambystoma mexicanum golden albino Průběh metamorfózy
Sdílet:

Ambystoma mexicanum golden albino Průběh metamorfózy

Dne 16. listopadu 2008 jsem na burze v Hradci Králové zakoupil dva jedince zlatých Axolotlů mexických o velikosti asi patnáct centimetrů. Doma jsem je přemístil do již připravené nádrže s odstátou vodou, o rozměrech 55×35×35 centimetrů (d×vך), ve které teplota vody nepřesahuje 15 °C. Ke krmení jsou předkládány patentky, rybí filé a žížaly rousnice, po kterých se „můžou utlouct“. Axolotlům se daří dobře, bez problémů přijímají potravu a rostou jako z vody (obr. 1).

Krmení patentkami

Při krmení patentkami je vždy po jednom přemisťuji do menší plastové krabičky, protože v zápalu žravosti vždy rozcupovali patentky po celém akváriu, které se tím pádem muselo častěji čistit. V pondělí 9. února 2009 jsem se nestačil divit, jaké mě čekalo překvapení po krmení již zmiňovanými patentkami. Při bližším zkoumání akvária, jsem nalezl jedince schovaného pod kořenem, který měl téměř holé vnější žábry (obr. 2).

Menší akvaterárium

Přemístil jsem ho do menšího akvaterária, které bylo tvořeno vodní plochou s postupným přechodem na souš. Zde jsem již pozměnil teplotu vody na 20 °C. Axolotlovy žábry se neustále zmenšovaly a ubýval i ploutvovitý lem. Ten původně začínal již za hlavou a 11. února 2009 se nacházel až za kořenem ocasu (obr. 3).

Z vodního dráčka na zlatého mloka

Také oči začaly dostávat vypouklý tvar. Čím dál častěji se zdržoval na souši. Do vody se chodil hlavně svlékat a to velmi často. V sobotu 14. 2. 2009 – pouhých pět dnů od počátku metamorfózy, již neměl axolotl téměř žádné žábry (obr. 4) a většinu času se zdržoval na souši.
Po dalším týdnu byl již zcela přeměněn. V akvateráriu je chován doposud. Bez problémů přijímá předkládanou potravu - žížaly, filé, cvrčky a menší druhy švábů. Nevím sice, čím byla přeměna způsobena, jestli změnou teploty vody v nádržce na krmení patentkami a případná změna PH, nebo jestli je to genetickou změnou (golden albino). Vím však, že to byl velmi vzrušující zážitek. Na vlastní oči a během tak krátké doby (zhruba týden dramatických změn) jsem měl možnost vidět přeměnu již tak zajímavého tvora z vodního dráčka na zlatého mloka.

Autor textu: Roman Drábek
Autor fotografií zdroj: Roman Drábek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru