Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Barevné formy Pantherophis guttatus (Elaphe guttata) Díl druhý – Hypomelanická zvířata
Sdílet:

Barevné formy Pantherophis guttatus (Elaphe guttata) Díl druhý – Hypomelanická zvířata

V dnešním pokračování o barevných formách užovek červených se budeme zabývat hypomelanickými zvířaty v různých barvách a formách. Nejdříve je ale potřeba vysvětlit, že hadi hypomelaničtí jsou takoví, kteří úplně anebo částečně postrádají černý pigment – melanin. Taková zvířata mohou vzniknout tzv. spontánní mutací, když se bez zjevné příčiny objeví ve snůšce klasicky zbarvených hadů takovéto světlé zvíře.

Jiná cesta ke získání hypomelanických zvířat je selektivní výběr, kdy se po generace vybírají a páří zvířata s co nejmenším množstvím černého pigmentu. Hypomelanismus je také možné přenést (a také se tak již stalo) na všechny ostatní barevné formy E. guttata, v jejichž barvě je melanin obsažen. A právě tak vniklo několik nových barevných forem.

Základní typy Hypo E. guttata

Hypo (typ A) – jedná se o klasicky, tedy přírodně zbarvené hady, u kterých je silně redukován nebo chybí melanin. První takové zvíře objevili v polovině 80. let minulého století na výstavě plazů na Floridě Bill a Kathy Love. Zvíře koupili a tuto genetickou zvláštnost v několika generacích upevnili. Dnešní Hypo A pocházejí z různých linií a různých chovů a mohou se vzhledově dost lišit.
Z tohoto typu byla vyšlechtěna forma Crimson a Miami Hypo a také Hypo typ B:
Sunkissed – hypomelanická forma typ B – tato barevná mutace byla vyšlechtěna Kathy Love pomocí Hypomel zvířat typu A a její vlastní linie Okeetee, což jsou gutaty s velkými červenými sedly, lemovanými silnou černou linkou a kontrastně zbarvené. Pro tuto formu se používá také výraz Hypo Okeetee.
Lava – je zvláštní a krásná hypomelanická forma, která se vzhledově podobá amelanické formě Sunglow, ale bylo u ní prokázáno, že je geneticky odlišná od ostatních Hypo.
Ultra Hypo – je poslední geneticky ověřenou a velmi zvláštní formou Hypo. Ačkoliv není barevně od ostatních Hypo výrazně odlišná, je jedinečná v jiné věci. Je to jediná co–dominantní forma užovek červených. Při spáření jedince této formy s amelanistickou guttatou se v potomstvu objeví 100 % mláďat formy Ultramel, což je amelanická forma Ultra.
Další hypomelanické formy, jako Christmas nebo Dream Hypo jsou v v současnosti geneticky testovány, aby se potvrdilo, zda se jedná o ustálené, geneticky založené mutace, což přispívá k mnoha nesrovnalostem, které okolo hypomelanických forem gutek panují. Bylo zjištěno, že některé Hypo formy jsou spolu nekompatibilní geneticky a hypomelanismus není vždy u potomstva přenášen tak, jak se očekává.

Barevné formy

Amber – kombinace Caramel×Hypo, je to forma, u které lze bezpochyby říct, že čím je had starší, tím je pěknější. Po vylíhnutí had vypadá jako světlý Caramel, má hodně světlou základní barvu a sedla v odstínech hnědé. Stárnutím had zesvětluje a hnědá barva se mění na žlutohnědou.Tak jako u všech Hypo forem se i u Ambera může objevovat slabé černé lemování skvrn.
Crimson – hypomelanická forma Miami Phase, kterou vyšlechtil Rich Zuchowski. Tato nádherná zvířata se vyznačují šedivým podkladem, který může v některých liniích přecházet až do hodně světlé oranžové. Sedla jsou karmínově červená až hnědočervená.
Hypo Miami – v podstatě se jedná o skoro stejnou formu jako Crimson, kterou ale vyšlechtil Don Soderberg. U této formy je víc kladen důraz na šedostříbrnou podkladní barvu. Sedla jsou červená až hnědočervená a měla by hodně kontrastovat s podkladní barvou.
Hypo Lavender – tato nádherná forma vzniká kombinací Lavender×Hypo, a tak jako u všech Hypomelanických forem má strašně velkou barevnou rozmanitost. Některá zvířata této formy jsou hodně světle růžová až oranžová s šeříkovou barvou sedel a u některých nejde skoro poznat rozdíl od formy Lavender. Rozdíl je pouze v tom, že jsou světlejší.
Ghost – vzniká křížením Hypomelanistic×Anerythristic (typ A). Tito tajemní „duchové“ postrádají díky anery genu většinu červených pigmentů a hypo gen redukuje černou barvu, kterou zesvětlí. V některých liniích této formy se objevují odstíny hnědé barvy a to hlavně v sedlech. Stárnutím hada se u některých dostává do popředí žlutá barva, a to hlavně ve spodních partiích hlavy a krku. Ta však může v některých extrémních případech přecházet na bocích hada až ke kloace.V podstatě se jedná o totéž, co je vidět u některých zvířat Snow nebo Anery typ A.Vzácností a specialitou u některých ghostů je, že mají červené oči.
Silver Ghost (Silver Queen) – tato velice zajímavá forma duchů vznikla z linie Miami Phase. Je kladen důraz na šedostříbrnou základní barvu.
Coral Ghost – selektivně vybíraní duchové. Vzhledem ke značné proměnlivosti hypomelanických zvířat se již forma ghost rozděluje na další formy a mezi některé uznávané formy, pokud nebereme v úvahu Silver Ghost, patří právě Coral Ghost a Pastel. Zvířata jsou hodně růžová.
Pastel – další ze selektivně vybíraných duchů. U této formy se vybírají zvířata se světle béžovým podkladem a celkově by zvířata měla být světlejší než Ghosti.
Cinnamon – jedná se o hybrid gutáty s P. emoryi. Jde o podobného hada formě Creamsicle s tím rozdílem, že Creamsicle je vyšlechtěn z amelano×emoryi a Cinnamon hypo×emoryi. Barva hada je o něco tmavší než u Creamsicle a na sedlech ještě můžou být znatelná černá obroubení.
Phantom – kombinace Hypomelanistic×Charcoal (Anery typ B). Tato varianta je hodně podobná formě ghost, i když je o něco světlejší. Na rozdíl od ghostů jsou barvy spíš v šedých odstínech. I u těchto zvířat se můžou v malé míře objevovat odstíny žluté a to hlavně v oblasti hlavy a krku.
Coral Snow – krásná růžová Snowka, která je výsledkem kombinace tří recesivních genů a to Hypomelanistic×Amelanistic×Anerythristic typ A.
Ultramel – již výše popsaná forma, která vypadá velmi podobně jako amelano nebo hypo, má však tmavší rubínové oči. Jedinečností této formy je co–dominance, kde při páření s amelano formou vzniká už v první generaci 50 % mláďat ultramelů a 50 % amelano. Další zvláštností je, že když zkřížíme dvě ulramely mezi sebou, nebudeme mít všechna mláďata ultramel, ale 50 % ultramelů, 25 % ultra a 25 % amelanických hadů.
Golddust – další co–dominantní forma, která vzniká kombinací ultra×amelano×caramel.V mládí jsou zvířata podobná na formu butter s tím rozdílem, že mají tmavší oči. V dospělosti jsou barevně mezi formou Butter a Amber. Název této formě (zlatý prach) dal Rich Zuchowski díky nádherné barvě zvířat, která je zlatožlutá.

Autor textu: Václav Chadima
Autor fotografií zdroj: Václav Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru