Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Korálovky – seriál 3. Druhy a poddruhy
Sdílet:

Korálovky – seriál 3. Druhy a poddruhy

V České Republice je chov korálovek již poměrně velmi rozšířený, zdaleka ale ne každý chovatel korálovky či korálovek ví, jak širokou paletu druhů a poddruhů pojem korálovka zahrnuje. Většinou si pod tímto pojmem představí jeden či jen několik konkrétních poddruhů. Proto někdy, když si vyslechnete od dvou různých chovatelů charakteristiku (ať již vzhledu, chování či nároků a potřeb) korálovek, můžete mít pocit, že jste se dozvěděli informace o dvou naprosto rozdílných druzích hadů. Stejně tak málokterý chovatel korálovek zná a dokáže vyjmenovat všechny druhy a natož poddruhy korálovky.

Ucelený přehled

Naším cílem není seznámit vás nyní detailně s každým druhem a poddruhem korálovek, ale poskytnout ucelený přehled, který vám pomůže se v druzích a poddruzích orientovat. Ať již korálovky chováte a rádi by jste se o nich dozvěděli víc nebo se je teprve chystáte začít chovat a rádi by jste měli k dispozici základní informace, které vám mohou pomoci s výběrem toho správného druhu korálovky. Respektive vám řeknou, z jaké palety poddruhů je možné si vybrat. Proto bychom vám rádi poskytli co nejucelenější přehled druhů a poddruhů korálovek, spolu se základními informacemi o nich.
Na druhou stranu je třeba říci, že taxonomie korálovek je živá a průběžně se dle nových poznatků a rozhodnutí mění a vyvíjí. Nedávno například dokonce přibyl nový druh Lampropeltis webbi, či byli sloučeny poddruhy Lampropeltis pyromelana pyromelana, Lampropeltis pyromelana infranabilis a Lampropeltis pyromelana woodini pod společný poddruh Lampropeltis pyromelana pyromelana. V současné době je zvažován další osud poddruhů druhu Lampropeltis mexicana. Proto prosím berte jak náš, tak i jiné seznamy druhů a poddruhů korálovek jako užitečnou informaci, nikoliv však jako nutně platnou a neměnnou informaci, ze které lze za každých okolností vycházet.

Zavádějící české názvy

Zároveň bychom rádi zopakovali, že české názvy korálovek jsou poněkud zavádějící, neustálené a zejména nekompletní, takže jednak sami používáme a zároveň doporučujeme i ostatním chovatelům používat pouze a jen latinské názvy. Případně se může ukázat jako užitečná i znalost i anglických ekvivalentů, protože nejvíce korálovek je chováno a odchováváno chovateli v USA a poměrně často i ve Velké Británii. Ze stejného důvodu je nejrozšířenější a nejpočetnější i anglicky psaná literatura o korálovkách. Nicméně je-li to možné, pak i při kontaktu s chovateli z USA či UK preferujte latinské názvy korálovek. Vyvarujete se tak mnoha problémům a nedorozuměním, které pro vás mohou mít fatální následky.

Devět druhů

Korálovky jsou v současné rozděleny do celkem devíti druhů a to Lampropeltis alterna, Lampropeltis calligaster, Lampropeltis getula (slyšeli-li jste kdy o kanibalismu korálovek, pak se tato informace s nejvyšší pravděpodobností týkala právě tohoto druhu), Lampropeltis mexicana, Lampropeltis pyromelana, Lampropeltis ruthveni (tento druh nemá poddruhy), Lampropeltis triangulum (tento druh má naopak nejvíce poddruhů, které se od sebe velmi liší a to jak do velikosti, tak do barev i kreseb), Lampropeltis webbi (tento druh byl poprvé objeven v roce 2000 a popsán v roce 2005, nemá poddruhy) a jako poslední Lampropeltis zonata. Je důležité si uvědomit, že tyto zmíněné druhy a poddruhy jsou přírodními „variantami“ a tedy základem, ze kterého chované a šlechtěné korálovky jako takové vycházeji. A zatímco přírodních „variant“ je jen několik málo desítek, tak počet vyšlechtěných variant a mutací lze vyjadřovat v řádu stovek, ne-li tisíců. Často také dochází ať již k záměrnému nebo dokonce z neznalosti k náhodnému křížení poddruhů či dokonce druhů korálovek.

Co se dozvíte příště

V příštím díle (ve Fauně č. 11/2009) najdete ucelený přehled - tabulku druhů a poddruhů korálovek spolu s charakteristikou vybraných druhů.
Máte-li jakékoliv dotazy či komentáře ohledně tohoto článku, případně jiný dotaz týkající se korálovek, napište nám je prosím na [email protected], pokud to bude v našich silách, tak na všechny odpovíme a ty nejčastější a nejzajímavější zde i zveřejníme.

Autor textu: Martina a Radim Soukupovi
Autor fotografií zdroj: Martina a Radim Soukupovi
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru