Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Barevné formy Pantherophis guttatus (Elaphe guttata) Díl čtvrtý – Bloodred – Diffused
Sdílet:

Barevné formy Pantherophis guttatus (Elaphe guttata) Díl čtvrtý – Bloodred – Diffused

V dnešním díle se budeme zabývat barevnými mutacemi gutát, které vznikly kombinací s formou Bloodred. Krvavě červená barevná forma je jedna z nejzajímavějších barevných mutací Elaphe guttata. Tato specialita začala vznikat koncem sedmdesátých let minulého století na Floridě, když se chovatel Eddie Leach snažil docílit celočervených zvířat (jen s malým náznakem kresby) pomocí příbuzenské plemenitby v mnoha generacích a selektivním výběrem.

Použil na to hypererytrické gutáty, které se vyskytovaly v severovýchodní Floridě. Původně byla mláďata této formy vlivem imbreedingu málo životaschopná. V dnešní době, kdy se forma Bloodred přenesla do jiných barevných forem a rozšířila se základna nepříbuzných jedinců, již takové nebezpečí nehrozí.

Přehled forem

Klasičtí bloodredi jsou po vylíhnutí dosti podobní mláďatům přírodně zbarvených gutek, ale odborník je bezpečně pozná podle zbarvení hlavy a břišní partie. Během růstu a dospívání se červená barva „rozlévá“ po bocích a postupuje až na hřbet, kde obvykle zůstává náznak kresby. Bílá barva se soustředí na břicho, což je velmi zvláštní a jedinečné. V současné době se mnoho chovatelů domnívá, že pro krvavé gutaty by bylo vhodnější označení Diffused – rozptýlený. To lépe vystihuje zvláštní rozptýlený vzor u této formy, který se dědičně přenáší i do jiných barev, kde ovšem barva už není krvavá, jako u základní formy. V kombinaci s rozptýleným vzorem krvavých gutát jsou dnes známy tyto formy:
Amelano Bloodred (Fire) – kombinace Bloodred×Amelano. Tato nádherná zvířata jsou v mládí dosti podobná formě amelano, ale stárnutím se barva slévá dohromady, takže had působí jednobarevným dojmem. Hadům chybí černé barvivo melanin a v dospělosti mají jasně červenou barvu. Jedná se o jedny z nejpěknějších gutek, kde dospělá zvířata mají tak zářivou červenou, že se pro ně oprávněně vžil název Fire „Oheň“.
Hypo Bloodred – velice krásní hadi, u kterých je ještě mnohem více eliminováno černé barvivo než u klasické formy Bloodred a zvířata v dospělosti bývají jednobarevně červená. Je ale nutno podotknout, že takto mohou vypadat v dospělosti i někteří jedinci Bloodred. Hypo Bloodred vzniká kombinací Hypo×Bloodred.
Sulfur – kombinace tří recesivních vloh a to Bloodred×Caramel×Amelanistic. Tak jako u všech forem vzniklých křížením s Bloodredem i u této formy jsou mladá zvířata podobná na základní formu, ze které jsou vyšlechtěná (v tomto případě na Butter). Postupem času se projeví slévání sedel (hlavně boční kresba) do podkladní barvy, i když to není tak markantní, jako u základní formy Bloodred. Barva u formy Sulfur je žlutá až žlutohnědá.
Plasma (Levender Bloodred) – atraktivní hadi, kteří byli vyšlechtěni Richem Zuchowskim, jsou strašně proměnliví v závislosti na základní formě, která je už sama o sobě dost variabilní. Dospělá zvířata jsou stříbrošedá s fialovým nádechem. Sedla jsou ještě částečně vidět a jsou o něco tmavší než základní barva, boční kresba se stárnutím hada pomalu ztrácí a břicho je čisté s prorůstající základní barvou bez typických kostiček, což je jeden z hlavních znaků u všech forem Bloodred.
Pewter – krásní hadi, kteří vznikli jako vedlejší produkt při šlechtění Whiteout (Charcoal×Amelano×Bloodred). Zajímavostí je, že forma Pewter je daleko žádanější než Whiteout, ale je to tím, že Whiteout je v podstatě bílý nevýrazný had, který je ceněný spíše pro svou genetickou výbavu a Pewter je daleko atraktivněji zbarvená užovka v barvách stříbrošedé, kde boční kresba u některých jedinců mizí úplně a je znatelné jen částečné obroubení sedel šedočernou barvou. Zbarvení vyniká zvlášť na slunci, kdy had působí kovovým dojmem.Vzniká kombinací Charcoal×Bloodred.
Granit – u nás ještě málo rozšířená forma, která má základní barvu v šedivých odstínech, sedla můžou jít do odstínu hnědé a čím je had starší, mohou se objevovat žlutooranžové až růžové odstíny. Vzniká kombinací Anerythristic×Bloodred.
Whiteout – na této formě není nic extra zvláštního kromě genotypu. Fenotypově vypadá had stejně jako Blizzard, jen je vidět ještě jednolitější zbarvení a čisté břicho. Tato geneticky zajímavá zvířata by se snad mohli v českých odchovech objevit v příštím roce. Kombinace Charcoal×Amelanistic×Bloodred.
Avalanche – zvířata hodně připomínají Snowku, ale díky Bloodred genu se boční kresba rozptýlí a břicho zůstane čisté bez typických kostiček Tato forma vniká kombinací Anerythristic×Amelanistic×Bloodred.

Další barevné formy

Závěrem čtvrtého dílu bychom chtěli dodat, že se v současné době v USA a Evropě šlechtí další barevné formy Bloodredů. Bohužel zatím u nich nelze podrobněji popsat jejich barevný vzhled z důvodů malého počtu jedinců dané barvy (u některých se jedná pouze o páry). Jde většinou o mladá zvířata a zvlášť u forem vzniklých křížením s Bloodredem platí, že čím je zvíře starší, tím je pěknější a navíc mláďata vypadají odlišně od dospělých jedinců. Takže v podstatě ještě nikdo pořádně neví, jak budou daná zvířata v dospělosti vypadat. Každopádně lze říct, že všechny barevné formy „Bloodred“ patří k nejkrásnějším gutkám, a proto se všichni milovníci barevných gutek mají na co těšit. Mezi tyto novinky patří například Caramel Bloodred, Amber Bloodred, Goldust Bloodred, Light Bloodred, Opal Bloodred a další.

Autor textu: Václav Chadima
Autor fotografií zdroj: Václav Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru