Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekoni – 3. část
Sdílet:

Gekoni – 3. část

Krmení gekonů. Většina druhů jsou hmyzožravci, krmí se tedy rozličným hmyzem od mušek přes cvrčky, šváby, můry, červy, pavouky, až po saranče. Některé druhy si pochutnávají i na holých mláďatech hlodavců. Není také vyjímkou, že pozřou jiné menší gekony nebo dokonce svá mláďata. Tropické druhy také rády olizují nektar plodů (Phelsuma, Rhacodactylus), proto jim v teráriu podáváme občas ovocné kaše. Rhacodactylus leachianus se živý převážně ovocnými plody.

Krmení v zajetí

V zajetí krmíme nejčastěji hmyzem. Existuje již několik farem, které nabízí mnoho druhů krmného hmyzu. Je tedy možné zakoupit asi čtyři druhy cvrčků, mnoho druhů švábů, mouchy, larvy můr a brouků nebo saranče. Výhodou je, že vám hmyz zašlou domů poštou nebo vlakem. Jedna farma začala svůj hmyz i rozvážet po celé České republice zdarma. Přes léto je nejvhodnější krmit smýkaným hmyzem, kdy si na louce nachytáme koníky a sarančata. Je ale důležité sbírat pouze hmyz, který není chráněný a také nechytat v chráněných krajinných oblastech.Každý hmyz, ať již koupený nebo chycený, musíme doma uskladnit, aby nám vydržel delší dobu a měli jsme kvalitní krmivo. K tomu použijeme větší plastový box s víkem. Velikost takové nádrže by měla být přizpůsobena množství krmného hmyzu, který v ní chováme. Na jeden litr cvrčků používám padesáti litrový box. Víko opatříme ventilační mřížkou, aby se hmyz nezapařoval a netvořila se plíseň. Vnitřní vybavení tvoří proložky od vajec a nádoba na krmení. Krmíme ovocem, zeleninou a suchou směsí vytvořenou z rozemletých přísad: (např. psí granule 250 g, kočičí granule 250 g, granule pro hlodavce 250 g, strouhanka 50 g, ovesné vločky 50 g, masokostní nebo krevní moučka 30 g a Roboran pro exoty 100 g). Vždy dbáme, aby nesnědená potrava v boxu nehnila a neplesnivěla. Takto můžeme uchovávat cvrčky i měsíc při pokojové teplotě. Pokud takto přechováváme šváby (Blaptica dubia a Blaberus giganteus), je vhodné box vytápět topným kabelem na 28 °C, při těchto podmínkách se budou švábi množit. Takto chovaný hmyz je ideálním krmením pro naše gekony. Musíme si totiž uvědomit, že čím krmíme hmyz, tím následně krmíme gekony, proto dbáme, aby výživa hmyzu byla co nejbohatší. Druhům, které se přikrmují ovocným nektarem, podáváme jednou až dvakrát týdně kašičky vytvořené z mixovaného ovoce (pomeranč, mango, kiwi, hroznové víno, banán …). Někdy můžeme do kašičky přidat i med. Druhý den nesnědenou potravu odstraníme.

Jak doplnit vitamíny?

Vitamíny a minerály je potřeba dodávat uměle. Vhodnými preparáty jsou některé směsi od německých firem, které jsou bohužel značně finančně nákladné. Za léta chovu jsem zjistil, že si můžeme kvalitní vitamíny vytvořit i sami. Smícháme 100 g jemně mletých převařených vaječných skořápek, 100 g Roboranu pro exoty a jednu polévkovou lžíci Plastinu. Tuto směs přidávám ke krmení již pět let a nikdy jsem se nesetkal u žádného druhu s nedostatkem vitamínů či minerálů. Minerální přísady můžeme dávkovat dvěma způsoby. Buď aplikací přímo do tlamky gekona, čímž máme přesný přehled o podávaném množství vitamínů. Tato metoda je ale značně zdlouhavá a také v některých případech nemožná, například u malých gekonů, agresivních zvířat nebo druhů, se kterými se nesnadno manipuluje. Druhou možností je obalovat hmyz ve směsi vitamínů a minerálů. Obalení je možné praktikovat pomocí upravené plastové krabičky s víkem. Do středu víka krabičky uděláme otvor o průměru 1,5 cm. Dáme do ní polévkovou lžíci vitamínů a uzavřeme ji. Dírou ve víku poté umisťujeme hmyz do krabičky. Když máme nachytané potřebné množství hmyzu, zacpeme palcem díru ve víku a protřepeme, čímž se hmyz obalí práškem. Poté zkrmujeme pomocí pinzety. (2007, L. Kračmanová)

Pozor na útěkáře

Při manipulaci s hmyzem dbáme na to, aby nám neunikal. U většiny druhů hmyzu nehrozí přemnožení v domácnosti, ale je nepříjemné, když se hmyz dostane například k sousedům, kteří netuší, kde se vzal. Větší druhy můžeme občas přikrmovat myšími či křeččími holaty. Tuto potravu bychom měli dávat maximálně jedenkrát měsíčně, jinak hrozí obezita. Vhodné je podat myší hole samici po snůšce, jelikož dostane do svého těla větší množství přírodního vápníku z kostí. Mláďata gekonů krmíme pětkrát týdně menším hmyzem, dospělce krmíme dvakrát až třikrát týdně přiměřeně velikým hmyzem. Obvyklá dávka jsou dva až tři kusy hmyzu pro jednoho gekona.

Umělé krmení

Pokud jsou gekoni nemocní a nemůžou přijímat potravu, je nutné je krmit uměle. Probíhá to tak, že gekona pevně uchytíme do ruky, druhou rukou mu pomocí plastové špachtle opatrně rozevřeme tlamu a vložíme do ní cvrčka, kterému odstraníme zadní ostré nohy. Cvrčka pomalu a opatrně zatlačíme co nejdále do hltanu a tlamku na chvíli zavřeme, aby gekon cvrčka nemohl vyplivnout. Před časem jsem měl samici gekončíka nočního, která jakoukoliv potravu nedokázala strávit. Proto jsem přešel na krmení převařeným hmyzem, který jsem následně rozmačkal a aplikoval pomocí injekční stříkačky bez jehly do tlamky. Po měsíci již samice ochotně lovila i trávila celé živé cvrčky.
(Pokračování příště.).

Autor textu: Jaroslav Forejt
Autor fotografií zdroj: Jaroslav Forejt
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru