Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Listovnice nádherná (Agalychnis callidryas) Cope, 1862
Sdílet:

Listovnice nádherná (Agalychnis callidryas) Cope, 1862

Listovnice nádherná je z čeledi rosničkovitých Hylidae, obývá tropické deštné lesy Střední Ameriky, zhruba mezi jihovýchodní částí Mexika a jižní Panamou. Přes den se ukrývá na spodní straně listů stromů a keřů v blízkosti vody, aktivní je v noci. Popisovat zbarvení je vzhledem k dokonalému snímku téměř zbytečné, patří se snad jen podotknout, že boky této až sedm centimetrů velké žabky jsou modrobíle proužkované.

Nenáročný chov

Na chov jsou spíše náročné a vzhledem k atraktivnímu zbarvení i poměrně drahé. Vyhovují jim středně velká terária rozměrů přibližně 50×50×50 cm s vodou na dně, ostrůvkem a především s živými velkolistými rostlinami. Můžeme zde chovat až pět jedinců pohromadě, nicméně musíme hlídat příjem potravy, protože samci jsou proti samičkám až o polovinu menší a bývají partnerkami často uzurpováni. Na teplotu nejsou tyto žáby nijak náročné, ideální je stálých 25 až 26 °C a především vysoká vzdušná vlhkost kolem 90 % r. v. Ke krmení je nutné předkládat živé cvrčky, protože švábi a červi se zpravidla zahrabou, a jsou tak pro žabky nevyužitelní.

Pulci rozeznávají kmitočty okolních zvuků

Samičky kladou vajíčka ve shluku asi čtyřiceti až padesáti kusů na spodní stranu listů přímo nad hladinou vody. O vajíčka se starají a zvlhčují je. Po pěti až sedmi dnech se z nich líhnou pulci, kteří padají do vody a dále se pak vyvíjí v žabku podle podmínek a množství potravy od tří do pěti týdnů. Pulce krmíme běžným akvarijním krmivem. Jako zajímavost se uvádí, že pulci rozeznávají kmitočty okolních zvuků a otřesů, a v případě pocitu ohrožení opustí shluk pod listem i o dva až tři dny dříve.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru