Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Varanus melinus
Sdílet:

Varanus melinus

Varanus melinus je mezi českými chovateli vzácností, a to především pro vyšší cenu a obtížnou dostupnost, která jej činí méně obvyklým než kupříkladu (dražší) Varanus prasinus. Varanus melinus je známý teprve krátkou dobu (Böhme & Ziegler 1997) a informací o jeho chovu v zajetí je minimum. Jde o středně velkého varana, jenž má údajně dorůstat 140–150 cm, v zajetí však dosud chovatelé udávají velikost spíše mezi 90 až 120 cm.

V. melinus je blízce příbuzný s varanem mangrovovým (V. indicus), odlišení je však snadné díky žlutému zabarvení. Jeho domovinou jsou molucké ostrovy v Indonésii (česky je proto tento varan pojmenován jako varan molucký), konkrétně je udáván ostrov Obi, ovšem předpokládá se, že se vyskytuje také na souostroví Sula a případně na dalších místech. Zatím nejsou známy bližší údaje o životě tohoto varana v přírodě.


Své dva jedince bez určeného pohlaví jsem získal jako importovaná mláďata po několikaměsíční karanténě, na pohled obě zdravá a čilá ve velikosti asi 30 cm. Jako chovatele jiných druhů varanů mne zpočátku překvapila krotkost mláďat – nebyla při manipulaci typicky apatická, ale ani se nesnažila divoce uprchnout. Obě byla umístěna společně do terária o rozměrech 120×80×80 cm. Jako substrát se klasicky osvědčil lignocel. Terárium bylo dále vybaveno několika větvemi, větší miskou s vodou, umělými květinami a zadní stěnou z polystyrénu. K výhřevu sloužila klasická topná žárovka, UV zářivka byla v provozu jen na několik hodin denně a pro udržení vlhkosti bylo terárium večer zaroseno.


Velmi brzy se ukázalo, že je třeba bazének, neboť zvířata trávila převážnou část noci ve vodě, přestože úkrytů měla dostatek. Ve velké míře také využívají zmíněnou polystyrénovou stěnu, po které šplhají a na níž příležitostně také spí. Především při lovu jeden z nich často vyšplhal na stěnu a sledoval pohyb kořisti dole, kam se poté rychle vrhal. Umělé květiny ke šplhání či jako úkryt varani prakticky nepoužívali.


Jako potrava se osvědčili především cvrčci či rybičky, úspěšně jsem také zkoušel klasické rozmražené rybí maso. Od ostatních chovatelů vím, že podle velikosti zvířat krmí také červy, vejci (křepelčími), myšmi a jako občasné krmivo byly zmíněny i konzervy pro kočky. Vhodné je doplňování stravy vitaminovými preparáty. V krmení obecně nebyl žádný problém, lovit cvrčky začali oba jedinci hned druhý den po umístění do terária.


Co se aktivity zvířat týče, nepozoroval jsem vzorec chování popisovaný v některých článcích o tomto druhu na internetu - totiž zvýšenou aktivitu ráno a dopoledne. Naopak se mi zdálo, že nejaktivnější jsou odpoledne a navečer, s výjimečnou noční aktivity.


Tento druh se již podařilo v zajetí odchovat (Dedlmar & Böhme 2000), nebyly zaznamenány žádné specifické potíže.
Osobně mne tento varan uchvátil především svou mírnou povahou, příznivou velikostí v dospělosti a nároky, které nejsou odlišné od jiných varanů z této oblasti.

Autor textu: Petr Roudenský
Autor fotografií zdroj: Petr Roudenský
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru