Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stavba nového terária pro agamy vousaté (Pogona Vitticeps)
Sdílet:

Stavba nového terária pro agamy vousaté (Pogona Vitticeps)

Agamy vousaté chovám v počtu šesti kusů ve skupině 2,4. Nedávno jsem dostal suchozemskou želvu vroubenou (Testudo Marginata), a tak jsem se rozhodl, že agamám postavím nové velké terárium. Agamy jsem choval v teráriu o velikosti 110×50×50 cm. Bylo lepší postavit terárium agamám než ho stavět pro želvu. Pro agamy bych postupem času musel stejně postavit větší. A tak jsem se do toho pustil. Postup celé stavby se pokusím popsat v následujících řádcích.

Použil jsem terárium po krajtách

Jedno velké terárium jsem už měl po krajtách kobercových (Morelia s. variegata), které jsem choval. Tohle terárium mělo rozměry 120×70×170 cm (dך×v), tak jsem ho použil a upravil pro potřebu agam. Terárium jsem jen otočil a zkrátil boční a zadní desku. Terárium má tedy rozměry 170×70×60 cm (dך×v).

Desky jsem si nechal nařezat v OBI, kde 1 m2 stojí 269 Kč. Terárium je vyrobeno z LDT desek, tloušťka 18 mm – barva buk. Hodně lidí si dělá terária z klasických OSB desek, ty ale nevypadají moc pěkně, navíc pokud chcete začlenit terárium například do obývacího pokoje. Celé terárium jsem smontoval za pomocí vrutů, to mi zabralo asi jednu hodinu práce. Potom následovalo přilepení vodicích lišt na sklo. Ty jsem přilepil za pomoci obyčejného silikonu, který jsem opět koupil v OBI asi za 140 Kč. Lišty jsem připevnil svorkami. Větrání terária je přes polovinu stropu. Větrací otvory jsou zakryté pletivem a okraje jsem ohranil lištami.

Na čem bude terárium postaveno?

Dále jsem přemýšlel, jak vymyslet, na čem bude terárium postaveno. Nechtěl jsem, aby stálo jen tak na podlaze a také se mi nechtěla stavět další skříňka. Koupil jsem tedy nohy, které se používají ke stolům. Na celé terárium jsem jich potřeboval celkem šest. Použil jsem jich tolik, protože jsem plánoval na něj postavit to druhé menší terárium, ve kterém bude želva. Potom následovalo vyrobit pozadí terária. To je vyrobeno z polystyrenu, který jsem tvaroval za pomoci pistolové pájky (horkého nože) a horkovzdušné pistole. Nejprve jsem boční stěny polepil tabulemi polystyrenu o tloušťce 50 mm, na které jsem následně lepil silikonem vytvarovaný polystyren.

Pozor, abyste si polystyren nepropálili

Jakmile bylo vše přilepené, začal jsem polystyren opalovat horkovzdušnou pistolí. U této činnosti si musíte dávat pozor na to, abyste si polystyren nepropálili. Jak bylo vše hotové, tak jsem polystyren začal natírat lepidlem na dlažbu. Na první vrstvu jsem lepidlo hodně naředil, aby polystyren lepidlo pořádně nasál. Další vrstvy už jsem tolik neředil. Do poslední vrstvy lepidla jsem zamíchal písek, aby výsledný efekt vypadal co nejpřirozeněji.

Celkově jsem natřel tři vrstvy. Nechal jsem to pořádně vyschnout a nakonec jsem to natřel barvou, kterou jsem si nechal namíchat v OBI (obyčejný Primalex). Stačilo mi litrové balení. Po zaschnutí barvy jsem pár míst natřel lepidlem Herkules a posypal pískem.

Skla jsem měl z původního velkého terária, jen je bylo potřeba zkrátit.

Celé terárium zabralo asi deset hodin práce

Celé terárium mně zabralo asi deset hodin práce. A na kolik mě to vyšlo: desky 905 Kč, skla 4 mm 900 Kč, lišty na sklo 150 Kč, lepidlo na kachličky 120 Kč, polystyren 350 Kč, lišty 200 Kč, barva 199 Kč, silikon 280 Kč, zářivka Sylvania Activa (www.Terashop.cz) 140 Kč, svítidlo na zářivku 450 Kč, halogenidové svítidlo 150 Kč, osvětlení, květináče, kabely, objímky po 200 Kč, spínací hodiny (dva kusy) 200 Kč. Pokud dobře počítám, tak jsem do nového terária investoval 4 240 Kč. Když si vezmu, na kolik by mě vyšlo, kdybych si terárium nechal udělat na zakázku, tak se dostanu minimálně na 8 000 až 10 000 Kč. Pokud je člověk alespoň trochu zručný, tak výroba terária není nic těžkého.

Autor textu: Jan Hunka
Autor fotografií zdroj: Jan Hunka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru