Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov želvy uhlířské Geochelone carbonaria
Sdílet:

Chov želvy uhlířské Geochelone carbonaria

Tato poměrně veliká suchozemská želva mi kdysi učarovala na první pohled v jedné zoologické zahradě. Její krásné zbarvení jistě nejlépe dokumentují fotografie, želvy dosahují velikosti až okolo 50 cm. Tento druh pochází z Jižní Ameriky, kde se stále poměrně hojně vyskytuje v několika biotopech. Dává přednost vlhkým travnatým savanám, ale rozhodně nepohrdne ani podrostem okrajů tropických lesů. Tyto biotopy obývá v Panamě, Kolumbii, Peru, Brazílii a Argentině. Ve své domovině se živí nejen sladkým ovocem, ale i hmyzem a ostatními členovci, pokud má příležitost a najde mršinu, nepohrdá ani touto potravou.

Terárium
V loňském roce se mi naskytla možnost získat do svého chovu trio těchto zvířat ve velikosti okolo 30 cm. Samice pocházejí z odchovu v Evropě, samec je pak importem z USA. Po převozu jsem jim připravil prostorné terárium ve vytápěné zimní zahradě, kde noční teploty se pohybují okolo 20 °C a denní stoupají přes 30 °C. Pod bodovým infrazářičem mají stabilní výhřevné místo, které při nižších denních teplotách velice rády využívají. Vzhledem k tomu, že jsou zde i akvaterária a řada vzrostlých rostlin, vzdušná vlhkost kolísá od 75 do 95 %. Jako substrát používám směs písku, vláknité rašeliny a borových hoblin, který v tomto složení dobře drží vlhkost a zároveň nijak neplesniví. V jednom místě dosahuje jeho výška více jak 35 cm a želvám dobře slouží jako kladiště. Želvy jsou pravidelně roseny či koupány, navíc mají velkou plochou mísu s vodou. Potrava je jim předkládána na velký plastový tác, čímž je maximálně omezeno znečištění stravy od substrátu. Pro tento druh se venkovní výběh nehodí, dle dostupných údajů poměrně špatně snáší průvan, proto jsem jej ani nezřizoval.

Krmení
Jako potravu jim předkládám poměrně širokou paletu měkkého ovoce (banány, ananas, nektarinky, rajčata, jahody, blumy, hroznové víno a další) a zeleného krmení (čínské zelí, saláty, smetanka, mangold), krmnou dávku obohacuji o pelety pro suchozemské želvy, výše uvedené pravidelně jemně posypávám minerálně vitaminovým přípravkem pro plazy. Kromě toho dostávají příležitostně, ale poměrně často hmyz - cvrčky a sarančata, občas i holátka myší. Želvy jsou poměrně vybíravé, ale nedá se říci, že by nějakou část z výše uvedeného nepřijímaly, spíše mají rády změny, tudíž jim krmné dávky připravuji střídmější, aby docházelo k častějším druhovým změnám.



Odchov
Zhruba po deseti měsících chovu bylo zaznamenáno opakované páření obou samic a letos v zimě došlo na kladení vajec. Jedna ze samic nakladla celkem 7 vajíček do vyhrabané jamky ve zvýšené části substrátu, druhá samička pouze jedno. Po vložení do líhně se 7 vajíček od první samice začalo zdárně vyvíjet, po 128 dnech se vylíhlo 5 mláďat, zbylá vajíčka bohužel během inkubace odumřela. Teplota a vlhkost v líhni byla nastavena podle doporučení odborné literatury s nepatrnými výkyvy. Jediné vajíčko od druhé samice se také začalo vyvíjet, ale velice záhy odumřelo. Poté jsem udělal velikou chovatelskou chybu, kdy jsem uvedené samičce nevěnoval dostatečnou pozornost, takže mi ušlo, že její příjem potravy pomalu slábl, až se úplně zastavil, došlo k zalepení očí a následný zásah veterináře přišel bohužel pozdě. Při pitvě bylo zjištěno, že vnější příznaky pouze indikovaly špatný zdravotní stav samice, příčinou úhynu byla zadržená vejce v počtu čtyř kusů. Jestli to bylo tím, že ji druhá samice častěji atakovala a ona neměla klid na kladišti, či příčina byla jiná, už asi nezjistím. Touto špatnou zkušeností bych jen rád varoval další chovatele, aby vždy věnovali maximální pozornost i nepatrným změnám u svých zvířat a tím předešli těmto událostem. Pokud si chovatel i po poradě s veterinářem není jist, tak například rentgenové vyšetření vcelku jednoznačně například zadržená vajíčka včas odhalí a k úhynu nemusí vůbec dojít. Přesto mi několik veterinářů potvrdilo, že léčení želv je opravdu velice složitá procedura s vždy nejistým výsledkem. Vím, že uveřejňování negativních příhod v chovu se u nás moc nenosí, chovatelé se raději chlubí pouze úspěchy, ale jsem přesvědčen, že pokud výše uvedené zachrání byť jednu jedinou další želvu, mělo to a má smysl.

Malou velkou náplastí mi je pouze fakt, že vylíhlá mláďata zdárně prospívala a dnes už u nového majitele dobře rostou. Rovněž chovný pár se opakovaně páří a mně nezbývá než doufat v další snůšku. Je krásný pohled na tyto chodící skvosty v pěkně zařízeném prostředí a já jejich pozorováním trávím nejednu chvilku.

 

Autor textu: Ladislav Žoha
Autor fotografií zdroj: Ladislav Žoha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru