Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se samice snaží pářit se samicí …
Sdílet:

Když se samice snaží pářit se samicí …

Pozorovat zvířata a jejich životní projevy patří k oblíbeným činnostem mnoha lidí. Chovatelé zvířat zažívají se svými chovanci často nevšední příběhy. Jedním z období, kdy je pozorování zajímavé, je i čas rozmnožování.

V tomto období můžeme pozorovat námluvy a posléze většinou i páření zvířat. U plazů přitom dochází někdy i k homosexuálnímu chování. Zvláště, pokud umístíme několik samců pohromadě. Tomuto chování napomůže i absence jakýchkoliv samic v teráriu. Jsou známé i případy, kdy při chovu dvou leguánů zelených – Iguana iguana – vypadá na první pohled jako samec – pouze dominantní jedinec. Druhý potom vzhledem napodobuje samici. Až po oddělení obou zvířat do samostatných terárií začnou vzhledově oba plazi vypadat jako samci.

Pokud přidáme k samcům i samice, změní se jejich sexuální chování opět na heterosexuální. Nikdy jsem zatím nepozoroval, že by se samec choval výhradně homosexuálně.

Letos, jako skoro každý rok, jsem seřadil chovné skupiny hroznýšů královských (Boa constrictor) do terárií. Většinou dávám dva samce a k nim několik samic. Jaké bylo po čase ale moje překvapení, kdy jedna ze samic se snažila o páření s jinou samicí. Raději jsem vše ještě překontroloval, zda nedošlo k omylu. Ale ten jsem nakonec musel vyloučit. Navíc samice, která pohyby zcela důvěryhodně napodobovala samce, měla už dvakrát mláďata. Vše jsem si i natočil na video a čtenářům Fauny přikládám alespoň fotografie. Toto chování trvalo asi jeden týden. Dotazem u přátel teraristů jsem vyzvídal, zda podobné chování u svých plazů také někdy nezpozorovali. Tuto zajímavou činnost potvrdil pouze jeden chovatel, a to u krajt královských (Python regius). U hroznýšů nikdo …

Chovatel začátečník by se mohl domnívat, že byl (v případě koupě dospělého plaza) podveden a místo samice obdržel samce. Nebo i sám by mohl někomu z neznalosti prodat „pářícího samce“ …

Autor textu: Miroslav Moravec
Autor fotografií zdroj: Miroslav Moravec
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru