Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rabac – místo stvořené pro ještěrkáře
Sdílet:

Rabac – místo stvořené pro ještěrkáře

Turistické městečko Rabac není jistě nutné představovat. Je oblíbeným cílem českých turistů a leží na východním pobřeží Istrie. Málokdo z těch, kdo sem jezdí za sluncem a modrozeleným mořem, však ví, že v Rabacu a jeho okolí žije řada zajímavých druhů ještěrek.

Přímo v centru Rabacu, na kolonádě, můžete spatřit početnou populaci ještěrky zední (Podarcis muralis). A je opravdovým potěšením sledovat tyto krásné tvory při lovu kořisti či při vzájemném hašteření o místo na kamenné zídce, skalce nebo při patě vysazených palem. Lidí se tyhle mršky vůbec nebojí, vědí, že ti jim věnují pramálo pozornosti. Jejich úhlavním nepřítelem jsou zde domácí kočky, které si lovem ještěrek hojně zpestřují jídelníček.

Ale zpět k ještěrkám. Na svazích kolem Rabacu žije hojně ještěrka balkánská (Lacerta trilineata). Je však poměrně plachá a její útěková vzdálenost je několik metrů, proto není snadné se k ní vůbec přiblížit. Komu se to však poštěstí, bude překvapen nádherou opalizující zelené barvy celého těla a zářivě žlutým břichem.

Přímo v sousedství hotelů a podél navazujících cest, ale i na skalnatých částech pobřeží jsou hojné i ještěrky Podarcis sicula a Podarcis melliselensis. Vyskytují se střídavě a místa jejich výskytu spolu často sousedí nebo se i překrývají. Jde o krásné, aktivní a i v zajetí se velmi dobře množící plazy.

Poměrně vzácně můžeme v kamenných zídkách nad Rabacem zahlédnout i skvost mezi ještěrkami, malé, ale zářivě zbarvené paještěrky dalmatské (Algiroides nigropunctatus). Já sám jsem je však nalezl pouze na jednom jediném místě, a to před čtyřmi lety. Při letošní návštěvě už byla zídka zastíněná narostlou vegetací a po těchto ještěrkách zde nebylo ani památky. Dá se však předpokládat, že jen posunuly své teritorium na vhodnější místo někde v okolí.

Co říci závěrem? Že Chorvatsko je prostě úžasná země, země krásných ještěrek, vstřícných lidí a nádherných hor i pláží.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru