Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zvýšení adresnosti vyžadování analýz DNA
Sdílet:

Zvýšení adresnosti vyžadování analýz DNA

Pro potřeby zjednodušení a omezení administrativy rozdělil vědecký orgán CITES vybrané druhy živočichů do tří kategorií a testy parentity budou vyžadovány podle zařazení příslušného druhu do těchto kategorií. Pokud však budou shledány důvody k požadavku parentitního testu u exemplářů kteréhokoli z druhů zahrnutých v příloze A (popř. B), bude vědecký orgán CITES parentitní test vyžadovat i v těchto případech v souladu s článkem 55 nařízení Komise (ES) č. 865/2006 o prováděcích pravidlech k nařízení Rady (ES) č. 338/97 o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi.

Vědecký orgán CITES může zařadit do uvedených kategorií další druhy, případně zařazení druhů do kategorií změnit.

I. kategorie

Skupina druhů, které jsou v chovech vzácné, odchov v zajetí se daří pouze u erudovaných chovatelů, cena exemplářů je vysoká. U těchto druhů bude vědecký orgán CITES požadovat provedení parentitního testu u každého odchovaného exempláře, na nějž bude požadována výjimka ze zákazu obchodních činností podle článku 8 odst. 3 nařízení Rady (ES) 338/97 či bude podána žádost o vývoz. Jedná se zejména o tyto druhy:

· Amazoňan rudoocasý (Amazona brasiliensis)

· Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus)

 

 

II. kategorie

Skupina druhů, u nichž je metoda odchovu poměrně dobře známa a odchovů je dosahováno častěji. Zde bude DNA test vyžadován vždy u prvních odchovaných mláďat předmětného rodičovského páru. V případě exemplářů druhu Jestřáb lesní bude požadován parentitní test vždy u jednoho náhodně vybraného mláděte také z každé následné snůšky. V případě obou druhů amazoňanů může vědecký orgán CITES požadovat také parentitní test u jednoho náhodně vybraného mláděte u následných snůšek. Jedná se zejména o tyto druhy:

· Jestřáb lesní (Accipiter gentilis)

· Amazoňan nádherný (Amazona pretrei)

· Amazoňan rudooký (Amazona rhodocorytha)

 

 

 

III. kategorie

Pro exempláře ze skupiny těchto druhů nebude zpravidla provedení parentitního testu požadováno. Přestože se jedná převážně o druhy, které jsou v chovech ČR vzácné, není s nimi evidován významný nelegální obchod. Vždy je však třeba nezpochybnitelně doložit a demonstrovat (fotografie, videosekvence, uchované skořápky vajec, podrobné záznamy, demonstrace chovných podmínek, aj.) odchov od legálně získaných rodičů. Jedná se zejména o tyto druhy:

· Želva paprsčitá (Astrochelys radiata)

· Želva pavoučí (Pyxis arachnoides)

· Želva ploskoocasá (Pyxis planicauda)

· Želva zploštělá (Malacochersus tornieri)

 

 

 

Poznámka: Ve všech případech bude vždy primárně posuzován legální původ rodičovských exemplářů. Veškeré odběry vzorků DNA budou provedeny za přítomnosti pracovníka orgánu ochrany přírody.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru