Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Liolaemus lemniscatus - Iguanidae
Sdílet:

Liolaemus lemniscatus - Iguanidae

Výskyt: Areál tohoto druhu terestricky žíjícího leguánka se rozkládá ve středním Chile od města Coquimbo na jih a východ, lokálně je hlášen i z přil...

Výskyt: Areál tohoto druhu terestricky žíjícího leguánka se rozkládá ve středním Chile od města Coquimbo na jih a východ, lokálně je hlášen i z přilehlých území argentinské Patagonie. Obývá zde suché a polosuché biotopy stepí a lesostepí. Pohybuje se především mezi pampovou trávou a v listí pod sporadicky rostoucími křovisky a nižšími stromy.

Popis: V dospělosti dosahuje délky 13 - 17 cm a jeho rezavohnědé zbarvení je zdobeno podélnými světlými proužky při okrajích hřbetu a na bocích, a příčnými černými skvrnami a světlými tečkami po obou stranách těchto pruhů. Hrdélko a okraje tlamky jsou bílé, stejně jako břicho.

Terárium a chov: Konstruujeme pro ně terária rozměrů 60 x 40 x 40 cm s podkladem písku a drcené kůry na dně. Do takto velké nádrže můžeme umístit pár nebo skupinu 1,2 - 3. Volně na substrát nainstalujeme i větev nebo pokroucený kořen, případně větší plát korkové nebo i borové kůry. V jedné části zářivkou nasvíceného terária položíme plochý kámen, nad nímž je ve vzdálenosti 15 cm spuštěna výhřevná žárovka. V teráriu udržujeme přes den teplotu na 26oC, na kameni pod žárovkou může vystupovat nad 35oC. Noční pokles na 18 - 20oC ( ale nevadí ani 15 - 18oC) provázíme večerním porosením. Mělká miska s vodou k napájení ovšem nesmí v ubikaci chybět.

Vyžadují zimování při teplotách kolem 15oC, bez kterého se zpravidla nemnoží. Samičky snáší dvakrát ročně menší počet vajec, povětšinou pouze dvě.

Krmení nečiní žádné problémy, protože příjímají, tak jako většina stejně velkých ještěrů, jakýkoliv krmný i smýkaný hmyz a ostatní bezobratlé živočichy.

Literatura: Bosch H., Werning H. - Leguane, Munster 1991
Kocián M. - Leguáni a agamy, Polaris 1998

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru