Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lampropeltis ruthveni
Sdílet:

Lampropeltis ruthveni

Chovatelé hadů v naší zemi se stále častěji setkávají s krásnou korálovkou z Mexika, proužkovanou Lampropeltis ruthveni. Je to nejen díky ojedinělým...

Chovatelé hadů v naší zemi se stále častěji setkávají s krásnou korálovkou z Mexika, proužkovanou Lampropeltis ruthveni. Je to nejen díky ojedinělým importům ze zahraničí, ale i zásluhou několika málo chovatelů, kteří již pravidelně tyto hady odchovávají.

• albonotická L. ruthveni

Tato tříbarevná korálovka připomíná některé poddruhy Lampropeltis triangulum, se kterými byla dříve synonymizována, (L. triangulum arcifera). Později bylo dokázáno, že se jedná o samostatný druh, který je více spřízněn s korálovkami druhů Lampropeltis mexicana a L. alterna.

V současné době je v přírodě tento had znám z rozsáhlého oblouku, který se rozkládá na území států Jalisco, Michoacan a Queretaro na západě centrálního Mexika, severozápadně od Mexico City. Tam je nalézán v suché, skalnaté, zalesněné krajině v poměrně vysoké nadmořské výšce.

• dospělá samice

Jedná se o menší korálovku, s udávanou velikostí mezi 76 až 81 cm u dospělých zvířat. Walls uvádí rekordní délku samce 102 cm. Růžička dokonce délku jeho samce 108 cm. Myslím však, že v přírodě zvířata těchto rozměrů nedosáhnou. Barevný vzor je velmi jednoduchý, skládá se ze střídavé kresby červených, černých a bílých proužků, kde bílé proužky, kterých bývá asi 25, jsou široké přes dva štítky na těle hada. Celý vršek hlavy je černý, občas s několika červenými skvrnkami. Strany hlavy jsou také černé s výjimkou malých bílých skvrnek na retních štítcích. Červená barva je jasná a čistá bez černého tippingu nebo pronikání černé do ní.

V USA je dnes většina prodávaných zvířat L. ruthveni albínů nebo heterozygotů na albíny. Albinotické ruthvenky jsou skutečně krásná zvířata. Od narození mají mláďata červenooranžové, žluté a růžové proužky. Jak mláďata rostou, růžová barva se mění na bílou a stává se dokonalým zbarvením dospělců. To se skládá z korálkově červené, žluté a čistě bílé v proužcích. Albíni L. ruthveni jsou mezi americkými chovateli tak populární, že u nich rozeznávají nejméně tři odlišné typy. První albín odchycený v přírodě pochází z typové lokality Amealco, Queretaro v Mexiku.

• albín s klasicky zbarvenou L. ruthveni - mláďata

Jelikož mám ve svém chovu albinotického samce importovaného z USA, který se pokoušel o páření již minulý rok jako subadultní, doufám, že již letos se dočkáme prvního heterozygotního (štěpitelného) potomstva od mých normálně zbarvených samic.

Chov L. ruthveni je podobný jako u s ní spřízněných korálovek L. mexicana a L. alterna, při teplotě okolo 25oC s lokálním výhřevem nad 30oC a nočním poklesem o několik stupňů. Zdraví jedinci L. ruthveni musí být zimováni při teplotě okolo 12oC. Je to pro ně přirozené. Někteří chovatelé však tyto hady klasicky nezimují a přesto dosahují odchovů. Myslím si, že je to pro tyto hady velmi vysilující a chovatelé je nezimují proto, že prostě nemají kde! Sám již léta zimuji veškeré mexické druhy korálovek (L. mexicana, alterna, sinaloe, nelsoni) při teplotě 10-15oC po dobu 6-10 týdnů. Pouze u tropických korálovek (L. t. hondurensis, L. t. andesiana, L. t. gaigae) neprovádím klasické zimování a pouze o výše zmíněnou dobu vypínám osvětlení vyhřívání a nekrmím. Několik týdnů po skončení zimování dochází u ruthvenek k páření a přibližně měsíc poté ke snůškám, které obsahují od 5 do 10 vajec. Líhnivost se pohybuje okolo 75 %, ale může být i 100%. Chovná samice by měla být alespoň 30 měsíců stará. Má potom větší snůšku vajec a zároveň větší schopnost snést vejce bez problémů. Ostatně toto platí pro všechny druhy korálovek. Inkubační doba u ruthvenek se uvádí 50 až 70 dní a závisí i na teplotě, která by se měla pohybovat od 27 do 29oC.

• mládě L. ruthveni

U novorozených mláďat nastane někdy problém s krmením. Protože v přírodě mláďata žerou převážně malé ještěrky, jen některá začnou přijímat holata myší. Je to stejné jako u Lampropeltis mexicana a alterna. Nicméně někteří chovatelé mají štěstí na mláďata, která od počátku dobře žerou myšata. Pokud se mladé korálovky nemají k myšatům, musíme krmit násilně. Je to ale vždy otázka času, než začnou brát holata sama. Chovatelé na to mají několik receptů, jak toho dosáhnout co nejdříve.

Dospělé korálovky Lampropeltis ruthveni jsou krásná a bezproblémová zvířata, kerá můžeme chovat samostatně i v malých skupinách. Jsem si jist, že v blízké budoucnosti si ruthvenky získají srdce více chovatelů, i když jejich cena je zatím vyšší a nabídka mláďat omezená.

Literatura:
J. G. Walls: Grey banded Kinsnake T.F.H. 1996
R. G. Merkel: Kingsnake a Milk snake T.F.H. 1990
I. Růžička: AT 9, 2000 str. 60-61
Autor textu: Václav Chadima
Autor fotografií zdroj: Václav Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru