Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Crotaphytus collaris
Sdílet:

Crotaphytus collaris

Leguán obojkový - Iguanidae

Výskyt

Žije v západní a střední části USA - vých. Utah, Colorado, Kansas, Missouri, Arkansas, Oklahoma, záp. Texas, Nové Mexiko, Arizona a směrem na jih do Mexika - provincie Sonora, Chihuahua, Durango a Mexicana. Ve stanovišti dává přednost suchým, slunečným stráním, písčitému až kamenitému podkladu, často je zastižen na vápencových skalách, ale bývá nalézán i v řídkých listnatých lesích.

Popis

V dospělosti dorůstá délky 20-35 cm. Zbarvení těla může být podle poddruhu (kterých se uvádí 6) od žlutavě hnědé po modravě zelenou, s množstvím světlých skvrn na hřbetě, tmavých na ocase a velkých tmavších skvrn se světlým středem na hrdle a tvářích. Hrdlo však může být i oranžové. Krk zdobí černobílý obojek, který mu dal název (Halsbandleguan, Collared Lizard). Samičky jsou o poznání méně nápadné, šedohnědé s nevýrazným obojkem. Devíticentimetrová mláďata jsou bělavá s příčnými řadami tmavě hnědých až černých slévajících se skvrn. Tyto tmavé pruhy bývají střídány žlutooranžovými pásky.

Terárium

80 x 40 x 40 cm s podkladem písku, několika kameny a vyzděnou zadní stěnou je nutné dostatečně osvětlit alespoň jednou zářivkovou trubicí (nejlépe s UV složkou). K lokálnímu vyhřátí použijeme žárovku concentra nebo podobnou se zadním zrcadlem uvnitř baňky, případně kombinaci běžné žárovky a topného kamene nebo kabelu, a to tak aby místní teplota dosáhla 45-50 st. C. Jinak je průměrná denní teplota v nádrži asi 30 až 33 st. C. V noci, při vypnutých zdrojích by se teplota měla pohybovat mezi 18-22 st. C. Během dvou zimních měsíců ponecháme terárium vypnuté a snažíme se udržet teplotu kolem 20 st. C, neškodí však ani zimování při 15 st. C.

Nádrž pro chov vybavíme mělkou miskou na vodu a každý večer celou zlehka porosíme.

Chov

Do nádrže umístíme pár nebo skupinu 1,2. Zvířata krmíme převážně obratlovci a doplňkově i rostlinnou složkou - listy a květy.

Krátce po zimování dochází k páření a po zhruba měsíc trvající březosti ke snášce až 13 vajec. Samička může vyklást jednu i více snůšek v sezóně. Vejce zahrabává, proto je nutné připravit jí místo s vyšší vrstvou mírně vlhkého substrátu. Vejce přeneseme do inkubátoru, kde se z nich při inkubační teplotě 30 st. C líhnou mladí za 50-60 dní.

Literatura: Behler, King - The Audubon Society Field Guide to North American Reptiles and Amphibians, Felix J. - Ještěři, SZN 1988, Kocián M. - Leguáni a agamy, Polaris 1998, Rogner M. - Echsen 1, 1992, Werning H., Bosch H. - Leguane, 1991, Fauna 24/95

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru