Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Basiliscus vittatus
Sdílet:

Basiliscus vittatus

Bazilišek páskovaný - Iguanidae.

Výskyt

Střední Amerika od jižného Mexika po Kolumbii. Obývá stromové patro deštných lesů. Dobře plave.

Popis

Celkově hnědě zbarvení ještěři dorůstají délky až 75 cm, z čehož větší část připadá na ocas. Boky jsou zdobeny podélnými béžovými pruhy. Samec se liší od samičky přilbou a hřbetním hřebínkem.

Terárium

Minimálně 80 x 50 x 50 (v) cm s podkladem rašeliny, zeminy, nebo lignocelu s podílem písku. Větší nádobka s vodou ke koupání a silná větev či pokroucený kořen. Vhodná je i lavice z většího kusu kůry. Denní teploty 27-30 st. C, noční teploty pokojové a spojené s večerním bohatým porosením. Část substrátu udržujeme mírně vlhkou pro kladení vajec.

Chov

Podle velikosti terária můžeme tyto bazilišky chovat v páru nebo skupině 1,2-3. Samičky snáší vícekrát ročně až 18 vajec, která zahrabávají. Proto tuto potřebu je nutné místo s vlhčeným substrátem alespoň 8 cm hlubokým. Vejce umístíme do inkubátoru, kde se z nich při průměrných 28 st. C líhnou mladí za zhruba 60 dní. Nenáročný, snadno množitelný druh.

Literatura: Bosch H., Werning H. - Leguane - 1991, Rogner M. - Echsen 1 - 1992, Kocián M. - Leguáni a agamy - 1998, Fauna 12/98, 13/97.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru