Bradypodion thamnobates Chamaeleonidae

Chameleon křovinný Výskyt: Tento druh žije na keřích a stromech suchého buše ve východní části Jižní Afriky - střední Natal. Popis: V dospělosti d...

Výskyt: Tento druh žije na keřích a stromech suchého buše ve východní části Jižní Afriky - střední Natal.

Popis: V dospělosti dosahuje délky až 18 cm. Jeho zbarvení se mění podle nálady a podmínek v okolí, ale dá se říci, že je převážně zelený až modrozelený s bílým hrdlem a červenavou až rezavou skvrnou , či respektive podélným pruhem na bocích. Základní zbarvení je rozrušeno světlejší barvou vystupujících granulárních šupin, jež jsou světle modré až na-fialovělé, na bocích pak hnědavé či okrové. V tvaru těla se vyznačuje výrazným hrdelním hřebenem bílé až lehce nafialovělé barvy a hřbetním hřebínkem tvořeným kuželovitými šupinami.

Terárium: Pro pár se hodí terárium rozměrů 50x50x100(v) cm. Při odděleném chovu jednotlivců postačují rozměry 30x30x50(v) cm. Na dno rozprostřeme písek a prostor vyplníme (zvlášť při společném chovu je to nutností) dostatkem větví a rostlin. Denní teplotu udržujeme kolem 27 st.C, v noci je nutný pokles na 18 st.C. Celou ubikaci každý den porosíme vlažnou vodou. Vhodný je krátký zimní odpočinek s teplotou 20 st.C den/15 st.C noc po dobu 4 - 8 týdnů.

Chov: Samičky rodí 3 - 4 měsíce po páření 7 - 20 mláďat. Jsou možné 1 - 2 vrhy ročně. Mláďata i dospělé jedince krmíme hmyzem vhodné velikosti.

Literatura: Kraus R.,Kocián M.- Chameloni a gekoni, Polaris 1998 Le Berre Francoias - The New Chameleon Handbook, 1995

Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (1x):

1
2
3
4
5

Autor textu Vladimír Cerha

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

4.1.2020 09:37

Dobrý den.
Je již zmiňovaný druh chamíka k dispozici i v ČR?