Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Studentská práce: Jak se starat o agamu vousatou
Sdílet:

Studentská práce: Jak se starat o agamu vousatou

Agamy chovám již od roku 2016. Nejprve jsem měl samce a po 4 letech jsem k němu přidal 2 samice. Chtěl jsem zkusit, zda se mi podaří vychovat mláďata agam. Hned první rok se povedlo odchovat asi 80 mláďat. Na základě svých osobních zkušeností jsem sepsal návod, jak chovat agamy.

Kolik agam chovat?

Pokud chcete šťastnou agamu, potřebujete jí především vytvořit vyhovující životní prostředí. Agamy jsou společenská zvířata a mají rády, když nejsou samy. Proto doporučuji mít alespoň dvě. 

V jednom teráriu zároveň ale nemůžete mít víc než jednoho samce, jelikož jsou samci hodně teritoriální a mohli by se při vzájemných potyčkách vážně zranit. Také se nedoporučuje v jednom teráriu mít jednoho samce a jednu samici, samec by totiž mohl samici uhnat. Ideální je tedy chovat jednoho samce a několik samic, popřípadě jen dvě samice.

Terárium

Rozměry terária se samozřejmě odvíjí od toho, kolik agam v něm plánujete ubytovat. Pro jednu až dvě agamy bych doporučoval terárium o velikosti 100 × 50 cm s výškou 60 cm. Pro tři agamy pak velikost 130 × 70 cm se stejnou výškou. 

V teráriu by se přes den teplota měla pohybovat od 25 °C do 35 °C mimo výhřev a 40 °C na místě výhřevu. Ten zajistíte tak, že do terária umístíte žárovku, která vyrábí velké množství tepla. Žárovku zavěste nejlépe nad černé kameny, aby se agamy mohly hřát i zespoda. Do terária je také nutné umístit zdroj UV záření. Nejlepším řešením je UV zářivka, která zároveň osvětlí celé terárium.

Jako substrát použijte písek, nejlépe bílý nebo červený, zrnitost by měla být ideálně v rozmezí 0,5–1,2 mm – písek nepráší. Mně se nejvíce osvědčil písek do bazénových filtrací. Substrát je nutné pravidelně měnit, minimálně 1× za 3 měsíce. 

V teráriu by se měly nacházet vyvýšeniny (větve, plošiny, kameny), na které si agama může vylézt a pozorovat okolí. Z estetického hlediska je možné do terária umístit kaktusy nebo jiné sukulenty. Doporučuji však rovnou počítat s tím, že je agamy velmi pravděpodobně brzy zničí. Co by však v teráriu chybět určitě nemělo, jsou kameny spolu s miskami na vodu a potravu.

Potrava

Agamy moc rády jedí. Na posezení dokážou sníst klidně 30 cvrčků. Kdyby však takto jedly pořád, byly by opravdu tlusté, což by jejich zdraví nijak neprospělo. 

Potrava agamy se skládá ze dvou částí. První část je rostlinná strava, nejlepší jsou pampelišky, hluchavky, rukola (roketa) nebo jiné zelené saláty a listy. Také se dají použít slupky od mrkve nebo okurky. Rostlinná strava by u dospělé agamy měla převažovat a měla by být v teráriu vždy k dispozici. S ovocem však opatrně, obsahuje mnoho cukru a agamám při jeho přílišné konzumaci hrozí obezita. V žádném případě je pak nekrmte citrusy – jsou pro agamy jedovaté.

Druhá část potravy je živočišná složka. Zde doporučuji  cvrčky, šváby nebo sarančata. Vhodné je dobré nekrmit pouze jedním druhem hmyzu, ale kombinovat například cvrčky se šváby. Živočišná strava by se měla podávat u dospělých jedinců asi 3× týdně. Potrava by měla být obalená ve vitaminech, a to vždy ve vápníku a jednou za 10 dní v multivitaminovém přípravku určeném pro plazy a obsahujícím vitaminy A, C, E, D3, B1, B2, B6 a B12.

Zimní klid

Agamy přes zimu potřebují zimní klid, a pokud je chcete nechat spářit, je tento odpočinek ještě důležitější. Agamy si odpočinou a připraví se na další rok. Nemusíte se však bát, že správně neodhadnete začátek klidového období. Agamy si o zimní klid samy řeknou, zpomalí se, začnou méně žrát a jsou línější. 

Zazimování agam znamená, že  jim postupně zhasnete světla, která vyrábí teplo, čímž se sníží i teplota v teráriu. Při zimním klidu se agamy vůbec nekrmí a nechají se v tomto omezeném režimu dva měsíce. Poté je začněte zase krmit, postupně rozsviťte světla a zvyšujte teplotu v teráriu.

Březí samice

Zadařilo-li se vám a máte v teráriu březí samici, je třeba počítat s tím, že sama vynakládá podstatně více energie, a proto se o ni musíte i více starat. Březí samice přibývá výrazně na váze (klidně i 30 g týdně) a má výrazně zvětšené břicho, které je na pohmat tvrdší. Agama může mít výraznější chuť k jídlu a pár dní před snůškou bývá nervózní, pobíhá po teráriu a hrabe. Březí samici by se měla dávat živočišná strava každý den, a to i dalších 14 dní po snůšce, jelikož musí opět nabrat sílu. Samozřejmě by měla mít možnost se napít. 

Co se vybavenosti terária týče, připravte jí navlhčené kladiště, aby měla možnost naklást vejce, až přijde čas. Kladiště může být např. krabice s pískem nebo dutina ve zdi, musí být alespoň 20 × 15 × 10 cm velké a musí se každý den vlhčit. Agama si ráda předem kladiště obhlédne a není pak ve stresu, protože už ví, kam vejce se svými potomky snést.

Samice může být během roku březí klidně až sedmkrát.

Kladení

Kladení je jako porod, ale místo jednoho dvou potomků  musí agama porodit 20 vajíček, a proto není radno brát kladení na lehkou váhu. 

Jakmile samice naklade a zahrabe vajíčka, je důležité je co nejrychleji vyjmout z kladiště a uložit do inkubátoru. Nechte ale agamu v klidu naklást, nerušte ji, může se několikrát na místo vracet a písek udupávat. Proces kladení tak může trvat i celý den. Jakmile je vše u konce, dejte agamě pořádně najíst a napít.

Vajíčka

Nakladená vajíčka mohou být neoplodněná. Poznáte je poměrně snadno – většinou jsou měkká a žlutá. Asi po 14 dnech je lze prosvítit baterkou, kdy v těch  oplodněných jsou vidět červené žilky. Vajíčka by se měla inkubovat v navlhčeném vermikulitu při teplotě od 25 do 30 °C. Jednou týdně je během inkubace zkontrolujte, zda nejsou plesnivá nebo propadlá, případně ta špatná vyhoďte. 

Dobré je si vajíčka označit lihovou fixou, čímž zajistíte, že se při inkubaci omylem neotočí – tedy když se otočí, všimnete si toho a vrátíte je do původní polohy. Otočením se totiž vejce poškodí a agama se nevylíhne.

Po dobu celé inkubace byste měli jednou týdně navlhčit vermikulit okolo vajíček, nejlépe za pomoci  stříkačky. Voda se především nesmí dostat do kontaktu s vajíčkem, protože by poté zplesnivělo. Inkubace trvá 60–70 dní podle teploty v inkubátoru. 

Malé agamy

Malé agamy jsou nejen roztomilé, ale také křehké, a vyžadují proto speciální péči. Agamy po vylíhnutí nechte den v inkubátoru (musí mít zatažený zbytek žloutku) a poté je přemístěte do terária. Nedávejte na dno terária písek, je lepší použít papírové ubrousky – lépe se tak udržuje hygiena. Při každodenním úklidu terárium vytřete octem a vyhoďte ubrousky.
I malé agamy potřebují správné UV světlo a výhřevnou žárovku, pod niž je vhodné opět umístit černý kámen, aby se agamy mohly nahřívat.

Mláďatům dávejte malé cvrčky menší než jejich tlamička, a to 3× denně – vždy tolik, aby jich v teráriu alespoň pár zůstalo. Pokud nějací cvrčci zůstanou v teráriu i přes noc, v lepším případě je vyndejte, ale bude stačit, když do terária vložíte kousky jablek, aby měli co okusovat a nepustili se přímo do malých agam. I mláďatům je vhodné dávat také zelené. Ze začátku ho moc nebudou jíst, ale po nějaké době si zvyknou. 

Agamy je potřeba pozorovat, nejlépe i vážit, abyste měli přehled, zda nějaká nezaostává za ostatními. Pokud ano, je nutné se na ni zaměřit při krmení. Mláďata je možné označit na hřbetu a ocase lihovou fixou. Barva se při svleku sloupne spolu s kůží. Agresivního jedince nebo výrazně větší či menší agamu je potřeba oddělit od ostatních. Pokud totiž agamy nemají dostatek potravy, hrozí ukousávání ocásků a prstů.

Autor textu: Jakub Janda
Autor fotografií zdroj: Jakub Janda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru