Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dasia smaragdina
Sdílet:

Dasia smaragdina

Dasia smaragdina Tento kolem 25cm délky dorůstající scink je jedním z 19 zástupců rodu Dasia (Scincidae, Lygosominae). V literatuře může b...

Tento kolem 25cm délky dorůstající scink je jedním z 19 zástupců rodu Dasia (Scincidae, Lygosominae). V literatuře může být uváděn i pod názvy Lygosoma smaragdina či Lamprolepis smaragdina. Jde o zvíře s typickým proudnicovitým tvarem těla, jehož zbarvení může být úplně smaragdově zelené, většinou však směrem k ocasu přechází zvolna do hněda. Leckdy jsou i některé šupiny boků a zad zdobeny tmavšími šedohnědými a nepravidelně rozmístěnými skvrnkami. Samce lze odlišit od samic podle zesíleného kořene ocasu a podle žluté až oranžové a zvětšené šupiny na spodu zadních nohou.

Tento zajímavý scink je rozšířen na ostrovech v Tichém oceánu a to od Tchaj-wanu a Filipín na západě přes Novou Guineu po Marshallovy a Šalamounovy ostrovy na východě. Je to ve dne aktivní obyvatel stromů bez příliš hustého listoví. Žije v biotopech přechodových společenstev (ekotonů) lesa, v mangrovech, ale i na jednotlivých stromech v krajině, maximálně však do nadmořské výšky 600m.

Názory na velikost chovatelského zařízení se značně různí, vždy by však nádrž měla mít minimální výšku 70cm, která je dána prostorovou nikou, jež se nachází ve svislých částech stromového patra. Dno pokrýváme směsí písku a zeminy či rašeliny, případně pouze substrátem pro rostliny (bez hnojiva!), který určitý podíl rašeliny obsahuje. Vřele lze doporučit obložení alespoň jedné stěny kůrou, krajinkami nebo korkem, nejdůležitější součástí však zůstávají svisle a šikmo umístěné kmínky a silnější větve, na nichž se zvířata v přírodě i v zajetí nejčastěji vyskytují. Několik živých či umělých rostlin nemůže být na škodu, nesmějí však ubírat příliš světla.

Denní teploty udržujeme kolem 27st. C s možností vyhřátí pod žárovkou na 35-40st. C. Noční pokles na teplotu pokojovou. Mimo vytápěcí žárovky je ovšem zapotřebí osvítit terárium navíc ještě např. kompaktní úspornou zářivkou nebo zářivkovou trubicí. Ani určitý podíl UV záření není od věci, protože bude mít kladný vliv nejen na zdravotní stav, ale i na intenzitu vybarvení zvířat. Rosení ubikace je potřeba provádět 1-2krát za den.

V potravě není tento druh scinků příliš vybíravý, přijímá nejen běžný krmný hmyz odpovídající velikosti a myší holátka, ale bez problémů si vezme i měkké ovoce, případně i květy a listy rostlin.

Běžně se uvádí, že samičky snášejí 5-6 vajec pod kůru stromů. Nutné je podotknout, že místo snůšky je většinou v puklinách obsahujících vlhký detrit, na bázi epifytů apod. L. Klátil uvádí nalezenou snášku 1-2 vajec velikosti 20x13mm přímo v substrátu terária a následně inkubaci při 28-29st. C den, 23st. C noc. Mládě se v tomto případě líhlo za 23 dní od nalezení vajec a bylo 8cm dlouhé.

Odchov mláďat v menších teráriích 30x30x50v cm nečiní za výše uváděných teplot (27st. C den, 35-40st. C lokálně, noční pokles) potíže. Nižší teploty již okolo 25st. C (Rogner) mohou u mláďat zapříčinit odmítání potravy.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru