Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lampropeltis mexicana - Colubridae
Sdílet:

Lampropeltis mexicana - Colubridae

Výskyt: Obývá nevelké území v jižním Texasu a mexických provinciích Chihuahua a Coahuila.Vyskytuje se od nížin do středních poloh hor, vždy však d...

Výskyt: Obývá nevelké území v jižním Texasu a mexických provinciích Chihuahua a Coahuila.Vyskytuje se od nížin do středních poloh hor, vždy však dává přednost suchým až pouštním biotopům s kameny, se sporým porostem kaktusů a yuky, apod.

Popis: Dosahuje délky kolem 1 m. Popis není jednoduchý jednak s ohledem k množství barevných odchylek, jednak vzhledem k individuálním rozdílům vůbec. Podle mého názoru je těžké i říci, která barva je základní. Běžně se uvádí šedá a na ní červené sedlové skvrny s tmavými okraji a bělavým oddělením. Těžko si pod tím něco představit, zvlášť pokud jste korálovku ještě neviděli. Zjednodušeně řečeno - černá hlava se žlutavým půlměsícem až příčným proužkem v zátylku a pak jednoduše příčné pruhy - černá, červená, černá, bílá, černá, červená, černá ,bílá, atd. stále dokola, ale ani tento popis není dokonalý a může svádět k záměně a L.pyromelana.

Terárium a chov: Vzhledem ke své velikosti není náročná ani na prostor v teráriu a vyhovuje jí ubikace 50 x 50 x 50 cm s podkladem písku a kamenů. Přestože jde o pouštní druh, vyžaduje mělkou misku s vodou a vlhčený kout pro snůšku. Denní teploty kolem 28oC s nočním poklesem na teplotu pokojovou a lehkým porosením. Nutné je alespoň 6 - 8 týdnů trvající přezimování při 6 - 10oC. Ke krmení předkládáme podle velikosti chovaných jedinců myšata až středně vzrostlé myši. Mláďata však někdy potravu odmítají, protože v přírodě loví převážně drobné plazy.
Páří se po skončení zimování a samičky pak několik týdnů nato snáší 4-8 vajec. Z nich se při inkubační teplotě 27oC líhnou mláďata ve velikosti přes 20 cm za 70 - 80 dní.

Poddruhy: L. m. alterna bývá také uváděna jako samostatný druh Lampropeltis alterna se zde uváděnými poddruhy (alterna, blairi a thayeri). L.mexicana je v takovém případě bez poddruhů.
L. m. blairi
L. m. mexicana
L. m. thayeri

Literatura: Behler J.: The Audubon Society Pocket Guide - Familiar Reptiles and Amphibians of North America, New York 1992, Marais J.: Fascinující svět hadů,Rebo Productions, Praha 1995, Schmidt D.: Schlangen, Urania 1994, Trutnau L.: Schlangen 1, Ungiftige Schlangen, Ulmer Verlag 1988, Weidensaul S.: Hadi světa, Svojtka a Vašut, Praha 1997
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru