iFauna.cz » Diskuze » Farmářské produkty »

Jak se dělá kozí máslo?

satan
Autor
Dobrý den, mohu se zeptat jak se dělá kozí máslo?
Děkuji za odpovedi.
Smetana se získává odstředěním mléka, neboť tuk je v kozím mléce obsažený jinak, než v kravském, kde vystupuje na povrch. Smetana se následně přešlehá, máslo se vypere ve studené vodě.
Delam maslo ze sbirane smetany, jde to take.
Neregistrovaný uživatel
Autor
vema1603 napsal(a):
Delam maslo ze sbirane smetany, jde to take.
To si asi uzijete nez to nasbirate... nemam dost trpelivosti sbirat smetanu z kravskeho natoz z toho koziho kde to jde podstatne hur..
Ani ne, jen to z nadoby s mlikem behem par vterin hrantou miskou seberu, smetany je ze 14l cca 300ml hodne huste smetany, z toho je hrudecka masla, ktera pro dva na par dni tak akorat stačí, pak se udela dalsi.
Neregistrovaný uživatel
Autor
vema1603 napsal(a):
Ani ne, jen to z nadoby s mlikem behem par vterin hrantou miskou seberu, smetany je ze 14l cca 300ml hodne huste smetany, z toho je hrudecka masla, ktera pro dva na par dni tak akorat stačí, pak se udela dalsi.
Zajimave asi mate vyjmecne dobre slozky v mlece.
To nevim, s jinym nez s nasim mlékem zkušenosti nemam. Jde to lepe s mlekem poradne vychlazenym, cim blize k nule, tim lepe to jde sebret.
Neregistrovaný uživatel
Autor
vema1603 napsal(a):
To nevim, s jinym nez s nasim mlékem zkušenosti nemam. Jde to lepe s mlekem poradne vychlazenym, cim blize k nule, tim lepe to jde sebret.
Což je opak toho když se odstřeďuje strojně. Tam to musí být teplé ideálně hned po nadojení..No každopádně strojově nebo bez stroje domácí je domácí
Musím to někdy zkusit podle vašeho postupu.
Ja delam kozi mleko odstredene strojem... teplota 35/38st... z 10/12 litru mam velmi huste smetany sedmicku mozna i vic... a z toho tak 300g masla... odstredenou smetanu vyzrat do druheho dne v lednici... a pro strloukani se doporucuje teplota smetany tak okolo 15st... muzete malou cast smetany nechat venku na zakys... a pred stloukanim ji pridat... pak stulcete ja to nejprve zasleham metlickama a pak to dam do robota co zpracovava krem takova je to vrtule... hrudecky to dela jak hrasek, uvolnuje se podmasli... a budete prat ve velmi studene vode... nechavam v mrazaku v kyblikach tak okolo 7/10 st... kdyz je voda moc tepla tak se maslo nechce dobre prat...na hneteni musi byt ruce dokonale ciste a hnete se ve vice vodach... dokud pousti syrovatku...
roklanka napsal(a):
Smetana se získává odstředěním mléka, neboť tuk je v kozím mléce obsažený jinak, než v kravském, kde vystupuje na povrch. Smetana se následně přešlehá, máslo se vypere ve studené vodě.
Prosím můžu se zeptat - jsem laik, dá se z toho odstředěného mléka ještě něco vyrobit? Tvaroh, sýr? Plánujem kozy dvě, čisté AN, bohužel vidím že na spotřebu naší rodiny to asi nebude stačit
je nás pět.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Ano po odebrání smetany můžete vyrábět sýr i tvaroh. Jen už nebude plnotučný. Ale i tak pořád dost dobrý a rozhodně lepší než z krámu.
Tak to je fajn, nakonec myslím že využijem i to podmáslí ( do chleba ) no mě ježíšek snad donese domácího mlékaře, tak budu mít přes zimu zas co studovat
Mléčné výrobky ze supermarketu se opravdu nedají s chutí požívat (kromě pár světlých bio výjimek).
Neregistrovaný uživatel
Autor
barush1 napsal(a):
Tak to je fajn, nakonec myslím že využijem i to podmáslí ( do chleba ) no mě ježíšek snad donese domácího mlékaře, tak budu mít přes zimu zas co studovat
Mléčné výrobky ze supermarketu se opravdu nedají s chutí požívat (kromě pár světlých bio výjimek).
Ano podmáslí je také vynikající. Stejně jako syrovátka. Používám na pečení chleba a různého pečiva místo vody nebo mléka. Nebo dobře chlazené podmáslí či syrovátka smícháno s ovocným džusem a pár kapkami citronu je velice lahodný a osvěžující nápoj v parném létě.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.

Přidat reakci

! Doporučujeme se před přidáním prvního příspěvku zaregistrovat nebo se přihlásit na již vytvořený profil.

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuze.
Zrušit sledování diskuze « Zpět na výpis diskuzních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení Vytvořit zde reklamu
Pučálka s.r.o. - Specialista na holistická krmiva
Dodání do 48 hodin. Doprava zdarma. Vše skladem. Profesionální servis.
Hovězí ucho XXL+záušky 10ks GERMANY
Hovězí uši sušené+záušky 10ks GERMANY Cena 200Kč XXL velikost. V 1 kg jen 13-14ks uší ! Proč nekupovat kvalitu ?
Daří se vám na zahradě, sadu či farmě?
Za 5 minut dorazila zatím nejrychlejší objednávka k vloženému inzerátu. Začněte prodávat.
PřesPlot.cz
To nejlepší z našich zahrádek. Online tržnice, inzerce zdarma.