iFauna.cz » Diskuze » Farmářské produkty »

Mléko – cena

Neregistrovaný uživatel
Autor
Za jakou cenu necháváte mléko. Mám červenostrakatou krávu a loni jsem prodávala za 12 Kč.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Přidražte na 15,- Kč. V obchodě plnotučné mléko leckde už stojí přes 20,-Kč.
Tomáš
Neregistrovaný uživatel
Autor
Klidně bych dala za 20 kč.V obchodě stojí polotučný 18 kč a to je pasterizovaná voda která nemá s mlíkem nic společnýho.Lidé se vrací ke kvalitě a domácím produktům.Já prodávám kozí za 30 kč,lidem to trvá než to pochopí.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Klidně bych dala za 20 kč.V obchodě stojí polotučný 18 kč a to je pasterizovaná voda která nemá s mlíkem nic společnýho.Lidé se vrací ke kvalitě a domácím produktům.Já prodávám kozí za 30 kč,lidem to trvá než to pochopí.smajlík
Máte pravdu, u nás před cca 15 lety prodávali domácí mléko od krav za 10 korun. Dnes již nikdo nemá, ale jak správně píšete, kdyby to bylo dnes , tak minimálně za 18 korun i možná za 20 by prodali. Bohužel, je špatná , závistivá doba a pokud by si někdo kravku pořídil, tak by závistlivci ihned kontaktovali hygienu, lidé jsou zlí čím dál více.....nejlépe nic nedělat sedět po hospodách a potom jen závidět ...
Neregistrovaný uživatel
Autor
Musí s vámi naprosto souhlasit.Já dělám kozí sýr a lidi si myslí jak to vynáší ale práci už nevidí.Oni se válí u bazénu zatím co já musím dělat sena.Když budete šikovná tak to okecáte,třeba že jim to prodáváte za hubičku pro psi.Když hodíte inzerát na bazoš tak se určitě někdo ozve a určitě si uděláte stálou klientelu a máte vyhráno.Žádná cedule na plot,vše přes net.a nikdo vám nic nedokáže.Janasmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Zrovna ted jsem četla na fauně Farmářské produkty inzerce že někdo koupí 10-15 l kravského mléka týdně okolí Brna.Zkuste na to juknout protože nevím odkud jste Třeba jste blízko a domluvíte se.Janasmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Zdravím naprosto sváma souhlasím. Začínám farmařit a vidím jak mě lidi od nás z vesnice házej klacky pod nohy a vysmívaj se. tudíž když prodávám tak né tady vesničnům ale spíš dám inzerát a pak to vozím na jedno místo do města :)
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím naprosto sváma souhlasím. Začínám farmařit a vidím jak mě lidi od nás z vesnice házej klacky pod nohy a vysmívaj se. tudíž když prodávám tak né tady vesničnům ale spíš dám inzerát a pak to vozím na jedno místo do města :)
Přesně tak.Sousedi jsou hnusní a závistiví,proto je lepší to naložit do auta a zavést odběratelům.je s tím více starostí ale co by člověk neudělal pro klid.Taky to tak dělám.Držím palce.smajlík Jana
Neregistrovaný uživatel
Autor
Pokud prodáváte kozí na 30,- tak jste opravdu velmi levná :).
My kupujeme kravské za 12,- od nového roku, předtím bylo za 10,-. Nevím jak u Vás ale tady by raděj koupili mlíko z tesca za 18,- než poctiví domácí za 20,-
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Přesně tak.Sousedi jsou hnusní a závistiví,proto je lepší to naložit do auta a zavést odběratelům.je s tím více starostí ale co by člověk neudělal pro klid.Taky to tak dělám.Držím palce.smajlík Jana
Mockrát děkuji i já vám. Sem malej farmář a mám to jako koníček. Hrozně mě to baví a n sousedy víte co smajlík Každopádně letos by se mohlo zadařit. Česnek mě užkrásně vylezl,brmbory budu brzo sázet jak je krásně. Pšenku budu také příští měsíc sejt a rozšiřuji a chci pořídit tak dvě až tři kravky :Dsmajlík Alex
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud prodáváte kozí na 30,- tak jste opravdu velmi levná :).
My kupujeme kravské za 12,- od nového roku, předtím bylo za 10,-. Nevím jak u Vás ale tady by raděj koupili mlíko z tesca za 18,- než poctiví domácí za 20,-
Pokud jste to že jsem levná myslela ironicky,tak nevím proč.Lidé si myslí že když je to domácí tak by to mělo být zadarmo.Koupí si v Tesku za 18 kč pasterovanou bílou vodu aby ušetřili a pak mají zdravotní problémy a ty ušetřený prachy utratí v lékárně za další chemii.Ten kdo už na to došel tak ví že domácím produktem i když je dražší vlastně ušetří.Pokud budou chovatelé prodávat pod cenu tak si lidi nikdy nenaučí.Léčím se ze štitnou žlázou a po roční konzumaci kozího mléka jsem na poloviční dávce léků.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Tak mě už zloba lidí naučila, že mléko od našich krav raději vyleju prasatům, než bych ho prodala blbečkovi, který jím pohrdá. Mám pár známých, kteří si už uvědomili, že domácí mléko bez chemie, tvaroh, jogutr jsou zázrak pro naše zdraví. Nemají barevný obal, nemají tak dokonalou výrazbou chuŤ a barvu, ale chutnají přirozeně. Ale to už právě lidi tu normální chuť neznají. My si snažíme potraviny vyrábět doma a je nám skvěle a léky nekupujeme. A pohybu máme taky dost. Eva
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud jste to že jsem levná myslela ironicky,tak nevím proč.Lidé si myslí že když je to domácí tak by to mělo být zadarmo.Koupí si v Tesku za 18 kč pasterovanou bílou vodu aby ušetřili a pak mají zdravotní problémy a ty ušetřený prachy utratí v lékárně za další chemii.Ten kdo už na to došel tak ví že domácím produktem i když je dražší vlastně ušetří.Pokud budou chovatelé prodávat pod cenu tak si lidi nikdy nenaučí.Léčím se ze štitnou žlázou a po roční konzumaci kozího mléka jsem na poloviční dávce léků.smajlík
Ironicky určitě ne, právě přijde mi to hodně levné na kozí mléko. Zvlášť, když doporučujete kravské prodávat za 20,-.
Já jsem z Vysočiny, jsem ráda, že s tou almužnou vyjdu (matka samoživitelka) a jsem ráda, že vedle v dědině prodávaj pořádné mléko za pusu a pár korun ušetřím....
Neregistrovaný uživatel
Autor
Prodáváme kravské mléko za 20,- máme stálý odběr a nikdo si nikdy nestěžoval že je to drahé. Naopak chválí kvalitu.
Neregistrovaný uživatel
Autor
U nás se kravské prodává za 20 kč a lidi ho vemou, ale nad kozím ohrnují nos že smrdí.Když ho ale zkusí tak nevěří že je kozí.Stále platí že v marketu je o 10 kč levnější.Nikomu ho nenutím,at si pijou obarvenou vodu.Když mám tu možnost to porovnat tak je to opravdu voda.Udělám sýry a přebytků moc není.Jsem také samoživitelka a prostě se jí co je.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Oni jsou ti sousedi takoví, že by si k Vám ani koupit nepřišli i kdyby potřebovali zrovna litr na koláč. Raději nastartují auto a frčí pro o do města. Je tady tak silná zášť proti každému, co něco málo má.... a taky vůči všemu, co jen trošku trošičku ekologické. Nedávno mě jeden známý poslal ke stánku, kde prodávají bezlepkové pečivo, ať mu něco přinesu (má nějakou nemoc), nemohla jsem to najít a tak jsem se zaptala nějaké paní, co prodávala preclíky, jestli to náhodou ona neprodává to bezlepkové.... a ta se úplně vyděsila: no to rozhodně ne!!!!!!! Asi si myslela, že to je nějaké "moc zdravé" . Stejné to možná bude s tím mlékem.... Když se s někým bavíte a on na vás začne vykřikovat: A jak to asi mám udělat?! všichni nemůžeme bydlet na vesnici a všechno si pěstovat. všichni nemůžou to a to..... Ano nemůžou, ale že je pro někoho něco finančně nebo psychicky nedosažitelné, neznamená to, že to není zdravější.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Vystihla jste to přesně,všichni nemůžou bydlet na vesnici.Jenomže ti co tam nebydlí si myslí že je to strašný veget.Jste na čerstvém vzduchu,prodáte si sýr,mlíko vajíčka a máte přísun peněz.Ale bohužel nevidí tu druhou stránku.Posbíráte vajíčka,podojíte kozu a je hotovo.Kde je ale krmení,kydání hnoje sušení sena a to že se z baráku nehnete.Naštěstí mi tato práce přináší potěšení a za město bych neměnila ,to bych se zbláznila nudou.Jen mne ti lidi štvou protože si myslí že je vše bez práce.Ve městě mají komfort,doktora atd.všechno po ruce a tu svoji na smajlíkivitu nastudovanou s reklam.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
my prodáváme ze 10kč 1 litr
Neregistrovaný uživatel
Autor
Můžete napsat odkud jste? Aspon přibližně.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě už zloba lidí naučila, že mléko od našich krav raději vyleju prasatům, než bych ho prodala blbečkovi, který jím pohrdá. Mám pár známých, kteří si už uvědomili, že domácí mléko bez chemie, tvaroh, jogutr jsou zázrak pro naše zdraví. Nemají barevný obal, nemají tak dokonalou výrazbou chuŤ a barvu, ale chutnají přirozeně. Ale to už právě lidi tu normální chuť neznají. My si snažíme potraviny vyrábět doma a je nám skvěle a léky nekupujeme. A pohybu máme taky dost. Eva
Tohle je naprosto přesnésmajlík
Prodávám od naší straky 1,5 lahev za dvacku.Taky králíky a vejce,když přebývají.Nikomu naše produkty nevnucuji.
Najdou se tací,co chtějí a zaplatí.Takže naložím,a když jedu do města,bez problémů prodám.
Pak tací,co přepočítávají.Přece máme dobytek,žijeme si na vesnici,velký dvůr,pohodička...Tak jestli se jim domácí vejce za tři vyplatí.Jestli na nich snad nějak nevydělám,když mě je sama od sebe, snese slepice.
Sousedé ze vsi by si nikdy nic nekoupili ,už z principu ,že by museli své peníze dát nám,náplavámsmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud jste to že jsem levná myslela ironicky,tak nevím proč.Lidé si myslí že když je to domácí tak by to mělo být zadarmo.Koupí si v Tesku za 18 kč pasterovanou bílou vodu aby ušetřili a pak mají zdravotní problémy a ty ušetřený prachy utratí v lékárně za další chemii.Ten kdo už na to došel tak ví že domácím produktem i když je dražší vlastně ušetří.Pokud budou chovatelé prodávat pod cenu tak si lidi nikdy nenaučí.Léčím se ze štitnou žlázou a po roční konzumaci kozího mléka jsem na poloviční dávce léků.smajlík
smajlík Také si léčím štítnou žlázu a BEZ konzumace kozího mléka jsem ze šesti prášků denně na nule a už chodím jen pravidelné kontrolysmajlík

Tím nechci znevažovat pozitivní účinek kozího mléka na lidský organizmus (alergie, ekzémy...), ale proboha štítná žláza je přeci o hormonech, nebo krmíte kozy hormonama a ony pak produkují mléko, které má pozitivní - až léčebný účinek na funkci štítné žlázy?smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Jihočeský kraj:
Kravské 12 / l (soused, od kterého občas beru, denně prodá cca 80L, zbytek do mlékárny).
Kozí počítám 20-25 / l, ještě uvidím, zatím to je na sýry pro vlastní potřebu.
Ovčí: Pouze sýry - 250/kg pro Pražáky, z okolí nikdo nekupuje.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
smajlík Také si léčím štítnou žlázu a BEZ konzumace kozího mléka jsem ze šesti prášků denně na nule a už chodím jen pravidelné kontrolysmajlík

Tím nechci znevažovat pozitivní účinek kozího mléka na lidský organizmus (alergie, ekzémy...), ale proboha štítná žláza je přeci o hormonech, nebo krmíte kozy hormonama a ony pak produkují mléko, které má pozitivní - až léčebný účinek na funkci štítné žlázy?smajlík
Z 6 prášků na nulu,tak to vám ji nejspíš vyoperovali protože jinak je to nemožné.Možná postupně v průběhu 10 let ne? Nevím proč se divíte?,kozy hormonama nekrmím ale kdyby jste se trochu zajímala tak jistě víte že kozí mléko je bohaté na bílkoviny které se zúčastnují na tvorbě hormonů,enzymů,krevní plazmy,zvyšují látkovou výměnu atd.Prostě takový kolotoč.Na kozí mléko nedám dopustit.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Z 6 prášků na nulu,tak to vám ji nejspíš vyoperovali protože jinak je to nemožné.Možná postupně v průběhu 10 let ne? Nevím proč se divíte?,kozy hormonama nekrmím ale kdyby jste se trochu zajímala tak jistě víte že kozí mléko je bohaté na bílkoviny které se zúčastnují na tvorbě hormonů,enzymů,krevní plazmy,zvyšují látkovou výměnu atd.Prostě takový kolotoč.Na kozí mléko nedám dopustit.smajlík
Hmmm, dobrá dedukcesmajlík
Vy nevíte, že se léčba upravuje podle hodnot hormonů štítné žlázy z krve při pravidelných kontrolách.
Ze začátku jsem chodila na oběry každých 14 dní.
Tato léčba s postupnou úpravou léků proběhla v půběhu roku a půl a jsem již 5 let bez léků a potíží.
Jen chodím na pravidelné kontroly.
Neznevažuji dobré účinky kozího mléka na lidský organizmus, ale jak vidím ve svém okolí, že se to týká převážně ekzémů a alergií.
Pěkný densmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Samozřejmě že vím že se upravuje dle hormonů v krvi.Nevím jak jste spokojená se svým lékařem ale kontroly ve 14 denních intervalech jsou trochu podivné.Běžně se dělají po půl roce a dávka 6 tablet je abnormálně vysoká.Kozí mléko je známo v souvislosti s ekzémy a alergiemi,pomáhá ale i při chemoterapii,rakovině,lupénce,posílení imunity a dalších.Ale má to jeden háček,nesmí být pasterizované jinak jsou všechny pozitivní látky pryč.smajlíksmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Samozřejmě že vím že se upravuje dle hormonů v krvi.Nevím jak jste spokojená se svým lékařem ale kontroly ve 14 denních intervalech jsou trochu podivné.Běžně se dělají po půl roce a dávka 6 tablet je abnormálně vysoká.Kozí mléko je známo v souvislosti s ekzémy a alergiemi,pomáhá ale i při chemoterapii,rakovině,lupénce,posílení imunity a dalších.Ale má to jeden háček,nesmí být pasterizované jinak jsou všechny pozitivní látky pryč.smajlíksmajlík
musim len suhlasit.tiez nedam na kozie mlieko dopustit.mne osobne pomohlo na klby,trpela som viac ako 20 rokov a hlavne ked prsalo a bola zmena pocasia.teraz sa uz nemam na co stazovat.syn ako pije kozie mlieko nebol chory.manzel mal problem s travenim,bolesti brucha.teraz sa nestazuje.rano a vecer po dojeni vypijeme pol litra mlieka na osobu.neprevarene ako pisete.nad 40 stupnou sa zabiju vsetky zdrave latky tak ako aj v mede.tiez mlieko predavam za 30,- ked nechcu tak nenutim.poviem nech si kupia vodu v tescu za 20,- teraz uz asi aj viac alebo nech si idu kupit do tesca kozie ktore tam maju za 53,-pol litra takze liter za 106 kc. schvalne som si toto mlieko tam kupila a ked niekto remca ze je to mlieko drahe tak mu ukazem flasku i s blocikom o zaplateni a poslem ho do tesca a viac mu mlieko ani nepredam.radsej budem jest kazdy den z mlieka jogurty,puding,tvaroh,syr a neviem co este.ked neziem ja dam prasatu a sliepkam.aspom sa mi odvdacia a nie ako niekdo kdo ma bude este osierat...vlani som bola blba a predavala za 20,- bola som rada ze predam,ale uz nie 30,- ked nechces nechaj tak...predate lacno,nevratia sa vam ani naklady a niekto si bude za rohom mydlit ruky a smiat sa a zabavat sa ako dobre a lacno a hlavne kvalitne nakupil.nehovorim ze to treba prehanat s cenou ale nie ist pod cenu.nasla som si hodne zakaznikov jak chodili k plotku obdivovat kozenky.prihovorili sa a ja som im ponukla zadarmo mlieko na ochutnanie.a kazdeho bola taka reakcia ze sak to vobec nema taku chut ako to ludia popisuju.jake je to mlieko lahodne a hned sa pytaju ci si mozu prist kupit...takze asi takto z mojej strany.len sa nedajte okradat.vam tiez nikdo nic zadarmo neda.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Díky za reakci.Musím s vámi také souhlasit,vystihla jste to úplně přesně.Radši to dám slepicím než abych šla pod cenu.Někdo chce prodat za každou cenu a radši sleví a tím dělá plete na drobné chovatele bič.cena by se mě držet a jak píšete nikdo vám nedá nic zadarmo.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Dobrý den, chci se zeptat na ceny. Vím že to tu padlo několikrát, ale s kozama začínám zatím tedy 2Burky, ale mléčné bych chtěla taky. Všude v inzercích čtu jak po kůzlatech dojí až 6litrů mléka - to skutečné??? Chtěla bych vyrábět domácí sýry pro naši vlastní spotřebu ale i pro přátelé a známý a dejme tomu pro lidi co budou mít zájem (např.sousedé nebo okolí). Pochopitelně asi by mě hygiena zavřela až zčernám za to že to hodlám dělat na černo a nebudu splňovat ty jeji překotné EU podmínky. Ale což nejsem žádné prase a jak jsem tak pochopila tak to tady taky nemáte všichni oficiálně, že? Zpět k mému dotazu, pořizovat budu nejspíš kůzlata - jaké plemeno je nejlepší (původ nejspíš nepotřebuji, stačí když budou oznámkované). Kolik v průměru dojí po prvních kůzlatech? Dojí se vždy ráno a večer? Nebo stačí 1x denně? A kolik litrů mléka je zhruba zapotřebí k tomu abych vyšla s výrobou sýrů a samotného mléka? Chápu no že záleží na počtu odběratelů smajlík nejsem debil, ale spíš mi jde o to jak jste prostě začínali vy? Tak aby vám vyšlo mléko pro vlastní spotřebu (na pití), na prodej, a na výrobu sýru pro vlastní spotřebu a k prodeji? Jestli dejme tomu mi bude stačit 1dojná koza nebo jich budu muset mít 5... A ještě tedy jak a podle čeho si stanovit cenu mléka a sýru? Mám strach, že když dám cenu 30,-/litr, že mě každý pošle do háje? Ale jsem ve výhodě, jsem ve vsi kde nikdo nic takového neprodává (nejsou na to lidi-samý měšťáci a rekreanti) ve vedlejší vesnici také nic není. Chci prodávat i vajíčka, ale nejsem prostě schopná se propočítat k nějakým relevantním číslům. Malá farma je zatím v samém srdci rozpuku a nic není hned. A tu čto a tu to, někdo říká nadojí 6l a víc denně někdo že je to holý nesmysl. To stejné u slepic snesou tolik a tolik za den a vzápětí to druhý vyvrací. Nezbývá než se řídit selským rozumem a stylem pokus omyl. Osobně se domnívám, že pokud by 1koza dojila 6l/den, tak mi bude bohatě stačit ta 1dojná v začátku jak na vlastní spotřebu tak ze 3/4 k prodeji mléka i syrů, že? Ale pokud by dojila max 1-1,5litr denně tak bych potřebovala asi 3-5koz asi. Jsem v tomhle ohledu prostě amater a rady sbírám na tady na diskuzi. Mám větší louky 0,4 a 0,7ha a sekat sekačkou je nesmysl (není čas) takže jsou prostě kozy a tak bych to chtěla zkusit nějak dál rozvíjet když mám teda už ty možnosti je mít, tak abych z toho měla taky nějaký užitek a ne to vše jen dotovala (seno, ohrady, atd. neni a nebude zadara).
Neregistrovaný uživatel
Autor
Dobrý den,

dotazů máte fůru. Obecně bych doporučil půjčit si v knihovně nějakou knížku a vše nastudovat. Pro velkou dojivost je nutné dojit zpočátku ideálně 3x denně, později 2x denně a až když dojíte cca 1litr a méně, tak můžete dojit 1x denně. Pokud budete rovnou dojit 1x denně, tak si zaprvé zaděláte na záněty a za druhé ze zvířete oddojíte tak 1/3 jeho potenciálu.
Průměrná dojnice české bílé bezrohé dává 1000L mléka / rok, podobně i Anglonubijky, které navíc mají mléko chuťově bližší kravskému bez typické "kozí pachuti", zase ale na sýry přijdete o typické kozí aroma. Takže je to na vás, co chcete hlavně.

Prodej na černo je opravdu velký problém. Stačí jeden závistivý soused, pošle na vás kontrolu a máte vymalováno. Navíc "uvádění neschválené potraviny na volný trh" je tuším trestný čin, tedy nejen pokuta, ale "teoreticky" i podmínka nebo flastr za veřejné ohrožení... navíc prosím nenadávejte na EU, většina naprosto nesmyslných podmínek (označení kůzlat do týdne po porodu, rozbor mléka třeba i 2x měsíčně nebo rozbor každé "šarže sýra" (tedy při domácí výrobě každý den) nejsou podmínky EU, ale výmysly našich zákonodárců. Převážná část ještě dílny ČSSD a KDU-ČSL, ale třeba i ODS vládla nějaký pátek a místo zjednodušení přinesla spíše další "papírové bonusy". Takže i nad tím se můžete zamyslet při příštích volbách...

Bez papírů můžete zkusit koupit bílou bezrohou za 1-2tis. kč (kolikrát i s kůzletem v laktaci), ale pak se nemůžete divit, když ze slibovaných 6L nadojíte pouze 3L. Záruka tam prostě není. Známka neznamená nic, to je jen, že stát o daném zvířeti něco ví a vy podle známky vedete své povinné evidence jako stájový registr (ze zákona povinně), čerpání dotací a podobně, ale plemenně to může být naprosto jakýkoliv podvraťák. Nejlépe je koupit zvíře s PP, ideálně po rodičích z kontroly užitkovosti, kde znáte roční nádoj a počty potomků rodičů, často i prarodičů... Cena je pak vyšší, ale třeba u AN koz bych do zvířete bez POP nešel, jestli dáte 8000 kč za zvíře bez POP, většinou něčím mixlé, ač "chovatel" tvrdí 100% AN, nebo 14000 kč za zvíře s POP s dohledatelnou plodností a nádojem rodičů již není cenově takový rozdíl a rozdíl v užitkovosti je ohromný. Navíc kupujete zvíře třeba na 5-10 let, takže se vám investice do "dobré krve" mnohonásobně vrátí.

Cena 30,- kč pro sousedy na vsi? Půlka se Vám vysměje, druhá vás bude pomlouvat. Alespoň tady to tak je smajlík Ale známým z města kousek odtud prodávám za 25,- kč kozí, 60,- kč ovčí (na sýry) "pro krmné účely" (asi těmi sýry krmí prasata, ale to už není moje starost a část odpovědnosti tím přenáším na ně. Já opravdu nemohu vědět/zajistit, co s mlékem dělají. A na papíře mají tučně napsáno "pouze pro krmné účely, není vhodné k lidské konzumaci!!!" A bez problémů tyto ceny akceptují. V tuto chvíli nikde prodej neinzeruji a prodávám opravdu jen občas známým (tak 15L měsíčně, záleží, jak často návštěvy zrovna přijedou smajlík ) a to ještě proti podpisu tohoto papíru.

Jinak mléko kravské zde prodává více lidí. Cena nově "podražila" na 12-14 kč / L. Kozí farma v okolí prodává mléko za 30,- kč (lejstro mají), o prodeji ovčího v okolí nevím. Okres Písek.

Navíc je to tipuji tak 4. téma, kde se společně v diskuzi potkáváme. Opravdu doporučuji zajít spíše do knihovny, půjčit si "Chováme kozy, edice Víkend" nebo "Chov ovcí a koz", či jinou podobnou knihu. Vše si v klidu pročíst, zároveň doma promyslet a pak začít řešit nákupy. V diskuzích se ptát spíše na nejasnosti, nesrovnalosti nebo tipy, jak se konkrétní věci řeší v praxi. Knihy mají cca 100 stran, spoustu obrázků a další se přečíst za 1-2 hodinky. Rozhodně jednodušší a rychlejší, než projíždět diskuze smajlík
Přecijen nekupujete rohlíky a párky na víkend, ale zvířata, s kterými budete v ideálním případě pracovat třeba 10 let a s jejich potomky třeba doživotně!
Neregistrovaný uživatel
Autor
Jo a poslední poznámka: Nechcete to dotovat. Položím tedy otázku, co vlastně chcete?
1) Sedět za prodej mléka na černo, pokud se někomu udělá blbě a v nemocnici práskne, že pil mléko od vás? Navíc vám ty ušetřený peníze pak i finančák ochotně dopočítá, nebojte...
2) chcete ušetřit za benzín za sekání zahrady? A zároveň ušetřit za nákup masa po celý rok? Pak si pořiďte pár kusů na maso. Nemusíte se o nic starat, v zimě uděláte zabijačku vykrmených kůzlat/jehňat, necháte jen dospělé kusy na další sezonu a šmitec. Něco dáte za ohrady a krmivo, na oplátku máte cca 200kg masa (10 kůzlat, počítám stádo 5 koz a 1 kozel, plodnost 200%, porážková hmotnost 40kg při jateční výtěžnosti 50%) za které byste v marketu dala 20.000 kč. Takže to není dotování, ale úspora peněz, které místo do nákupu masa v Tescu vrazíte do obilí, ohrady, veterináře a trochy dalšího vybavení. Tabulky s orientačními výpočty ekonomiky chovu jsou téměř v každé novější knize o chovu koz, případně lze pátrat i po internetu. Navíc si legálně můžete přivydělat prodejem celých živých kůzlat na porážku jiným lidem. Zde žádné složité papíry a povolení nepotřebujete.
c) Chcete zvířata, protože vás to baví, jejich produkty a počítáte s tím, že se o ně budete denně starat a "uvážete se k baráku". Pak si pořiďte dojná plemena. Kůzlata zabijete na maso úplně stejně, k tomu budete mít fůru mléka na pití, na máslo, smetanu, sýry, jogurty a jiné produkty (vše si doma vyrábím včetně zrajících sýrů). Opět ale nepočítejte v tomto objemu s velkými finančními zisky, spíše počítejte úspory, protože nebudete muset kupovat mléko, máslo, jogurty, eidam, hermelín, maso, salám, šunku, olej/sádlo na smažení... a cokoliv dalšího, co si domyslíte a co do chovu pořídíte.
Pokud budete chtít třeba i vajíčka, husy, kachny a podobně, pak neřešte elektrický ohradník, ale pastvinu pořádně oploťte a zvířata zde nechte společně pohromadě. Ano, je to dražší, ale můžete mít denně třeba 20 vajec (ty třeba i na prodej, opět nepotřebují rozbor a povolení na rozdíl od mléka), kuřátka, krůty, husy nebo kachny na maso, nebo třeba líhnutí kachňat a jejich prodej.

Ale jak jsem psal výše. Je to o tom: Vytvořit si představu co chci -> něco si o tom přečíst -> korigovat představy podle zjištěných informací -> vymyšlení přesnějšího plánu -> korekce případně podle reálných finančních možností a rozložení projektu "na etapy" -> zahájení chovu a postupné vylepšování nevyhovujících věcí za provozu.

Opravdu se nerozhodujte na základě rady pár známých a diskuzí na internetu během pár dní! Oplocení pastviny a chov zvířat je z finančního hlediska běh na delší trať a je třeba jej dělat s rozumem. Sám vím co říkám, v prvotním nadšení jsem některé věci také podcenil a za některé "nesmysly" utratil zbytečně tisíce, celkově možné i několik desítek tisíc korun. Teď když řeším novou pastvinu a pole, plánuji již 4 měsíce (s přestávkami) co jak a na co využiji, abych to po roce nepředával, protože jsem to vymyslel špatně...
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo a poslední poznámka: Nechcete to dotovat. Položím tedy otázku, co vlastně chcete?
1) Sedět za prodej mléka na černo, pokud se někomu udělá blbě a v nemocnici práskne, že pil mléko od vás? Navíc vám ty ušetřený peníze pak i finančák ochotně dopočítá, nebojte...
2) chcete ušetřit za benzín za sekání zahrady? A zároveň ušetřit za nákup masa po celý rok? Pak si pořiďte pár kusů na maso. Nemusíte se o nic starat, v zimě uděláte zabijačku vykrmených kůzlat/jehňat, necháte jen dospělé kusy na další sezonu a šmitec. Něco dáte za ohrady a krmivo, na oplátku máte cca 200kg masa (10 kůzlat, počítám stádo 5 koz a 1 kozel, plodnost 200%, porážková hmotnost 40kg při jateční výtěžnosti 50%) za které byste v marketu dala 20.000 kč. Takže to není dotování, ale úspora peněz, které místo do nákupu masa v Tescu vrazíte do obilí, ohrady, veterináře a trochy dalšího vybavení. Tabulky s orientačními výpočty ekonomiky chovu jsou téměř v každé novější knize o chovu koz, případně lze pátrat i po internetu. Navíc si legálně můžete přivydělat prodejem celých živých kůzlat na porážku jiným lidem. Zde žádné složité papíry a povolení nepotřebujete.
c) Chcete zvířata, protože vás to baví, jejich produkty a počítáte s tím, že se o ně budete denně starat a "uvážete se k baráku". Pak si pořiďte dojná plemena. Kůzlata zabijete na maso úplně stejně, k tomu budete mít fůru mléka na pití, na máslo, smetanu, sýry, jogurty a jiné produkty (vše si doma vyrábím včetně zrajících sýrů). Opět ale nepočítejte v tomto objemu s velkými finančními zisky, spíše počítejte úspory, protože nebudete muset kupovat mléko, máslo, jogurty, eidam, hermelín, maso, salám, šunku, olej/sádlo na smažení... a cokoliv dalšího, co si domyslíte a co do chovu pořídíte.
Pokud budete chtít třeba i vajíčka, husy, kachny a podobně, pak neřešte elektrický ohradník, ale pastvinu pořádně oploťte a zvířata zde nechte společně pohromadě. Ano, je to dražší, ale můžete mít denně třeba 20 vajec (ty třeba i na prodej, opět nepotřebují rozbor a povolení na rozdíl od mléka), kuřátka, krůty, husy nebo kachny na maso, nebo třeba líhnutí kachňat a jejich prodej.

Ale jak jsem psal výše. Je to o tom: Vytvořit si představu co chci -> něco si o tom přečíst -> korigovat představy podle zjištěných informací -> vymyšlení přesnějšího plánu -> korekce případně podle reálných finančních možností a rozložení projektu "na etapy" -> zahájení chovu a postupné vylepšování nevyhovujících věcí za provozu.

Opravdu se nerozhodujte na základě rady pár známých a diskuzí na internetu během pár dní! Oplocení pastviny a chov zvířat je z finančního hlediska běh na delší trať a je třeba jej dělat s rozumem. Sám vím co říkám, v prvotním nadšení jsem některé věci také podcenil a za některé "nesmysly" utratil zbytečně tisíce, celkově možné i několik desítek tisíc korun. Teď když řeším novou pastvinu a pole, plánuji již 4 měsíce (s přestávkami) co jak a na co využiji, abych to po roce nepředával, protože jsem to vymyslel špatně...
Ano, diskutujeme i na jiných diskuzíchsmajlík.
Nehodlám se tím živit, ale jak je vidět zde v produktech nepíše nejeden že to dělá na černo-prostě prodá své přebytky...
Ale to je jedno, mě je vcelku fuk co si sousedé na vsi budou myslet, jsou to všichni prakticky rekreanti z velkoměst a stačí mi jen vidět třeba to čím jezdí, takže si myslím, že pokud bych prodávala litr mléka za těch 30Kč jak se tu dohadujete, že by jim to nejspíš problém nečinilo. A pokud ano, tak po známých si myslím bych si vystačila.
Nejde mi o benzín do sekačky!!!!!smajlík Jde mi především o to, že nemám čas ani chuť lítat se sekačkou po skorem 1,5hektaru, tož tak abychom si porozumněli smajlík. Kdo takový prostor někdy sekal obyč sekačkou ví o čem to je. Navíc když terén není zrovna rovný a co metr to dva krtince (kterých se mimojiné zbavuji denně rozhrabáním a přesto se v průběhu následující hodiny-někdy i pár minut-objeví znovu).
Jde mi o to že když už teda kozy, tak abych z toho (krom vlastní spotřeby) i něco málo utržila např.postupně třeba na ty ohradní sítě.smajlík
Za další husy nebo kachny to už nee-příjde mi že to smrdí a prostě vadí mi ten bordel z nich, samé hovno všude (pardon) ale prostě opeřence snesu fakt max ty slepice a to ještě za předpokladu, že budou zvlášť od koz mít kurník a svůj pozemek na popelení a zobání.
Do knihovny nechodím, ale byla jsem tam včera (mají do konce týdne zavřeno úplně a prazdninový provoz je dosti redukovaný) takže zaregistrovat se půjdu až příští týden. smajlík
Jinak kozy mám Burské, po rodičích s pp, ty mi byly ukázané. Proč kůzlata pp nemají nevím ani abych pravdu řekla jsem se po tom nepídila, to mi bylo vcelku fuk (na biosekačku). A snad za poslední smajlík zabít je????smajlíkano je to plemeno na maso,ale prostě nejsme toho schopný (je to zvíře, živá bytost námi obhospodařovanásmajlík) no prostě musela bych volat řezníka... to jsme loni udělala při zabijačce prasete-a stálo to 1800, promiňte ale za 1800 mám v krámě myslím stejné množství masa. No dobrá no, ne asi takového jako když vím co tomu dávám atd atd, ale prostě jsme na zabíjačku čučli jak puci no prostě to přeci byla naše Julča smajlíksmajlík a jo teď jí máme sežrat? Fuj tajxl smajlíksmajlík teď se tomu chechtám, no ale zabíjačka ležela v mrazáku ještě pár měsíců než jsme to byli schopný strávit, že je to prostě naše drbací Julča. Takže po těchto zkušenostech fakt ne, děkuju pěkně, ok prodat kůzlata na maso třetí osobě jo proč ne - to je mi fuk co si s tím kdo udělá. Ale my prostě zabít neeeeeeesmajlíksmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, diskutujeme i na jiných diskuzíchsmajlík.
Nehodlám se tím živit, ale jak je vidět zde v produktech nepíše nejeden že to dělá na černo-prostě prodá své přebytky...
Ale to je jedno, mě je vcelku fuk co si sousedé na vsi budou myslet, jsou to všichni prakticky rekreanti z velkoměst a stačí mi jen vidět třeba to čím jezdí, takže si myslím, že pokud bych prodávala litr mléka za těch 30Kč jak se tu dohadujete, že by jim to nejspíš problém nečinilo. A pokud ano, tak po známých si myslím bych si vystačila.
Nejde mi o benzín do sekačky!!!!!smajlík Jde mi především o to, že nemám čas ani chuť lítat se sekačkou po skorem 1,5hektaru, tož tak abychom si porozumněli smajlík. Kdo takový prostor někdy sekal obyč sekačkou ví o čem to je. Navíc když terén není zrovna rovný a co metr to dva krtince (kterých se mimojiné zbavuji denně rozhrabáním a přesto se v průběhu následující hodiny-někdy i pár minut-objeví znovu).
Jde mi o to že když už teda kozy, tak abych z toho (krom vlastní spotřeby) i něco málo utržila např.postupně třeba na ty ohradní sítě.smajlík
Za další husy nebo kachny to už nee-příjde mi že to smrdí a prostě vadí mi ten bordel z nich, samé hovno všude (pardon) ale prostě opeřence snesu fakt max ty slepice a to ještě za předpokladu, že budou zvlášť od koz mít kurník a svůj pozemek na popelení a zobání.
Do knihovny nechodím, ale byla jsem tam včera (mají do konce týdne zavřeno úplně a prazdninový provoz je dosti redukovaný) takže zaregistrovat se půjdu až příští týden. smajlík
Jinak kozy mám Burské, po rodičích s pp, ty mi byly ukázané. Proč kůzlata pp nemají nevím ani abych pravdu řekla jsem se po tom nepídila, to mi bylo vcelku fuk (na biosekačku). A snad za poslední smajlík zabít je????smajlíkano je to plemeno na maso,ale prostě nejsme toho schopný (je to zvíře, živá bytost námi obhospodařovanásmajlík) no prostě musela bych volat řezníka... to jsme loni udělala při zabijačce prasete-a stálo to 1800, promiňte ale za 1800 mám v krámě myslím stejné množství masa. No dobrá no, ne asi takového jako když vím co tomu dávám atd atd, ale prostě jsme na zabíjačku čučli jak puci no prostě to přeci byla naše Julča smajlíksmajlík a jo teď jí máme sežrat? Fuj tajxl smajlíksmajlík teď se tomu chechtám, no ale zabíjačka ležela v mrazáku ještě pár měsíců než jsme to byli schopný strávit, že je to prostě naše drbací Julča. Takže po těchto zkušenostech fakt ne, děkuju pěkně, ok prodat kůzlata na maso třetí osobě jo proč ne - to je mi fuk co si s tím kdo udělá. Ale my prostě zabít neeeeeeesmajlíksmajlík
Jinak ještě abych dodala a tak trochu uvedla na pravou míru, sama pravidelně kupuju od známe z práce domácí mléko a domácí syry. Bere tedy dotace a snad i ta dobytčí jednotka jak jste psal vedle, má hodně hektarů (ne jako já) a kravské mléko kupuju v petce od kofoly (tedy 2l) za 50Kč a sýry za kus 35Kč nevím teda kolik na váhu (nenapadlo mě je ještě nikdy zvážit) ale dejme tomu max 120g je to takové kolo jak ten menší hermelín a má různé příchutě. Bez příchutě za 30,-. A nejsem sama kdo to v práci kupuje bereme od ní asi 10-12 kolegyň. Jelikož se budeme brzy stěhovat a já budu měnit práci, tak mě napadlo proč to třeba v jiné práci (už mám nové místo) nenabídnout také svým kolegyním apod. A poslední věc, tak mě tu docela udivily i ty ceny kravského mléka, že se někde domácí prodává za 10-12-15 korun za litr. Kolegyně s tím přišla jako s hotovou věcí 50,- petka a hotovo, nikoho nás ani nenapadlo se nad tou cenou pozastavit. Když všichni víme, že litr bílé vody v krámě stojí téměř 20,- .... ale myslela jsem si, že kozí mléko je hůře prodejné a tedy mnohem levnější než kravské.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Hezký příspěvek smajlík

Jen mi přijde zajímavé pořizovat masné plemeno kozy s tím, že na maso ne, protože to neumíte zabít.
Řezník za 1800? To je fakt trochu moc. Běžná cena je do 500,- kč, případně je možné odvést na jatka, tam vám zvíře porazí a vyvěsí a za několik dní si jej můžete vyzvednout. Cena bývá běžně opět kolem 500,- kč, záleží na počtu kusů, druhu zvířete, velikosti a podobně.
Zaměřil bych se na vyhledání jiného řezníka nebo se naučit zvíře zabít (taky jsem to nikdy nedělal, začal jsem cca v 26 drůbeží, teď v 30 už porazím kůzlata i prase - vše podle knih a jiných návodů, předávání mezi generacemi nezafungovalo, používám omračovací pistoli). Vztah ke zvířeti je komplikovaný, ale člověk se musí nastavit na to, že zvíře chová pro užitek - na maso - a tedy je potřeba ho zabít a sníst. I párek z Tesca kdysi někde běhal v podobě čuníka a někdo ho musel zabít. Mě třeba pomohlo zvířata nepojmenovávat, případně je pojmenovat podle oblíbených pokrmů z nich. Tedy koza je Klobáska, čuník je Gulášek, ovce je prostě Ovce, druhá koza je prostě Koza (ano, stejně jako ve filmu Hogo fogo Homolka!), malé beránky a kozlíky nejmenuji prostě nijak a volám "ovce, koza". Kozu i Guláška si rád pohladím, popovídám si s nimi, dám nějaký pamlsek, nebo si třeba jen sednu a hodinku zvířata pozoruju. Ale to nic nemění na tom, že v prosinci přijde Guláškovo čas. Mě i manželce to pomohlo a se zabitím zvířat již psychický problém nemáme. Už babička nám jako dětem říkala, že co se má zabít, nemá se jmenovat! Takže žádná Julča nebo Líza!!

Drůbež s velkým výběhem nesmrdí! Na tom půl hektaru, když budete mít k 10-ti kozám chovný kmen 1+4kachen a tedy dejme tomu třeba 100 kachňat do stáří 3 měsíců (navíc při tomto množství je ideální část prodat jako 4-týdenní přes inzeráty lidem na výkrm domů...), tak to pastvina bez problémů rozchodí, trusu nebude víc než z koz a nic nebude nikde smrdět. Zvukový projev mi přijde srovnatelný, drůbež mi přijde spíše tišší. Ale o to nejde, proto jsem se ptal, co je vlastně vaším finálním cílem.

Rekreantům z měst v okolí mléko za 30,- kč pravděpodobně prodáte. Ale nepočítejte s nějakými zázraky, protože budou chodit v různou dobu, budou remcat, že zrovna není a už nepřijdou, pak zase jiní 3x za sebou nepřijdou pro objednané mléko a mléko budete vylévat drůbeži a podobně... Navíc načerno to za to riziko podle mě opravdu nestojí a spíš se zaměřte na úspory. Vyrobte si vlastní jogurty, eidam, nivu, hermelín, máslo, smetanu... takto bez problémů zpracujete pro 4-člennou domácnost i 4-5L mléka denně a přitom výrazně ušetříte. 1L mléka = 1kg jogurtu. Kolik teď stojí bílý jogurt? 50,- kč / kg? Kolik ochucená "Jogobela s ovocem?" Tady si vyrobíte jogurtu kolik chcete a ovoce si také přidáte kolik chcete. Bez barviv a konzervantů smajlík. Kolik stojí 1kg hermelínu, balkánského sýra nebo eidamu? 140 / kg? V malochovu je opravdu lepší pracovat s vlastními úsporami, než si život komplikovat prodejem na černo. Případné přivydělávání lze řešit třeba právě prodejem živých vykrmených jehňat v zimě na maso. Ale je to samozřejmě vaše rozhodnutí. Nicméně stavět na tom "plán ekonomiky chovu" je podle mě chyba.

Ceny mléka: Jiné jsou ve městech, kam ho někdo musí vozit a podobně a jiné je to na vsi, kde má někdo 30 krav, denně nadojí 1000 litrů: Mlékárna mu dá 8,- kč / L, takže prodává každý den od 17:00 do 18:00 za 12,- kč. Co prodá, na tom vydělá 4,- kč / L navíc (většinou prodá 100-200 litrů, což je již slušný bonus), co neprodá, to si večer odveze mlékárna. Takže asi tak smajlík Kamarádka v Brně taky kupuje z mlékomatu za 30,- a ani nemrkne. A když přijede k nám a chce kravské, tak mi dopředu volá nebo píše SMS, ať jí u zemědělce vyzvednu 15-20L, že si doma vyrobí větší sýr smajlík

Nyní je naopak kozí mléko a produkty z něj moderní a je tedy obecně dražší než kravské. Ač dříve bylo považováno za podřadné a cenu mělo cca třetinovou až poloviční proti kravskému.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hezký příspěvek smajlík

Jen mi přijde zajímavé pořizovat masné plemeno kozy s tím, že na maso ne, protože to neumíte zabít.
Řezník za 1800? To je fakt trochu moc. Běžná cena je do 500,- kč, případně je možné odvést na jatka, tam vám zvíře porazí a vyvěsí a za několik dní si jej můžete vyzvednout. Cena bývá běžně opět kolem 500,- kč, záleží na počtu kusů, druhu zvířete, velikosti a podobně.
Zaměřil bych se na vyhledání jiného řezníka nebo se naučit zvíře zabít (taky jsem to nikdy nedělal, začal jsem cca v 26 drůbeží, teď v 30 už porazím kůzlata i prase - vše podle knih a jiných návodů, předávání mezi generacemi nezafungovalo, používám omračovací pistoli). Vztah ke zvířeti je komplikovaný, ale člověk se musí nastavit na to, že zvíře chová pro užitek - na maso - a tedy je potřeba ho zabít a sníst. I párek z Tesca kdysi někde běhal v podobě čuníka a někdo ho musel zabít. Mě třeba pomohlo zvířata nepojmenovávat, případně je pojmenovat podle oblíbených pokrmů z nich. Tedy koza je Klobáska, čuník je Gulášek, ovce je prostě Ovce, druhá koza je prostě Koza (ano, stejně jako ve filmu Hogo fogo Homolka!), malé beránky a kozlíky nejmenuji prostě nijak a volám "ovce, koza". Kozu i Guláška si rád pohladím, popovídám si s nimi, dám nějaký pamlsek, nebo si třeba jen sednu a hodinku zvířata pozoruju. Ale to nic nemění na tom, že v prosinci přijde Guláškovo čas. Mě i manželce to pomohlo a se zabitím zvířat již psychický problém nemáme. Už babička nám jako dětem říkala, že co se má zabít, nemá se jmenovat! Takže žádná Julča nebo Líza!!

Drůbež s velkým výběhem nesmrdí! Na tom půl hektaru, když budete mít k 10-ti kozám chovný kmen 1+4kachen a tedy dejme tomu třeba 100 kachňat do stáří 3 měsíců (navíc při tomto množství je ideální část prodat jako 4-týdenní přes inzeráty lidem na výkrm domů...), tak to pastvina bez problémů rozchodí, trusu nebude víc než z koz a nic nebude nikde smrdět. Zvukový projev mi přijde srovnatelný, drůbež mi přijde spíše tišší. Ale o to nejde, proto jsem se ptal, co je vlastně vaším finálním cílem.

Rekreantům z měst v okolí mléko za 30,- kč pravděpodobně prodáte. Ale nepočítejte s nějakými zázraky, protože budou chodit v různou dobu, budou remcat, že zrovna není a už nepřijdou, pak zase jiní 3x za sebou nepřijdou pro objednané mléko a mléko budete vylévat drůbeži a podobně... Navíc načerno to za to riziko podle mě opravdu nestojí a spíš se zaměřte na úspory. Vyrobte si vlastní jogurty, eidam, nivu, hermelín, máslo, smetanu... takto bez problémů zpracujete pro 4-člennou domácnost i 4-5L mléka denně a přitom výrazně ušetříte. 1L mléka = 1kg jogurtu. Kolik teď stojí bílý jogurt? 50,- kč / kg? Kolik ochucená "Jogobela s ovocem?" Tady si vyrobíte jogurtu kolik chcete a ovoce si také přidáte kolik chcete. Bez barviv a konzervantů smajlík. Kolik stojí 1kg hermelínu, balkánského sýra nebo eidamu? 140 / kg? V malochovu je opravdu lepší pracovat s vlastními úsporami, než si život komplikovat prodejem na černo. Případné přivydělávání lze řešit třeba právě prodejem živých vykrmených jehňat v zimě na maso. Ale je to samozřejmě vaše rozhodnutí. Nicméně stavět na tom "plán ekonomiky chovu" je podle mě chyba.

Ceny mléka: Jiné jsou ve městech, kam ho někdo musí vozit a podobně a jiné je to na vsi, kde má někdo 30 krav, denně nadojí 1000 litrů: Mlékárna mu dá 8,- kč / L, takže prodává každý den od 17:00 do 18:00 za 12,- kč. Co prodá, na tom vydělá 4,- kč / L navíc (většinou prodá 100-200 litrů, což je již slušný bonus), co neprodá, to si večer odveze mlékárna. Takže asi tak smajlík Kamarádka v Brně taky kupuje z mlékomatu za 30,- a ani nemrkne. A když přijede k nám a chce kravské, tak mi dopředu volá nebo píše SMS, ať jí u zemědělce vyzvednu 15-20L, že si doma vyrobí větší sýr smajlík

Nyní je naopak kozí mléko a produkty z něj moderní a je tedy obecně dražší než kravské. Ač dříve bylo považováno za podřadné a cenu mělo cca třetinovou až poloviční proti kravskému.
Na sýry se samo chystám, tojo tojo smajlík ale musím pohledat návody nejlepší by asi byl nějaký sýrařský kurz, už jsem koukala na svaz chovatelů a různě po netu ale co jsem našla je všechno 200-300km jen tam smajlík jsem v práci docela zaneprázdněná a tak se někde drncat 3hodiny v autě a pak zas zpět je pro mě prostě strašná ztráta času, když ji dokážu využít trošku jinak....
No co vám na to mám říct smajlík prostě zvíře no smajlík a proč teda hned do začátku masné a ne rovnou mléčné?-protože to spíš byla taková hurá akce a hlavně mi šlo o to že teda měly ty známky. Než jsem o kozách začala uvažovat, tak jsem o hospodářství četla, takže číslo už mám a proto jsem nechtěla bez registrace. Tím že jsem amatér začátečník chtěla jsem si starosti s registrací prostě ušetřit.smajlíksmajlík asi tak. Mléčné co jsem našla v inzerci všechny po okolí bez registracesmajlík takže proto burky a hlavně už konečně někde začítsmajlík protože loni jsem o tom jen mluvila a furt čekala kdy zahřmí a manžel postaví budku a pomůže s ohradou.smajlík no jenže nezahřmělo smajlík a mě to neustále drncání se sekačkou co 2týdny už s prominutím sere, jsem z toho zničená jak pes protože sekačka musí být bez pojezdu. Tu s pojezdem jsem v tom terenu hnedle zničila, takže ta je na sekání jen kolem domu (klasická zahrádka tisíc metrů) ale na zbytek jdu s obyč sekajdou a s křoviňákem ten zbytek. Sekám to na etapy a než se dostanu na konec můžu v předu začít znovu smajlík. Takže jsem se naštvala prostě rozjela po pár inzerátech co se mi bude líbit a abych viděla jak to vlastně v nějakém chovu je. Tak jsem nakonec usoudila, že ohradu nějak zvládnu sama pomocí elektriky (původní záměr byl udělat dřevěný oplůtek ale k tomu jsem prostě manžela nedokopala-má tisíc jiných starostí kolem stavby), takže se mi přes kamarádku podařilo sehnat vlastně komplet ohradu (ačkoliv zdroj tedy budu muset pořídit jiný a původně jsem chtěla místo pásky ty sítě). Nicméně mám fakt omezený rozpočet a musím si vystačit s tím co mám (ale ty 3tisíce do zdroje dát ještě můžu) ale fakt jsem netušila že ohrada ze sítí by mě vyšla na 50tis jak prdsmajlík a to zas než kozy to radši dám do domu, takže proto hledám co možná nelevnější řešení toho abych nemusela lítat se sekačkou a byl z toho aspoň nějaký užitek navíc než jen to spasení.smajlík

A co k tomu říct že se běžně poráží za 500smajlík no jsme blbci no co teď s tím naděláme, ale řezník takhle jezdí ke spoutě dalším lidem a to mu muž ještě pomáhal se zpracováním masa. Jen prostě nemohl být u toho omráčení a vykrvení nebo jak se to říká...
Neregistrovaný uživatel
Autor
ale ok s prodejem ještě porozmýšlím, a jinak no jsem asi natvrdlá ale nivu kupujeme celkem hojně (dík za typ) ale tenhle sýr mě teda vyrábět vážně nenapadlosmajlík kolegyně má jen ty kulaté jak jsem psala prve, takové lehce tvarohové ochucené česnekem, paprikou, barevným přepřem, grilovacím kořením a bylinkové... buď je v jiných sýrech bez fantazie a nápadu na jiný druh nebo prostě jen neví jak na ně. Ale každopádně mléko a sýry prodává na černo, to říká otevřeně.

Jinak ještě k těm husám, no musela bych to vidět, zatím co jsem u 2našich kamarádu viděla chov hus, tak mi to přišlo spíš jako hnus, že to říkámsmajlík. Mají to oba na dvorku (pomalu před samotným vstupem do domu) a člověk se ani těm bobkům nemá šanci vyhnout... a navíc to u nich děsně páchne tím hnojem nebo nevím jestli těma bobkama. Což když jsem byla po těch kozách na obhlídku, tak to nikde takhle nesmrdělo ať měli chlívky nebo ne. Takže to mě jako hodně odradilo a myslím že je mi to ještě víc vzdálené než ty kozy ani nevím co bych s tím počala. Ale jo oni to mají na prodej tuším i kačeny a kuře myslím prodávají za 65,- husy už nevím to bych plácala. Každopádně k tomu nemám vztah už vůbec a kdybych k tomu volala na pomoc manžela asi by mě zakroutil krkem společně s husou smajlík. O kozy se zvládnu postarat sama a on nemá nic proti v zimě pomoct se senem nebo dát něco atd. ale o ty husy by nejspíš ani nezakopl.smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
No, začátky jsou vždycky těžké.

Sekačku jsem vyhodil taky po roce a raději se v 27 naučil sekat kosou. Na internetu jsem našel "základní postoj" a začal to nějak mudlat. Teď už mi to jde celkem od ruky, jenom naklepávat jsem se ještě nenaučil a sháním vždy tady po okolí, kdo mi to 2x za rok překlepne... Naštěští seču jen kousek před barákem a vzadu na zahradě pod stromy (2-3x do roka).

Ad řezník: Nevím, odkud jste, třeba je to v okolí běžná cena. Ale já bych za porážku a základní naporcování 1800 nedal. Jó, pokud dělal i tlačenky a všechno a strávil u vás opravdu celý den, to by byla jiná, ale i tak... Vím, že tady se dá kolem 500,- sehnat, pokud na to opravdu nemáte žaludek, ale lepší je určitě svépomoc smajlík

Sýry se dají naučit i podle internetu:
Dobře to mají třeba zde (podle nich jsem se učil já):
http://conovehonakopci.cz/?page_id=7540
Začněte čerstvým sýrem, všechno ostatní je pak už jen přidání plísně nebo kultury a zajištění dobrých podmínek pro zrání a podobně. Na to už pak sama přijdete.

Ad porážka: Připravím si ještěrku (mám ji tu kvůli firmě a je to pohodlnější než řešit trojnožku na vyvěšení), Čuníka (kůzle...) nalákám na nějakou dobrotu, vezmu stranou, pohladím, přiložím omračovací pistoli a je to. Když se zadaří, ani nekvíkne. Následně podříznutí a vykrvení (to je asi nejhorší). Zavěsit na ještěrku a zvednout a pak už je to "v pohodě", po vyvrhnutí/stažení kůže už to oblíbené zvíře prakticky ničím nepřipomíná a naopak se člověku při pohledu na masíčko začnou sbíhat sliny, zvlášť, pokud již v okolí i něco voní. Myslím, že se na to dá zvyknout. Manželka taky tvrdila, že u toho nemůže být, že jí to vadilo, když byla malá. A teď mi pomáhá zvíře přilákat a přidržovat (ač odvrácená od něj), abych byl jistější při manipulaci s pistolí a nezranil sebe nebo neminul a zvíře zbytečně nekvílelo a netrpělo (mě se to naštěstí ještě nestalo, ale znám pár takových zabijaček, kdy se porážka úplně nepovedla).
Neregistrovaný uživatel
Autor
Ad drůbež: Prakticky se o ní nestarám. Jen sbírám vejce. Ochranu před predátory mi zajišťuje koza.
Líhnout mladé můžete nechat přirozeně bez starostí a investic. Nebo pořídit líheň a líhnout v ní. Sice to stojí nějaké peníze, ale zase budete mít cca dvojnásobek kuřátek/kachňátek/housat... (při odebírání vajec drůbež snese cca 2x tolik vajec, než když je musí sama odchovat).

Starosti s drůbeží jsou podle mě obecně menší, než s dojící kozou. Při dostatečným výběhu krmit netřeba jen stačí sbírat vejce či zabíjet na pekáč.

Pokud pro vás není okras Písek příliš daleko, můžete se teoreticky přijet podívat. Manželka to sice nemá úplně ráda, protože ještě ne všechno vypadá tak, jak bychom si přáli (postupně jsme museli nejdříve opravit dům, odstranit skládku, která byla na pozemku (cca 11 velkých tater suti a 200L nebezpečného odpadu typu barvy a oleje) a některé části zahrady lze jen stěží rozeznat od poctivé jungle... ale postupně děláme co se dá, na to hotové jsme hrdi a tím zbytkem se nechlubíme smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě už zloba lidí naučila, že mléko od našich krav raději vyleju prasatům, než bych ho prodala blbečkovi, který jím pohrdá. Mám pár známých, kteří si už uvědomili, že domácí mléko bez chemie, tvaroh, jogutr jsou zázrak pro naše zdraví. Nemají barevný obal, nemají tak dokonalou výrazbou chuŤ a barvu, ale chutnají přirozeně. Ale to už právě lidi tu normální chuť neznají. My si snažíme potraviny vyrábět doma a je nám skvěle a léky nekupujeme. A pohybu máme taky dost. Eva
smajlíksmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ad drůbež: Prakticky se o ní nestarám. Jen sbírám vejce. Ochranu před predátory mi zajišťuje koza.
Líhnout mladé můžete nechat přirozeně bez starostí a investic. Nebo pořídit líheň a líhnout v ní. Sice to stojí nějaké peníze, ale zase budete mít cca dvojnásobek kuřátek/kachňátek/housat... (při odebírání vajec drůbež snese cca 2x tolik vajec, než když je musí sama odchovat).

Starosti s drůbeží jsou podle mě obecně menší, než s dojící kozou. Při dostatečným výběhu krmit netřeba jen stačí sbírat vejce či zabíjet na pekáč.

Pokud pro vás není okras Písek příliš daleko, můžete se teoreticky přijet podívat. Manželka to sice nemá úplně ráda, protože ještě ne všechno vypadá tak, jak bychom si přáli (postupně jsme museli nejdříve opravit dům, odstranit skládku, která byla na pozemku (cca 11 velkých tater suti a 200L nebezpečného odpadu typu barvy a oleje) a některé části zahrady lze jen stěží rozeznat od poctivé jungle... ale postupně děláme co se dá, na to hotové jsme hrdi a tím zbytkem se nechlubíme smajlík
No máte pravdu, však jsem už taky brečela že jsem je koupila ale co naplat, chybama se člověk učí. No drůbež je pro mě také velkou neznámou ostatně stejně jako kozy, moje srdeční záležitost jsou psi avšak bohužel ty mi louku nevypasou smajlík ale prostě ty sýry mě nenechají chladnou smajlík myslela jsem že do začátku masné kozy než se okoukáme, zvykneme a tak. No na zabití mě nejspíš neutáhnete smajlík na to jsem prostě moc velký zvířomil. Na prodej kůzlat ještě jo, to by bylo v pohodě. Otázkou spíš je jak velká je po kůzlatech poptávka? Abych je nenamnožila a oni mi pak zůstaly ve větším počtu než je pro mě žádoucí a jestli je to vůbec z ekonomického hlediska aspoň trochu výnos nebo stále dotuji? U drůbeže nevím no, je to pro mě takové zvíře, s kterým se člověk nepomazlí. Nebo asi najdou se lidi co se s drůbeží pomazlí, ale tohle mě osobně prostě nějak nejde smajlík takže mi příjdou husy, kachny atd vzdálenější. Tu kozu aspoň člověk pohladí a je to takové prostě plyšové zvířátko.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Zabíjení je na Vás, jen jsem psal, co pomohlo nám s manželkou a jak to praktikovala i babička ("Co je na zabití, nesmí se jmenovat!")
S drůbeží se sice tolik nepomazlíte, ale ve finále s kozou mi nepřijde, že by to bylo o moc lepší... a oni malá kuřátka, kachňátka a podobně, když to roste, tak je to taky krásně roztomilé. A jinak znám lidi, co mají IB (kachny) rozmazlené a ty chodí za lidmi, nechají se hladit a čekají na nějakou dobrotu za odměnu... úplně jako koza nebo pes smajlík Je to i o přístupu.

Cena kůzlat podle rasy, stáří a podobně. Ale počítejte 500-1000 za maličká před odstavem (abyste měla užitek na mléko) nebo cca 1500 za vykrmené 40kg kůzle (cca 40,- kč / kg živé váhy).
Záležet asi bude hodně i na regionu, kvalitě masa (kastrované, nekastrované) a dalších faktorech.

10 koz (tedy 20 kůzlat) masného plemen vás tedy rozhodně neuživí, protože při prodeji živých máte nejmenší zisk. Rámcově těch 1500,- kč / vykrmený kus. Počítejte náklady na odchov a porod bez krmiv cca 500-1000 kč (podle toho, kolik toho zvládnete sama a kolik u vás stojí veterinář) a když započtete náklady na celoroční chov koz - matek, tak spíš proděláte... Ale budete mít posekanou louku smajlík Na výdělek je nutné buď dořešit dotace, nebo vyřešit jiný obchodní plán, tedy spojit i s chovem něčeho jiného, nebo prodej čistého masa, který zrealizujete za výrazně lepší cenu...

Ale jestli jste psala, že se chcete vrhnout na nějakou tu literaturu z knihovny, tak tam naleznete spoustu modelových příkladů, jak se počítán ekonomika chovu, co se počítá pro malá stáda, co pro velká a jak si případně zvýšit příjem nebo snížit náklady. Obecně chov masných plemen na prodej živých kusů bez dotací není v tuto chvíli příliš rentabilní. Jako údržba pozemku - OK. Jako zdroj domácího dobrého a levného masa - OK (ale je třeba se naučit zabíjet, odvoz na jatka se pro kůzlata příliš finančně nevyplatí). Jako zdroj příjmů z prodeje - NE - Započtete-li celoroční náklady na chov základního stáda, krmení v noci, léčení, připouštění, porody versus prodejní cena kůzlat, skončíte ročně ve ztrátě nebo na nule.
Mléčné plemeno již vám vygeneruje větší výnos a zde to již fungovat bude. Ale zase to znamená výrazně více času na dojení a podobně.
matsik
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím naprosto sváma souhlasím. Začínám farmařit a vidím jak mě lidi od nás z vesnice házej klacky pod nohy a vysmívaj se. tudíž když prodávám tak né tady vesničnům ale spíš dám inzerát a pak to vozím na jedno místo do města :)
U nás máme také malého zemědělce kupujeme od něj barambory, mléko má i brojlery a prasata. Nikdy se nestalo, že by mu někdo něco provedl nebo ho někam udával. U nás všichni vědí co je to za makačku. Ale jepravda, že lidé jsou různé.
matsik
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky za reakci.Musím s vámi také souhlasit,vystihla jste to úplně přesně.Radši to dám slepicím než abych šla pod cenu.Někdo chce prodat za každou cenu a radši sleví a tím dělá plete na drobné chovatele bič.cena by se mě držet a jak píšete nikdo vám nedá nic zadarmo.smajlík
Víte já taky chovám ovce, králíky, krůty atd. A občas nad cenama jen nevěřícně kroutím hlavou. Jsou produkty které si svoji cenu zaslouží, ale nechápu proč by někdo měl prodávat např. kuřecí prsa za 200Kč/Kg (to jsem viděla na farmářském trhu) když ta prsa jsou z brojerů kteří vyrostou za 4týdny a podle jednoho chovatele ho to vyjde na 70Kč celý kuře bez ohledu na váhu (některý maj 3kila některý 2,5atd.) myslím i z vlastní zkušenosti, že se prostě jen někteří chovatelé snaží zneužít toho, že se lidé shánějí po domácích produktech achtějí vyšroubovat cenu co nejvýš.
PS. Nevěřím, že existuje Bio produkt ať je jakýkoliv. Jsou poctivé domácí produkty, ale Bio neexistuje. Všude jsou ve vodě a v půdě pozůstatky chemických postřiků z minulosti i současnosti. Ten kdo prodává Bio je jen vychytralý člověk který se nestydí nechat si např. zaplatit 6-8 korun za vejce. Je to hnus
Franz 1
Autor
Dobrý den,
příspěvek ohledně výkrmu mě docela pobavil.Chtěl bych vidět brojlera 2,5 - 3 kg za 4 týdny na běžném domácím krmení (bez granuli a bez další chemie).Sedlačím už přes 30 let a něco o tom vím.Věřte, že ekonomiku domácího chovu mám v malíčku.Nebavím se o granulích, růstových hormonech a podobných svinstvech, to si mohu koupit v Kaufu.
Jinak ty domácí brojlery, tu kvalitu, chovám ve výběhu cca 3 měsíce a za 70 kč/kg bych se s nikým ani nebavil.
matsik
Autor
Nejedná se o brojlery krmené granulemi, ale směsí šrotů z domácího obilí. A mám takový pocit, že růstové hormony se nepoužívají neumím si představit kde by k nim drobnochovatelé přišli a velkochovy jsou kontrolovaný. Samozřejmě se můžu mýlit ale stejně o tom pochybuju.
aj
Autor
To já cenu 200kč za kilo kuřecích prsou chápu. Vždyť prsa by chtěl každý a tak kupující musí zaplatit i ten zbytek kuřete. A doma nikdo brojlera o váze 2,5-3 kg za 4 týdny prostě na běžném "domácím" obilí neudělá. Vždyť i v drůbežárně dělají kuřata do hmotnosti 2kg v živém (cca kilo v opracovaném) za 6 týdnů a to mají vybalancované granule, teplotu a světelný režim. Takže váš známý je pěkný pohádkář.
Ano, růstové hormony se v malo i ve velkochovu nepoužívají - je to zakázané.
Ale např. nám výkrm brojlerů domácí stravou do váhy cca 3kg v kuchyňské úpravě trvá min.3 měsíce dle počasí (máme je venku). Masíčko se sice nedá srovnat s kupovaným, ale rychleji to prostě nejde. A když si do toho započítáte všechny náklady, tak pod 125Kč/kg kuřete bych nešla ani nejlepšímu známému. A pokud by někdo chtěl zvlášť prsíčka, tak mu je také budu počítat podstatně víc.
matsik
Autor
No v domácím chovu možná (myslím tu cenu za prsa) ale v obchodech teda rozhodně ne. Nehledě na to že kuře nemá jen prsa ale i jiné části. A k tomu výkrmu samozřejmě je nesmíte mít venku ale zavřené v teple a při světle které musí mít permanentně. Je divné, že Vám to trvá tak dlouho my je necháváme odvodit slepicí a sice je nemáme za 5 týdnů ale za dva měsíce určitě.
aj
Autor
Vezměte si, jak velký je zájem o kuřecí prsa a jak velký o ostatní části - neporovnatelně menší. Proto i cena musí být vyšší.
Rozdíl ve velkochovu a v malochovu jsem uvedla výše. Právě, že záleží na teplotě a na světelném režimu - tedy ne svítit stále, ale jen několik hodin tmy. To, že uděláte v domácích podmínkách 4kg kuře v živém, tedy 3kg v opracovaném za 2 měsíce - jak uvádíte, tomu nevěřím. Ani ne s kuřaty pod slepicí.
Jestliže odborníci ve velkochovech je do váhy 2kg dělají 6 týdnů a vy už za 8 týdnů máte 4kg? Možná věřím tomu, že mají v 8 týdnech 3kg v živém, ale i to my přijde dost. No, my používáme jen šroty, venkovní přirozený režim - max v zimě večer dosvěcování. A máme je za cca 12-14týdnů v živém nad 4kg, v kuchyňské opracované formě cca 3-3,3kg.Ke spokojenosti všech odběratelů.
Ale třeba máte nějaký fígl nebo jiné krmení a máte je dřív.
matsik
Autor
Nemyslela jsem 4kg ale 3kg. Ale já je neprodávám dělám to jen pro sebe a jen výjimečně prodám známým.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.

Přidat reakci

! Doporučujeme se před přidáním prvního příspěvku zaregistrovat nebo se přihlásit na již vytvořený profil.

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuze.
Zrušit sledování diskuze « Zpět na výpis diskuzních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení Vytvořit zde reklamu
Byliny Maria Treben a výběrový čaj
Byliny pro přípravu domácích švédských kapek dle Maria Treben. Výběrové čaje pro celou rodinu za skvělé ceny.
Časkrmení.cz - specialista na sušené pamlsky
Časkrmení.cz - extrémně široký výběr sušených pamlsků za extrémně výhodné ceny! Vyberte si u nás :-)
Mikyfarm/Transport EU
Jezdecké a chovatelské potřeby, Přeprava zvířat po EU
OBCHOD-RYBARENI.CZ
Rybářské potřeby, prodejna a e-shop se spoustou akčních nabídek pro rybáře. Slevový program, doprava zdarma.