Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Akne
Sdílet:

Akne

Kočky
Nemoci

Tento problém se občas vyskytne snad u každé kočky.Většinou najdeme změny na bradě a spodním rtu, někdy krátce, jindy chronicky, bez ohledu na plemeno, stáří nebo pohlaví.

Komedomy

Nacházíme komedomy, malé červené pupínky, jindy až stroupky nebo vřídky. Při větším postižení dochází na bradě a pyscích ke ztrátě srsti, kůže je holá, rudá, zesílená a bolestivá.

Diagnostika a léčba

Pokud je vyloučeno onemocnění demodikózou, infekce bakteriemi nebo plísněmi, nádorové onemocnění, případně alergie, je možno akne považovat za vadu krásy. Terapie je nutná, už při prvním výskytu musí být dostatečně dlouhodobá. Při trvalých problémech musí být i udržovací léčba trvalá, celoživotní.

I když je léčba koček podobná léčbě stejného onemocnění u lidí ( stejně úspěšná či neúspěšná), nelze používat stejné preparáty. V mnohých jsou látky, zvláště salicyláty, které jsou pro kočky toxické, některé mohou působit vývin zrůdných plodů u březích matek.

Poraďte se se zvěrolékařem dermatologem, jak udržovat bradu v pořádku. U některých koček se jedná o náročnou celoživotní péči.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru