Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Manuál pro začínajícího chovatele 1. část
Sdílet:

Manuál pro začínajícího chovatele 1. část

Kočky
Všeobecné

Rozhodla jsem se po delší úvaze napsat o tom, o čem se nikomu mluvit nechce, aneb chovatelé toho už mají plné kecky, a množitelé fakta mlží ve svůj prospěch. Nejhůře se mluví, jak jinak, o penězích. V tomto čísle Fauny se budeme věnovat právě nemalým finančním nákladům spojeným s chovatelstvím. Vysvětlím tedy, jaký je rozdíl mezi kočkou s PP a bez PP a za co si vlastně připlácíte, když kupujete kočku s PP. Článek je určen laické veřejnosti, proto vysvětlím, co vše musí chovatel se svou kočkou podstoupit, aby mělo kotě průkaz původu, a současně je článek určen pro začínající chovatele jako stručný manuál.

Co je to PP

Už jenom tato zkratka mate budoucí zájemce a hledatele nového mazlíčka do rodiny. PP je zkratka pro průkaz původu, neboli rodokmen či výpis předků. Lidé nejčastěji sdílejí názor, že PP je zapotřebí jen pro zvíře určené k chovu, tedy i na výstavy, a proto jim je průkaz původu k ničemu.

Na průkaz původu mají nárok všechna zvířata, která jsou chována řádně podle stanov Českého svazu chovatelů koček (ČSCH). To znamená, že chovatel je řádně registrován v některé z organizací koček a řádně platí roční příspěvek (který je symbolický, ale vyžaduje to určitou aktivitu chovatele). Členstvím ve sdružení chovatelů se chovatel zavazuje k určitým pravidlům, a poruší-li je, může být z chovu vyloučen. Členství je jedna z podmínek k tomu, aby byla koťátka „papírová“. Zabrání se tak například tomu, aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě a k rození koťat s vrozenými nebo skrytými vadami. Zároveň se zabrání krytí kočky mladší 11 měsíců, to je věk, kdy nejdříve může kočka na výstavě získat chovnost a teprve následně může jít ke krytí.

Co musí splňovat kočka, která má PP?

Každé zvíře, které má PP, musí mít i předky s PP. Před krytím musí chovatel absolvovat minimálně jednu výstavu, kde posuzovatelé posoudí kočku, a ta získá hodnocení výborná. Posuzovatel kočku posoudí ze všech stran, od stavby těla, tělesných proporcí, hlavy, srsti, svalů, očí, uší, zadečku, ocásku až po temperament kočky. To vše je řádně sepsáno, a pokud zvíře splňuje daný standard, získá diplom s posudkem, a je mu udělena chovnost na jeden rok.

Jinými slovy, když zvíře absolvuje výstavu s výsledkem V (výborná), je bez chybičky, a může rodit koťátka s PP. Nesplní-li standard, například má předkus, zálomek na ocase, nemoc, samozřejmě budou budoucí koťátka bez PP, a za jejich kvalitu nikdo neručí. Minimálně jednu výstavu s výsledkem V k udělení chovnosti musí absolvovat oba rodiče koťátek, jak kocour, tak kočka. Přihláška na jeden den výstavy stojí 600 až 700 Kč, ale musíte počítat i nějaké drobné na stravu a samozřejmě dopravu. Na výstavě je chovatel od rána do večera.

Než se však zvíře na výstavu dostane, musí splnit další určité podmínky. Jsou jimi povinná odčervení a očkování, včetně vztekliny. Některé organizace požadují také vyjádření veterináře o zdravotním stavu kočky ne starší tří týdnů před početím výstavy. Před samotnou výstavou pak zvíře ještě jednou prochází tzv. veterinární přejímkou, kde nezávislý veterinář prohlédne každé zvíře, zda je opravdu zdravé a může se výstavy zúčastnit.

Jak to ale vše souvisí s cenou za koťátko s PP? Všechny postupy výše zmíněné musí chovatel absolvovat, pokud chce odchovávat papírová koťátka. Můžete tedy začít počítat náklady předcházející nakrytí kočky, která jednou bude mít koťátka.

Co předchází vůbec prvnímu krytí v chovatelské stanici (CHS)?

Především založení chovatelské stanice. Je to investice jednou za celou působnost vaší CHS. Dle aktuálního ceníku ČSCH je registrace chráněného názvu zpoplatněna částkou 1 800 Kč. Dalším krokem je zvolit si některou z organizací koček (sdružení chovatelů koček) ve vašem městě anebo regionu, kde se pak platí za členství roční poplatek, jeho výše se pohybuje od 300 Kč. Tato lokální sdružení koček se liší, ve městě jich může být hned několik, a vy si můžete vybrat pro sebe tu pravou. Některá sdružení mají pro své členy určité výhody. Důležité je hlavně to, že právě vaše sdružení vám bude potvrzovat všechny potřebné dokumenty, jako krycí listy, přihlášky na výstavy atd.

Prezentace chovatelské stanice

Nedílnou součástí toho, abyste dostali do povědomí chovatelské veřejnosti, že máte chovatelskou stanici, jsou zajímavé webové stránky. Stránky si můžete založit sami zdarma nebo si je necháte vytvořit šikovným grafikem a programátorem. Kočičí stránky mají určitá kritéria, která by měly splňovat. Je to například snadná administrace webu a vkládání nových příspěvků. Většina chovatelů časem dojde k vytvoření originálních stránek, které jsou sice dražší, ale pokud jsou vytvořeny opravdu komfortně, do budoucna je nemusíte nikdy změnit. Stránky by samozřejmě měly zaujmout a měly by nějak souviset s názvem chovatelské stanice.

Co je ještě zapotřebí, než dám kočku nakrýt?

Ve Fauně číslo 7/2011 byl otištěný podrobný článek o tom, co předchází kočičímu porodu. Pro shrnutí: samotné rozhodnutí mít koťátka, najít vhodného kocourka ke krytí, testování před krytím (individuálně podle plemene), cesta za kocourem a samozřejmě samotné krytí.

Pokud jste začínající chovatel a nevíte, kterého kocoura vybrat pro vaši kočku, poraďte se s hlavním poradcem chovu, zeptejte se zkušených chovatelů nebo poradce pro vaše plemeno. Časem se sami začnete orientovat v chovných liniích. Kocour musí samozřejmě podstoupit všechny náležitosti stejně jako kočka před krytím, tedy testy, výstavy atd.

Březost kočky

Jelikož březosti byl věnován celý výše zmiňovaný článek ve Fauně číslo 7/2011, opět jenom shrnu, že musíte počítat s náklady na vyšší nároky na stravu březí kočičky. Je potřebné, aby kočka měla vyváženou a kvalitní stravu, nejlépe přímo určenou pro březí kočky.

Další investicí, kterou chovatelé často zaplatí, je ultrazvuk nebo rentgen, který odhalí předběžný počet koťat, což je důležité znát kvůli průběhu porodu.

Porod

Tomuto tématu jsme věnovali celý, již zmiňovaný článek. Také u porodu se však mohou náhle objevit komplikace. S tím musí zkušený chovatel počítat, častokrát má domluveného veterináře na telefonu. Ve vážných situacích musí přijet k porodu i sám veterinář, což pochopitelně nebude zcela zadarmo a obzvláště pak v nočních hodinách může být chovatel šťasten, když veterinář vůbec dorazí k porodu. Častěji se pak musíte dostavit s rodící kočkou na veterinu vy, a samozřejmě opět za příplatek. Chovateli záleží na zdraví koťat, ale samozřejmě i březí kočky, a někdy musí veterinář provést i císařský řez. Nejčastěji u prvorodiček, které nemají, anebo mají slabé kontrakce a porod by je mohl až smrtelně vysílit.

Poporodní péče o matku a koťata

Kočka se po porodu většinou ukázkově stará o svá koťátka a do jednoho měsíce nemusíte koťátka nijak přikrmovat. Velmi důležitá je strava kojící kočky. Koťata přikrmujte v případě, že kočka nemá dostatek mléka, pokud některé z koťat neprospívá a nenabývá na váze (navštivte také veterináře pro vyloučení jiných příčin). Od jednoho měsíce pak přikrmujte koťátka kočičím mlékem, tvarohem, od šesti týdnů i mletým hovězím masem a konzervami určenými pro koťata a navykejte je postupně na kotěcí granule. Kočka obvykle i nadále koťata krmí mateřským mlékem, až do jejich odchodu do nových domovů, tedy do věku tří měsíců.

Žádost o vystavení průkazů původu pro koťata

Proto, že jste členy ČSCH, a také některého ze sdružení koček, musíte se řídit platnými předpisy chovatelského řádu ČSCH. Zde se píše, že do osmi týdnů věku koťat musíte na plemennou knihu poslat krycí list. Je-li to nutné, lze případně doplnit některé údaje do krycího listu až dodatečně (např. zbarvení), vždy po dohodě s plemennou knihou. Rozhoduje datum převzetí zásilky k poštovní přepravě. Plemenná kniha vystaví PP zpravidla do 30 dnů od data doručení krycích listů zaslaných chovatelem. Cena za vydání rodokmene kotěte je 150 Kč.

Při prvním krytí některého z rodičů je společně s krycím listem plemenné knize odeslána věrohodná fotokopie PP rodičů. Rodiče vrhu v době krytí splňují podmínku platné chovnosti a věku (doloženo výstavním posudkem a diplomem).

Vrh musí být poradcem chovu zkontrolován a jeho stanovisko uvedené v krycím listě k vydání PP musí být kladné.

Proč se liší cena kotěte s PP na mazlíka a na chov

Lidé, kteří se zajímají o kotě na chov, jsou někdy překvapeni, když se cena za kotě na mazlíka může lišit až o několik tisíc. Proč tomu tak je? Chovatel, který vám zvíře prodává na chov, většinou dává kotě čipovat a dá mu vystavit mezinárodní pet passport. To je částečné navýšení ceny, kterou musí chovatel investovat do kotěte určeného na chov. Dále také rozšiřuje počet zvířat z určité linie v republice a budoucímu majiteli předává genofond z vlastní chovatelské stanice. Ostatním chovatelům přibývá konkurence, ale budoucí majitel bude mít jednoho dne koťata, která bude prodávat. Počítá se s tím, že bude mít určitý profit z koťat (není myšleno jen finanční, ale také chovatelská prestiž, zviditelnění své CHS atd.).

Cena za kotě se pak také liší podle toho, jestli je některý z rodičů importovaný z ciziny (koupě tohoto zvířete byla značně dražší a i koťata mají vyšší hodnotu), dále také jaké mají rodiče koťat dosažené tituly. Zde navážu na získávání chovnosti, kdy ji zvíře získá po jedné výstavě s výsledkem V na dobu jednoho roku. Pokud má zvíře titul Champion, muselo mít V, tedy výborné hodnocení posuzovatele až na třech výstavách. Může se také stát, že zvíře musí k získání titulu podstoupit více výstav. Pokud má některý z rodičů titul Interchampion, zvíře muselo být úspěšné na celkem šesti výstavách.

Rezervace a prodej koťat

V případě, že jste splnili vše výše psané, jste šťastný chovatel a doma máte zřejmě velice krásná a zdravá zvířata. Můžete je tedy začít nabízet potenciálním zájemcům. Nejčastěji se nabídky umísťují na chovatelské servery a www inzertní stránky. Než kotě někomu slíbíte, musíte se přesvědčit, že se bude mít jako v bavlnce, a bude mít tu nejlepší péči. Proto většina chovatelů zájemce zve na osobní návštěvu domů, kde si můžou v klidu s budoucími majiteli popovídat. Zároveň budoucí majitel vidí, co má jeho kotě v původním domově k dispozici, na co je zvyklé, a může se na vše potřebné zeptat chovatele.

Pokud se chovatel s budoucím majitelem domluví na koupi, většinou žádá zálohu, a to větší polovinu ceny kotěte. To z důvodu, že kotě je blokováno pro tyto zájemce a není dál nabízeno jako volné. Pokud zájemce od koupě odstoupí, záloha se již nevrací, protože chovatel má další náklady časové i finanční na hledání nového domova pro odřeknuté kotě.

Při předávání kotěte se pak podepíše řádná kupní smlouva, s kotětem je předán také průkaz původu anebo jeho kopie (podle domluvy), očkovací průkaz a dobrý chovatel dá koťátku do nového domova i malou výbavičku (pelíšek, krmení, misku atd.). Zvířata prodávaná do chovu jsou pak většinou již čipovaná a předávána i s mezinárodním pet passportem.

Koupí však váš kontakt s majiteli kotěte z vaší CHS nekončí. Většinou zůstávají chovatelé s majiteli ve spojení. Samozřejmě každého potěší milé fotky vašeho bývalého kotěte z nového domova. S budoucími chovateli a s vašimi koťátky se můžete setkávat také na společných výstavách.

Náklady chovatele na koťata s průkazem původu

Odčervení: minimálně čtyřikrát před 11. měsícem věku kočky (asi 400 Kč).

Očkování: nejčastěji 4 až 5 kombinací vakcínou, častokrát i s FeLV, která zahrnuje očkování proti kočičí virové rhinotracheitidě, k zabránění rozvoje klinických příznaků proti kalicivirové infekci, k zabránění rozvoje klinických příznaků a vylučování původců onemocnění proti infekci zárodkem Chlamydophila felis, k zabránění rozvoje klinických příznaků proti infekční panleukopénii, k zabránění mortality a klinických projevů, proti leukémii koček, k zabránění perzistentní virémie a klinických projevů onemocnění (asi 600 Kč).

Výstava: 600 Kč/den.

Potvrzení veterináře o stavu kočky: 100 Kč.

Založení chovatelské stanice: 1 800 Kč.

Členství ve sdružení chovatelů koček: 300 Kč za rok.

Kvalitní webové stránky: 4 000 až 15 000 Kč.

Vystavení rodokmenu plemenné knihy koček: 150 Kč za kotě.

Rok krmení zvířete vyjde na asi 3 000 až 5 000 Kč (za období březosti a kojení kočka sežere krmivo asi za 1 000 až 2 000 podle typu krmiva).

Stelivo pro kočku: ročně asi 2 000 Kč podle typu.

Krytí: poplatek za krytí se pohybuje nejčastěji od 3 do 15 tisíc, ale jsou plemena, kde se za krytí platí daleko více.

Ultrazvuk anebo rentgen: 500 až 1 000 Kč.

Zásah veterináře, noční pohotovost: příplatky se pohybují od 500 až 2 000 Kč plus cena za veterinární úkon.

Náklady na přikrmování koťat (pro představu mléko pro kočky v prášku 160 až 210 Kč za týden).

Náklady na odčervení a očkování jednoho kotěte: 1 000 až 2 000 Kč.

Čipování a pet passport: asi 700 až 1 000 Kč.

Výbavička pro každé kotě do nového domova (dle štědrosti chovatele).

Za co si tedy platím, když si pořizuji kotě s průkazem původu?

• Kotě, které má průkaz původu, odpovídá standardu, tedy proporce a vzhled zvířete odpovídají plemenu, o které máte zájem.

• Kotě, které si kupujete, má oba rodiče stejného plemene (zdá se to být jasné, ale může se stát, že pokud někdo prodává kotě bez PP, může se jednat i o dvě jiná plemena nebo otce – kocoura neznámého). Kotě je tedy velmi podobné tomu, co si přejete doma mít (jinak by se vám pak jednou mohla narodit ob generaci zcela jiná koťata, než budete očekávat).

• Pokud budete kupovat kotě po importech anebo z nově vytvořených chovných linií, získáváte obrovský bonus. Tím je šance najít nepříbuzného kocoura, jedná-li se o kočku. O krycího kocoura z takové linie pak samozřejmě bude v budoucnu také větší zájem.

• Chovatel je řádně registrovaný, a tedy splňuje chovatelský řád. Neprodává vám tedy zvíře s vadami, ani nemocné a neprodává koťata dříve než ve věku tří měsíců.

• Chovatel koťata prodává odčervená a očkovaná a zvířata určená k chovu i čipovaná a vybavená pet passportem.

• V případě nespokojenosti s kotětem můžete chovatele snadno vyhledat a řešit konkrétní nápravu. Je povinen vaše připomínky řešit, a nezdá-li se vám jeho chování, můžete se obrátit na organizaci, ve které je chovatel registrovaný. Máte tedy určitou záruku.

• Od chovatele si můžete vyžádat kontakt na příslušného veterináře, který zná vaše zvíře od narození. Můžete se tak přesvědčit i o řádné vakcinaci a jeho osobním dohledem nad vaším kotětem.

• Výbavičku na první dny pro vaše kotě.

• Měli by vám být poskytnuty všechny potřebné kontakty na poradce chovu, oblíbené webové stránky na nákupy pro kočky atd.

• Chovatel by vám měl vždy v budoucnu poradit a být nápomocný svými zkušenostmi. Nikdy by se k vám neměl otočit zády.

Postup pro začínajícího chovatele

1. Vybrat si kvalitního veterináře (pokud nevíte, zeptejte se dalších členů z organizace koček, do které patříte, zajisté vám dobře poradí).
2. Mít zdravou kočku – povinná odčervení a očkování.
3. Mít vlastní chovatelskou stanici.
4. Být členem v některé z organizací koček.
5. Založit www stránky chovatelské stanice.
6. Jet na výstavu – minimálně na jednu po dovršení 11 měsíců kočky.
7. Vybrat kocoura a absolvovat vyšetření a testy před krytím.
8. Krytí, březost kočky.
9. Odčervování koťat.
10. Očkování koťat.
11. Přikrmování koťat.
12. Poslání žádosti o PP na plemennou knihu koťat.
13. Mazlení a připravování koťat do nového domova.

(V příštím čísle: Výbavička pro kotě.)

Zdroj: platný chovatelský řád ČSCH – SCHK, v platnosti od 1. 1. 2005

Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru