Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Manuál pro začínajícího chovatele II Výbavička pro kočku
Sdílet:

Manuál pro začínajícího chovatele II Výbavička pro kočku

Kočky
Všeobecné
Letní prázdniny jsou tady. Spolu s dovolenými se u lidí, obzvláště u dětí, objevuje také touha po novém zvířecím miláčkovi. Právě o prázdninách máte možnost zvířátko plně začlenit do nové rodiny. Kočka je vhodné zvíře i z toho důvodu, že ji nemusíte venčit. Jak byste se ale měli připravit na příchod nového mazlíčka do rodiny?

Velice ráda a často upozorňuji zájemce o kočku na to, že rozhodnutí pořídit si ji přichází velice rychle a její pořízení je také snadné. Avšak je nutné uvědomit si, že nejstarší kočka světa s doloženým datem narození se dožila 37 let. Jednalo se o kocoura Creme Puff, který žil v Austinu, Texas. Jste připraveni i na toto?


Pokud ano a uvědomujete si, že váš kočičí společník potřebuje kvalitní výživu, péči i pozornost, jste ti správní kočkaři, kteří se mohou začít chystat na příchod nové kočky.



Misky
Ať již se jedná o kočku z útulku, anebo kočku s modrou krví, určitě bude potřebovat misky na potravu a vodu. Nabídka materiálů i vzhled misek je rozmanitý. Miska však musí být hlavně funkční. Musí být stabilní, aby ji kočka nepřevrátila. Na trhu jsou misky plastové, keramické, nerezové. Dnes dokonce existují fontány na vodu, které je zapotřebí čistit jednou týdně anebo automatické dávkovače pití i potravy. Vaše zvíře se tak dosyta nají i bez vás. Usnadňují nám tedy práci a šetří čas. Jednodušší misky z vhodných materiálů se mohou mýt v myčce, samozřejmě ty složitější ručně.



Pelíšek
Každé zvíře by mělo mít svůj pelíšek. Pelíšek slouží k odpočinku, měl by mít své místo, ale když si na něj vaše kočka zvykne, můžete jej přemísťovat. Sami uvidíte, jak kočka reaguje na přesuny pelíšku. Obecně platí, že kočky milují čisté voňavé prádlo, je tedy pravděpodobné, že vůně aviváže bude vaši kočku přitahovat. Pelíšky by se samozřejmě měly prát i z hygienických důvodů. Dále pak existují přípravky na desinfekci pelíšků a škrabadel. V nabídce pelíšků je opět obrovská rozmanitost, pelíšky se vyrábí v různých barvách, materiálech i zpracování.



Hračky pro kočky
Kočka většinu dne prospí, jakmile se ale páníček vrátí domů, je připravena ke hře. Kočky jsou noční tvorové, abyste se dobře vyspali, musíte kočku pořádně unavit. Prý k tomu stačí dvacet minut intenzivní hry. Kočka si tím vybíjí energii i agresivitu, hra ji udržuje ve formě a veselou. Takže hraní je moc důležitá věc. Máte možnost vybrat si ze široké nabídky kočičích hraček, většinou však platí, že ta nejjednodušší hračka je nejoblíbenější.



Toaleta, podestýlka a lopatka
Toaleta je pro vaši kočku nezbytná, především čistá toaleta. Špinavá toaleta může způsobit nečistotnost vaší kočky. Ale jaký vybrat záchod? Otevřená toaleta je nejlevnější varianta. Pokud máte jednu kočku a exkrementy vybíráte okamžitě po použití toalety, nemusíte z ní vůbec cítit zápach. Pokud máte více koček nebo kocoura, jehož moč je silněji zapáchající, zvolte raději krytou toaletu. Tato má dvířka a také filtry pohlcující pachy. Dnes již existují také různé „vychytávky“, jako toaleta odstraňující pachy nebo dokonce robotické kočičí wc.


Do kočičího wc musíte nasypat podestýlku. Nejznámější je bentonitová podestýlka, která exkrementy hrudkuje. Vašim úkolem je tedy vyndat hrudky a dosypat potřebné množství steliva. Celé wc se mění jednou za měsíc až dva. Malou nevýhodou jsou kamínky, které vaše kočka ze záchodku může vynášet. Docela nedávno se objevilo silikátové stelivo. Nové vypadá jako krystalky a z tohoto steliva se vybírají pouze tuhé exkrementy. Moč silikát absorbuje a také neutralizuje pachy. Po delším používání však stelivo nevypadá až tak hezky jako na začátku. Po nějaké době je silikát cítit a vyměnit se musí celá podestýlka. Další možností je dřevěná podestýlka, která hezky voní po dřevě, ale funguje na opačném principu jako ta bentonitová. Močí se dřevěné válečky rozpadnou, tedy z wc se vybírají piliny a tuhé exkrementy. Toto stelivo je ekologické, není těžké a je vhodné pro větší koťata, která mají snahu vše ochutnávat. Úplně nejmenším koťatům bych pak doporučila papírové stelivo, které moč nasakuje.


Důležitá je také lopatka. Na trhu je jich nepřeberné množství a pouze vy si musíte vyzkoušet, která je pro vás nejlepší. Ale ze zkušenosti mohu říci, že nejvhodnější jsou lopatky se širšími otvory a širší lopatky. Nezapomeňte, i lopatky se musejí z času na čas umýt a vydesinfikovat.



Přepravka
Svojí kočku budete muset v něčem dopravit domů. Také se čas od času stane, že budete potřebovat kočku někam převést, třeba na veterinu nebo na chatu. Nejvhodnější jsou plastové přepravky, které nabízejí kočce bezpečí, jistotu a jsou také nejlépe udržovatelné. Nezapomeňte, že přepravka v autě musí být připoutaná.


Škrabadlo
Škrabadlo je velice důležitou součástí vybavení pro kočku. Kočka je malá šelmička, která potřebuje dostatek pohybu, své zaručené skrýše, pocit bezpečí i možnost lovu. To vše dnes nabízejí moderní škrabadla. Vybírat můžete od malých až po ty ke stropu. Škrabadlům a kočičímu nábytku začali věnovat pozornost také designéři, kteří navrhují kočičí nábytek tak, aby byl nejen funkčním, ale také estetickým nebo dokonce vzácným designovým doplňkem domácnosti.

Než si koťátko přinesete domů, schovejte z dosahu drobné a křehké předměty, jedovaté rostliny a zabezpečte dům proti úniku zvířete. Mám na mysli ochranné sítě na okna, či balkon. Říká se, že kočka má sedm životů, ale bohužel ne vždy to platí. Časem zjistíte, jaké má vaše kočka zvyky, kde se pohybuje a o co jeví zájem, vždy však mysleme na to, že za zvíře jsme zodpovědní my, majitelé.

„Lidé zapomněli na tuto pravdu,“ řekla liška. „Ale ty na ni nesmíš zapomenout. Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal …“
Malý princ, Antoine Saint Exupéry


(Příště: Jak vyrobit kočce hračky.)


Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru