Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Střední plemena králíků v našich chovech II. Velký světlý stříbřitý
Sdílet:

Střední plemena králíků v našich chovech II. Velký světlý stříbřitý

Původ

Velký světlý stříbřitý má velmi starý rodokmen. Pochází ze starých stříbřitých králíků, kteří se chovali od nepaměti v určitých oblastech Francie. Nejstarší písemná zpráva pochází z roku 1631. Plemeno prodělalo poměrně rapidní proměnu v rámci hmotnosti, typu a zejména barvě krycího chlupu. Původní francouzští stříbřití (Argenté de Champagne) byli menší a výrazně tmavší. Původní Argenté de Champagne se uchovali i do dnešních časů a jsou pod tímto názvem známi ve Francii. Tito králíci byli později importováni mj. i do tehdejšího Německa. Současná podoba plemene velký světlý stříbřitý byla vytvořena právě v Německu v posledních zhruba padesáti letech. Tito králíci jsou již diametrálně odlišní od francouzského výchozího materiálu. Jsou větší, kompaktnější a především mají světlejší stříbřitost.

Rozšíření u nás

Velký světlý stříbřitý je u nás poměrně hodně rozšířené střední plemeno. Na vrcholových výstavách bývá vystavováno zhruba přes 120 kusů, na speciálních výstavách (vystaveno jen Vss) bývá 400 až 500 kusů králíků. Plemeno je hojně rozšířeno i na malých výstavách. Snad nenajdeme výstavu, kde by Vss nebyli prezentováni. V rámci neorganizovaných drobnochovů jsou Vss známí postaru jako „šampaňáci“ a jsou hodně využívaní pro meziplemenné křížení, především v otcovské pozici.

Popis zevnějšku

Velký světlý stříbřitý je plemeno střední velikosti, které v dospělosti dosahuje mezi čtyřmi a pěti kilogramy (standard). Tělo je válcovité – robustního formátu a dobře osvalené. Hlava je výrazná v šířce v čelní i nosní partii se širokými skráněmi. U samců je patrný mírný klabonos. Uši jsou vzpřímené, pevně u sebe postavené, masité a lžičkovitě otevřené do stran. Srst je normální, hustá a pružná. Přibližná délka srsti je asi 2 až 3 centimetry. Barva je typickým znakem plemene. Jedná se o celkový mléčně stříbřitý dojem (světlý odstín stříbřitosti). Fenomén stříbřitosti tvoří velice světlé chlupy, ke kterým místy jemně prosvítá modrá podsada. Na tomto vynikají ojedinělé, ale pravidelné delší černé pesíky (= pesíkování). Na okrajových částech těla je pesíkování mírně výraznější, nikoliv však tmavé. Zajímavostí je, že se mláďata rodí černá a postupně línají. Nejprve se prostříbřuje srst okolo očí, nosu a tlamičky a později toto pokračuje dál na trup. Definitivní barvu králík získá až v druhém roce života. Podsada je modrá v celém rozsahu až ke kůži.

Využití

Velký světlý stříbřitý je oblíbené střední plemeno v organizovaných drobnochovech chované pro výstavní účely (v rámci Českého svazu chovatelů). V minulosti byl význam chovu Vss v drobnochovech i na produkci kvalitní a barevně zajímavé kožešiny. V tom případě bylo vždy nutné dobře načasovat narození mláďat, aby do zimy dospěla a měla hotovou barvu srsti i hustotu. Dále je v současnosti plemeno používáno v tradičních chovech pro křížení.

Kontaktní informace

Na webových stránkách Českého svazu chovatelů www.cschdz.eu jsou v sekci „Králíci“ uveřejněny kontakty na funkcionáře Klubu chovatelů králíků velkých světlých stříbřitých. Speciální výstavy tohoto klubu se pravidelně konají v listopadu – v poslední době se místem konání stalo Týniště nad Orlicí. Webové stránky klubu jsou: www.klubvss.cz. Protože je velký světlý stříbřitý velmi rozšířené plemeno, vyplatí se kontaktovat i představitele základních organizací ČSCH v okolí, kteří zájemcům jistě rádi doporučí chovatele.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru