iFauna.cz » Diskuze » Krmiva »

Uskladnění vařených brambor

Kdys múj kamarád mi vyprávěl, že jeho děda, aby zamezil hnití brambor, tak braambory uvařil v brutaaru a pak je rozmixoval a dával do sudů, Krmil s tím prasata celou zimu. Skoro to zní jako latina. Nemáte někdo s tím zkušenost. Díky za odpověd.
Pařené brambory rozšťouchat, naplnit do neporušených igelitových pytlů a postavit pytle na úvazek.
Přesně tak ještě při tom rozštouchání trochu posolíme.
jime napsal(a):
Kdys múj kamarád mi vyprávěl, že jeho děda, aby zamezil hnití brambor, tak braambory uvařil v brutaaru a pak je rozmixoval a dával do sudů, Krmil s tím prasata celou zimu. Skoro to zní jako latina. Nemáte někdo s tím zkušenost. Díky za odpověd.
Přesně tak to vaříme i my. Hned po vybrání brambory malé a pořezané uvaříme cca i 30q a krmíme cca do vánoc a potom už vaříme dle potřeby. Uvaříme, vybereme, prosolíme a zavřeme do barelů...
Můžou takto uskladněné brambory v pytlech nebo barelech zmrznout nebo musí být uskladněny v nemrznoucím prostoru děkuji.
Brambory mačkáme do umělohmotných sudů, nesolíme, ale do sudů mačkáme až druhý den po vychladnutí. Máme je uskladněné ve stodole i přes zimu. Nyní krmím rok staré bez ujmy na kvalitě. Sudy máme otevřené bez víka.
A nebojíte se, že brambory zkysnou? Můžou být takhle uskladněné i do dubna - května?
Brambory nezkysnou. V sudě proběhne mléšné kvašení a pak doopravdy vydrží v perfektní kvalitě rok. Před použitím sudu vždy odstraňuji 5 cm vrchní oschlé vrstvy, kterou s velkou chutí sezobou slepice, pak již nic nevyhazuji.
Dá se takto uskladněnými brambory krmit hned a nebo musí uběhnout nějaká doba potřebná na kvašení?
Podařilo se mi sehnat starou publikaci o silážování brambor z roku 1937, kde píší, že kvašení musí probíhat nejméně 6 týdnů, ale lepší je, krmit až po 4 měsících po založení. Takto uskladněné brambory vydrží i 2 roky, ale musí být dobře zaizolované proti vzduchu a vodě. Silážované brambory mají i po roce prakticky stejnou výživovou hodnotu jako brambory čerstvě pařené.
Uvaříme v pařáku, rozmačkáme a plníme do pevných igelit. pytlů. Zavážeme a postavíme "vzhůru nohama". Pokud jsou v teple, začnou se "nafukovat", takže lepší je nějaká "neutrálnější" teplota
Měli jsme je i venku pod kolnou v mraze, není problém. Občas se nějaký pytel "nepovede" (to poznáte hned po rozvázání, dobré by měly vonět buď jak čerstvě uvařené, nebo mírně nakysle jako siláž, špatné smrdí jako zvratky nebo shnilotina
ale v tom množství se to ztratí (myšleno že ho "obětuju" a vyhodím, ne smíchám s jinými).

Přidat reakci

! Doporučujeme se před přidáním prvního příspěvku zaregistrovat nebo se přihlásit na již vytvořený profil.

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuze.
Zrušit sledování diskuze « Zpět na výpis diskuzních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení Vytvořit zde reklamu
Časkrmení.cz - specialista na sušené pamlsky
Časkrmení.cz - extrémně široký výběr sušených pamlsků za extrémně výhodné ceny! Vyberte si u nás :-)
OBCHOD-RYBARENI.CZ
Rybářské potřeby, prodejna a e-shop se spoustou akčních nabídek pro rybáře. Slevový program, doprava zdarma.
Přípravky s BETA GLUKANEM pro zvířátka
České výrobky s BETA GLUKANEM z hlívy ústřičné pro zdraví Vašich zvířecích kamarádů.
PřesPlot.cz
To nejlepší z našich zahrádek. Online tržnice, inzerce zdarma.