Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Loskuták posvátný – Gracula religiosa
Sdílet:

Loskuták posvátný – Gracula religiosa

Loskutáci žijí v jižní části indického subkontinentu, na Srí Lance, v Číně, Thajsku, Barmě a Vietnamu. Nejčastěji se zdržují v korunách stromů v menších skupinách a v době hnízdění v párech. Hnízdí ve stromových dutinách. V přírodě se živí fíky, bobulemi a drobnými plody. Nemalou část jídelníčku tvoří hmyz a drobní obratlovci. Je známo zhruba 15 poddruhů – liší se velikostí těla a tvarem žlutých masitých lalůčků na hlavě. V chovu mám dva poddruhy: Gracula religiosa religiosa (větší forma) a Gracula religiosa intermedia (střední forma).

Dobrý imitátor i letec

Loskuták nebo také beo posvátný je mezi chovateli známý jako velice dobrý imitátor. Jeho schopnosti jsou obdivuhodné, dovede napodobit nejen různé zvuky, ale i lidská slova, a to v různých intonacích. Často imituje hlasy členů rodiny k nerozeznání. Nedoporučuji učit ptáka sprostým slovům, nikdy je nezapomene a může nás přivést do trapných situací, většinou když to nejméně čekáme. Chov loskutáků není nikterak náročný, ale samozřejmě musíme dodržet několik zásad chovu. Dostatečným prostorem pro jednoho ptáka by měla být klec minimálně o délce jednoho metru s přiměřenými dalšími rozměry. Samozřejmě nejlepší je dostatečně prostorná voliéra, čím větší, tím lépe. I když to jsou poměrně robustní ptáci, jsou velice dobří letci. Sám jsem se o tom přesvědčil, když mi ulétli, a trvalo často několik hodin, než se mi podařilo je chytit.

Krmení

Další důležitá podmínka je krmení: ve svém chovu používám průmyslově vyráběné kompletní směsi. Nejčastěji Beo Patee a Beo komplet. Ale je i řada jiných kvalitních krmiv od jiných výrobců, záleží jen na chovateli, které značce dává přednost. Pozor na krmivo s vysokým obsahem železa. Výraznou složkou potravy je ovoce v dostatečném množství, a to vždy podle roční nabídky, nebo je můžeme uchovávat v mrazáku. Jako doplněk stravy dávám známou vaječnou míchanici. Její složení tvoří strouhanka, strouhaná mrkev, jablka nebo hrušky a dostatek bobulovin, někdy přidám vařenou rýži, rybíz, hroznové víno a další. Výhodou podávání míchanice je možnost přimíchání různých minerálií a vitaminů dle potřeby. Neměli bychom opomenout ani na kousky nakrájený banán. Samozřejmostí je i poskytnout ptákům dostatek zeleného krmiva. Měli bychom vyzkoušet, co našim chovancům nejvíce chutná. Čistá voda k pití a koupání je nutností.

Odchov

Chceme li-se pokusit o odchov, musíme se snažit o sestavení harmonujícího páru. Loskutáci jsou velice inteligentní, a tak dát dohromady dobrý pár je někdy dost složité. Stalo se, že v jednom roce pár fungoval a vyvedl mladé a v dalším roce se vzájemně napadali a k hnízdění nedošlo. Jdou-li ptáci do toku, musíme jim připravit dostatečně velkou budku, dáme-li dvě, tím lépe, mohou si vybrat. Jako materiál na hnízdo předkládám hrubší klacíky z břízy a na vystlání jemnější seno. Zhruba týden po postavení hnízda začnou loskutáci se snůškou, ve které bývají 2–3 zelená vajíčka s hnědými tečkami. Více než 3 vejce jsem měl u páru jen jednou, a to je chovám řadu let. Pár většinou zasedne již na druhé vajíčko a v sezení se rodiče poctivě střídají asi po hodině a půl. Mladí se líhnou po 13–14 dnech. Dva dny před očekávaným líhnutím je nutné obohatit stravu o hmyz. Já používám moučné červy, drobné cvrčky a dostatek vaječné míchanice. Jak mladí rostou, přecházím na větší cvrčky, zophobasy a od 14. dne přidávám i malá myšata. V této době začnu dávat i dostatek ovoce. Mláďata opouštějí hnízdo kolem 25. dne a na noc se často vracejí do budky. Tato mláďata odstavuji po 14 dnech. Často se nám vyplatí mít ve voliéře výše zmíněné dvě budky, rodiče jdou většinou znovu do hnízdění a mladí by mohli rozbít novou snůšku. Odstavená mláďata umístíme na klidné místo a nabídneme jim stejnou potravu jako rodičům. Většinou se bez problémů naučí přijímat krmivo sama.

Chceme-li však mládě na ochočení, musíme je vybrat z hnízda zhruba ve 14 dnech a ručně dokrmit. Takto odchovaný pták pak bývá velice krotký a i výuka mluvení je jednodušší. Bohužel loskuták není v pozdějším věku tak přítulný jako papoušci, ale krmit z ruky se nechá a není lekavý.

Věřím tomu, že krása těchto špačků a jejich schopnost napodobování všemožných zvuků a hlasů zaujme každého milovníka ptactva.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru