Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Majna Rothschildova (Leucopsar Rothschildi) historický prvoodchov
Sdílet:

Majna Rothschildova (Leucopsar Rothschildi) historický prvoodchov

Majna Rothschildova je velmi vzácná příbuzná špačka pocházející z indonéského ostrova Bali. Ve volné přírodě žije dnes pouze 30 exemplářů majny Rothschildovy, v zajetí je chováno asi 1 500 ptáků. Od ostatních majn se odlišuje chocholkou na hlavě a bílým zbarvením. Majna Rothschildova je ohrožena zejména postupem civilizace, zavlečením nových druhů zvířat a ubýváním lesů v lokalitách jejího přirozeného rozšíření.

V současné době chováme pouze jeden pár majn Rothschildových. Samec je narozen v roce 2008 a pochází ze Zoo Praha. Samice se narodila v roce 2010 a přivezli jsme ji od soukromého chovatele z jižních Čech. Náš pár jsme během měsíce března přemístili ze zimoviště do prostornější venkovní voliéry, kterou obydlují spolu s jinými ptáky. Pár se velmi brzy po přemístění začal hlasově projevovat a harmonizovat. 17. června 2014 byla v hnízdní budce dvě vejce. Samice však byla velmi nervózní a snůšku rozbila. Nervozita samice může souviset nejspíš také s tím, že jejich voliéra se nachází velmi blízko návštěvnické trasy. Dalším důvodem může být společná voliéra, kde jsou spolu s majnami umístěni také holubi a po zemi se pohybují satyři.

Několik týdnů po prvním neúspěšném hnízdění snesla samice druhou snůšku, ve které bylo pouze jedno vejce. 30. července 2014 se vylíhlo mládě, které bylo ale bohužel 2. srpna 2014 nalezeno mrtvé. Samice byla velmi citlivá na rušení, proto byl pohyb chovatelek omezen pouze na dobu nezbytně nutno pro podání krmiva.

20. srpna 2014 zahnízdil pár potřetí a v budce byla při kontrole objevena tři vejce. 2. září 2014 se v budce ozývalo jedno mládě. Mládě jsme kontrolovali pouze jednou, a to 7. září 2014. Jinak jsme hnízdní budku nekontrolovali a snažili se samici, která byla velmi nervózní, co nejméně plašit a stresovat. O mládě se oba rodiče pečlivě starali až do jeho úplného osamostatnění. Celý odchov mláděte proběhl v pořádku, bez jakýchkoliv komplikací. Po odstavení toto mládě koncem roku odcestovalo do Zoo Liberec, kde bude sloužit k založení dalšího páru a rozšíření chovu tohoto druhu v tamní zoo. Odchované mládě je prvním mládětem tohoto druhu v Zoo Hodonín a pevně věřím, že na tento chovatelský úspěch navážeme i v příští hnízdní sezoně.

Autor textu: Jiří Ingr
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru