Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nebezpečí a rozšířenost zoonóz
Sdílet:

Nebezpečí a rozšířenost zoonóz

Psi
Nemoci

Parazitární zoonotické infekce psů a koček Riziko přenosu infekcí ze psů a koček na člověka je v dnešní době stále akutní. Zvyšuje se počet chovaný...

Parazitární zoonotické infekce psů a koček

Riziko přenosu infekcí ze psů a koček na člověka je v dnešní době stále akutní. Zvyšuje se počet chovaných zvířat, člověk se zvířaty se dostává do blízkého kontaktu a okolní prostředí je denně zásobováno statisíci vajíček parazitů. Nejvyšší riziko parazitárních zoonóz představuje toxokaróza (až 16 % psů a 18 % koček) a pak také giardióza a echinokokóza.

Zoonózy jsou onemocnění přenášená mezi zvířaty a lidmi. Původci zoonóz mohou být bakterie a viry, ale také parazité, kterým je ne vždy věnována zasloužená pozornost. Vyznačují se schopností napadnout zcela odlišné hostitele, jakými jsou například pes a člověk.


Toxocara canis

Nejčastější onemocnění

Toxokaróza je způsobena škrkavkami, které parazitují ve střevě psů a koček (Toxocara canis, Toxocara cati). Infekce může být přenesena z matky na plod ještě před narozením a rovněž sáním mléka. V pozdějším věku se nakazí vajíčky a masem tzv. rezervoárů, jako jsou hospodářská zvířata nebo hlodavci. U mláďat škrkavky bez omezení dospívají a vylučují masivně vajíčka - zdroj onemocnění pro další hostitele včetně člověka. Vylučování vajíček u dospělých zvířat je méně časté a množství vajíček je nižší. Nejvyšší riziko představují štěňata a kojící feny. V České republice se vyskytují škrkavky celkem asi u 16% psů, ale až u 40% mladých psů do 1roku. Výskyt u koček činí asi 18%, vliv věku je méně výrazný. Nakažení lidí je pravděpodobné již při 7% výskytu pozitivních zvířat v lokalitě.
Riziko zoonotického přenosu souvisí s množstvím vajíček v prostředí. Samička škrkavek vyprodukuje až 200000 vajíček denně, průměrně obsahuje 1g trusu 10000 až 15000 vajíček. Extrémně rezistentní vajíčka přetrvávají v prostředí tři roky.


Giardia intestinalis

Odčervovat je nutné

Štěňatům se antihelmintika podávají od druhého týdne věku opakovaně, abychom zabránili vývoji dospělých škrkavek. Současně se štěňaty je třeba minimálně 2× až 3× ošetřit i fenu. Opakovaná aplikace antiparazitika je nutná nejméně do jednoho roku stáří. Koťata je třeba také opakovaně ošetřit. Pro dospělé psy se doporučuje upřednostnit parazitologické vyšetření trusu 2× ročně a odčervení cíleně až na základě výsledku nebo 2× ročně aplikaci antiparazitika s kombinovaným účinkem. Odčervení dospělých koček by mělo být pravidelně prováděno antiparazitikem s kombinovaným účinkem minimálně 4× ročně a to především u koček s volným pohybem (out door chov).
 

Další riziková onemocnění

Giardióza je střevní onemocnění způsobené prvoky - giardiemi (Giardia intestinalis). Vyvolává průjmy u lidí i zvířat. V České republice má pozitivní nález giardií asi 6% populace psů, ale až 35% štěňat a mladých zvířat. Většina giardií psů a koček není schopno infikovat člověka, nicméně giardiózu je stále nutné považovat za potenciální zoonózu. Giardie tvoří odolné cysty, které kontaminují prostředí.
Léčba se v současné době provádí u psů a koček přípravky určenými na odčervení, ale dávka musí být aplikována po 3 dny. Léčba by měla být doporučena i při prostém vylučování giardií, aby se předešlo šíření infekce.


Echinococcus multilocularis


Echinokokóza je nebezpečná zoonóza ohrožující zdraví i život člověka. Původci jsou drobné tasemnice (1,6 - 3,5mm), které se mohou vyskytovat u psů a koček, kteří se nakazí pozřením ulovených myší (Echinococcus multilocularis) nebo se pouze psi nakazí zkrmováním tkání hospodářských zvířat, zejména ovcí (Echinococcus granulosus). Psi a kočky vylučují vajíčka tasemnic, která jsou infekceschopná po několik měsíců. Echinokokóza byla potvrzena u 8% venkovských psů a necelých 4% koček v lesnatých oblastech. Na rozdíl od lišek (lov hrabošů), které jsou zdrojem vajíček v neosídlených lokalitách, přibližují psi a kočky zdroj onemocnění do osídlených oblastí. Účinným opatřením na ochranu zdraví lidí je aplikace přípravku proti tasemnicím potenciálně nakaženým psům a kočkám každý měsíc.
 

Účinná pomoc

Role veterinářů v boji proti zoonózám je nezastupitelná, protože mohou ovlivnit péči majitelů o psy a kočky, objasnit jim důvody aplikace antiparazitik i u zvířat bez příznaků onemocnění. Nejvhodnější jsou přípravky kombinované, které obsahují látky účinné proti škrkavkám a dalším zoonotickým hlísticím, ale i proti tasemnicím včetně nebezpečných echinokoků. Kombinace účinných látek působí synergicky s vyšším efektem proti parazitům. Prodloužením dávkování na tři dny dosáhneme účinku proti giardiím. Přípravky mají vhodnou aplikační podobu pro jednotlivé kategorie - jsou přijímány ochotně, bez stresu. Možnost volit kombinovaný přípravek proti škrkavkám a tasemnicím v podobě „spot on“ je řešením pro majitele temperamentních koček.

Současná antiparazitika zvířata zdravotně nepoškozují a naopak zodpovědný přístup majitelů umožní upevnění vzájemné vazby bez obav z přenosu onemocnění.
Autor textu: MVDr. Vlasta Svobodová, CSc.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlasta Svobodová, CSc.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru