Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Přirozené prosazování autority psovoda
Sdílet:

Přirozené prosazování autority psovoda

Psi
Výcvik
Přirozené prosazování autority lidských členů smečky je podle našich zkušeností velmi častý nedostatek při výchově psa. Rozhodnete se pořídit si psa, přivezete si domů roztomilé štěně, se kterým začnete sdílet svůj prostor. Přečkáte období okusování čehokoliv v dosahu a chytání za nohy. Řeknete si omluvně: „Vždyť je to ještě štěně!“ Začnete se štěňátkem chodit na procházky, a protože je ještě malé, snad vám ani ze začátku nebude vadit, že je vodítko stále napnuté.

Začátek konce

Jenomže čas letí a vaše štěně, kterému jste nenastavili mantinely, se mění na pubertálního výrostka. Pejsek–samec vás začne na vodítku tahat od rohu k rohu, protože považuje za své právo si ho očichat a označit. Pokud žije s vámi v bytě, lehne si na gauč místo vás a vás již na něj k sobě nepustí. Nenechá vás v klidu najíst svým neustálým žebráním o jídlo. A jak vyřešit návštěvu, když váš pes musí každého příchozího přivítat tím, že na něj vyskočí a olíže ho, anebo naopak ho chce zakousnout? Soužití s takovým psem, který byl ještě nedávno roztomilé štěně, se pro vás stane velmi náročným. V horším případě na vás pes začne vrčet, kdykoliv se mu nějaké vaše chování nelíbí, a vy se ho začnete bát. To je začátek konce. Ve většině případů jde takový stav napravit a psa usměrnit, ale lidská smečka se nesmí psa bát a musí postupovat při nápravě jednotně. Jeden člen rodiny je pro psa vůdce a ostatní spadají hierarchicky pod vůdce, ale nad psa. To musíte psovi dát najevo. Když na vás zavrčí, nesmíte mu ustoupit, ale naopak mu ukázat, že to si nesmí dovolit. Není tím myšleno psa zbít, ale podřídit si ho. Povalit ho např. na záda a podržet ho „přikovaného“ k zemi břichem nahoru.

Zásady

Při nápravě takovéhoto pubertálního výrostka a hlavně od prvního dne soužití s vaším novým psím kamarádem je vhodné dodržovat pár zásad vycházejících ze smečkového chování psů. Dle naší zkušenosti je nedodržování těchto pravidel nejčastější nedostatek, kterého se majitelé psů dopouštějí. Zbytečně jim pak ze štěněte vyrůstá nezvladatelný pes a jim se rozplývá sen o krásných klidných procházkách po boku svého psího přítele.

Pojďme se nyní podívat na základní zásady, které je vhodné znát, pochopit a začít používat.

• Pokud s vámi žije pes v bytě, rozlišujte místa určená pro odpočinek psa a místa, kam pes nesmí – např. pohovka. Výše postavený člen smečky leží na pohovce, pes na ni nesmí. Jestliže si chcete jít sednout na gauč a pes na něm leží, vykažte ho dolů. Při každé jeho snaze o obsazení tohoto území ho vykažte do patřičných mezí. Použijte zákazový povel, který si vyberete, např. „fuj“ nebo „ne“, a psa z pohovky vyžeňte. Je to jednoduchý zákaz, při kterém si pes zvyká vás poslouchat. Nebude mu pak zatěžko respektovat vaše přání při lákavější činnosti.

• Pokud se pes dožaduje vaší pozornosti, ignorujte jej. Až přestane, dejte mu nějaký povel. Po jeho správném vykonání psa pohlaďte a věnujte se mu. Pes tak zjistí, že pánem situace jste vy.

• Často o psa pečujte, manipulujte s ním. Přesuňte ho na jiné místo, vykartáčujte ho, vyčistěte uši. Musí si nechat líbit vaši péči i tehdy, když na to nemá náladu. Usnadní vám to péči o psa ve chvílích, kdy bude skutečně potřebná – línání, zánět uší, prohlídka u veterinárního lékaře.

• Ve vlčí smečce jí vůdce dříve než podřízený člen. Pokud pes žebrá během vašeho jídla, ignorujte jej. Jeho porci mu dejte až poté, co dojíte vy své jídlo. Přejde vás chuť, když na vás pes celou dobu vašeho stolování zírá, a máte chuť donést mu misku jako prvnímu, aby vám dal pokoj? Vydržte! Pes časem pochopí, že jeho chování mu nepřináší kýžený výsledek, a zjistí, že stačí v klidu počkat.

• Nedovolte psovi, aby vcházel do dveří dříve než vy. Vůdci chodí první. Pes se musí přizpůsobit vašemu tempu chůze. Nejprve budete muset štěně odstrkovat, bude se vám plést pod nohy, ale opět je to pouze přechodná záležitost. V budoucnu se za odměnu nebudete muset bát, že pes vám nečekaně vyběhne ze dveří ven.

• Učte psa, že si musí od vás bez protestu nechat sáhnout do misky se žrádlem. Musí vám přenechat hračku, se kterou si právě hraje. Obecně platí, že vše, co patří psovi, musí zůstat přístupné i pánovi a všem členům rodiny. Nebuďte líní a čas od času psovi do misky sáhněte a nechte ho zase být. Naznačte, že mu misku chcete vzít, a zase mu ji vraťte.

• Při společné hře jste to vy, kdo hru ukončí. Stejně jako v jiných situacích i zde pes musí vědět, že vy máte kontrolu nad situací. Jestliže hru skončíte včas, dříve než se jí pes nabaží, bude se na ni těšit o to více příště, neomrzí ho.

• Při kárání psa využívejte tresty, které vycházejí ze smečkového života psů. Jedním z nejtvrdších postihů je převalení psa na záda. Tento výchovný prostředek je však možné využít velmi zřídka, jinak se znehodnotí. Slabší trest, vycházející ze vztahu matka a štěně, je chycení psa za kůži na zátylku a vytahání, zatřepání za ni. Další možností je rukou mírně stisknout psovi čenich. Pokud psa nechcete přímo trestat, ale chcete ho upozornit jemně na to, že pánem jste vy, pohlaďte ho prstem po tlamě od očí až k čumáku. Nebo se mu dívejte chvíli přímo do očí. Je to projev nadřazené pozice. Jedinec na nižším hierarchickém stupni musí s pohledem uhnout a uznat tak vaše vyšší postavení.

Zdají se vám tyto zásady těžké? V prvních dnech jim budete muset určitě věnovat zvýšenou pozornost. Budou nové jak pro vás, tak pro psa. Časem si toto nové chování při troše trpělivosti jistě osvojíte a pes ho přijme. Snazší to bude u štěněte, se kterým si své postavení teprve ujasňujete. Obtížnější to bude u již dospělého psa, který nemusel poslouchat a sám mohl vládnout smečce. Důležité je, aby tyto zásady dodržovali všichni lidští členové vaší smečky. Když vy budete například neústupní při stolování, ale váš partner bude psa litovat a kousek ze svého talíře mu dá, žebrání u stolu neodstraníte.

Nezapomínejte na to, že pes dokáže vycítit vaše psychické rozpoložení. Jestliže nebudete věřit sami sobě, že psa dokážete umravnit, pes vás neposlechne. Vycítí vaši nejistotu a v tu chvíli nebudete v jeho očích sebevědomý a schopný vůdce smečky, kterého je radno poslouchat. Věřte si, a pes vám bude věřit také!

Autor textu: Ing. Věra Siváková
Autor fotografií zdroj: Ing. Věra Siváková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru