Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
„Sedni“ – Výchova rodinného psa 1
Sdílet:

„Sedni“ – Výchova rodinného psa 1

Psi
Všeobecné
Cvik „sedni“ je považován za nejjednodušší cvik k pochopení psem i člověkem. Je základním cvikem, který by měl znát každý pes. Je to úvodní cvik při výchově štěněte, který vede psa k disciplíně, ale také k pochopení, že člověk od něj něco i do budoucna očekává. Učí psa respektovat přání jeho člověka a zároveň je dobrým cvikem pro usměrnění rozdováděného psa.

Je to snadný cvik, který zvládne psa naučit i úplný začátečník. Vždy je používán povel „sedni“. Je možné připojit i určité gesto, které bude časem signálem – posunkem pro vykonání cviku bez hlasu/zvuku. Oficiální posunek je polovztyčení/polopředpažení narovnané paže s dlaní otočenou směrem ke psu. Někdy bývá využíváno i jiných gest, jako např. vztyčení ukazováčku. To se však posléze může zdát krajně nevhodné, pokud budete chtít psa učit i mnohé další cviky poslušnosti. Zvednutí ukazováčku se totiž používá i u štěkání na povel nebo může být průvodním jevem při hubování psa.

„Sedni“ je cvik, který je součástí mnoha dalších složitějších cviků, jako je např. aportování, chůze u nohy či přivolání.

Povel „sedni“ učíme tak, že psa máme na vodítku a zaujmeme takový postoj, který bude přiměřený velikosti psa. Protože tento cvik nejčastěji učíme štěně, měla by být výchozí pozice člověka v podřepu nebo v pokleku, aby velikost člověka byla úměrná velikosti psa.

Každý pes je jinak vnímavý a učenlivý, ale také i jinak temperamentní a ochotný ke spolupráci. Začíná se proto u toho nejjednoduššího, a tím je přilákání pozornosti psa pamlskem tak, aby se pes nacházel čelem k vám. V jedné ruce držte pamlsek, ve druhé vodítko poměrně nakrátko. Následuje posunutí ruky s pamlskem pár centimetrů nad psem, směrem od čumáku k temeni hlavy. Ve stejný moment druhá ruka drží vodítko tak, aby pes nemohl couvnout ani vyskočit. Pes se natáhne lehkým záklonem hlavy pro pamlsek, což způsobí jeho posazení. Psa hned odměňte pamlskem z ruky a projevte radost. Cvik můžete ještě jednou zopakovat. Další opakování si nechte zase až na pozdější dobu. Postup dodržujte stále stejný, jen dle vnímavosti a pochopení cviku psem ubírejte na pomáhání. Tedy nedržte vodítko tak krátké, mávněte rukou nad hlavou psa s pamlskem rychleji, později v ruce nemějte pamlsek a odměňujte psa až pamlskem z kapsy apod. Nezapomínejte včas vyřknout povel „sedni“. Mělo by být při výcviky dlouho nadřazené gestu ruky. Až časem odbourejte jedno (gesto) a později naopak chtějte, aby se pes posadil na gesto, aniž byste cokoli řekli.

Většina psů tento cvik rychle pochopí a bude ochotna jej plnit rychle a ráda. Pokud má pes problém váš požadavek pochopit i při druhém třetím pokusu, je možné použít společně s pamlskem, s vyřknutím srozumitelného povelu, zatlačení rukou na záď psa, v místech pánevních hrbolků. Ať už psovi pomůžete, či poradíte jakkoli, musí platit, že po vykonání cviku musí být do 3 vteřin odměněn. Odměnou může být pamlsek, což je nejčastější motivace, u starších psů se může jednat i o aport nebo o peška. Pochvala musí být samozřejmostí, neboť časem bude potřeba odměnu odstranit.

Jakmile pes usedá spolehlivě před vámi, chtějte tento cvik vedle vás – u nohy. Postup je stejný, jen trvejte na tom, aby pes setrval na původním místě. Cvik je možné postupem času dělat stále těžším. Měňte místa k jeho provedení, nebojte se ani rušného místa na chodníku, na náměstí, v lese, nádražní hale, v bytě…

Postupem času psa můžete cvik „sedni“ učit i na větší vzdálenost. Tu je nutné zvětšovat opravdu jen pozvolna a neunáhlit se. Pokud je tento náročnější cvik uspěchán, pes se naučí mnoho zlozvyků, jakým je nejčastěji posouvání se ke svému člověku. Když se tak děje, hned v počátcích tohoto problému si můžete pomoci tím, že mezi vás a psa postavíte nízkou překážku, jako např. krabici, lavičku apod. Přidávat můžete i další složitosti, jako například chtít po psovi, aby se posadil během vaší plynulé chůze, časem třeba i během běhu a zůstal sedět na místě. U všeho je používán stále stejný povel – „sedni“. Další možností je posadit psa během jeho pohybu na volno v nejrůznějším prostředí. Toto se výborně využije i u psů, kterým dělá velké problémy přivolání.

Možností, jak dovést tento cvik k dokonalosti a použít ho v běžném životě, je mnoho, tak s chutí do toho.

Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru