Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Využití chodského psa – chodský pes bude vším, co si budete přát
Sdílet:

Využití chodského psa – chodský pes bude vším, co si budete přát

Psi
Druhy a plemena

Chodský pes má živý temperament, rychlé reakce, je obratný, není však zbrklý. Má vrozenou lásku k lidem. Je přátelský, velmi kontaktní, a díky tomu i lehce ovladatelný. Jeho výška, hmotnost a celkově vyvážené tělesné proporce rovněž přispívají k jeho všestrannosti. Hodí se k mnoha výcvikovým a sportovním disciplínám, od všestranného výcviku po nové kynologické sporty. Doma jej mohou mít zkušení i začínající kynologové různého věku. Nátlak a dril však nikdy nejsou tou správnou formou výcviku choďáka. Cvičí rád za míček, pamlsek, svému pánovi pro radost.

 

Výcvik

Chodští psi mají vynikající čichové schopnosti. Jejich slabším místem vzhledem k jemnějším tělesným proporcím oproti některým jiným pracovním plemenům je menší razance při obranách. V souhrnném součtu složených zkoušek sice převažují ty základní, ale stále častěji choďáci skládají i zkoušky vrcholové. Všestrannou vrcholovou zkoušku IPO 3 složilo 11 chodských psů, ZVV3 složilo šest choďáčků a jedna fenka úspěšně absolvovala i StPr3. Nejúspěšnějším choďákem je v poslední době letos již osmiletý Ozzy z Dašického zátiší. Pravidelně se zúčastňuje se svojí mladou paničkou MČR mládeže a v roce 2014 se stali mistry ČR mládeže a vicemistry mládeže stopařů. V roce 2015 byli mezi mladými stopaři bronzoví. Ozzy je prvním chodským psem, který pracuje u ozbrojených složek ČR na vyhledávání omamných látek. Ozzy opakovaně složil atest na vyhledávání OPL. Jiným úspěšným chodem byl šampion Gar z Dašického zátiší, který reprezentoval plemeno na výběrových závodech podle IPO 3. A pro změnu jiný šampion, Endy Bryvilsár, uplatnil vynikající čichové schopnosti choda při praktickém zásahu při záchranných akcích.

Když se do toho dají, jsou choďáci výborní stopaři. Zkoušky IPO-FH a FH 2 složily fenky Arie od Koňské hřívy a Annie Velká Ledhuje. Obě tyto feny reprezentovaly chodského psa na stopařských závodech. V roce 2007 se umístily na předních příčkách na mistrovství MSKS stopařů podle FH 2 – Annie obsadila druhé místo a Arie místo třetí. Mistrovství republiky stopařů SKS TART se zúčastnili Willi Prima Nova a Lucatto Lukato Gold. Drago Gold Nova dvakrát absolvoval mistrovství MSKS stopařů.

Záchranářské práce

Pokud by některá disciplína měla být označena za královskou disciplínu chodského psa, navíc s velkým praktickým dopadem, byl by to záchranářský výcvik. Chodský pes začíná být hojně vyhledávaným, a to nejen v České republice, pro svoji velikost, obratnost a vrozenou lásku k lidem. Jedinci určení k tomuto typu výcviku také nesmějí být, vzhledem k terénu, po němž se pohybují, zbrklí. Záchranářskému výcviku se věnuje několik chodských psů, ale legendou je dnes již nežijící pes Daren Garsia, držitel atestu IZS. Svůj vynikající čich a výbornou orientaci využil při mnoha pátracích záchranných akcích u nás i v zahraničí (záchranářské práce po zemětřesení v Turecku). Psů a fen se složenými záchranářskými zkouškami je mnoho. U chodských psů již počet překračuje 40 jedinců, kteří mají splněné základní záchranářské zkoušky. Mnoho chodských psů se záchranařině věnuje i ve větší míře a má složené zkoušky vyššího stupně. V sousedním Německu jsou čtyři psi, kteří pracují v záchranných brigádách. Jedná se o Eycka (zkoušky DRW-WT-ET a DRW-VP-FLS), Elišku, Frostyho (zkoušky DRW-VT-ET) a Héliose z Letinské kovárny. Fenka Eliška z Letinské kovárny má složené zkoušky DR-WT-ET, DR-VP-MT a DVR-MT, které ji opravňují k zásahům ve spolupráci s ozbrojenými složkami Německa. Dalším zajímavým odvětvím záchranářské práce je lavinové vyhledávání, kde i chodský pes má svoje zastoupení. Jedná se o Fidela Zelený kámen, který pracuje v rakouských Alpách.

Agility

Agility je v současné době nejpopulárnějším sportem nejen mezi chodskými psy. Předností chodských psů je zde pohyblivost, mrštnost, výborná ovladatelnost, přesnost, ochota spolupracovat a nekonfliktnost. Před několika lety se agility úspěšně věnovali Gabra na Barance a Willi Prima Nova. Oba závodili v elitní kategorii A3 a zúčastnili se mistrovství republiky (Willi 8. místo, Gabra 3. místo). Gabra byla také v oficiální reprezentaci ČR. Kromě nich to byl dříve ještě v kategorii A2 Fox Prima Nova, který jezdil i do Rakouska a třikrát se zúčastnil MČR. V současné době běhá agility řada jedinců v kategorii LA1, LA2, LA3 má složenu Beebee Preberry. V roce 2009 se konalo první mistrovství plemene, které nyní Klub přátel chodského psa pořádá pravidelně každý rok. Do budoucna lze očekávat, že v tomto sportu se bude objevovat stále více chodských psů doma i v zahraničí.

 

Dogtrekking

Dalším sportem, kde se chodští psi hojně objevují, je dogtrekking. V něm vynikají svou vytrvalostí a neúnavností. V poslední době toto odvětví u chodských psů zažívá nečekaný boom. Od roku 2010 Klub přátel chodského psa pořádá speciál plemene. V roce 2015 vyrazilo na trať téměř 40 týmů. Chodští psi se neztrácí ani mezi ostatními plemeny. Na delší tratě (tzv. longy) se pravidelně vydávají a výborně umisťují. Z minulosti lze jmenovat tyto úspěšné závodníky: Zaro Bryvilsár, Grini Prima Nova či Sion od Strážné skály. Grini dokonce se svým psovodem vybojovala parádní bronzovou medaili na MČR 2007. Aktuálně longy se svým majitelem absolvuje fenka Connie z Boršova. Často se s mnoha chodskými psy setkáme také na kratších tratích (tzv. mid), ale po příchodu do cíle je zřejmé, že pouhých 30–50 km chodské vytrvalce rozhodně nedokáže unavit.

Dogdancing

Pro nápadité majitele psů je tu tanec se psem a dogdancing. Chodským průkopníkem v tomto sportu byla šikovná fenka Chamonixa Prima Nova, která se několikrát úspěšně účastnila i MČR. V roce 2005 si dokonce vytančila titul Mistr ČR. Šampionem dogdancingu ČR se v roce 2013 stala fena Meiblees z Dašického zátiší. Od roku 2014 se Klub přátel chodského psa snaží podporovat i dogdancing speciál a na svém druhém ročníku v roce 2015 už byl viděn zvýšený zájem o toto sportovní odvětví. V roce 2015 se mistrem ČR mládeže v dogdancingu stala Arlin Preberry.

 

Dogfrisbee

Dogfrisbee je dalším sportem, který chodské psy baví a vynikají v něm. Ch. Darri Stamo-Bud se zúčastnil mnoha závodů a seminářů po celé Evropě. Kromě toho závodil také v elitních kvalifikačních kategoriích na mistrovství Evropy 2007 v Polsku (kde mu jen o vlásek unikl postup do světového finále). Avšak v dalších letech se stal dvakrát mistrem Evropy v quadrupedu (2009 a 2010). Není však jediný, kdo v této disciplíně úspěšně závodí. Za fenky lze jmenovat např. Airu z Horské samoty, jež je mistrem Evropy a České republiky, nebo již zmiňovanou Arlin Preberry, která už si také vybojovala účast na ME v dogfrisbee. Syn Darriho a Airy Boogie Tokobo ve věku pouhých 20 měsíců dosáhl v quadrupedu světového rekordu. A ve stejné disciplíně se Boogie stal v roce 2015 vicemistrem Evropy.

Canisterapie

Canisterapie je disciplína, kde mohou chodští psi opět projevit svou lásku k lidem, a navíc i svou trpělivost. Canisterapeutické zkoušky má složeno asi dvacet chodských psů. Mnoho z nich je praktikujícími terapeuty, kteří své vlohy pro tuto činnost ověřují pravidelným absolvováním zkoušek – Unicas z Gipova, Penelope Mag z Gipova či Aranell Bozdrs Voronda Nildo. Asi další takovou zajímavostí je u chodských psů první asistenční pes, který pracuje od roku 2006, a to je Cid Dolský mlýn. Asistenčních psů je mezi chodskými psy více.

Obedience

Obedience je další disciplínou, která si našla mezi chodskými psy mnoho zájemců. Proto od roku 2013 Klub přátel chodských psů spolupořádá mistrovství českých národních plemen v obedience, kde je chodský pes nejčastěji zastoupeným plemenem. Přes 20 chodských psů má složené různé zkoušky, nejšikovnějšími jsou Cessy z Melechovské stráně a Orlando James z Gipova.

Pasení

Nelze opomenout také pasení dobytka, jeden z nejstarších úkolů chodského psa. Několik jedinců je či bylo využíváno většinou k práci s ovcemi, své uplatnění najde chodský pes také u krav, koz či koní. Zkoušku vloh ovčáckého psa (ZVOP) má složeno 20 chodských psů. Fenka Larra Krosandra má zkoušku HWT. Cedra Cidabro a její matka Berta Cidabro pásly ovce každý den. A i Werra z Dašického zátiší, ač nemá žádné zkoušky na pasení, je využívána při pasení dobytka a hodnocena velice kladně.

Kromě výše jmenovaných sportů existují ještě další a vzhledem k výborným fyzickým i psychickým vlastnostem plemene je nejspíš jen otázkou času, kdy prorazí i v nich. Například Vief z Dašického zátiší vlastní coursingovou licenci. Orchidea Lukato Gold, Arlin Preberry a Boogie Tokobo mají složenu vytrvalostní zkoušku. Boogie se věnuje i mushingu. Další zajímavostí je určitě i mantrailing (záchranné stopování – vyhledávání osoby podle individuálního pachu). Kolegové v Německu svoje chodské psy už v této disciplíně cvičí a také v ČR se objevují první chodští psi se zájmem o mantrailing. Ve Švédsku jsou Crasty a Ester Gaviro využíváni k armádnímu výcviku, kde pracují jako takzvaný biologický senzor a jejich nedávné složení zkoušek jen potvrzují jejich kvality.

A jedna lahůdka na závěr. V současné době je ve Francii žijící chodský pes Lassy Inouk Vita canina prvním jedincem tohoto plemene registrovaným v soutěži psího sportu nazývaného cavage (z latinského cavus, tedy „dělání dírek“). V 19 měsících už získal čtyři výborné ve třídě A (práce na vodítku) a připravuje se ke vstupu do třídy B (práce bez vodítka). Lassy Inouk je specialistou při hledání lanýžů.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru