Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Alternativní léčba hormonálních poruch
Sdílet:

Alternativní léčba hormonálních poruch

Psi
Všeobecné
Celá hormonální osa se ovlivňuje navzájem, takže řízení pohlavního cyklu fen (i žen) a léčení štítné žlázy jsou další faktory, které způsobují vznik Cushingova syndromu tím, že vychýlí ze samoregulace některou ze žláz. Psychosomatika je naštěstí oblast, která je již v klasické medicíně přijímaná a poznávaná. Abychom mohli z pohledu celostní medicíny řešit problémy pacienta, musíme jít ke kořeni se zohledněním jeho životní cesty.

Hlavní příčinou hormonálních poruch je stres. Samozřejmě majitel často nechápe, z čeho jeho pes může být vystresovaný. U nervózních psů je to snadno viditelné, ale jsou také psi introverti, citově závislí, které stresuje pocit, že mají málo pozornosti, lásky a péče (to má vliv na vznik cukrovky), že jim někdo obsazuje jejich teritorium, že nejsou patřičně přijímáni ve smečce (to může způsobit poruchy funkce štítné žlázy). Na přednáškách pro veterinární lékaře se již běžně říká, že se smazává rozdíl v psychice psů a lidí, takže pes vnímá a cítí rodinnou situaci, náladu svého pána aj. Zvířata mají více vyvinuté mimosmyslové vnímání, a tak se nálady majitelů přenáší na psa a jsou dalším faktorem vyvolávajícím stres. Úzkost majitele, neustálé pozorování psa, jestli je zdravý a jak vypadá, to je další psychická zátěž.

Menší formou stresu je sociální nepohoda vznikající z kontaktu s novým členem rodiny nebo smečky, změnou pracovní doby svého pána a tím i denních rituálů. Způsobené drobné výchylky hladiny krevního cukru, hormonů, funkce štítné žlázy nemusí být zaznamenány, ale stávají se spouštěčem pro Cushingův syndrom. Někdy, pokud jsou tyto poruchy zaznamenány, léčí se klasickým lékem a není odstraněn důvod – pocit vyvolávající stres, dochází k vyčerpání nadledvinek.

Cushingův syndrom, který vychází z mozkové řídící části, je způsobený opět mírou zážitků a jejich zpracováním. Hypotalamus (spodní část mezimozku) si pamatuje všechno, co škodí i prospívá. Pracuje na principu: oheň tě pětkrát spálil a čtyřikrát ses ohřál, pozor, oheň je stres a nepřítel, uteč, chraň se před ním! Teprve potom nastoupí rozum, vědomá kontrola a nastavení jiné reakce. Na buněčné úrovni však již proběhl poplach. Čím více proběhne v mozku podobných analýz, tím více se nadledvinky vyčerpávají pod vlivem příkazů z vyšších center.

Při celostní terapii se musí vycházet ze všech souvislostí, tedy změnit prostředí – spouštěč stresu z vnějšku a změnit pohled – spouštěč stresu uvnitř. K tomu máme spoustu cest: akupresuru a akupunkturu, ale především hmotné nosiče nové informace a stimulanty, které vedou k nápravě buněk a ke změně. Například detoxikační medicína Joalis, homeopatie, bylinné esence. Všechny tyto možnosti musíme společně využít. Doporučuji spojit úpravu prostředí, detoxikační medicínu (zaměřenou nejen na orgány – hypotalamus, hypofýzu, nadledvinky, ale i na emoce/stres) a k tomu podpořit orgány homeopatií.

Cesta k vyléčení by měla být individuální, podle konkrétních podmínek. Podání léku – chemie – řeší jen příznaky nemoci a přidá tělu další látku ke zpracování. Pokud chcete pracovat sami bez terapeuta, začněte očistou orgánů pomocí detoxikační medicíny Joalis. Například VelienHerb ochraňuje a podporuje očištění slinivky a sleziny (mají vliv také na vnímání péče, pozornosti, pocit důležitosti), ThyeroDren preparát odstraňuje mikrobiální ložiska ze štítné žlázy a obnovuje její hormonální funkci (také má vliv na sociální cítění), Hypotal – slouží k detoxikaci hypofýzy, která ovlivňuje vegetativní a hormonální systém. Pro začátek je dobré neužívat více než dva druhy těchto preparátů, protože cesta přílišného tlaku znamená další stres a zátěž.

Únavu a apatii můžete zmírnit podáváním homeopatik Gelsemium sempervirens 15ch (jasmín virginský neboli planý jasmín), dvakrát denně 3 kuličky. Činnost štítné žlázy a životní aktivitu zlepšuje homeopatikum Graphites 5ch.

Tímto vším ulevíte svému psovi, než nashromáždíte odvahu podívat se pravdě do očí, kde je ve vaší rodině zátěž, kterou vám váš pes svým prostřednictvím předkládá…

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru