Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Omán – archeologická naleziště
Sdílet:

Omán – archeologická naleziště

Všeobecné
Téměř na každém kroku je možné v Ománu narazit na nějakou zajímavou památku či svaté místo.

Jedny z nejkrásnějších archeologických nalezišť jsem měla možnost navštívit v oblasti Dhofar okolo města Salalah. Ihned na západní straně města můžete navštívit naleziště al Baleen. Zde se nacházejí zbytky rozsáhlého přístavu Zafar, který byl založen přibližně roku 3000 př. n. l. Největšího rozmachu ale dosáhl až v období 12–16. století. Díky své pozici to byl velmi využívaný přístav zejména na obchodních cestách do východní Afriky, Indie a Číny. Ze známých cestovatelů sem zavítal třeba ibn Battuta a Marco Polo. Zbytky tohoto velkolepého města jsou roztroušeny na ploše 640 000 m2 a většina z nich stále ještě čeká na odkrytí. Největší mešita (nazývaná Grand Mosque) měla 144 sloupů a rozkládala se na 1 700 m2, zachovalá je také velká citadela. Ve stejném komplexu se rovněž nachází muzeum zabývající se historií obchodu s kadidlem, muzeum historie Ománu a muzeum námořnictví. Rozhodně stojí za to všechny expozice navštívit, protože se zde dozvíte spoustu zajímavých informací a můžete si prohlédnout mnoho historických artefaktů nejenom odtud, ale i z jiných nalezišť po celém Ománu.

Asi 20 km východně od Salalahu můžete navštívit další významné archeologické naleziště – Sumhuram. Byl to významný přístav v jižní Arábii a probíhal zde hlavně mezinárodní obchod s kadidlem. Je to nejvýznamnější památka v celém regionu z předislámského období. Město se nachází na kopci a dole pod ním leží přístav. Scenerii celého naleziště dokresluje nádherný přírodní záliv Khor Rori. Přístav byl založen patrně ve 3. století př. n. l. a v 5. století n. l. došlo k jeho definitivnímu opuštění – nejspíše v důsledku zhoršení až uzavření vstupu do zálivu nahromaděným pískem, což znemožnilo pohyb lodí. Naleziště je mnohem menší než al Baleen, z velké části je již vykopáno a zachovány jsou opravdu velké kusy staveb, ale i zde můžete vidět archeology neustále pracovat. Zdi obklopující město jsou na některých místech až 3 m široké, nejkrásnější budovou je chrám boha Sina (pozn. autorky: mezopotamský bůh Měsíce). Unikátní jsou zachovalé jeskynní hrobky.

Zajímavými místy jsou také mauzolea a svatá místa spojená s islámem. U Mauzolea bin Aliho u Mirbatu se nachází rozsáhlý muslimský hřbitov. Najdeme zde tisíce hrobů z různých období, nejstarší z nich leží v okolí samotného mauzolea mírně do kopce, dále hroby mladší. U muslimských hřbitovů se na první pohled dá poznat, zda se jedná o hrob ženy, či muže – muž má náhrobky tři, žena dva.

Na sever od Salalahu v horách můžete navštívit další zajímavé mauzoleum An Nabi Ayub neboli Jobovu hrobku. Job/Ayub je velmi důležitou postavou nejen islámu, ale i židovské a křesťanské teologie. Uvnitř hrobky se nachází samotný hrob, který je nepřirozeně dlouhý a překrytý zelenou látkou. Na stěnách je vyobrazena genealogie různých proroků včetně Ježíše a Mohameda. Před vstupem do hrobky je nutné se zout z bot. Před hrobkou se nachází obetonovaný kus země, kde je otisk Jobovy nohy. Přímo ve městě Salalah můžete také navštívit poněkud zastrčené další svaté místo se stopami velbloudice proroka Saleha, která údajně byla seslána z nebe. Nevěřící přes varování velbloudici zabili a poté velké zemětřesení zničilo celé město.

Velkou výhodou je, že zatím je možné se po všech zdejších archeologických nalezištích pohybovat volně bez omezení. Nicméně s rostoucím turistickým ruchem tato volnost nejspíše také skončí, pravděpodobně v důsledku nadměrného ničení památek turisty. Dneska se při putování Ománem jen málokdy setkáte s jinými turisty, a tak má objevování této země, její přírody i památek neopakovatelné kouzlo.

Příště – Pod mořskou hladinou

Autor textu: Martina Balzarová
Autor fotografií zdroj: Martina Balzarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru