Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Litoria caerulea - Hylidae - Rosnička Siná
Sdílet:

Litoria caerulea - Hylidae - Rosnička Siná

Výskyt: Obývá severovýchodní část Austrálie a jihovýchod Nové Guineje. Upřednostňuje polosuché biotopy, kde všude může být nalézána na kmenech, větv...

Výskyt: Obývá severovýchodní část Austrálie a jihovýchod Nové Guineje. Upřednostňuje polosuché biotopy, kde všude může být nalézána na kmenech, větvích a především listech stromového a keřového patra.

Popis: Dorůstá délky až 10 cm a její zbarvení je krásně zelené, velkou měrou je však závislé na podmínkách prostředí a náladě jednotlivce. Může docházet k výrazné barvoměně. Někdy jsou vzadu po stranách hřbetu patrné bílé skvrnky. Oko má tato žába žlutavé, hrdlo pak šedé a bříško bílé. Roztomilost jejího zjevu umocňují "vodnické bambulky" přísavek na konci prstů.

Terárium: Vyžadují terária rozměrů 50 x 50 x 60 - 80 (v) cm s podkladem mírně vlhkého lignocelu a polštáři mechů nebo volně rozprostřeného vypraného rašeliníku. Nesmí chybět větší miska s vodou - fotomiska, miska pod květiny, apod. Vnitřní prostor ubikace zaplňují větve, šikmo zapřené pláty stromové kůry a umělé i živé rostliny.

Denní teploty udržujeme víceméně stálé na 28°C s nočním poklesem na teplotu pokojovou.Vyhovuje spodní vytápění topným kabelem pod dnem nádrže. Vlhkost nemusí být přehnaně vysoká a pokud je terárium vybaveno miskou na vodu a zařízeno živými rostlinami, postačuje běžné večerní porosení (průměrně 60 % r.v.).Osvětlení např. kratší zářivkovou trubicí nebo kompaktní zářivkou.

Chov: Pro vyprovokování páření se doporučuje krátké mírné zchlazení prostoru ubikace po dobu 4 - 6 týdnů na teplotu 15oC a výrazné zvýšení vlhkosti, časté rosení, zvýšení hladiny vody na hloubku asi 10 cm.

Po návratu k původním teplotám a zachování vlhkosti dochází zpravidla ke snůšce asi 1500 - 2000 vajíček.

Vylíhlým pulcům předkládáme ke krmení potravu pro akvarijní rybky, metamorfovaným rosničkám pak hmyz vhodné velikosti, dospělcům případně i holá mláďata myší.

V rozmnožovacích chovech může být páření vyprovokováno také hormonálními přípravky. Odchov je však v každém směru dosti pracnou záležitostí.

Literatura: Kocourek I.,Modrý D.: Obojživelníci v teráriích, Ratio,
Vosjoli de P.: The General Care and Maintenance of Whites Treefrogs,
Coborn J.: Whites Treefrogs, 1994,
 
Vladimír Cerha
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru