Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.2.2001 20:39
Neregistrovaný uživatel

Jaká nejmenší nádrž ještě vyhovuje skalárám a kolik jich tam lze dát?

Neregistrovaný uživatel

11.2.2001 18:28
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Na akváriu pro skaláry je hlavně nejdůležitější jeho výška, která nesmí být menší než 50cm. Co se týče objemu tak okolo 150 l. a ryb tam můžete mít i celé hejno, avšak nejméně 50 l. v něm tak 1-2 páry

Neregistrovaný uživatel

12.2.2001 13:23
Neregistrovaný uživatel

Já jsem měla 10 skalár ve 120l akváriu. Když dospěly, tak se hrozně rvaly navzájem, myslím, že 10 bylo hodně. Akvárium mělo 50 cm výšku

Neregistrovaný uživatel

14.2.2001 15:23
Neregistrovaný uživatel

Na akváriu pro skaláry je hlavně nejdůležitější jeho výška, která nesmí být menší než 50cm. Co se týče objemu tak okolo 150 l. a ryb tam můžete mít i celé hejno, avšak nejméně 50 l. v něm tak 1-2 páry

Jsem z toho pěkně zmatená. V každém zverimexu se dozvím něco jiného a na Internetu to platí taky.
S výškou akvária není problém, spíše s délkou. Nevím, co ještě jde a co už je moc malé.

Neregistrovaný uživatel

17.2.2001 18:06
Neregistrovaný uživatel

Nejdůležitější je kolik kusů skalárů budeš do akvária dávat. Na jeden pár stačí cca 50l. S výškou souhlasím.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2001 12:28
Neregistrovaný uživatel

Jsem z toho pěkně zmatená. V každém zverimexu se dozvím něco jiného a na Internetu to platí taky.
S výškou akvária není problém, spíše s délkou. Nevím, co ještě jde a co už je moc malé.

Nevím proč jsi zmatená, vždyť rady,které jsem si tady přečetl si neodporovaly. Já se to pokusím shrnout.
U skalár je opravdu nejdůležitější výška akvária. Měla by být alespoň 50 cm. Ostatní rozměry může zvlotil podle tvých prostorových možností, nebo estetického vzhledu, ale minimální objem by měl být cca 60 litrů. U počtu ryb je nutné se rozhodnout, zda je chceš pouze chovat, neb i odchovávat. Pokud jen chovat, tak do 60-ti litrového akvária bych dal 1-2 páry (pokud budou 2 tak se budou trochu hašteřit(v dospělosti)), do 120 litrového akvária 3-4 páry atd. Pokud chceš skaláry i odchovávat, což není až tak velký problém, tak samozřejmě doporučuji nechat je po páru nebo do opravdu velkého akvária (alespoň 300 litrů)dát tak max. 2 páry a hodně rostlin. Je skvělé pozorovat rodiče s hejnem malých skalárek o které se starají(pokud je to dobry par).

Neregistrovaný uživatel

20.2.2001 16:23
Neregistrovaný uživatel

Nevím proč jsi zmatená, vždyť rady,které jsem si tady přečetl si neodporovaly. Já se to pokusím shrnout.
U skalár je opravdu nejdůležitější výška akvária. Měla by být alespoň 50 cm. Ostatní rozměry může zvlotil podle tvých prostorových možností, nebo estetického vzhledu, ale minimální objem by měl být cca 60 litrů. U počtu ryb je nutné se rozhodnout, zda je chceš pouze chovat, neb i odchovávat. Pokud jen chovat, tak do 60-ti litrového akvária bych dal 1-2 páry (pokud budou 2 tak se budou trochu hašteřit(v dospělosti)), do 120 litrového akvária 3-4 páry atd. Pokud chceš skaláry i odchovávat, což není až tak velký problém, tak samozřejmě doporučuji nechat je po páru nebo do opravdu velkého akvária (alespoň 300 litrů)dát tak max. 2 páry a hodně rostlin. Je skvělé pozorovat rodiče s hejnem malých skalárek o které se starají(pokud je to dobry par).

Díky za radu!
Příspěvky tady jsou celkem jasné, myslela jsem to tak, že si navzájem odporují knihy, které jsem četla a také v obchodě. V jednom říkají to, co ty, jinde zase že skaláry potřebují aspoň 100l akvárium (podobně jako ostatní cichlidy).
Mohl bys mi ještě poradit, co k nim dát? Myslím na čištění dna, nějaké sumečky apod. Nebo lze i jiné rybky?
Ještě by mě zajímalo, jaké rostliny se hodí a jestli skaláry potřebují hodně úkrytů.

Díky ještě jednou.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2001 10:28
Neregistrovaný uživatel

Díky za radu!
Příspěvky tady jsou celkem jasné, myslela jsem to tak, že si navzájem odporují knihy, které jsem četla a také v obchodě. V jednom říkají to, co ty, jinde zase že skaláry potřebují aspoň 100l akvárium (podobně jako ostatní cichlidy).
Mohl bys mi ještě poradit, co k nim dát? Myslím na čištění dna, nějaké sumečky apod. Nebo lze i jiné rybky?
Ještě by mě zajímalo, jaké rostliny se hodí a jestli skaláry potřebují hodně úkrytů.

Díky ještě jednou.

Skaláry jsou mírumilovné ryby a proto k nim můžete dát všechny klidné ryby, ale pozor na parmičky, které jim okusují ploutve. Co se týče rostlin, tak co možná nejvíce (slouží jako úkryty) - hlavně širokolisté a předek akvária nechte volný na plavání.

Neregistrovaný uživatel

15.4.2001 21:22
Neregistrovaný uživatel

Jak bylo výše uvedeno i ryby jsou agresívní a tak to že se páry skalárů mezi sebou perou není nic neobvyklého a dělá to starosti hodně chovatelům.Nezbývá pokud se perou tak měnit ryby pokud mají to akvarium dost velké.

***evelin***

12.10.2017 22:20
***evelin***

XXX.XXX.213.151

Ahoj, já mám 300l akvárium, ale výška, kde je voda je jen do výšky 46 Cm. Chtěla bych si koupit 1 par skalárů, ale hodně řeším, zda ta výška akvária není příliš nízká. Má někdo prosím zkušenost s pěstováním skalárů v nižším akváriu než 50cm? Děkuji smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2017 18:01

Těch pár centimetrů bych neřešila, co bych řešila je ten pár.Záleží, jestli už udělaný pár dostanete, nebo jestli chcete jen dva koupit.Jen dva je totiž málo, nemusí si rozumět, lepší je proto koupit alespoň 6 ks a ti si pak partnera sami mezi sebou najdou.Agrese pak ani tak nemusí být mezi všemi velká protože si to mezi sebou přerozdělí

jen.tak

26.10.2017 19:13
jen.tak

XXX.XXX.208.66

Nuže, skaláry, královny akvarijních ryb...
K tématu: ano, nikdy bych nedoporučil byť jedinou tuto rybu do nádrž jakkoliv vysoké, ale pod objem 80ti litrů. Jde o to, aby ta ryba, SKALÁRA, mohla žít, projevovat se, plavat, a v neposlední řadě aby vynikla, a je docela jedno, jestli plánujete odchov nebo ne. Mít někde nějakou rybu jen proto, že tam vydrží, je stejné jako celý život žít v jedné průměrné místnosti. Moje známá měla nádrž o objemu sto litrů jen pro tři bojovnice, kluka a dvě holky. Menší jí přišla jako týrání :P No, to něco k zamyšlení, netřeba souhlasu.
Co se týče výšky: padesát centimetrů ano, ale VODNÍHO SLOUPCE - neplést si to s výškou akvária. Vezměte si, že taková skalára je se vším všudy pěkně rozměrná, takže by se jim mělo pomoct k tomu, aby co nejméně někde "couraly ploutve".
Dobrou velikost pro skupinu tak šesti, možná i osmi, kusů bych viděl na takových 120x50x60 (dxšxv), a vhodně rozčleněnou pro případ potřeby občasně vytvářených teritorií v období tření.
Někdo nahoře zmiňoval, že skaláry jsou mírumilovné ryby - tak to ani omylem. Dokáží se pěkně servat i kvůli blbosti (až by jeden řekl, že jsou původem z ČR :D) - takže potřebují prostor, úkryty, kořeny, větve, rostliny, nějaké to členění nádrže je opravdu vhodné a žádoucí.
Doporučuji si projít tyhle stránky - http://www.horacovoakvarium.cz/atlas_ry_Pterophyllum_scalare.htm - pěkně se tam všude proklikat, číst, dělat si poznámky, inspirovat se :)
Obecně pak ještě rada ke krmení - potřebují pestrost; stává se, že po čase by přestaly stále stejné krmení jíst. A taky by se v dospělosti neměly nějak extra přelovovat a převážet, jsou to docela citlivky.

Foto ilustrační, z toho odkazu, by Horác :)

Mnoho zdaru :).

27.12.2018 15:58
77Petra

XXX.XXX.134.203

Ahojky mohu ze zeptat.Dostala jsem od kolegyne skalary.Maji zahle horni ploutvicky.Nevim si rady s jejich pohlavim.Ta svetla nekdy prouzky ma a nekdy ne a stale honi tu druhou az je mi ji nekdy lito.Akvarium vysoke 39cm voda 35cm coz jsem se zde uz docetla ze je spatne ale mam je tam zatim jen chvilku.Muzete mi poradit s pohlavim? A zradu co s chovanim svetle rybky bych take uvitala dekuji moc.Prikladam fota

27.12.2018 18:53

77Petra napsal(a):
Ahojky mohu ze zeptat.Dostala jsem od kolegyne skalary.Maji zahle horni ploutvicky.Nevim si rady s jejich pohlavim.Ta svetla nekdy prouzky ma a nekdy ne a stale honi tu druhou az je mi ji nekdy lito.Akvarium vysoke 39cm voda 35cm coz jsem se zde uz docetla ze je spatne ale mam je tam zatim jen chvilku.Muzete mi poradit s pohlavim? A zradu co s chovanim svetle rybky bych take uvitala dekuji moc.Prikladam fota

Ty ploutve vypadají jako klasická deformace z malé nádrže....respektive nízké..

Proužky můžou mizet stresem, popř třeba po rozsvícení světla v akvárku chvíli trvá než se ryba dobarví...

Pohlaví si netroufám odhadnout, já mám jistotu kdo je kdo, až když se mi začne pár vytírat....na velkých samcích je to někdy dobře vidět na tvaru hlavy.....

Pokud jedna skalára honí druhou tak může být příčin několik..
1. nevhodná nádrž: velikostí, špatně - málo zarostlá rostlinami (ryby si jí nejsou schopny rozdělit na teritoria-to většinou u párů), dále nedostatečná údržba- malá frekvence výměny vody...
Takže vaše akvárium je na skaláry nízké....o objemu nic nevím, doporučuje se min. 150 litrů na pár - což nevíme jestli vy pár máte, lepší je mít hejno tak 6-8 kousků, ale tam bych to šanovala tak od 240 litrů a vejš, čím víc tím líp....minimální výška akva 50cm...lepší je 60cm
Eventuelně bych přidávala do vody rašelinový výluh - já používám torben, může to mít vliv na větší psychickou pohodu ryb

2. útočící skalára může být prostě trotl...pokud by byla ve větším hejnu, tak se ta agresivita rozloží i na ostatní jedince, takhle dostává zabrat jen ta druhá....někdy pomůže agresora na čas přelovit a pak vrátit zpět, ale je tam riziko, že to nepomůže a nebo se stane agresorem ta druhá....

Abych to shrnula...ryby bych vrátila, už kvůli těm ploutvím, asi z nich nic kloudného nebude a hlavně kvůli vaší nádrži....měla jsem skaláry ve 112 litrech...teď nedávno se po necelém roce stěhovali do většího, prostě už jim to bylo malé...vodní sloupec také cca 35cm a ploutve teda takhle zdeformované nemají.....
Když už chci chovat jeden nebo dva páry, tak se většinou koupí větší počet mlaďochů a až se to spáruje, tak se zbytek podaruje o dům dál.

27.12.2018 19:37
77Petra

XXX.XXX.215.226

Dekuji moc za odpovedi. Vratit je nemohu kolegyne akvarium rusila.Jinak vypadaji spokojene.Dekuji moc.

Tercovec

20.2.2019 20:49
Tercovec

XXX.XXX.192.2

Dobrý den mám akvarium 150x50x50=375l akvarium má v nich 12 skálar.Je to hodně?Kolik skálar na 375l akva bych měl dát?

21.2.2019 14:08

Tercovec napsal(a):
Dobrý den mám akvarium 150x50x50=375l akvarium má v nich 12 skálar.Je to hodně?Kolik skálar na 375l akva bych měl dát?

Záleží na ostatní osádce....mě 12 skalár přijde tak akorát, ale jestli je to hejno mlaďochů, tak je stejně ve hvězdách, jestli tam pak budou moci být všichni......ono je někdy i pro 3 páry skalár takové akvárium malé, někdy zase naopak může být přínosnější počet ještě zvýšit, tak bych prostě počkala, jak se to vyvrbí.

Hedwika

22.7.2019 12:55
Hedwika

XXX.XXX.50.44

Ahoj, mám dostatečně velké akvárko a rezervované malé skaláry. Spíš do budoucna mám obavy ohledně dětí. O odchovu a počtech jiker vím vše nikde se nemůžu dočíst jak často je průměrně mají. Ani do 400litrového akvária se nevejde milion malých.

23.7.2019 18:37

Hedwika napsal(a):
Ahoj, mám dostatečně velké akvárko a rezervované malé skaláry. Spíš do budoucna mám obavy ohledně dětí. O odchovu a počtech jiker vím vše nikde se nemůžu dočíst jak často je průměrně mají. Ani do 400litrového akvária se nevejde milion malých.

Nemusíte mít strach, ve společenském akváriu s ostatními rybami by to byl zázrak, kdybyste vůbec něco odchoval. Většinou rodiče jikry neuhlídají ani přes noc.
Pokud chcete odchovávat cíleně, tak stejně pro odchov do "prodejní" velikosti budete potřebovat další nádrž...asi minimálně 100 litrů...a můžete si eventuelně nechat pár kousků a zbytek odprodat.

Hedwika

25.7.2019 08:36
Hedwika

XXX.XXX.59.65

Moc děkuju. Ano budu mít společné akvárium, teď zrovna řešíme zda budu cíleně odchovávat nebo ne, tak jsem se bála, že i když nebudu chtít nějaké malé přežijí.
Díky.

sptiev

21.3.2020 08:39
sptiev

XXX.XXX.37.29

Chci se zeptat, plánuji chovat 6 skalár, 20 neonek, 6 pancéřníčků a 3 krunýřovce. Zajímají mě rozměry akvária - je dostačující 101x40x60?

27.3.2020 21:14
MiP

XXX.XXX.138.102

240l bude v pohodě, nebál bych se toho.

Paraziti

10.11.2021 09:52
Paraziti

XXX.XXX.247.27

Zdravím,
máme doma 3 malé skaláry a začaly nám okusovat kytky, především Anubias barteri, ta jim chutná velice. Nepohrdnou ani Microsorium pteropus a Echinodorus muricatus. Nevíte co s tím? Zda jim něco nechybí nebo proč to vlastně dělají?

Děkuji. :)

Tubasa

17.11.2021 13:19
Tubasa

XXX.XXX.148.101

Prosím o radu. Skaláry se dají chovat pouze po párech, nebo může být, já nevím, plácnu třeba 5 samic a 2-3 samci? Hádám že lepší bude mít víc samic než samců.
Popřípadě jak dobře se prodávají kdyby se některá nesnesla?

17.11.2021 13:55
juhaj

XXX.XXX.164.121

Měla jsem ve 240l 7 skalár, i se třely, ale nic z toho nebylo. Odhadem jsem to měla 3 na 4 pro samice, měla jsem víc druhů ryb, ony ty odchovy není až taková sranda. Špatnou péčí to nebylo, nejstarší rybě bylo v době úhynu skoro 20 let. Záleží na velikosti akvária, pro pár je minimum 150l, vše ostatní jde na úkor zdraví, velikosti a délce dožití ryb.

17.11.2021 20:41
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Tubasa napsal(a):
Prosím o radu. Skaláry se dají chovat pouze po párech, nebo může být, já nevím, plácnu třeba 5 samic a 2-3 samci? Hádám že lepší bude mít víc samic než samců.
Popřípadě jak dobře se prodávají kdyby se některá nesnesla?

Dobrý večer,
mohou být, dokud nedosáhnou dospělosti. Pak vytvoří páry a nastane problém. Silnější pár začne utlačovat slabší.
Pak nezbývá, než si nechat jen jeden pár.
Prodej jde jenom do soukromých akvaristik. Řetězce jako např: Pet Centrum, Super Zoo atd. nejde.

17.11.2021 21:07
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

juhaj napsal(a):
Měla jsem ve 240l 7 skalár, i se třely, ale nic z toho nebylo. Odhadem jsem to měla 3 na 4 pro samice, měla jsem víc druhů ryb, ony ty odchovy není až taková sranda. Špatnou péčí to nebylo, nejstarší rybě bylo v době úhynu skoro 20 let. Záleží na velikosti akvária, pro pár je minimum 150l, vše ostatní jde na úkor zdraví, velikosti a délce dožití ryb.

Dobrý večer,
chci Vás požádat, nepište nepravdy - 7 skalár ve 240l , rozpárovaní - napadání slabších, ale kdyby byl jen jeden pár, s těch 7, napadá ostatní, protože si brání vlastní teritorium!
A sama píšete jeden pár 150l, tak jak se to shoduje s tím, co jste napsala, pak Vám vychází minimum nádrže 450l.

17.11.2021 22:59
juhaj

XXX.XXX.164.121

Rorýs62 napsal(a):
Dobrý večer,
chci Vás požádat, nepište nepravdy - 7 skalár ve 240l , rozpárovaní - napadání slabších, ale kdyby byl jen jeden pár, s těch 7, napadá ostatní, protože si brání vlastní teritorium!
A sama píšete jeden pár 150l, tak jak se to shoduje s tím, co jste napsala, pak Vám vychází minimum nádrže 450l.

Vy mi pořád nevěříte, ale já Vám to nemám jak dokázat. Je to léta spatky, teď už mi akvárium pro skaláry neslouží. A fotky na kinofilmu byly, ale kam se poděly při stěhování, nenašla jsem je. Ani tu elementku nemám, dítě už nejsem řadu let.
A už mi vůbec nebudete věřit, že jsem se skalárama měla tři sekavce koňské a taky dost překročili udávaný věk 😉.

18.11.2021 00:46
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

juhaj napsal(a):
Vy mi pořád nevěříte, ale já Vám to nemám jak dokázat. Je to léta spatky, teď už mi akvárium pro skaláry neslouží. A fotky na kinofilmu byly, ale kam se poděly při stěhování, nenašla jsem je. Ani tu elementku nemám, dítě už nejsem řadu let.
A už mi vůbec nebudete věřit, že jsem se skalárama měla tři sekavce koňské a taky dost překročili udávaný věk 😉.

Já Vám mohu věřit věk ryb, ale ne počet v nádrži ( skalárů ). Myslíte Acantopsis choirorhynchos - sekavec vepřorypý - synonymum - koňský?

19.11.2021 21:33
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Na pár skaláru stačí 100 l, pokud je chcete odchovávat - dokonce, když se Vám zadaří, budou je i vodit.

21.11.2021 09:11
juhaj

XXX.XXX.164.121

Rorýs62 napsal(a):
Já Vám mohu věřit věk ryb, ale ne počet v nádrži ( skalárů ). Myslíte Acantopsis choirorhynchos - sekavec vepřorypý - synonymum - koňský?

Jo ten, dřív se prodával jen jako koňský.
Ty skaláry možná prosperovaly proto, že to bylo sehrané hejno, dál mi je kamarád, kterému prasklo akvárko 350l v práci. Věk 4 roky. Je pečlivka, tak si vedl údaje .

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

mirda2023

15.2.2023 16:15
mirda2023

XXX.XXX.39.6

Ahoj, řeším problém, kolik skalárů bych mohl mít v akváriu 115dx60šx50v. Přitom by tam byly ještě stávající dva dopělí (cca 15 cm) ostnovci leopardí a pak nějaké mírně větší tetry (černá, červenoskvrnná, diamantová, apod). Mám už koupeno 5 malých černých skalárů, zatím jsou v karanténě. Ale nevím, jestli jsem se tedy neukvapil, protože někde to tvrdí porměrně jednoznačně - asi tak, že: buď 1 pár na odchov (to není ale můj záměr) a nic k tomu a nebo 1 jedinec ve společenském akváriu s vhodnými spoluobyvateli (to je blíž mému záměru). Proč je ale potom internet plný fotek skupinek několika skalárů - vdyť je to úplně zavádějící? Jaké máte v tomto ohledu vaše zkušenosti? Akvárium je silně zarostlé roslinami (Cryptocoryne aponogetifolia a nějaký vetší druh anubisu) a bude se muset protrhat, aby tam byl i nějaký volný prostor. Filtrace je naddimenzovaná. Zajímá mě stav až budou ryby dorostlé (za 5 nebo 10 let).

15.2.2023 17:24

Se skalárama je to těžký...umějí být pěkné potvory. Někdy si sednou, někdy je skupina více méně v poho a jedna skalára je vysírací, někdy se rubou jak koně. Pokud se vytře dominantní pár, tak je schopen zbytek osazenstva nabušit někam do rohu, klidně kontroluje u 3/4 nádrže.
Prostě je to hodně individuální.

Já mám nejlepší zkušenost s jednou větší skupinou, která jde do akvárka najednou.....současný hejno bylo původně 14 mlaďochů..dva umřeli, takže mám 12 skalár a na pohodu, případná agresivita v době tření není tak výrazná, protože se to tak nějak rozloží, navíc rodičovský pár nekontroluje tak velké teritorium, protože s deseti skalářími spolubydly by to neuhlídaly. Už jsem jednou takovou skupinu měla a taky to bylo v poho.
Předtím jsem měla dva páry a taky to šlo, akvárko měly rozdělený. Problém je, že u mlaďochů není poznat, co je kluk a co je holka, takže se většinou vezme ryb větší počet a počká se, až se páry vytvoří a zbytek ryb se pak udá. Já nejsem odborník a jistotu, že se jedná o pár mám až ve chvíli, kdy se vytřou.

Osobně nejhorší zkušenost mám s přikupováním..,s dodáváním nových skakár do akvárka, kde už jsou "domácí" skaláry...a pokud se přidá jen málo nových kusů, tak z nich můžou být otloukánci, navíc, pokud mám docela v poho skupinu, tak můžou nastat problémy a nebo taky ne, může si to sednout.

Takže já osobně bych vzala ještě třeba 5 -8 kousků a nastěhovala všechny najednou. A časem se uvidí.
Raději navýšízm počty skalár, i kdyby to mělo být na úkor toho, že tam nebudu mít tolik ostatních ryb.
No a časem se pak můžu rozhodnout, jestli si nechám celou skupinu a nebo třeba jen 2-3 páry.
Osobně mám skaláru za hejnovou rybu a 6 kousků za mě není hejno.

Ono co se týče skakár a jejich soužití, tak se to nikdy nedá říct dopředu....

Přidejte reakci

Přidat smajlík