Moje bojovnice je nemocná!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2015 13:18
klarisa

XXX.XXX.42.93

Dobrý den, nevíte prosím jak přesně bych vyléčila slepené ploutve u bojovnice? Je mi jasné, že to znamená nějakou nemoc, ale nevím co s tím. Má je malé, slepené a na koncích je má do kuličky. Nebo myslíte že jí něco chybí? Mám velké akvárko, tak 8 litrů, ale bez filtrace.

1.2.2015 15:59
jirkaz

XXX.XXX.128.27

klarisa napsal(a):
Dobrý den, nevíte prosím jak přesně bych vyléčila slepené ploutve u bojovnice? Je mi jasné, že to znamená nějakou nemoc, ale nevím co s tím. Má je malé, slepené a na koncích je má do kuličky. Nebo myslíte že jí něco chybí? Mám velké akvárko, tak 8 litrů, ale bez filtrace.

Nepochopím, proč každý druhý příspěvek musí být o bettách. Kdybi si tazatel pročetl pár starších diskuzních témat, hned by věděl, v čem je problém. Ten je ve velikosti akvária. Osm litrů nestačí. Další podmínky k chovu nebudu vypisovat, je to tu všechno tisíckrát popsané.

1.2.2015 17:28
papuchalk

XXX.XXX.96.38

klarisa napsal(a):

Vezmu to ve zkratce:
Chybí jí úplně všechno. Osm litrů není velké akvárium, není to ani malé akvárium, ani miniakvárium, je to sklenice na okurky. Vhodné akvárium pro bojovnici je tak od dvaceti litrů výš, lépe třicet. Množství živých rostlin a kvalitní filtr jsou naprosto nezbytné, jinak se stane to, co se stalo - hromadící se odpadní látky rybu přiotráví a ta pak onemocní běžnými bakteriemi.

Takže, co teď? První pomoc je měnit denně třetinu vody za odstátou vodovodní a vodu trochu osolit (uvádí se cca polévková lžíce soli na dvacet litrů). A co nejdřív pořídit vhodnější nádrž! Základní informace o vhodných podmínkách se dozvíte třeba tady:
http://betta.wz.cz/chov.html.

1.2.2015 20:25
michal.siegel

XXX.XXX.20.109

Přesně tak, o bojovnicích jsou tady 2 vlákna ze 3 a stejně nikdo není schopen zjistit si něco o jejich chovu . Samotný filtr není nezbytný, ale rozhodně je potřeba 20l akvárko výše hustě osázené rostlinami, ale hlavně topítko na 26 - 28°C + krycí sklo! Chov bojovnice není rozhodně investice 50Kč do samotné rybky. Divíte se, že má slepené ploutve? Když plave ve vlastní močůvce? Jako uznávám, že naše příspěvky na toto téma už jsou někdy možná i agresivní, ale nedivte se, za 2 roky, co se zapojuji do diskusí na IFauně se v tomhle ohledu nic nezměnilo, 2 dotazy na nemocnou betu ve 2l týdně. Upřímnou soustrast a pevné nervy těm, kdo podobné dotazy čtou už léta letoucí.

1.2.2015 21:34
pidla

XXX.XXX.106.11

michal.siegel napsal(a):
Přesně tak, o bojovnicích jsou tady 2 vlákna ze 3 a stejně nikdo není schopen zjistit si něco o jejich chovu . Samotný filtr není nezbytný, ale rozhodně je potřeba 20l akvárko výše hustě osázené rostlinami, ale hlavně topítko na 26 - 28°C + krycí sklo! Chov bojovnice není rozhodně investice 50Kč do samotné rybky. Divíte se, že má slepené ploutve? Když plave ve vlastní močůvce? Jako uznávám, že naše příspěvky na toto téma už jsou někdy možná i agresivní, ale nedivte se, za 2 roky, co se zapojuji do diskusí na IFauně se v tomhle ohledu nic nezměnilo, 2 dotazy na nemocnou betu ve 2l týdně. Upřímnou soustrast a pevné nervy těm, kdo podobné dotazy čtou už léta letoucí.

Filtr není sice úplně nezbytný, ale to už člověk musí trošku vědět, co dělá a proč. Pokud má někdo betu v osmi litrech, říká tomu "velké akvárium" a diví se, proč jí ohnívají ploutve, tak jsem toho názoru, že pro něj filtr nezbytný je a ještě dlouho bude.

1.2.2015 23:52
michal.siegel

XXX.XXX.20.109

Rozhodně souhlasím. Jen by bylo dobré dodat, že se má jednat o slabý, ideálně molitanový filtr, protože pokud by se stal zázrak a tazatel opravdu vše potřebné zakoupil, mohlo by se stát, že by koupil filtr, který by bettu ubil k smrti.

2.2.2015 16:55
linduš

XXX.XXX.164.149

Ještě bych ráda trochu odradila od té soli. Na 20 litrů polévková lžíce je vcelku drastické. Tak lžičku, ale spíš vůbec žádnou, není to mořská ryba a bude plavat v osolené polévce. Bude to polykat, dýchat...a co játra...
za mě, sůl ne, s každodenní výměnou vody můžu jen souhlasit. Teplotu bych taky nad 26 nehnala, možná tak na odchov. Na běžný chov 24 stačí.
a naprosto chápu rozhořčení. V akvaristice radím už trochu déle a je to kolikrát o nervy. Ale občas se najde někdo, kdo si poradit nechá a ta nádherná akvárka potom, to je lahoda na duši

2.2.2015 17:04
pidla

XXX.XXX.106.11

linduš napsal(a):
Ještě bych ráda trochu odradila od té soli. Na 20 litrů polévková lžíce je vcelku drastické. Tak lžičku, ale spíš vůbec žádnou, není to mořská ryba a bude plavat v osolené polévce. Bude to polykat, dýchat...a co játra...
za mě, sůl ne, s každodenní výměnou vody můžu jen souhlasit. Teplotu bych taky nad 26 nehnala, možná tak na odchov. Na běžný chov 24 stačí.
a naprosto chápu rozhořčení. V akvaristice radím už trochu déle a je to kolikrát o nervy. Ale občas se najde někdo, kdo si poradit nechá a ta nádherná akvárka potom, to je lahoda na duši

Mořská voda obsahuje velmi přibližně vrchovatou polévkovou lžíci NA LITR. Jedna lžíce na dvacet litrů, to je tak málo, že když tu vodu ochutnáte, ani nepoznáte, že je slaná. Betta v přírodě žije ve vodě rýžových polí, která je často poměrně dost mineralizovaná, takže takováhle troška soli jí rozhodně neuškodí - odpovídá to podmínkám, ve kterých žije v přírodě. A proč se sůl doporučuje jako první opatření? Sůl má ten význam, že brání tomu, aby se žábrami vstřebávaly do organizmu jedovaté dusitany, kterých je v akváriu zadavatelky zcela jistě spousta. Na rozdíl od dusitanů je sůl ve zmíněné dávce pro rybu naprosto neškodná.

3.2.2015 17:44
linduš

XXX.XXX.164.146

Tak o tom bych se dokázala i hádat. Bojovnice pochází z bažin, jak moc jsou rýžová pole a vodní příkopy mineralizované a čím upřímně netuším. dobře, jako podpůrný prostředek v době nemoci ano, s tím souhlasím. Podpoří tvorbu slizu a tím pomůže rybě se chránit zvenčí proti parazitům a působí desinfe Kčně na rány.
ale nemůžu souhlasit s takovým množstvím pro sladkovodní rybu a už vůbec ne dlouhodobě. Neznám žádného dlouholetého/zapáleného akvaristu, který by byl ochotný takové dávky do svých akvárií nasypat. Něco už jsem taky zkoušela
a nezlobte se (nebo zlobte, nakonec je to jedno), ale copak je to za řešení otrávenou a hnijící rybu ještě přesolit? možná jí to jen rychleji dorazí.
tak jako tak je základ v nevhodných podmínkách, přetloukat v tomhle případě něco něčím jiným pro mě prostě nemá žádný význam.
ať vám ryby plavou

3.2.2015 19:21
michal.siegel

XXX.XXX.20.107

Jako sůl jsem nepoužil nikdy tak, aby mi pomohla. Zkoušel jsem to několikrát, pokaždé to bylo na nic. Jde o čistou vodu, zbytek už si betta zařídí sama. Maximálně nějaké produkty eSHa.

3.2.2015 20:17
jirkaz

XXX.XXX.128.27

michal.siegel napsal(a):
Jako sůl jsem nepoužil nikdy tak, aby mi pomohla. Zkoušel jsem to několikrát, pokaždé to bylo na nic. Jde o čistou vodu, zbytek už si betta zařídí sama. Maximálně nějaké produkty eSHa.

Já mám naopak se solí vynikající výsledky při léčbě krupičky. Dvakrát se mi stalo, že se mi i při velké opatrnosti v akváriích objevila a sůl vždy zabrala. I ve starých publikacích se dočtete o tomto způsobu léčby. Rozdílná jsou jen uváděná množství. Já použil rovnou polévkovou lžíci na 30 litrů vody. Já vůbec dávám přednost těmto starým, " přírodním " postupům. Bráním se tomu, používat v akvaristice nějakou chemii, léčiva, nebo hnojiva. Vlastně bych nejspíš sůl použil jako první pomoc v jakémkoli případě napadení vnějším parazitem.

7.2.2015 21:59
atika

XXX.XXX.213.155

jirkaz napsal(a):
Já mám naopak se solí vynikající výsledky při léčbě krupičky. Dvakrát se mi stalo, že se mi i při velké opatrnosti v akváriích objevila a sůl vždy zabrala. I ve starých publikacích se dočtete o tomto způsobu léčby. Rozdílná jsou jen uváděná množství. Já použil rovnou polévkovou lžíci na 30 litrů vody. Já vůbec dávám přednost těmto starým, " přírodním " postupům. Bráním se tomu, používat v akvaristice nějakou chemii, léčiva, nebo hnojiva. Vlastně bych nejspíš sůl použil jako první pomoc v jakémkoli případě napadení vnějším parazitem.

Já bych zkusila betce přidat trochu torbenu, pokud nepomůže určitě neuškodí. Jako první pomoc denně měnit polovinu vody za odstátou a vytemperovanou alespoň na těch 25-26 stupňů, krycí sklo a rychle zapracovat na větším akvárku s topítkem a filtrem bublifukem (molitanový + vzduchovací motorek) a dostatkem živých rostlin.

7.2.2015 22:01
atika

XXX.XXX.213.155

Pardon, to byla reakce na zadavatelku.

vabel

16.10.2020 10:37
vabel

XXX.XXX.233.250

klarisa napsal(a):

Měla by mít minimálně 20 l akvarium ale nenapadá mě co ji

20.12.2020 17:20
kubva

XXX.XXX.192.112

Dobrý den našel jsem toto (tečky u hlavy viz.foto) u známého na bettě, s bettami mám nulové zkušenosti takže se ptám co to je abych mu pomohl to dát do pořádku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2020 08:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

kubva napsal(a):
Dobrý den našel jsem toto (tečky u hlavy viz.foto) u známého na bettě, s bettami mám nulové zkušenosti takže se ptám co to je abych mu pomohl to dát do pořádku.

Vypadá to na krupičku. V akvarijních potřebách prodají malachitovou zeleň nebo metylénovou modř.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík