Dobrý den,
mám 65 litrové akvárium s neonkami, pavíma očkama, bojovnicemi a ancitrusem. Díky kombinaci těchto ryb tam mám již spoustu úkrytů, kamenů a rostlin. Ráda bych do akvária dala jednu drápatku. Určitě tu trpasličí, protože má do 5 cm.
Chtěla bych se zeptat, jestli i tyto malé drápatky útočí na pomalé ryby a rybky co spí u dna, stejně jako ty velké drápatky? Případně, jestli je nějaký rozdíl v chování samců a samic této žabky.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, himenochirusky jsem choval vždy samostatně. Určitě bude napadat mladé gupky a to i ve dne. Co se týká rozlišení samce o samice, jde to poznat až v žabky trochu povyrostou, samice jsou výrazně zavalitější a samci vydávají takové slabé hvízdání.
Pokud se vám tyto malé žabky líbí, raději ji udělejte podobné akva a třeba budete moct pozorovat i rozmnožování.
Jinak ryby velikosti neonky neohrozí, ale podle mě budou ryby zbytečně vyrušovat. T. V.
tomvoj
napsal(a):
Dobrý den, himenochirusky jsem choval vždy samostatně. Určitě bude napadat mladé gupky a to i ve dne. Co se týká rozlišení samce o samice, jde to poznat až v žabky trochu povyrostou, samice jsou výrazně zavalitější a samci vydávají takové slabé hvízdání.
Pokud se vám tyto malé žabky líbí, raději ji udělejte podobné akva a třeba budete moct pozorovat i rozmnožování.
Jinak ryby velikosti neonky neohrozí, ale podle mě budou ryby zbytečně vyrušovat. T. V.
Mladé gupky v tom akváriu mít ani nebudu kvůli bojovnicím. Samičku odpovím do menšího akvária dřív než porodí. Největší strach mám, aby žabka neudělala nic bojovnicím.
Dobrý den, drápatečky jsem chovala v akváriu s pavíma očkama, bojovnicí a ancistrusama. Žabky výjimečně uloví potěr pavích oček, víc nezvládnou, jsou to špatní lovci Bojovnice určitě neohrozí. Větší problém je krmení, rybky většinou sežerou třeba patentky dřív, než se žabky "rozhoupají".
Uživatel s deaktivovaným účtem

krysak
napsal(a):
Dobrý den, drápatečky jsem chovala v akváriu s pavíma očkama, bojovnicí a ancistrusama. Žabky výjimečně uloví potěr pavích oček, víc nezvládnou, jsou to špatní lovci Bojovnice určitě neohrozí. Větší problém je krmení, rybky většinou sežerou třeba patentky dřív, než se žabky "rozhoupají".
Přesně tak, tyhle žabky jsou schopny lovit maximálně potěr, víc nedají. Naopak, není dobré chovat je s dravějšími a taky rychlejšími nebo většími druhy ryb. Dostávají nakládačku jak fyzickou (stačí pár dní ryby nekrmit), tak mají problém dostat se zavčasu třeba k patentkám, které jim daleko agilnější rybky požerou dříve, než se k nim vůbec dostanou. Zjednodušeně totéž, co se děje při chovu ryb s žebrovníky. S konkurencí ryb si naopak poradí a jejich predací jsou ve společném chovu proslavené drápatky hladké (X.laevis) a axolotli (A.mexicanum). Ani juvenilní stadia ale nejsou ušetřena nebezpečí ze stran rybích společníků.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Mám akvárium 30 l se zakrslými ráčky, a přemýšlela jsem, jestli by tam s nima mohla bydlet jedna drápatečka. Co myslíte, šlo by to nebo je to moc malé? Ráčky by asi neulovila, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj první ráček zakrslý a drápatečka jeli domů z obchodu ve společné krabičce a mnoho vody uplynulo už, co si spolu začli bez problémů vegetit ve společném akváriu. Přibyly další drápatečky a ráček dostal račici. Vše v pořádku, i co se týče rybích sousedů.
Mějte se.