Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.12.2015 09:19
hrb

XXX.XXX.109.19

Dobrý den, prosím mám problém, když mám mladé očka tak krásně žerou, příbírají, jsou v menším akváriu cca25litrů s malýma kominíkama, platama, mečovkama, když jsou větší dám je do většího akvária 60litrů a všechny ryby v pohodě, jen očka místo toho aby přibíraly, tak nežerou, plavou skoro kolmo hubnou, a zdá se mi, že mají žábra od těla a trochu červené, nevím co s tím, akvárka vedle sebe cca totožné podmínky, žrádlo, topeníatd, co s tím?poradte prosím co dělám špatně, příp.jaká to je nemoc..děkuji.

24.12.2015 09:28
linduš

XXX.XXX.79.4

Kolik je tam těch ryb a jak často a jak provádíte udržbu?

24.12.2015 09:46
hrb

XXX.XXX.109.19

No rybek tam mám hodně, potřeboval bych větší akvárium, ale jinak cca co 14 dní setřu skla, odkalím vodu cca 1/3, a vyčistím filtr, ale co mě zaráží na množství rybek, mám jich hodně že se to stává právě jen očkům, defakto nejodolnější rybky?v tom menším jich je taky dost a vše ok, jsou krásné rostou.

24.12.2015 09:51
linduš

XXX.XXX.79.4

Už dávno nejsou nejodolnější. musíte měnit vodu častěji. klidně 2x týdně půlku a uvidíte, jestli se to nezlepší. podle mě vysoké NO2.

24.12.2015 10:46
hrb

XXX.XXX.109.19

Ok, děkuji, zkusím to, jen nevím zda ty bakterie nezničím, to klima, které se ve vodě vytváří?také by mě zajímalo, jak to dělají v akvaristice, myslím tím hodně rybek na tak malá akvária ? , mám to pro parádu a mít tam v uvozovkách 5rybek tak to není ono, děkuji.

24.12.2015 10:52
linduš

XXX.XXX.79.4

Jenom výměnou vody bakterie nezničíš
to bys musel odkalit a vyprat filtr. věřím, že to fakt pomůže
dej vědět.
nemají ocásky jakoby slepené do špičky?
ono na parádu 60 kadivých živorodek v 60 litrech je fakt moc, ta nádrž to nemůže utáhnout.

24.12.2015 14:20
hrb

XXX.XXX.109.19

Tak jsem je spočítal,3 kominíci,3 mečovky,2 ancistrusy, cca12plat, a cca 15 oček, takže 35ks rybek v 60litrovém akvárku.

24.12.2015 18:43
linduš

XXX.XXX.79.4

No pěkný., tak tady je to jasný. přes dvacet by jich normálně být nemělo a všechny tyhle ryby strašně kadí.
chce to větší hygienu. já bych to teď opravdu takhle:
2 týdně vyměnit půlku vody +-stejná teplota
jednou týdně lehce odkalit
filtr zásadně čistím až když se sníží průtok a to tak, že molitan se vymačká ve vodě odpuštěné z akva
mělo by to pomoct.

24.12.2015 20:00
hrb

XXX.XXX.109.19

Tak děkuji, zkusím, uvidím, pak napíšu jak jsem dopadl

29.12.2015 19:04
serapa

XXX.XXX.0.179

Dobrý den četl jsem co jste psaly výše v této diskuzi, to jestly nemaji ploutve do špičky, a chtel bych se zeptat čím by to mohlo být způsobeno, protože se mi zdá že ty moje očka to mají.

29.12.2015 19:07
serapa

XXX.XXX.0.179

Dočetl jsem se na googlu něco o parazitech tak jsem myslel jestly by jste mi tu neporadily něco víc než jsem se dočetl, jak to vyléčit jestly to teda vůbec jde.

29.12.2015 19:20
linduš

XXX.XXX.79.4

serapa napsal(a):
Dobrý den četl jsem co jste psaly výše v této diskuzi, to jestly nemaji ploutve do špičky, a chtel bych se zeptat čím by to mohlo být způsobeno, protože se mi zdá že ty moje očka to mají.

Většinou zvýšené NO2, takže jsme zase u přerybnění a výměn vody, odkalování, lepší filtr (větší molitan), hodně rychlerostoucích rostlin...
pokud by měli střevní parazity, táhnou za sebou bílé/průhledné výkaly. v tomhle případě můžu vřele doporučit flagellol.

29.12.2015 19:45
serapa

XXX.XXX.0.179

No to přerybnění bych neřekl protože mám 100 l akva a v něm šest pavich oček.

29.12.2015 20:32
saty

XXX.XXX.134.217

hrb napsal(a):
Ok, děkuji, zkusím to, jen nevím zda ty bakterie nezničím, to klima, které se ve vodě vytváří?také by mě zajímalo, jak to dělají v akvaristice, myslím tím hodně rybek na tak malá akvária ? , mám to pro parádu a mít tam v uvozovkách 5rybek tak to není ono, děkuji.

V lepší akvaristice maji filtry jak kráva nebo filtrační nádrže uv lampy odkaluji denne + u živorodek soli... v tech horších odkaluji 12ttýdne hooodne soli a koupou ryby v fmc

30.12.2015 17:14
linduš

XXX.XXX.79.4

serapa napsal(a):

Tak teď by mě vážně zajímali přesné rozměry téhle nádrže.
jak často a jak děláte údržbu?
jestli to bude trochu možné, přidejte fotky těch oček, ať si uděláme představu o těch ploutvích.

30.12.2015 21:31
serapa

XXX.XXX.0.179

Rozměry akvária jsou š*v*h 50*50*40.

30.12.2015 21:34
serapa

XXX.XXX.0.179

Udržba když stíham tak kazdý týden čištění filtru a každých čtrnáct dni odkalovani dna.

30.12.2015 21:37
serapa

XXX.XXX.0.179

Foto detailu ploutvi se mi bohužel nepodařilo udělat.

30.12.2015 21:53
linduš

XXX.XXX.79.4

serapa napsal(a):
Udržba když stíham tak kazdý týden čištění filtru a každých čtrnáct dni odkalovani dna.

Ten filtr je žalostnej. taky ho mám a ta houbička v něm je miniaturní. dobře, šest oček v 80-ti litrech, k tomu tohle honítko vody, to by ještě jakžtak šlo, ale co budete dělat, až se očka pomnoží? to se zhroutí, ten filtřík to neutáhne.
filtr nečištěte, dokud se nezačne ucpávat. molitan jenom vymačkejte ve vodě z akva a ne úplně do dočista.
odkalování taky není dobrý úplně zgruntu, jen z největšího bordelu.
+ výměna vody je důležitá.

30.12.2015 22:04
serapa

XXX.XXX.0.179

Výměnu vody provádim při odkalováni a uplně do čista to neberu ono by to ani úplně do čista nešlo kvůly kytkám, k tomu filtru bych ještě dodal že je mali kvůly tomu že byl zakoupen do akvária do 50 litrů jenže mi to akvárium vyteklo a tak jsem si nechal u sklenáře slepit tohle a rovnou větší a filtr jsem ješte nezakoupil.

30.12.2015 23:08
linduš

XXX.XXX.79.4

Taky pěkný
hlavně, jestli budete dávat nový filtr, tak ze starého vymačkat jen trochu bordýlku, aby to nasál ten nový. nečistit ani jeden! a nechat běžet oba aspoň 14 dní.
z těhle vnitřních filtrů jsem nejvíc spokojená s čerpací hlavou s velkou kostkou biomolitanu.

31.12.2015 20:46
serapa

XXX.XXX.0.179

A jak Máte velké vy akvárium ?

31.12.2015 20:49
serapa

XXX.XXX.0.179

Přemýšlím o tom že bych si pořídil ještě jedno ale to by mohlo být ještě větší :).

1.1.2016 01:56
linduš

XXX.XXX.79.4

serapa napsal(a):
A jak Máte velké vy akvárium ?

Které?
jo, větší má výhody, je i jednodušší na péči, větší možnosti při výběru ryb atd...dá se na nich víc vyřádit. ty malé nádržky jsou podstatně náročnější a problémovější

15.1.2016 19:28
serapa

XXX.XXX.0.179

Tak jsem zakoupil nový filtr :D.

16.1.2016 09:00
linduš

XXX.XXX.79.4

Ten je sympatičtější
můžete ubrat bublinek, tohle zbytečně moc

23.1.2016 09:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

serapa napsal(a):
Tak jsem zakoupil nový filtr :D.

Voda by měla v nádrži cirkulovat. Tj. točit se - pokud možno - do kruhu.
Zkuste filtr utlumit, jak vám radí kolegyně výše, a hlavně pootočit do prostoru nádrže tak,
aby k MÍRNÉ cirkulaci vody v celé nádrži skutečně docházelo.

Moje Paví očka vás zdraví - samečkové na videu ještě nejsou dospělí - nemají dorostlý ocas.
Jsou o generaci mladší, než samičky.

https://www.youtube.com/watch?v=171RKWkpngU.

.

23.1.2016 10:03
linduš

XXX.XXX.79.4

Krásný ryby

23.1.2016 20:40
honzapm

XXX.XXX.182.25

Díky, je to F1 generace po žlutém samečkovi a hnědých samicích.

25.1.2016 20:18
serapa

XXX.XXX.0.179

Ten filtr tedy ještě zkusím nějak poupravit.
Ještě bych se chtěl zeptat na krmení pro paví oka myslíte že je dobré je krmit patentkami ? Nebo je lepší vločkové krmivo a ty tabletky.

25.1.2016 21:56
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nemám s patentkami příliš dobré zkušenosti. Což o to, ryby je zbožňují a jsou schopné se jimi napráskat, že sotva plavou - zejména samice, které jsou dostatečně silné na to, aby patentku dokázaly sež.rat. Živé patentky jsou dost agresivní, doporučuji spíš mražené.

Nicméně krom rizika zavlečení chorob, je tu i silné zhoršování kvality vody při krmení patentkami - i propíranými. Navíc při rychlém metabolismu živorodek dochází ke špatnému strávení patentek a některé ryby je vylučují celé nebo natrávené - no, toho odpadu je prostě hodně a je potřeba dbát na zvýšenou péči o vodu.

Malé rybky patentky nepozřou. Živé jim vůbec nedávejte - patentka se umí prokousat ven ze žaludku (sledováno i u neonek).

Po patentkách ryby dobře rostou a samice mívají neuvěřitelnou plodnost - jenže je to zároveň hodně vysílí, vytříská.

Připadá mi, že po nich mají hlad, že je tak rychle vyloučí, že z toho nedostanou dostatečnou a komplexní výživu. Jsou to úplně jiné ryby - dravější, více čekají na krmení a jsou hodně aktivní, když vidí pohyb.
Po krmení jsou tak nacpané, že jen lapají po dechu a téměř neplavou, jsou jako balony.

Patentky na dno spadlé mohou kazit vodu, je vhodné mít ryby dna (ancistrus, pancéřníček...).

Já osobně krmím jen Se.ru (už si zde připadám jako nějaký jejich najatý agent) a měl jsem vždy dobré výsledky. Když jsem byl ještě dítě, po revoluci Sera začala dodávat do ČR a zrovna v Mariánkách v Eko-akváriu tu Se.ru měli, jako na jednom z velmi mála míst v zemi. No a tehdejší prodavačka mi k tomu dala hodně rad a hlavně letáky - ty jsem si doma pečlivě studoval a podle toho pak kupoval - to ještě nebyl žádný internet, nic a knihy byly jen staré.

Patentkami bych občas zpestřil jídelníček, ale zase je to horší - ty nárazy - než jimi nekrmit vůbec. Navíc to suché vločkové krmení je celkem pohodlné - máte doma jednu-dvě piksly (Sera San a Vipan) a je klid. Ty patentky musíte mít v mrazáku nebo lednici, proplachovat to, atd. Ale zase je to krmení zábavnější.

Pro malé ryby je vůbec nedoporučuju. Pro velké - méně je více.

Ta Sera je dost drahá - pro někoho - ale zase je to fakt kompletní krmivo, které dokáže i odchovat skaláry, o kterých se vždy tradovalo, že jak nemají živou potravu, tak hynou, nemnoží se, nefungují atd.

26.1.2016 17:47
linduš

XXX.XXX.79.4

Myslím, že lepší jsou artemie. riziko je hodně nízké a nejsou to takové celistvé kusy.
nebo dafnie. píšu ale o mraženém, živé dávám zřídka z vlastních škopků v létě, jen pro zábavu.
nejpohodlnější je opravdu suchá strava, mám x druhů vloček, granulek atd... a střídám.
pro domácí šušnění oček to v pohodě stačí a nehrozí nějaké extra problémy

8.2.2016 20:49
serapa

XXX.XXX.0.179

Lidi chtěl bych se zeptat máte nějaké zkušenosti s hnojivem INVITAL CARBON ?

9.2.2016 18:31
linduš

XXX.XXX.79.4

Na co potřebuješ hnojivo? nejdou ti kytky?

9.2.2016 18:50
serapa

XXX.XXX.0.179

Docela jdou ale nekteré maji takove divné listy, tak jsem myslel jestly jim třeba něco nechybý.

9.2.2016 18:59
linduš

XXX.XXX.79.4

Většinou když, tak železo. ale přidávat naslepo hnojivo se nemusí vyplatit. rozjedou se třeba řasy atd...
očka hnojí vcelku dost.
kdyžtak vyfoť ty listy a napiš názvy rostlin, příjdem na to, že jde jen o změnu prostředí.
někdy prostě nějaké kytky v tom konkrétním akvárku nejdou, nebo se jim přestane dařit, když se nádrž pořádně ustálí. než dohánět to mermomocí uměle, je lepší zkusit zda se tam nebude dařit jiným.
mě třeba nejde egerie, takový krásný a užitečný plevel a můžu se stavět na hlavu

9.2.2016 19:05
serapa

XXX.XXX.0.179

Ono ne že by uplně nešly ale nekteré listy jsou takové jak zakrnělé.

9.2.2016 19:09
serapa

XXX.XXX.0.179

Já nevim jestly to bude na fotkách vydět, nechápu čim to všichni fotí zkoušel jsem to i fotoaparátem ale vždycky se mi to rozmaže.

9.2.2016 20:24
pb

XXX.XXX.243.4

Tak ten foťák polož při focení na něco pevného, židli, stůl, štos knih...stativ, předpokládám, nemáš.

9.2.2016 20:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

serapa napsal(a):
Já nevim jestly to bude na fotkách vydět, nechápu čim to všichni fotí zkoušel jsem to i fotoaparátem ale vždycky se mi to rozmaže.

Tak natočte video, to se nerozmaže.

Nic nehnojte, hnojení je zbytečné a jsou to vyhozené peníze.
Rostlinám v 99% případů chybí (nebo přebývá) něco zcela jiného, než jsou výživné látky.

9.2.2016 22:10
serapa

XXX.XXX.0.179

Tady je to video nevim jestly tam něco uvidite asi spiš ne ale je to ta lupenatá kytka za tim kořenem

https://youtu.be/1myXzYal18s.

9.2.2016 22:14
serapa

XXX.XXX.0.179

Jinak by se měla jmenovat Echinodorus bleherae.

10.2.2016 10:32
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Dobrý den, vypadá to, že tomu echinodoru stíní valisnerie. Tento echinodorus má rád víc světla. Kdysi jsem řešil to samé.

10.2.2016 11:58
Hodonak

XXX.XXX.126.173

serapa napsal(a):
No to přerybnění bych neřekl protože mám 100 l akva a v něm šest pavich oček.

Možná plácnu blbost, ale nelíbí se mi umístění toho akvária. Udělal bych zastínění bočních a zadní stěny... Takto je jak výkladní skříň, průhledné ze všech stran.

10.2.2016 18:11
linduš

XXX.XXX.79.4

Taky bych řekla, že tomu echinodoru pod valisnerkou moc dobře není.
ale koukám, to kousek vepředu není nějaký druh cryptocoryny? u té mi nešli žádné echináče, znechutila jim nádrž a nejen jim.
zkusila bych ho fouknout na volné prostranství a počkat. opravdu (zatím) netřeba přihnojovat.
je to pěkné akvárko, taky ráda vidím i ze stran, kolikrát hledám rybku, krevetku, hnízdo, cokoliv... naopak se mi nelíbí, když je akvárko obehnané tak, že co není vidět zepředu se prostě ztratí v nenávratnu. to je ale každého vkus, on na to doma musí koukat
ten červený sameček je nádherný, hned mi padl do oka

10.2.2016 20:10
serapa

XXX.XXX.0.179

Taky se mi to líbí spíš bez tapet protože když třeba potřebuji vyndat rybku při porodu tak je to lépe vydět a myslim si že tam jde i více světla jinak ty malý co tam jsou už se taky začínají konečně vybarvovat ale do žluta po žlutém samci :D.

10.2.2016 21:03
Hodonak

XXX.XXX.83.106

serapa napsal(a):
Taky se mi to líbí spíš bez tapet protože když třeba potřebuji vyndat rybku při porodu tak je to lépe vydět a myslim si že tam jde i více světla jinak ty malý co tam jsou už se taky začínají konečně vybarvovat ale do žluta po žlutém samci :D.

Otázkou je, jak se to líbí rybám... protože nemají možnost se uchýlit k tmavému břehu, čili izolované stěně... Pohled, že je rybám dobře, pokud se nemají kde ukrýt, je sobecký a jednostranný. Za tímto si stojím, a za skoro 40 let akvaristiky, ač na amatérské úrovni, jsem si tím jistý.

Něžný

10.2.2016 22:08
Něžný

XXX.XXX.226.198

Hodonak napsal(a):
Otázkou je, jak se to líbí rybám... protože nemají možnost se uchýlit k tmavému břehu, čili izolované stěně... Pohled, že je rybám dobře, pokud se nemají kde ukrýt, je sobecký a jednostranný. Za tímto si stojím, a za skoro 40 let akvaristiky, ač na amatérské úrovni, jsem si tím jistý.

Souhlasím na stopro. Pro ryby to není dobré.

10.2.2016 22:23
honzapm

XXX.XXX.182.25

Díky za video.

1. jak dlouho svítíte (a čím)?
(možná jste psal, nečtu to celé, pardon)

2a. příliš silný filtr - rostliny
(všiml jste si, že:
1. rostliny na straně OD filtru jsou krásné, na straně U filtru jsou velmi slabé?
(nejen echinodorus, ale i to koštátko :) před filtrem)
- může být filtrem, ale také viz. bod 1 (jak dlouho svítíte a čím),
neboť ta strana OD filtru je jako z udělání blíže k oknu

2b. příliš silný filtr -rostliny
(neúměrně silná filtrace vyžene z vody mnoho CO2, rostliny pak chřadnou, trpí hlady)
- nepřihnojovat (to byste se zacyklil, klín vytloukal klínem - stačí ubrat/změnit filtr)

2c. příliš silný filtr - ryby
(uvědomte si, že v tomto rybičky plavou 24 hodin, ani na SPANÍ nemají klid,
musí non-stop zdolávat neúměrný a nepřirozený proud vody)

3. žádné tapety/stěny nepřidávat
(akvárium vypadá uspokojivě a po přidání tapet budou rostliny chřadnoucí
nedostatkem světla už úplně hotové)

Tj. příčin chřadnutí může být více. Světlo, málo CO2 (ale nechřadnou všechny, takže spíš ne), přílišný proud přímo u filtru.

Echinodorus bleherae vytváří takovou síť kořenů, která vám hravě pokryje (pod kamínky) celou tuto nádrž. Výborně tak dno čistí - usnadní se odkalování.
I z toho důvodu by takovéto silné rostliny (respektive rostliny se silným kořenovým systémem) měly v nádrži jednak růst volně a druhak - na trvalém a neměnném stanovišti.

10.2.2016 23:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já bych ty kryptokoryny vyhodil, echinodorus předsadil před filtr - on ho opticky zakryje - až zesílí, bude tam mít i mnohem víc světla. A víc kytek už nepřidávat, Valisnerii držet pod kontrolou, klidně některé moc dlouhé listy zkrátit na polovinu, aby se jen dotýkaly hladiny, ale neležely na ní - opticky to bude vypadat nerušivě, dobře - a přitom se na ostatní kytky dostane mnohem více světla.
V zarostlé nádrži se paví očka cítí dobře, což je na nich už nyní vidět a až se rozroste ten echinodorus, tak už to nebude mít chybu.
Desky v tomto případě neradím. Stěny nemáte bílé, což ryby plaší.
Nádrž je, zdá se, v koutě, takže se tam nechodí nijak frekventovaně kolem dokola,
což je další plus.
Nechal bych to, jak to je.

17.2.2016 17:26
serapa

XXX.XXX.0.179

Tak jsem zatím nechal ty rostlinky jak byli akorát jsem ještě jednu přidal před ten filtr, ale vypadá to že pouští všechny

https://www.youtube.com/watch?v=Cbgs1vZP2kA.

27.3.2016 19:43
serapa

XXX.XXX.0.179

A ještě nově založené akvárium 50 litrů

https://m.youtube.com/watch?v=meLLHCy7_jA.

1.11.2016 17:03
serapa

XXX.XXX.0.179

Měl bych ještě dotaz k těm ploutvím, myslíte, že by to mohl být bakteriální rozpad ploutví

https://youtu.be/Egh7NftYokg.

1.11.2016 19:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Příliš silný proud vody. Ryby to vysiluje a ničí.

Toho samečka se staženou ploutví (a celkově už špatného) vylovte pryč.
Akorát vám nakazí ostatní odolávající a v takovémto stavu je už nevyléčitelný.
Bakt. rozpad ploutví to není.
Je to klasická "nemoc" živorodek - vysílené a nedobře zakrmené kusy.
Krmte častěji a v malých dávkách, špičkovým krmivem - sušené vločky.
Moderní (přešlechtěné-neodolné) živorodky jsou extrémně náchylné
např. na zkrmování živé potravy (nevyváženost - nárazovost - zavlečení chorob).

1.11.2016 20:13
serapa

XXX.XXX.0.179

Děkuji za vaši reakci, ale zdá se mi že silným proudem by to být nemělo z důvodu, že jsou to moje už odchované očka a celou dobu jim nic nebylo a najednou se jim začínají takto zužovat a nebo u některých i trhat ploutve. Je to divné, ale jeden den jim nic neni a druhý den jim chybí kus ocasu a v akváriu mám jen je a jednoho krunýřovce zlatého. A ještě je mi divné, že to mají jen samci, samice jsou ok. Jinak krmit krmím vločkami dajana přímo pro gupky a patentkami, ale ty jim dávám obden. Živé krmení nedávám.

1.11.2016 20:30
serapa

XXX.XXX.0.179

Už jsem ubral na proudu tak to snad bude lepší, ale stejně se mi zdá divné že by to bylo jenom tím.

2.11.2016 09:39
honzapm

XXX.XXX.182.25

V podstatě jste si odpověděl sám ve vašem textu.

Silný proud + nekvalitní levná Dajana + patentky = váš stav.

Vločky Dajana jsou nedostačující. Navíc je rybky dostávají jen obden.
Při denním krmení krmivem Sera San či Sera Vipan by se vám to nestalo.

Patentky - obsahují příliš dusíkatých látek.
Nejen, že "kazí vodu", což je při chovu živorodek x-násobné zatížení nádrže,
ale v extrémně rychlém zažívacím traktu živorodek se patentky vůbec "neohřejí"
a nestrávené vycházejí z jejich tělíček ven. Co to znamená? Ach ano, podvýživa.
Nedodají rybě to, co potřebuje.
Jak často krmíte? Nezmiňujete - živorodka je kyselina - velmi rychle tráví.
Zejména tvrdé patentky se silnou krustou - nenatráví je, nezužitkuje.
Což je bomba pro chemismus vody, ale hlavně - ryba je plná, ale trpí podvýživou.
Živorodka potřebuje maličké dávky několikrát denně.
Jinak to bude jako by jste si dal 1x denně obrovský dort a pak celý den nic nejedl
a ještě musel celý den a HLAVNĚ i celou noc plavat v neúměrném proudu,
před kterým není v nádrži úniku.
A ta Dajana jim toho druhý den opravdu mnoho nedodá. Krmte denně Sera San.
Nebo tu Dajanu, ale denně.

Patentky jsou spíš pro skaláry apod.
To vám nikdo v obchodě ani na internetu neporadí.
To musí přinést sám život nebo velmi zkušení chovatelé.

Ploutvičky mohou ukusovat sami sobě, protože mají špatnou výživu.
Může jim to dělat ancistrus. Mnoho pavích oček klesá v noci ke dnu, kde odpočívají.
Zejména, máte-li tak šílený proud i v noci, kdy ta ryba v tomto prostě nemůže
kvalitně spát a sílit a odpočinout si.
Uvědomte si, jak obrovský (v poměru k tělu) mají samci pavích oček ocásek.
Je to obrovské kormidlo, obrovský odpor v proudu vody. Ničí je to.

I proto jsou živorodky náchylné na kvalitu a čistotu nádrže, ale hlavně dna.
V noci spí na dně a dýchají všechny ty dusíkaté látky, amoniak a další přímo ze dna.
Je důležité mít dno dobře odkalené a hodně osázené.
Nejhorší jsou místa pod kamenem-kořenem. To, když zvednete, tak stoupají
vodním sloupcem vzhůru bublinky - tak to už je hniloba, vznikne tam, kde se neodkaluje,
kde dno pravidelně nepřerývá pískořka věžovitá, kde nejsou kořeny rostlin (Echinodorus, např.), a kde "neryjí" ryby dna.

2.11.2016 10:03
honzapm

XXX.XXX.182.25

PS: Sera ve svých textech mj. uvádí, že je vhodné při zkrmování živé potravy na tuto potravu nakapat několik kapek vitaminového přípravku Sera Fishtamin.

Je jedno, že vaše patentky jsou mražené (nebo sušené?) a ne živé.
Výživa (u neživých) je pro ryby ještě horší.
Takže se doporučuje dodávat vitamíny.

Sera Fishtamin se kape i volně do vody, jen pár kapek na mnoho litrů vody,
takže to finančně nevyjde vůbec drahé.

V přírodě asi ryby naleznou dostatek potravy takové, že to nutné není.
Možná jim tam určité specifické vitamíny dodává např. slunce a jeho svit,
případně specifické rostliny či řasy na nich rostoucí.
To v nádržích není, tak je vhodné vitamíny doplňovat.
Dajana mnoho vitamínů nemá, neumí je do krmiva zakomponovat a zakonzervovat,
vitamíny jsou velmi nestálé látky, snadno vyprchají.

Sera má velmi kvalifikovaný tým odborníků, vědců a laboratoří,
a do výzkumu (nejen) akvarijních ryb a vývoje krmení dává obrovské částky.

Doporučuju např. (pokud někdo kupuje větší balení krmiva) používat
malou nádobku (třeba od menšího krmiva) - do té malé nádobky vždy odsypat
trochu krmení z velkého balení, velké balení uzavřít a dobře uskladnit,
a na denní krmení, při několikanásobném denním otevírání, používat právě
tu malou pixlu. Takhle krmení zůstane déle hodnotné a čerstvé, plné vitamínů.

Prostě - ten špatně plavající sameček se staženými ploutvičkami doplatil na podvýživu.
Tělo bude slábnout a on za několik dnů uhyne. Léčitelné to není, protože se nejedná o chorobu.
Je to velmi běžné ve zverimexech - tam holky od obsluhy rozhodí pár vloček (nebo živé krmení) do nádrže 1x denně a hotovo. Zda se dostane na všechny ryby, nikoho nezajímá. Zaměstnankyně či brigádnice jen plní nařízení vedoucího (co nejvíc šetřit), a podle toho taky vypadá kvalita ryb poslední dobou v těchto pet-centrech.

Živorodky to mají prostě jinak, není to jako u hada nebo varana nebo dravých ryb,
ti se nažerou jednou týdně a zbytek dnů tráví, odpočívají, žijí z toho, co pozřeli.
Živorodka je kyselina, podobně jako slepice - velmi rychlé trávení, které neumí potravu dokonale využít, zpracovat, a potřebuje její častější doplňování.

Další věc - samci živorodek se neustále zajímají o samice, neustále nějakou nahánějí,
neustále se dvoří, neustále se páří - musejí být stále připraveni k akci, k využití příležitosti.
Jiné druhy ryb se třou 1x za dlouhé období. Organismus (nejen) samců není tak zatěžovaný snahou o rozmnožení. Totéž platí o samice - samice jiných druhů naklade "jenom" jikry, samice živorodek rodí celá živá mláďata, což je pro ně neskutečně vysilující na výživu. I proto se např. samičkám pavích oček po takovém třetím-čtvrtém porodu poslední roky dost bortí páteř - najednou mají i krásné silné samice křivou páteř, nevratně. Je to tím přešlechtěním a vydáním, vysílením, při porodu. Navíc se chovají samice a samci dohromady, lidem se samci líbí, tak jich mají několik a ne jen jednoho. Samice po porodu je neskutečně oslabená a sotva odrodí, tak už ji opět nahánějí samci, nedají jí pokoj, klid, odpočinek ani čas na regeneraci a nabrání sil.
Nemají to prostě ty živorodky lehké.
Člověk by jim to měl ulehčit - nádrží velkou, plně zarostlou, nepřerybněnou, nepřekrmovat, ale dávat častěji malé dávky několikrát denně, chovat více samic a málo samců, nebo mít samice oddělené (nejen na porody - jedno páření stačí až na 4 porody), kvalitním krmením, čistou vodou.

2.11.2016 10:58
serapa

XXX.XXX.0.179

Jen doplním k tomu krmení bylo to myšleno, že každý den krmím dajanu, ale obden jim dávám i patentky, jinak máte nejspíš pravdu, krmím jednou deně což není zrovna nejlepší, ale zase ne, že bych tam jen nasypal hromadu krmení a odešel to ne vždy nasypu trochu a čekám než vše sní a pak přisýpám. Jinak chtěl jsem se zeptat na kolik by vyšli ty sera tablety, kolik jich denně dáváte do akva a kde je obědnáváte.

2.11.2016 19:58
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jen se vmísím. Dobrou zkušenost mám s granulkami SAK, s Tetrou (konkrétně Tetra rubin granule) a z mraženého podávám Kombo 4. Dříve jsem krmila i živým grindalem a rybkám moc chutnal. ;).

3.11.2016 16:31
linduš

XXX.XXX.79.4

SAK je kvalitní a pokud se kombinuje vícero krmiv, je to vždycky na prospěch. kor se živým. každé krmivo má trochu jiné složení a dá rybám trošku něco jinýho

3.11.2016 20:07
Dotaz

XXX.XXX.110.146

linduš napsal(a):
SAK je kvalitní a pokud se kombinuje vícero krmiv, je to vždycky na prospěch. kor se živým. každé krmivo má trochu jiné složení a dá rybám trošku něco jinýho

Jj, líbí se mi u něj i to, že má člověk možnost vybrat si velikost granulek - od "prachu" po velké kusy a to od každého druhu, což třeba u té Tetry nešlo, tak jsem to zkoušela drtit, ale je to zbytečný opruz.

18.9.2019 12:53
pablitto

XXX.XXX.152.4

Ahojte, ja chovam pavie ocka 40 rokov s vacsimi mensimi prestavkami.
Momentalne mam svojich niekolko linii, vonkoncom nedrzim sa predstav o pribuzenskej plemenitbe.

Krmenie, zalezi od toho, ake su podmienky, rozhodne rozmanitost a dopriat nech si daju zelene z nadrze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík