Koupila jsem si filtr (hailea internal filter rp 200) paní v obchodu jsem se zeptala že bych chtěla nějaký s jemným proudem tak my nabídla tento a mě se zdá docela silný - nevíte jestli to potěru nebude vadit ?
Dobrý den, s tímto filtrem nemám praktickou zkušenost, ale jde vidět, že má regulaci výkonu (taková ta malá páčka zepředu) a voda vytéká více otvory z trubky, tak by to nemuselo být až tak moc prudké. Například můžete dát filtr na jednu stranu akva a namířit proud vody proti bližšímu sklu.
Záleží na tom, jak máte velké akva, tento filtr je podle výrobce do 50 - 200 litrů.
Jestli máte akvárium třeba do 50 litrů, tak bych tam dal bublifukový filtr, tj. filtr napojený na vzduchování, to se dá pořídit tak za 200 - 250 Kč celkem.
Ještě doplním, jestli je to to mini akvárko kolem 20 litrů jak píšete v jiném příspěvku a máte už vzduchovací motorek, tak můžete pořídit jednoduchý filtr poháněný vzduchem. Zadejte si na internet dvě slova : filtr Kapušany a získáte představu o takovém filtru. Něco podobného by mohli mít i v akvaristice. Pokud se vám jedná o paví oka, tak si myslím, že to vydrží i bez filtrování, stačí nepřekrmovat a pravidelná výměna části vody. Až mladé povyrostou, tak je přidáte k rodičům. Pokud tam teda nejsou nějací další dravci.
Filtr s čerpadlem (do zásuvky) bych tam nedával. T. V.
Jestli teda ten filtr hailea máte doma, a nechcete ho vrátit nepoužitý, tak ho zkuste v kýblu s vodou na nejmenší výkon, páčku na minus a použít tu trubičku. Proud vody v akvárku nesmí být moc prudký, aby se v tom rybičky nemlely jako v mixéru, také by měly mít v akvárku místo, kde by si mohly odpočinout a nemusely pořád plavat. Obecně když máte ryby v akvárku a necháte je v proudu vody, který je nad jejich síly, tak je brzy vyčerpáte. Druhý extrém je, že necháte ryby vyrůstat ve stojaté vodě a malém akváriu, kde nemají šanci se proplavat a zesílit. Takže u některých ryb je zase vhodné přiměřené proudění vody, pravidelné krmení, aby v mládí zesílily.
Pro vaše malé paví oka ale vystačíte i se stojatou vodou, jak jsem psal dříve.
Proud jde zmenšit i vložením (navolno) ustřiženého proužku biomolitanu do rampičky. Dál bych vyndala obsah (ten minimolitánek + aktivní uhlí) a vložila (nacpala) tam obyčejný biomolitan k bublifuku 6x5x13 cm), zpomalí to proudění a je větší plocha k osídlení bakteriemi. Mám to takhle už dva roky ve 22 l u beťáka a dobrý. Je to dobrej tichej filtr, ale nedovedu si představit, že by stačil na 100 l, jak píšou, že je určený.