Beta bojovnice - dírky na ploutvích

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MončaP

1.2.2016 13:53
MončaP

XXX.XXX.209.73

Dobrý den,
před měsícem jsme založili akvárium (50l), po 14dnech jsme do něj vpustili 4 bety (samec a 3samice),2 ancitrusy a 2 mečovky. Teď po dalších 14dnech se samečkovi objevily na ploutvích dírky, které na spodní ploutvi praskly po celé délce :( sameček je čilý, žere, prohání samičky, staví hnízdo, ... Co s těmi ploutvemi? Voda cca 22 stupňů.
Díky za rady.
Monča.

2.2.2016 19:12
linduš

XXX.XXX.79.4

Nějaké fotky?
detail ploutve?

MončaP

2.2.2016 20:26
MončaP

XXX.XXX.209.73

Zítra vyfotím, ale bohužel se mu to zhoršuje :( popraskaly i další ploutvičky a začínají mu bělat konce :( dala jsem sůl do vody, ale pochybuju, že to pomůže :(.

MončaP

2.2.2016 20:30
MončaP

XXX.XXX.209.73

3.2.2016 11:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Není to pořádně zabrané a zaostřené, ale pokud tam není zblízka něco opravdu vážného, tak toto je normální projev u samců bety. Dokonce se dávají samci vedle sebe do malých nádrží, aby se přes sklo napadali a ploutve tak roztahovali. Ploutve tím tlakem a napínáním popraskají a dorostou a narostou větší, mohutnější, což je žádané. Takže praskání ploutviček někteří překupníci dělají dokonce cíleně.
To bílé zabarvení může být právě dorůstání - jako když vám dorůstá nehet.
Nadále to sledujte a uvidíte.
Doporučuji vhodnou literaturu v knihovně.

MončaP

3.2.2016 15:13
MončaP

XXX.XXX.209.73

Honzo, teda to jste první, kdo mě trochu potěšil :) snad máte pravdu :).

MončaP

3.2.2016 16:37
MončaP

XXX.XXX.209.73

Přikládám pár fotek, které jsou trochu zaostřenější. Na té prostřední jsou vidět ty pididírky na ocase, které později asi prasknou :( Samice měly také dost "otrhané" ocasy a ploutve, ale teď po 14 dnech mi přijde, že se jim "zahojily" a zacelily.

3.2.2016 20:17
linduš

XXX.XXX.79.4

Mohlo by jít i o bakteriální rozpad ploutví, kor když to měly i samice.
třeba se jen přechodně zhoršila voda, což by odpovídalo "po 14dnech jsme do něj vpustili 4 bety (samec a 3samice),2 ancitrusy a 2 mečovky". to mi sedí asi nejvíc, protože akvárko se zabíhá zhruba měsíc, je to kritická doba kdy lítá hlavně NO2 do vysokých hodnot.
nebo se o něco rozedřely...
ale nevidím nic moc alarmujícího, může to být i jak píše honza.
jestli chcete, pro jistotu můžete 2x týdně měnit třetinu vody a aspoň týdně odkalovat.
jak často a jak přesně provádíte údržbu akvária?

4.2.2016 10:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Při přidání nových ryb do akvária se vždy přidává Preventin v dávkování,
jež je na obalu.
(je tam dávkování preventivní - poloviční, i léčivé - několikrát vyšší)

https://www.akva-exo.cz/detail/akvaristika/leciva/3123/.

4.2.2016 12:39
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Já na fotkách vidím krásného samce bojovnice v plné síle a v dobré kondici!

MončaP

4.2.2016 17:47
MončaP

XXX.XXX.209.73

Linduš - čistili jsme zatím jen 1x, vyměnili jsme třetinu vody a vysáli zvonem ze dna nečistoty.

honzo, děkuji za radu :)

Hodonak - no já ho právě pořád pozoruji a když porovnám, jak vypadal, když jsme si ho přivezli a teď, tak je to na těch ploutvích hodně znát.

Snad máte pravdu a je v pohodě a ploutve mu dorostou větší a krásnější :).

4.2.2016 22:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Moniko, nemáte zač. Ale 1x výměna vody za měsíc?

MončaP

5.2.2016 13:57
MončaP

XXX.XXX.209.73

Ne,1x za 14dní :) nejdřív jsme tam měli jen kytky, tak to jsme neměnili, prý se to nemuselo a pak po osazení rybami po 14 dnech. Teď už to budou pravidelné výměny :).

5.2.2016 18:27
linduš

XXX.XXX.79.4

honzapm napsal(a):
Při přidání nových ryb do akvária se vždy přidává Preventin v dávkování,
jež je na obalu.
(je tam dávkování preventivní - poloviční, i léčivé - několikrát vyšší)

https://www.akva-exo.cz/detail/akvaristika/leciva/3123/.

Tak tady nesouhlasím.
on totiž preventin dokáže pěkně rozházet rovnováhu v akváriu. je to léčivo, obsahuje methylenovou modř, což opravdu nitrifikační bakterie nemají rády...
je to podobné, jako si přivézt nové štěně a hodit ho do desinfekce.
nebo si preventivně polykat antibiotika.
akvaristika, pokud to jen trochu jde, se snaží právě jakékoliv chemii vyhýbat. neuváženě nadělají víc škody, než užitku
v případě nemoci by to smysl samozřejmě mělo, pokud se ví, co se vlastně léčí a nestřílí se od boku.
tady udělá lepší službu výměna části vody.
mončo, opravdu teď zkuste měnit častěji. určitě se tím nic nezkazí, je to ta taková akvaristická první pomoc na různé neduhy nádrže

6.2.2016 10:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

Linduš, preventin v preventivním dávkování je v pohodě.
Samozřejmě, lze ryby mít v karanténní nádrži s Preventinem a do společné - hlavní - je vypustit po této době.
Pokud by poloviční dávka Preventinu zabila nitrifikační bakterie ve filtračním médiu,
zcela jistě je nezabije ve fungujícím a zaběhnutém dnu, odkud se - po ukončení léčby, hravě do filru navrátí. Samozřejmě lze udělat opačný postup - léčit celou nádrž a filtraci mít v jiné - malé - a po odkalení a výměně vody vrátit "živý" filtr zpátky.
Chytrý člověk si vždycky poradí a příroda si vždycky najde cestu.

Pozor na přidávání nových rostlin.
Kolikrát to může vypadat zcela nevinně, jenže rostliny (nebo na první pohled nepostřehnutelné organismy na nich žijící - např. vajíčka plžů) jsou velmi často původcem zavlečení infekcí do jinak zdravého a fungujícího akvária.
Takže i při nákupu nových rostlin či plžů držíme tyto v karanténním režimu.
Dtto při zkrmování živé potravy.

Prevence je základ.

MončaP

19.2.2016 18:42
MončaP

XXX.XXX.209.73

Tak se obávám, že happy end nebude :( takhle jsem našla beťáka po příchodu z práce :( nevím, jestli je to teda ten rozpad ploutví nebo ho něco okousalo :( je čilý, žere, samice prohání, ale vypadá tak, jak vypadá :(.

19.2.2016 18:48
linduš

XXX.XXX.79.4

Což takhle fotky celého akva?.
ta zkrácená část vypadá jak oďobaná. neléhá v noci na dno?

MončaP

19.2.2016 19:49
MončaP

XXX.XXX.209.73

Tak tady je fotka akvárka. Beťák mi dělá starost, na druhou stranu, kde se vzala, tu se vzala a přežila - pravděpodobně mečovka :).

MončaP

19.2.2016 19:51
MončaP

XXX.XXX.209.73

Jinak beťáka jsem na dně ležet nikdy neviděla, to by musel fakt až v noci, když jdu spát. Minulý týden stavěl hnízdo a "chytal" jikry od jedné samice, ale nemám podmínky na množení, takže to nedopadlo (pro mne naštěstí).

19.2.2016 20:20
linduš

XXX.XXX.79.4

Je to pěkný akvárko, chybu nevidím
ani při proplouvání tou krásnou džunglí by od živých rostlin nebyl odraný. ostré dekorace taky nejsou.
jestli se to tam fakt udržuje a mění voda, je dost pravděpodobné, že ho něco ožužlává. třeba i v noci ancík, přes den mečovky, samice...
maximálně bych zkusila nějakou koupel v léčivu na plíseň mimo akvárium, ale fakt nemyslím, že by šlo o nemoc. leda by se právě válel po dně.
měla jsem 3 samice a samce ve 240, holky ho během chvilky oškubaly, nakonec ho uštvaly. jsou to hodně specifické ryby.
ten váš sameček s tímhle krásně žít může, ale hlídejte to. pro jistotu.

MončaP

19.2.2016 21:33
MončaP

XXX.XXX.209.73

Díky :) no holky má divošky, občas to mezi nimi pěkně vře, ale že by šly po něm jsem neviděla. Je fakt, že teď dospěly, jsou krásně velké, vybarvily se, tak si prostě asi nenechají jen tak něco líbit :).

Martina001

22.5.2016 20:06
Martina001

XXX.XXX.46.247

Ahojky, právě řeším podobný problém. Jak dopadl Váš beťák? Zahojil se? Díky za odpověď. Martina.

Betice

2.2.2017 12:33
Betice

XXX.XXX.39.84

Prosím o radu..sameček původně sytě modrý...před pár dny dokoupeny dvě samičky a začal problém...je u hladiny, zakřivený, zabarvil se do červena a ploutve visí..ale žere..děkuji za rady. Bára.

Přidejte reakci

Přidat smajlík