Jsou to vaše první krevetky? Red cherry jsou ještě celkem nenáročné, Obecně krevetky mají raději proudící vodu, ideálně dobře filtrovanou a raději ne moc teplou a ne moc tvrdou vodu. Nejčastější příčina úhynu je podle mě změna vlastností vody.
Já bych tipoval na vysokou teplotu nebo výraznou změnu pH,
Pokud nemáte filtraci, tak bych doporučoval alespoň silné vzduchování.
Jestli vám přežily samice (předpokládám, že nosí larvy), tak máte šanci ten chov udržet.
Krevetky je dobré nepřekrmovat, přidávat jim občas rozkládající se listí dub / buk, v menší míře olšové šištice. Já jsem choval red sakury (i další druhy) a ty se množily velmi dobře, ale musel jsem hlídat filtraci a když jsem viděl krevetky u hladiny, byl to signál na vyčistění filtru. Pro výměnu vody doporučuji vodu odstátou.
Po zkušenostech s krevetkami bych doporučovat chovatelům si sehnat krevetky raději od nějakého chovatele v místě bydliště (stejný vodovodní řad). To může být zárukou úspěchu.
Dekuji za rady, ale stejně je mi divné že přežijí samice a samci zahynou. Jsou to moje první krevetky, filtraci mám, ale asi dost slabou. Teplota je okolo 26 stupňů. Mám je už asi 4 měsíce, nejdřív jsem si myslel že jsou jen poschovávané po akvárku ale jak počítám tak jich vždy napočítám 8 z těch 15. Občas jim dám spařený list kopřivy někde jsem vyčetl že je to pro ně dobré, ale přijde mi že spíš více chutná šnekum. A zdá se mi že i nějak pomalu rostou. Tak nevím.
Mám ještě jeden dotaz ohledně krevetek myslíte, že by mohl být na dně akvária pod pískem kokosový substrát, který se dává do terárijí třeba ke šnekům a tak. Někde jsem viděl, že to měl někdo u rybiček a nevadilo jim to, a rostliny mu parádně rostly, tak bych chtěl vědět jestly s tím nemáte někdo zkušenosti jestly by jim to neškodilo. Za případné rady předem děkuji.
Já doporučuju pro krevety substrát buď nějaké granule (já jsem používal pod označením Kongo takový odlehčený tmavý substrát), nebo štěrk, nebo rozpadající se listí.
Když tam dáte vrstvu písku, tak na tom moc řas neporoste, lepší je nějaký porézní substrát, který si krevetky prohrabují a obírají na něm rostoucí organismy.
O kokosovém substrátu použitém jako dno slyším poprvé.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Když už se tu píše o krevetkách, jak dlouho asi trvá vývoj vajíček a rozmnožování? Někdy na jaře jsem si pořídila 10 krevetek, od té doby jsem je skoro neviděla, tak jsem si myslela, že asi neměly vhodné podmínky a poumíraly. A najednou, je to tak 14 dní, jsou krevetky všude, takže některé musely přežít a rozmnožit se, překvapilo mě ale, že po celkem dlouhé době.
Taky jsem tam měla zakrslého ráčka, který nedávno umřel, myslíte, že to mohlo být i kvůli němu, že je třeba žral?
Petr 22

XXX.XXX.0.179
Dobrý den, mám dotaz ohledně krevetek. Někde jsem se dočetl, že starší samice mohou mít na hřbetě světlý pruh. Myslíte, že by to mohl mít i samec nebo je to automaticky samice.
Samičky bývají sytěji zbarvené, větší a s macatějším ocasem.
třeba starší red cherry a palmaty opravdu mívají pěkný pruh po celé délce, samečci jsou proti samičkám dost nevýrazní. pravděpodobně to samička bude, i když jsem měla i vcelku slušně vybarvené starší samce.
samičkám se taky tvoří v zádech (většinou žluté) jakoby sedlo, což jsou vlastně budoucí vajíčka.
s trochou cviku jde pohlaví u většiny běžných krevetek lehko rozeznat
kdyžtak z fotky poradíme