Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

chameleontomik

22.11.2016 11:25
chameleontomik

XXX.XXX.7.2

Zdravím,
dnes jsem v obchodě měl paní co má Vrubozubce. Po zjištění zákl.informací sem zjistil, že jsou v 200L akva.
Paní o malé velikosti akva věděla, ale že by se měli špatně sem nemohl odůvodnit když ryby prospívají a navíc pravidelně kladou.
jak poznat, že ryba není ve vhodných podmínkách a je možné, že jim i v tak malém akva vytvoří člověk dobré podmíky? Díky.

22.11.2016 12:42
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Paní měla jednoduše štěstí na harmonizující pár. Kdysi dávno jsem si několikrát pořídil mladý pár do 240 litrů, ale neměl jsem štěstí. Prostě k sobě nešli, v jednom případě jsem dokonce během první hodiny přišel o samici. Protože jsem si větší nádrž pořídit tenkrát nemohl, jejich chov jsem vzdal. Takže ano, při pořádné péči a opravdu velkém štěstí je to výjimečně možné.

22.11.2016 13:45
Pandinus

XXX.XXX.161.10

chameleontomik napsal(a):
Zdravím,
dnes jsem v obchodě měl paní co má Vrubozubce. Po zjištění zákl.informací sem zjistil, že jsou v 200L akva.
Paní o malé velikosti akva věděla, ale že by se měli špatně sem nemohl odůvodnit když ryby prospívají a navíc pravidelně kladou.
jak poznat, že ryba není ve vhodných podmínkách a je možné, že jim i v tak malém akva vytvoří člověk dobré podmíky? Díky.

Zase taková výjimka to není, znám pár lidí, kde se vybraný pár pravidelně vytíral a úspěšně vodil mladé i v nádržích okolo 100l (v jednom případě dokonce bokem oddělený pár albino tiger x albino odchovával mláďata v 60l!).

chameleontomik

22.11.2016 13:56
chameleontomik

XXX.XXX.7.2

No já byl málem sežrán zaživa když jsem 4 mladé 4cm vrubozubce dal do 250tky.

22.11.2016 14:16
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Pandinus napsal(a):
Zase taková výjimka to není, znám pár lidí, kde se vybraný pár pravidelně vytíral a úspěšně vodil mladé i v nádržích okolo 100l (v jednom případě dokonce bokem oddělený pár albino tiger x albino odchovával mláďata v 60l!).

Tak jistě, pokud 100 litrová nádrž slouží jako vytíračka a dá se do ní pár připravený ke tření, pak to samozřejmě možné je, ale těžko budete třeba v těch 60 litrech chovat pár vrubozubců dlouhodobě. Tomu nevěřím.

22.11.2016 16:27
Pandinus

XXX.XXX.161.10

jirkaz napsal(a):
Tak jistě, pokud 100 litrová nádrž slouží jako vytíračka a dá se do ní pár připravený ke tření, pak to samozřejmě možné je, ale těžko budete třeba v těch 60 litrech chovat pár vrubozubců dlouhodobě. Tomu nevěřím.

Byli tam chováni půl roku, během té doby stihli dva výtěry. Věřit nemusíte. Apropo - valná většina akvarijních ryb není vůbec akvarijních, ale v přírodě dorůstá o desítky cm víc, než třeba zmínění ocellati. Kdyby se měl někdo skutečně striktně řídit odpovídající velikostí a k tomu patřičné nádrži, nechovali bychom víc než tři čtvrtiny ryb, jež nazýváme akvarijními. Ocellát v přírodě udělá mezi 20-35cm, což je vpodstatě totožná velikost jako dosahuje v akváriích. Ani v předimenzovaných amazonských řekách v různých zoo nedosahují větších velikostí, maximální velikost na horní hranici je vždy otázkou jednotlivých kusů. Což se nedá říct o masivně chovaných pangasiusech, pangasianodonech, clariasech, gibbicepsech, hypostomách, crenicichlách, potamotrygonech, hemiliopterech, pygocentrech, serrasalmech a stovkách dalších nejmenovaných druhů.
Netvrdím, že se má ryba chovat v nádrži jen o pár cm větší, než je sama, ale na druhou stranu se to tu přehání. Témata, kdy se někdo hádá v jak velké nádrži má žít bichir - kolik lidí odsud lovilo bichiry v přírodě? Že tam žijí v 15cm vodě, která nemá viditelnost ani pár cm? Nebo slavné bojovnice? Kde kdo se tu durdí, že je hnus chovat je v několikalitrové nádrži či kouli. Ale sorry, kdo ze zdejších přispěvatelů viděl bettu (lhostejno zda smaragdinu nebo splendensku či jinou) v biotopu? Tam místy nedosahuje voda ani těch 15cm! A je to hnědá kalná splaška, kolikrát rýžoviště nebo malá tůňka. To samé hadohlavci..a tak by se dalo pokračovat. Je to jen námět na zamyšlení

22.11.2016 16:52
jirkaz

XXX.XXX.128.27

V zásadě s vámi souhlasím, ale myslím, že se shodneme, že to s těmi vrubozubci to byla víceméně náhoda, či mimořádná shoda okolností. Já neměl ani tak na mysli prostor, jako spíš povahu a agresivitu ryb, která je dle mých zkušenností značná a v malém prostoru pro jednoho z nich, případě pro oba, může být smrtelná. Rozhodně bych si netroufl doporučovat takto malý objem jako dostačující. Jinak jak jsem psal již ve svém prvním příspěvku, možné to za určitých okolností a s velkým štěstím je.
O bettách asi nemá cenu se přít, tam je to jasné.

22.11.2016 19:28
ChameleonTonik

XXX.XXX.7.1

NO právě vzhledem agresivitě této rybky mě překvapil počet 3ks, a i s výtěrama, mě když se vytřeli kančíci v 220tce tak skoro zabili vše co se hnulo.
Každopádně díky za reakce, nebudu se tedy tolik nenávidět za 250tku pro mladé :D.

22.11.2016 20:57
Pandinus

XXX.XXX.132.88

jirkaz napsal(a):
V zásadě s vámi souhlasím, ale myslím, že se shodneme, že to s těmi vrubozubci to byla víceméně náhoda, či mimořádná shoda okolností. Já neměl ani tak na mysli prostor, jako spíš povahu a agresivitu ryb, která je dle mých zkušenností značná a v malém prostoru pro jednoho z nich, případě pro oba, může být smrtelná. Rozhodně bych si netroufl doporučovat takto malý objem jako dostačující. Jinak jak jsem psal již ve svém prvním příspěvku, možné to za určitých okolností a s velkým štěstím je.
O bettách asi nemá cenu se přít, tam je to jasné.

Tak pochopitelně se bavíme o harmonickém páru. Pokud pár nesedí, je lhostejno, jak velká nádrž to je, samec samici beztak honí, tlačí do rohu a najde si jí, kde chce. Pokud je tam úkryt, kam se může samice zdekovat, skončí to zase tak, že nic neodchováte a i když odchov není Vaším cílem je slabší zvíře neustále vystaveno stresu, takže z něj nemáte ani radost, protože není ani hezky zbarveno, je zpravidla propadlé, jelikož se ani pořádně nenažere. A takové situace jsem zažíval jak s velkými ocellaty, tak s daleko menšími nigrofasciaty, aeguidenskami, octofasciaty a dalšími a to v řekněme naddimenzovaných nádržích, pokud páry neharmonovaly. Vtipné byly bitky páru akar modrých nad několikadenním potěrem mezi sebou, který tak řešil vztahové problémy ve velké nádrži za přítomnosti ostatních ryb, které vlivem toho plůdek během pár dní totálně rozebraly. Pochopitelně se jednalo o uměle složený pár, nebyl to pár, který se vybral sám z většího počtu ryb.

22.11.2016 21:13
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Já zažil asi před rokem jedno velké trápení s kančíky červenohrdlými. Mladý pár, harmonizující a jejich první výtěr, bohužel ve společné nádrži, neměl jsem je zrovna kam přelovit. Nádherně spolupracovali v péči o jikry i vykulený potěr a najednou, asi dva dny po rozplavání, je samice začala likvidovat. Samec se do ní pustil, ale nedobil jí úplně, jen jí dal na srozuměnou, že takhle teda ne. Asi za další dva dny s tím samice přestala a samec jí vzal na milost. Starali se zase společně.
Tím to však bohužel neskončilo. Když už byli mladí skoro centimetroví, samec je stále vodil. Ale vybral si cestu kolem trubky, kde měli potěr krunýřovci. Ani samec kančíka, ani samec ancistruse nechtěli ustoupit. V přímém přenosu jsem sledoval, jak deseticentimetrový ancistrus zabil patnáticentimetrového kančíka během snad minuty. Nestačil jsem udělat vůbec nic, jen jsem na to zíral. Mladé potom dovodila samice bez nejmenších problémů.
Tím chci říct, že vztahy mezi rybami a zvlášť cichlidami bývají velmi zajímavé, nikdy není nic jistého a vždy dokážou překvapit. Problémy můžou nastat kdykoli a přesně jak píšete, když neharmonizují, je jedno, jak je velká nádrž.

Přidejte reakci

Přidat smajlík