Prosba o radu - nové akvárium

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2019 14:56
Iris12

XXX.XXX.97.83

Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Mám 5 dnů založené akvarko, 125 L. Na rostlinách se od včera objevila hnědá řasa a dneska jsem našla i 3 malé šneky (asi, viz.3 foto) . Co s tím? Někde píšou snížit osvětlení(svítíme 10 hodin denně), někde zvýšit, někde vyměnit vodu a někde ne. Jsem úplný začátečník, tak z toho nejsem moudrá. Šneky vyndat nebo nechat?

1.1.2019 16:57
karo2702

XXX.XXX.172.116

U nových akvárií se vyskytuje hnědá řasa často. Zatím něčím setřete. Použila jste nějaký přípravek s živými bakteriemi? Až se trošku namnoží a zaběhne se filtr, řasa zmizí.
Šneky jste si dotáhla na některé z rostlin. Vytáhněte co uvidíte, ale asi se jich úplně nezbavíte. Můžete později zkusit nějaký přípravek hubící šneky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2019 17:07

Akvo je totální čerstváček....výskyt šneků je dobrá zpráva, pomůžou se záběhem.....
U akvárka, co jsem zakládala v srpnu jsem měnila 1/3 vody denně po 14 dnech obden a pak jsem postupně najela na výměnu jednou týdně ....měnila jsem vody tolik a tak často kolik jsem zvládla jako protiřasovou prevenci a dobrý, neříkám, že akvárko je bez řas, ale nic co bych musela řešit......co se svícení týče, tak jsem začínala na 5 hodinách a postupně prodlužovala.
Někdo zase nechá akvárko tzv "vyhnít" v době záběhu vodu nemění....těžko říct co je lepší. Takhle jsem zakládala 112 a s řasou jsem bojovala dost dlouho, ale příčina vůbec nemusela být v těch "nevýměnách" vody.
Jinak řasy v čerstváčku není nic neobvyklého, až se akvo zajede, začne fungovat a bude fungovat správně, tak by měly řasy samy mizet.
Nehledě na to, podle fotek mi to ani na řasu nepasuje.....rostlině (vypadá to jako hygrophilla možná corymbosa??) možná jen odumírají emerzní listy.....
Přihodila bych nějaké plovoučky...

1.1.2019 17:07
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Dobrý den, máte pěknou nádrž Pár dní po záložení se nějaká ta řasa objeví. Tyhle většinou zmizí po ustálení nádrže samy. Možná bych jen stahl dobu svícení na nějakých 8 hodin. Jak máte silné osvětlení? Ty rostliny se napřed musí adaptovat na růst pod vodou. Byly totiž vypěstovany ve skleníku. Takže se vám stane že shodí listy a začnou vyhánět nové, uzpůsobené k růstu pod vodou. A v tu chvíli se vám budou ti šneci, protože zpracují ty odumírající listy. Navíc se na nich dá dobře poznat jestli prejrmujete nebo se v nádrži blíží nějaký problém. Takže šneky určitě nechat jsou to užiteční pomocníci.
Výměny vody taky můžou na řasu pomoct ale myslím, že zatím měnit vodu moc nemusíte. Já ji během zabehu (zhruba měsíc) měním jen třeba jednou jednu třetinu a pak až půlku před vypuštěním rybiček.
Ať se akvarku daří.
PS: koukám z mobilu, takže prd vidím. Co tam máte za dno?
PSS: Prostředkům na hubení šneků bych vyhnul zpravidla obsahují měď nebo jiné svinstvo. Lít do akvárka bakterie mi přijde zbytečné. Ony se vám tam vytvoří stejnak sami. Ale to je jen můj pohled na věc. Co akvaristice to názor.

1.1.2019 20:46
Iris12

XXX.XXX.97.83

Děkuji za reakci, bakterie jsem přidala. Listy jsem zatím setřela a uvidíme.

1.1.2019 20:55
Iris12

XXX.XXX.97.83

Honza1991 napsal(a):
Dobrý den, máte pěknou nádrž Pár dní po záložení se nějaká ta řasa objeví. Tyhle většinou zmizí po ustálení nádrže samy. Možná bych jen stahl dobu svícení na nějakých 8 hodin. Jak máte silné osvětlení? Ty rostliny se napřed musí adaptovat na růst pod vodou. Byly totiž vypěstovany ve skleníku. Takže se vám stane že shodí listy a začnou vyhánět nové, uzpůsobené k růstu pod vodou. A v tu chvíli se vám budou ti šneci, protože zpracují ty odumírající listy. Navíc se na nich dá dobře poznat jestli prejrmujete nebo se v nádrži blíží nějaký problém. Takže šneky určitě nechat jsou to užiteční pomocníci.
Výměny vody taky můžou na řasu pomoct ale myslím, že zatím měnit vodu moc nemusíte. Já ji během zabehu (zhruba měsíc) měním jen třeba jednou jednu třetinu a pak až půlku před vypuštěním rybiček.
Ať se akvarku daří.
PS: koukám z mobilu, takže prd vidím. Co tam máte za dno?
PSS: Prostředkům na hubení šneků bych vyhnul zpravidla obsahují měď nebo jiné svinstvo. Lít do akvárka bakterie mi přijde zbytečné. Ony se vám tam vytvoří stejnak sami. Ale to je jen můj pohled na věc. Co akvaristice to názor.

Děkuji za reakci a za pochvalu. Osvětlení mám 2 x 14 W, je to součást setu. A dno mám z Hornbachu, viz. foto.
Šneky teda zatím nechám, ale co potom? Až budou ryby? Můžou tam být spolu?

1.1.2019 20:56
Iris12

XXX.XXX.97.83

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Akvo je totální čerstváček....výskyt šneků je dobrá zpráva, pomůžou se záběhem.....
U akvárka, co jsem zakládala v srpnu jsem měnila 1/3 vody denně po 14 dnech obden a pak jsem postupně najela na výměnu jednou týdně ....měnila jsem vody tolik a tak často kolik jsem zvládla jako protiřasovou prevenci a dobrý, neříkám, že akvárko je bez řas, ale nic co bych musela řešit......co se svícení týče, tak jsem začínala na 5 hodinách a postupně prodlužovala.
Někdo zase nechá akvárko tzv "vyhnít" v době záběhu vodu nemění....těžko říct co je lepší. Takhle jsem zakládala 112 a s řasou jsem bojovala dost dlouho, ale příčina vůbec nemusela být v těch "nevýměnách" vody.
Jinak řasy v čerstváčku není nic neobvyklého, až se akvo zajede, začne fungovat a bude fungovat správně, tak by měly řasy samy mizet.
Nehledě na to, podle fotek mi to ani na řasu nepasuje.....rostlině (vypadá to jako hygrophilla možná corymbosa??) možná jen odumírají emerzní listy.....
Přihodila bych nějaké plovoučky...

Díky za reakci. Myslíte jako koupit ještě nějaké plovoucí rostliny?

1.1.2019 21:11
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Šneci určitě spolu s rybami být mohou.
Ten štěrk bych vyzkoušel v octu. Někde jsem četl, že někomu šuměl = obsahoval vápník, což není ideální (zvedá pH a tvrdost) :-)
To osvětlení jsou LEDky?

1.1.2019 21:32
Iris12

XXX.XXX.97.83

Honza1991 napsal(a):
Šneci určitě spolu s rybami být mohou.
Ten štěrk bych vyzkoušel v octu. Někde jsem četl, že někomu šuměl = obsahoval vápník, což není ideální (zvedá pH a tvrdost) :-)
To osvětlení jsou LEDky?

Ano, jsou to ledky. Takhle to uvádí výrobce “ osvětlení MultiLux LED 80, 2x14 W”

1.1.2019 21:53

Osvetleni určitě snížit, rostlinstvo se ještě neprizpusobilo životu pod vodou, je možné ze rostliny shodí listy a nasadí nové na těch odchazejicich bych rasu neresila. Pridala bych nějaký ruzkatec je to plevel a pomůže určitě i při zarybnovani, vyhodit ho pak muzete vzdycky. Šneku se nebojte budou to buď levatky nebo okruzaci živí se řasou, odumirajicimi listy a zbytky krmení. Je to armáda co pomáhá s údržbou akva a pokud nebudete prekrmovat tak se nemusíte bát přemnožení. Navic teď zkraje pomuzou jak zabehu filtru, tak pohnoji rostlinstvo....

1.1.2019 22:27
Iris12

XXX.XXX.97.83

Osvetleni určitě snížit, rostlinstvo se ještě neprizpusobilo životu pod vodou, je možné ze rostliny shodí listy a nasadí nové na těch odchazejicich bych rasu neresila. Pridala bych nějaký ruzkatec je to plevel a pomůže určitě i při zarybnovani, vyhodit ho pak muzete vzdycky. Šneku se nebojte budou to buď levatky nebo okruzaci živí se řasou, odumirajicimi listy a zbytky krmení. Je to armáda co pomáhá s údržbou akva a pokud nebudete prekrmovat tak se nemusíte bát přemnožení. Navic teď zkraje pomuzou jak zabehu filtru, tak pohnoji rostlinstvo....

A na kolik hodin snížit osvětlení?

1.1.2019 22:37

Iris12 napsal(a):
A na kolik hodin snížit osvětlení?

Já osobne bych snížila na 6-7 hodin a postupne přidávala týdně hodinu, teď se obávám, že svitite tak max řasam. Každý akvo je jiný, není univerzální návod chce to prostě pozorovat eventuelni změny.

1.1.2019 23:00
Iris12

XXX.XXX.97.83

Já osobne bych snížila na 6-7 hodin a postupne přidávala týdně hodinu, teď se obávám, že svitite tak max řasam. Každý akvo je jiný, není univerzální návod chce to prostě pozorovat eventuelni změny.

Sníženo. Děkuji :-)

4.1.2019 16:47
irenaa

XXX.XXX.97.83

Ještě bych měla jeden dotaz. Všude je popsáno založení, ale co se týče výměny vody u kavária v záběhu, z toho nejsem moc moudrá. Takže měnit, neměnit? Případně kdy a kolik? A čistit filtr nebo nečistit? Mám ho založené od 27.12.

4.1.2019 18:03
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Na tom se dva akvaristi neschodnou. Ono totiž univerzální správná cesta jak zaběhnout nadrz neexistuje. Každý vám doporučí to co se osvědčilo jemu.
Já, když zaběh probíhá v pořádku, tak vodu příliš neměním. Ale každý to má jinak, takže je na vás vybrat si vlastní cestu. :-)
Filtr ale určitě nečistěte. Nechte ho pracovat a nechte v něm ustálit bakterie.
Čisté té ho ve vodě odpuštěné z akvaria a až ve chvíli kdy bude jeho průtok minimální. I po záběhu je potřeba čistit filtr co nejšetrněji, čím déle vydrží bez údržby tím lépe. Zároveň nebývá rozumné zároveň čistit filtr a odkalovat dno. Vždy jedno nebo druhé. :-)

4.1.2019 20:10
Iris12

XXX.XXX.97.83

Honza1991 napsal(a):
Na tom se dva akvaristi neschodnou. Ono totiž univerzální správná cesta jak zaběhnout nadrz neexistuje. Každý vám doporučí to co se osvědčilo jemu.
Já, když zaběh probíhá v pořádku, tak vodu příliš neměním. Ale každý to má jinak, takže je na vás vybrat si vlastní cestu. :-)
Filtr ale určitě nečistěte. Nechte ho pracovat a nechte v něm ustálit bakterie.
Čisté té ho ve vodě odpuštěné z akvaria a až ve chvíli kdy bude jeho průtok minimální. I po záběhu je potřeba čistit filtr co nejšetrněji, čím déle vydrží bez údržby tím lépe. Zároveň nebývá rozumné zároveň čistit filtr a odkalovat dno. Vždy jedno nebo druhé. :-)

Díky moc za odpověď. Vyměnila jsem dneska 1/4 vody cca, tak uvidím, co to udělá. Ale už je mi jasné, proč to nikde není popsané, když to každý dělá jinak :-D

4.1.2019 21:28

irenaa napsal(a):
Ještě bych měla jeden dotaz. Všude je popsáno založení, ale co se týče výměny vody u kavária v záběhu, z toho nejsem moc moudrá. Takže měnit, neměnit? Případně kdy a kolik? A čistit filtr nebo nečistit? Mám ho založené od 27.12.

Zakládala jsem oběma způsoby....když se voda v záběhu nemění, tak se akvárko zaběhne rychleji (prý, říkají zkušenější), když se voda mění co nejvíc, tak je záběh pomalejší, ale mělo by to sloužit jako protiřasová prevence, což u mě zafungovalo, ale těžko soudit, když jsem tímto způsobem založila jen jednu nádrž a stále platí, co akvárko, to originál......a neexistuje univerzální rada, která by striktně platila na každé akvárium.......
V každém případě a na to se dost lidí shodne...den před přidáním ryb a den po přidání..vyměnit klidně polovinu vody.....a ryby dávat nejdřív měsíc po založení, některé citlivější druhy ještě později.....já teda používám na záběh paví očka a šneky....teď v 240-litrovce jsem dávala dvě paví očka cca po 14 dnech.....ale není to nutné, stačí občas prázdné akvárko "nakrmit" trochou vloček...

4.1.2019 21:35

4.1.2019 21:37

a snad i toto...je tam hodně pravdy

http://horacovoakvarium.cz/clanek_Horacovy_zakony.htm

5.1.2019 07:38
Iris12

XXX.XXX.97.83

Zakládala jsem oběma způsoby....když se voda v záběhu nemění, tak se akvárko zaběhne rychleji (prý, říkají zkušenější), když se voda mění co nejvíc, tak je záběh pomalejší, ale mělo by to sloužit jako protiřasová prevence, což u mě zafungovalo, ale těžko soudit, když jsem tímto způsobem založila jen jednu nádrž a stále platí, co akvárko, to originál......a neexistuje univerzální rada, která by striktně platila na každé akvárium.......
V každém případě a na to se dost lidí shodne...den před přidáním ryb a den po přidání..vyměnit klidně polovinu vody.....a ryby dávat nejdřív měsíc po založení, některé citlivější druhy ještě později.....já teda používám na záběh paví očka a šneky....teď v 240-litrovce jsem dávala dvě paví očka cca po 14 dnech.....ale není to nutné, stačí občas prázdné akvárko "nakrmit" trochou vloček...

Díky moc za odpověď. Nějak to teda vyzkouším a uvidím :-)

6.1.2019 09:19
Iris12

XXX.XXX.97.83

Tak jsem tu zase :-) Chtěla bych poradit, co s tímhle. Objevilo se to včera.

6.1.2019 09:37
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Namotejte tu řasu na špejli a vyhoďte. V čerstvě nádrži panuje často nerovnováha a řasy z toho profitují. Může pomoct výměna vody (taky záleží jakou máte vodu). V takových situacích se mi osvědčily plovoucí rostliny, které mají tu výhodu, že začnou odebírat z akvárka živiny skoro okamžitě a taky přistíní místa napadená řasou.
https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
Chce to trpělivost, řasy se nezbavíte přes noc. Ale až se nádrž stabilizuje tak zaniknou podmínky pro vznik řas.

6.1.2019 20:42
Iris12

XXX.XXX.97.83

Honza1991 napsal(a):
Namotejte tu řasu na špejli a vyhoďte. V čerstvě nádrži panuje často nerovnováha a řasy z toho profitují. Může pomoct výměna vody (taky záleží jakou máte vodu). V takových situacích se mi osvědčily plovoucí rostliny, které mají tu výhodu, že začnou odebírat z akvárka živiny skoro okamžitě a taky přistíní místa napadená řasou.
https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
Chce to trpělivost, řasy se nezbavíte přes noc. Ale až se nádrž stabilizuje tak zaniknou podmínky pro vznik řas.

Díky moc!!

21.1.2019 12:26
Iris12

XXX.XXX.97.83

Ahoj, měla bych zase další dotaz :-) Mám už v akváriu nějaké ryby a z toho 4 panceřníčky Sterbův. Vůbec ale nejsou vidět, pořád jsou schovaní někde vzadu, vždycky 3 spolu a 1 sám. Vylezou tak jednou za den a to vždycky jenom na chvíli. Tak přemýšlím, jestli třeba nejsou ve stresu, že je jich málo.

21.1.2019 21:28
M.stehno

XXX.XXX.71.179

vy máte nové akvárium ????

21.1.2019 21:38
Iris12

XXX.XXX.97.83

M.stehno napsal(a):
vy máte nové akvárium ????

No teď je založené měsíc a ryby tam jsou 5 dnů.

22.1.2019 15:24
M.stehno

XXX.XXX.71.179

kolik litrů má ???

22.1.2019 17:58

Iris12 napsal(a):
Ahoj, měla bych zase další dotaz :-) Mám už v akváriu nějaké ryby a z toho 4 panceřníčky Sterbův. Vůbec ale nejsou vidět, pořád jsou schovaní někde vzadu, vždycky 3 spolu a 1 sám. Vylezou tak jednou za den a to vždycky jenom na chvíli. Tak přemýšlím, jestli třeba nejsou ve stresu, že je jich málo.

Já mám teda pandy a pancéřníčky zelený a teda přes den je moc nevidim,nevím jestli jsou zalezlý a nebo jestli si prostě šmejděj mezi kytkama a za kořeny, kam není normálně vidět.., ale večer jakmile je čas krmení a potom až do zhasnutí světel je jich všude plno, někdy lítaj i ve vodním sloupci (ne jen u dna)

22.1.2019 18:00

Ještě snad technická, většina pancéřníčků se cítí lépe v hejnu, takže pokud to akvárium dovolí (dostatečný objem atd atd), tak bych počet postupně zvýšila třeba na 7-10 kousků, třeba se pak chování změní.

22.1.2019 18:07
22.1.2019 21:01
Iris12

XXX.XXX.97.83

M.stehno napsal(a):
kolik litrů má ???

125 L

22.1.2019 21:03
Iris12

XXX.XXX.97.83

Ještě snad technická, většina pancéřníčků se cítí lépe v hejnu, takže pokud to akvárium dovolí (dostatečný objem atd atd), tak bych počet postupně zvýšila třeba na 7-10 kousků, třeba se pak chování změní.

Zkusím koupit aspoň ještě dva a uvidíme, jestli se budou cítit lépe a budou veselejší a živejsi. Myslím, že na víc už nemám kapacitu.

22.1.2019 21:04
Iris12

XXX.XXX.97.83

https://www.youtube.com/watch?v=qoYxwE_sGO0

To je nádhera!! O tom si můžu leda tak nechat zdát :-D

IrenaRumanová

16.11.2020 10:14
IrenaRumanová

XXX.XXX.27.206

Dobrý den. Chtěla bych dceři koupit toto <a href="https://netobchodak.cz/akvaria/1246-akvarium-set-tetra-aquaart-led-evolution-100l.html">akvárium</a> a zajímalo by mě, jestli to stačí na pár středních rybiček. Někde jsem četla, že se dá sestavit akvárium na míru. Vyšlo by to levněji nebo je to úplně jedno? Předem děkuji :)

16.11.2020 11:25

IrenaRumanová napsal(a):
Dobrý den. Chtěla bych dceři koupit toto <a href="https://netobchodak.cz/akvaria/1246-akvarium-set-tetra-aquaart-led-evolution-100l.html">akvárium</a> a zajímalo by mě, jestli to stačí na pár středních rybiček. Někde jsem četla, že se dá sestavit akvárium na míru. Vyšlo by to levněji nebo je to úplně jedno? Předem děkuji :)

Nevím, čemu říkáte pár středních rybiček. Jestli jsem dobře koukala, nabízená akvária mají kolem 50 litrů. Osobně bych tam dala jednu bojovnici.

16.11.2020 17:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Do 100 litrů už rybičky pořídíte v pohodě, akorát teda to vypouklé sklo bych nebrala - špatně se do toho kouká, zkresluje to, někomu se z toho točí hlava.

Přes 6000 mi přijde dost, problém u setů bývá občas nevyváženost komponent - třeba slabé osvětlení, nebo filtrace, takže to někdy stejně musíte nahradit. Tenhle konkrétní set tedy neznám, ale zkusila bych se podívat, na kolik by vyšlo prázdné akvárko s odpovídající technikou zvlášť.

Prázdnou nádobu 126 litrů jsem na šla za 1100,-
https://www.rostlinna-akvaria.cz/standardni-akvaria/akvarium-rovne-80x35x45-cm-126-l

Osvětlení LED - kryt třeba tady za 1300,-
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-kryty/diversa-kryt-na-akvarium-80x35-cm-led-color-cerna

Filtr vnitřní - ty se pohybují cenou různě - od 300,- výš
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vnitrni-filtry?p34=210&sort=2

Topítko s termostatem 200W - 200,- až 650,-
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vnitrni-topitka?p43=252&p99=532&sort=2

A nebo třeba filtr s topítkem inegrovaným á 1600,-
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vnitrni-filtry-s-motorem/oase-bioplus-100-15353

Takže mi to vychází 1100 (nádoba) + 1300 (kryt)+1600 (ten nejdražší filtr s topítkem)= 4000,- Kč.

Ve vašem odkazu tedy je k tomu navíc krmení a "kouzelné" vodičky, které jsou vám prakticky k ničemu- konkrétněji:

Set obsahuje:
skleněné akvárium o objemu 100 l
LED osvětlení
filtr EasyCrystal Box 600 - cca 550,- Kč
topítko HT 100 - cca 350,- Kč
2x náhradní náplně d​o filtru EasyCrystal Box 600 - celkem 430,- Kč
krmivo TetraMin 100 ml - 50,- Kč
přípravek k úpravě vody z vodovodu Tetra Aqua Safe 100 ml -cca 80,- Kč
přípravek pr​o udržení biologicky vyrovnané vody Tetra Easy Balance 100 ml - 80,- Kč

Když to spočítám, tak osvětlení a nádrž vás vyjde na 4860,- Kč.

Tedy mi z toho vychází, že bych to koupila zvlášť a místo kouzelných vodiček bych koupila jen startovací bakterie a ještě vám zbyde na cca 2300,- na písek, rostliny, dekorace a ryby. ;)

Ceny jsem čerpala pro přehled z Rostlinná akvária a co neměli, tak z Heureky.

17.12.2021 14:24
mgtka

XXX.XXX.64.12

Navážu na starší diskuzi.
Dnes jsme koupili 60L akva, japonský substrát, pár řasokoulí, dva šneky.
Pomůže náplně z nového filtru vymáchat u vodní želvy jež má zaběhlé akva s vnějším filtrem? Nebo od ní přelít část vody a smíchat s novou vodou?
Dále chci online nakoupit nějaké rostliny, zatím mám vybraný jen nějaký mech. Chtěla jsem nějakou nenáročnou kobercovku, ale všechno to má přes 10cm a mám obavy, že se mi v tom ztratí krevetky, které tam mám v plánu mít?
Nechci mít to akvárium zarostlé jako v džungli, tak hledám vyloženě nízké rostlinky, pár vyšších max do pozadí.

Děkuji za tipy

Přidejte reakci

Přidat smajlík