Zdravím,
nemá někdo prosím radu jak odstranit dusičnany z akvária? Už po několikáte mi umřely vzácnější druhy krevetek, tak jsem si koupila testy a zjistila, že obsah dusitanů je hodně nadlimitní. Problém ale není v akváriu, ale z vodovodu :/ Rostlinek je tam tolik,že další už nemám kam sázet a myslím, že nijak nepřekrmuji. Zatím mám malé akvário (30 litrů), tak koupím destilovanou vodu, abych to zředila, ale zakládáme další o 300 litrech a tam asi vážně nepůjde řešit problém kupováním hektolitrů destilované vody ...
Moc děkuji za rady, jsem z toho docela zoufalá teda :/
Mám test na dusičnany a vyšel přes 40 mg na litr. Pomocí destilované vody jsem snížila na 20 mg a sehnala jsem i Sera nitrivec. Ale četla jsem, že destilka taky není úplně optimální v akváriu, že se to nesmí přehnat a do 300 litrů je to nesmysl takhle řešit. Ten nitrivec je sice dražší, ale ještě by se to nějak dalo, ale finančně by to bylo hodně nakládné do budoucna ... I tak je to pro některé krevety ještě příliš vysoké množství a nevím jak jinak to vyřešit.
V akváriu mám teď kolem 20, což jsem snížila tou destilkou (doufám, že nezdechnou z toho), ale z vodovodu teče kolem 40 mg, takže i v akváriu byly hodnoty kolem 40. To už je pro hodně krevetek docela vysoký obsah :/ I teď tam ty nové dost lítají. Většinou když takhle lítaly po akvárku, tak pak právě zdechly. Tak nevím jestli to je tou destilovanou vodou, že jim nevyhovuje kvalita vody nebo že jsou rozhozené z převozu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Základ snížení koncentrace dusičnanů jsou rostliny, hlavně ty plovoucí rychlerostoucí...např egerie a růžkatec...nemít vysokou vrstvu dna a víc než poctivě odkalovat..
Ono dusičnany už nejsou takový strašák, ty defakto vyrábí i filtr, kdy přemění jedovatý amoniak na dusitany, které jsou ještě taky problém na méně jedovaté dusičnany, které následně spotřebuje rostlinstvo.
Pokud je potřeba si pomoci k odbourání, tak bych zkusila do filtru zeolit popř. https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/szat-clear-water-original-150-250l-odstraneni-no3?gclid=Cj0KCQiA37HhBRC8ARIsAPWoO0wmwemqsyPufmNdm5C4xtUbnM1XVvHhcxBRMnB0vows9_mo90CwKp4aAjvLEALw_wcB
Tu reverzní osmózu bych volila jako krajní řešení, ale i tak bych počítala s tím, že neodstraní dusičnany komplet, ale třeba jen ze 75%.....alespoň ty levnější typy určitě.
V prvom rade poslite foto par rad.
V ziadnom pripade nepreribnujte akvarium neviem presne co tam mate treba foto.
Dostatocn esilny filter pre vas objem tiez neviem aky silny ho mate filter pravidelna udrza filtra cistenie kedy ako by ste to uz mali mat vychitene.
Existuju ako koleg apisal rastliny ktore velmi dobre zbavuju vodu dusitanov rozkatec egeria atd mate internet vygooglite si ktore rastliny stym bojuju je ich milion su volne predajne vsade...
Osmoza a dlasie nelamte si stym hlavu treba dodrziavat udrzbu akvaria bezna rutina raz zacas ako bolo spominane odkalit dno neuskodi vodu davajte cerstvu v ziadnom pripade odstatu a podobne...
poslite foto popiste co tam mate vsetko a filter ako casto robite udrzbu akvaria atd....
Tohle je focené, když jsem rostlinky přesázela. Teď jsou všechny 4 rostlinky kolem té vázi vysoké až k hladině. Filtr jsem navedla do takového toho vodopádku nad hladinu, protože byl moc silný právě a krevety by tam výřily dokola :D Ale je možné, že by se dala třeba zvolit vhodnější houbička dovnitř... Když jsem ale měřila množství dusitačnanů v akváriu tak vyšel nečo přes 40 mg cca 50 bych to tipla a voda z vodovodu měla také 40 mg na litr. Při každém čištění jim tedy každý týden dolévám takovou blbou vodu ... Tohle akvárium jsem stejně chtěla nechat už jen jako betárium a stavíme teďka akvárium o 300 litrech, ve kterém jsem chtěla chovat i zajímavější druhy krevetek a ty jsou na to o dost citlivější. Dá se s tím vůbec bojovat pomocí rostlin, když jim tam budu pravidelně dolévat vodu z vodovodu s vysokým obsahem dusičnanů?
Vždyť tam nemáte nic vyloženě rychlerostoucího. To je proti vysokému NO3 základ.
Egeria už tu zazněla. Já doporučím
https://rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
:-)
Mimochodem. Jaké krevetky plánujete. Budu držet palce.
Primárně řešte odstranění NO3 z vody, kterou používáte na výměny. Aby dokázaly tuhle koncentraci spotřebovat rostliny, musí rychle růst, ale pokud nemáte k tomu množství dusíku i odpovídající množství všech ostatních makro a mikro prvků a odpovídající světlo, tak ani ty rychle rostoucí rostliny nepomůžou.
Při výměně vody potřebujete snížit koncentraci dusičnanů na takovou hodnotu, aby do příští výměny vody nestoupla přes kritickou mez pro ty krevetky. Vodu, která má 40 mg NO3/L můžete používat k výměnám jen u akvária, kde dusík chybí a je potřeba ho dodávat.
Pokud opravdu chcete mít krevetky a dokonce i náročnější druhy, pak ve vašich podmínkách je osmóza asi nejjednodušší řešení. Vyrobíte vodu s pomocí RO a doplníte minerály potřebné pro krevetky. Pokud na začátku nebudete mít ty náročnější druhy, tak nemusíte kupovat minerály pro krevetky, ale stačí za RO připojit remineralizační patronu. https://www.profiplants.cz/produkt/mineralizator-in-line
I když má Sardullah pravdu, že zrovna dusičnany některé ty membrány neodstraní tak dobře, jako jiné látky, tak pořád odstraní dost na to, aby ty krevetky mohly spokojeně fungovat.
Vojta2020

XXX.XXX.62.218
Cherie20
napsal(a):
V akváriu mám teď kolem 20, což jsem snížila tou destilkou (doufám, že nezdechnou z toho), ale z vodovodu teče kolem 40 mg, takže i v akváriu byly hodnoty kolem 40. To už je pro hodně krevetek docela vysoký obsah :/ I teď tam ty nové dost lítají. Většinou když takhle lítaly po akvárku, tak pak právě zdechly. Tak nevím jestli to je tou destilovanou vodou, že jim nevyhovuje kvalita vody nebo že jsou rozhozené z převozu.
.......zdechli......😕😕😕
To k nim necitite vubec nic?