Trochu lepší krevetárium

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2020 09:34
mesič

XXX.XXX.129.58

Dobrý den,
před časem jsem uvažovala o nádrži malawi, ale nakonec mě velikost a s tím spojen komplikace odradili.
Stále ale po akváriu toužím. Rozhodla jsem se si pořídit malé akvárium, které bych měla přímo na pracovním stole, kde bych se mohla kochat mnohem častěji, než že si půjdu sednout k velkému akváriu.
Moje představa je
nádrž: 60x30x30 cm
filtr Clearflow 6UV: https: https://www.electronic-star.cz/Zahrada/Chovatelske-potreby/Filtry-do-akvaria/Clearflow-6UV-vnejsi-filtr-do-akvaria-6-W-4-ity-filtr-400-l-h.html?gclid=Cj0KCQjwpfHzBRCiARIsAHHzyZp7M7AAfo4ONtPfLe5oxzSV1RD61uEujKdSM0pjiJ3JXwyysRm21poaAgvjEALw_wcB

osvětlení: https://www.akvamex.cz/akvarijni-osvetleni-diversa-rovne-60-x-30/

topení: ne
vzduchování: zatím ne, hledám informace

Akvárium by bylo doplněno kořeny, kameny vzadu vyššími rostlinami a vepředu nějakou kobercovou

Co se týká osádky:
10x cardina red crystal
10x neocardina blue dream nebo jelly blue (názvem si nejsem teď jistá)
na oživení uvažuji po 1 ks Krevetka Red Line - Caridina striata nebo Krevetka Kardinálka - Caridina dennerli. Jelikož se jedná o cardina, tak by nemělo množství po 1ks vadit, když tam budou jiné cardinie (?) Pokud by se mi povedli odchovat kříženci v rámci rodu, jaké budou barvy? Kombinované nebo se to "sleje" do např. hnědé?
1x miniráček - CPO
1x větší plž např. Brotia herculea - white

Otázkou zůstává jestli pořizovat i rybky, na neonky si netroufnu kvůli délce akvária, líbily by se mi klidě paví očka, ale mám strach z toho, že se mi tam přemnoží a co jsem četla, živorodky by mi hodně kazily kvalitu vody.
Uvažovala jsem o samci Bety bojovnice.

Takhle to mám zatím nahrubo sesumírované a ráda si přečtu vaše názory a nápady, jestli tam jsou nějaké blbosti nebo by to takto šlo.
Děkuji

26.3.2020 09:44
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Dobrý den, já bych doporučil při výběru krevet zohlednit jakou máte vodu a jestli náhodou neseženete nějakého chovatele z vašeho města, který bere stejnou vodu. Ono totiž ty krevety jsou dost háklivé na chemické složení vody. Já jsem něco choval a nejlíp mi šly obyč. Red Cherry které jsem měl z Ostravska. Naopak Crystal Red mi ve zlínské vodě moc nešly a skoro se nemnožily. Když budete chovat jednu formu, tak máte šanci že budete produkovat i kvalitní potomstvo, u více forem C. už hrozí prokřížení, to se dá dohledat, co se s čím kříží.
Ryby bych tam nedával, bojovnice si na krevetách určitě pochutná.
To vybavení akvárial jsem nezkoumal, ale já jsem si vyrobil filtr z biokvacitu a malého čerpadla, jde o to, aby filtr nenatáhl krevety, aby neměl moc silné sání.
Zařízené jsem do měl takovými špageti vápencovými kameny a jávským mechem.
Ty červené krevety se celkem namnožily a bylo to celkem pěkné.

26.3.2020 10:25
albona

XXX.XXX.22.141

Miniráčci mi vyvraždili krevety. Zůstaly mi 4 red crystalky. Okamžitě šli z domu.

Dobré jsou i filtrační krevety. Mám red crystalky, orange sakura (neocaridiny) a k nim mám molucké a gabonské filtrační. Jinak spoustu různých šneků a škeble.
Rybičky mám razborky a beťáka, ale u těch bet nikdy nevíte, jestli bude krevety lovit nebo je nechá být. Můj naštěstí krevety ignoruje.

26.3.2020 13:30
mesič

XXX.XXX.129.58

albona napsal(a):
Miniráčci mi vyvraždili krevety. Zůstaly mi 4 red crystalky. Okamžitě šli z domu.

Dobré jsou i filtrační krevety. Mám red crystalky, orange sakura (neocaridiny) a k nim mám molucké a gabonské filtrační. Jinak spoustu různých šneků a škeble.
Rybičky mám razborky a beťáka, ale u těch bet nikdy nevíte, jestli bude krevety lovit nebo je nechá být. Můj naštěstí krevety ignoruje.

Ty filtrační se mi moc nelíbí, ohledně soužití jsem četla, že někomu to funguje a někomu ne, asi je to o tom, aby měli dost úkrytů. Uvažuji nějakými plochými kameny udělat i jakoby patro. Osobně se mi ti ráčci moc zalíbili a asi to pojmu, že bych měla 1 samce, 2 samice a zkusila nějaké obyčejné krevetky a uvidím, co to udělá. Plus teda ti šneci, co jsem dávala odkaz mi příjdou jako naprostá pecka.
Zatím mám dost času na přemýšlení, akvárium pořídím tak za měsíc a 2 měsíce záběh, takže to možná ještě celé přehodnotím

26.3.2020 16:36
albona

XXX.XXX.22.141

mesič napsal(a):
Ty filtrační se mi moc nelíbí, ohledně soužití jsem četla, že někomu to funguje a někomu ne, asi je to o tom, aby měli dost úkrytů. Uvažuji nějakými plochými kameny udělat i jakoby patro. Osobně se mi ti ráčci moc zalíbili a asi to pojmu, že bych měla 1 samce, 2 samice a zkusila nějaké obyčejné krevetky a uvidím, co to udělá. Plus teda ti šneci, co jsem dávala odkaz mi příjdou jako naprostá pecka.
Zatím mám dost času na přemýšlení, akvárium pořídím tak za měsíc a 2 měsíce záběh, takže to možná ještě celé přehodnotím

Tento týden bylo na FB video, jak miniráček ulovil rybku. Jsou super, ale žádní andílci.
Zkuste kouknout ještě i na mikro kraby - Limnopilos naiyanetri, těch mám s krevetkami 5, jen teda moc nejsou vidět.
A co se týče šneků, mrkněte ještě na Neritina waigiensis, jeden z nejkrásnějších šneků vůbec.
Jinak ještě k tomu filtru, u krevetek budete řešit, aby vám filtr nenasál prcky, jsou to fakt drobečci. Úplně nejlepší je bublifuk a kostka molitanu (bioakvacit). Plus krevetky biomolitan rády obírají :)

26.3.2020 18:09
mesič

XXX.XXX.75.165

albona napsal(a):
Tento týden bylo na FB video, jak miniráček ulovil rybku. Jsou super, ale žádní andílci.
Zkuste kouknout ještě i na mikro kraby - Limnopilos naiyanetri, těch mám s krevetkami 5, jen teda moc nejsou vidět.
A co se týče šneků, mrkněte ještě na Neritina waigiensis, jeden z nejkrásnějších šneků vůbec.
Jinak ještě k tomu filtru, u krevetek budete řešit, aby vám filtr nenasál prcky, jsou to fakt drobečci. Úplně nejlepší je bublifuk a kostka molitanu (bioakvacit). Plus krevetky biomolitan rády obírají :)

Ty šneky jsem viděla na shrimp.cz, kde bych chtěla kupovat ty raky a máte pravdu, jsou krásní, ale tím, že bych si je nevybrala osobně, tak při mém štěstí bych dostala nějaké s horší kresbou - čistě hnědé a pod
mikro krab na můj vkus až moc připomíná pavouka, takže to nee.
A ohledně filtru, tak jsem počítala, že na tu nasávací hubici budu muset dát nějaký molitan, ale po zase mám o informaci navíc, vůbec jsem netušila, že něco jako bioakvacit existuje.
A po pravdě? Bublátko si neumím představit
Nebo ten filtr nemám řešit a vzít si nějaký vnitřní, který je v sestavě? chtěla bych brát tento set, ale kvůli tomu, že tam je vnitřní filtr, tak jsem to zavrhla a chtěla si ho "sestavit" sama:
https://www.akvamex.cz/akvarijni-set-60-cm-cerny-rovny-s-technikou-dle-vyberu/

27.3.2020 15:08
mesič

XXX.XXX.129.58

Mám ještě jeden dotaz, pěstujete si někdo kaktus pro krmení krevetek? Cylindropuntia imbricata
Ráda bych je pak do akvária přidávala, ale ty ceny, to je raketa. Na e-bay.com jsem našla semena za pár kaček. Ale nevím, jak pak případný oddenek zpracovat. Oloupat a usušit?
Případně máte nějaký jiný tip na domácí krmení krom klasické zeleniny - špenát, mrkev, kapii, hokaido - tu si i nasuším, banán? Chci si nasušit kopřivy a moruši, nasbírat listy dubu a ořešáku a možná splaším i banánovník

27.3.2020 16:00
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Co se týká C, imbricata, asi máte na mysli už vyschlé stonky, vlastně jenom ty zdřevnatělé pletiva. To podle mě sbírají už mrtvé rostliny a pak to nabízejí.
Hlavně si nic takového neobjednávejte z US, to by vám nemuselo projít na celnici, protože to u nás považují pořád za kaktusy a pokud vím, tak s tím už měli u nás lidi problém - hrozí vám i pokuta.
Obecně z US se některé rostliny a živočichové nesmí exportovat a je jedno že jsou to už mrtvé části.
Já třeba kromě všeho možného pěstuji i kaktusy. Konkrétně C. imbricata vydrží na chráněném stanovišti i naši zimu, ale pokud byste to chtěla pěstovat ze semen, tak počítejte pár let, já mám doma rostlinu asi deset let a má kolem 30 cm.
Jedině že byste měla štěstí a někdo vyhazoval uhynulou rostlinu, tak by asi šlo ji nechat na slunci uschnout a zkusit dát krevetám, ale tam nic zvláštního nebude spíš to pletivo vypadá efektně a asi na tom dobře rostou řasy.
Takže zkuste něco jiného, já jsem dával krevetám granule od Exot Hobby nebo jiných výrobců, olšové šištice, spařené kopřivy. Dával jsem jim dost i dubové listy už mírně zetlelé, posbírané v nějakém čistém lese. T. V.

27.3.2020 20:19
mesič

XXX.XXX.75.165

tomvoj napsal(a):
Co se týká C, imbricata, asi máte na mysli už vyschlé stonky, vlastně jenom ty zdřevnatělé pletiva. To podle mě sbírají už mrtvé rostliny a pak to nabízejí.
Hlavně si nic takového neobjednávejte z US, to by vám nemuselo projít na celnici, protože to u nás považují pořád za kaktusy a pokud vím, tak s tím už měli u nás lidi problém - hrozí vám i pokuta.
Obecně z US se některé rostliny a živočichové nesmí exportovat a je jedno že jsou to už mrtvé části.
Já třeba kromě všeho možného pěstuji i kaktusy. Konkrétně C. imbricata vydrží na chráněném stanovišti i naši zimu, ale pokud byste to chtěla pěstovat ze semen, tak počítejte pár let, já mám doma rostlinu asi deset let a má kolem 30 cm.
Jedině že byste měla štěstí a někdo vyhazoval uhynulou rostlinu, tak by asi šlo ji nechat na slunci uschnout a zkusit dát krevetám, ale tam nic zvláštního nebude spíš to pletivo vypadá efektně a asi na tom dobře rostou řasy.
Takže zkuste něco jiného, já jsem dával krevetám granule od Exot Hobby nebo jiných výrobců, olšové šištice, spařené kopřivy. Dával jsem jim dost i dubové listy už mírně zetlelé, posbírané v nějakém čistém lese. T. V.

Dobrý den, moc děkuji za reakci, no to máte pravdu, x let čekat na kousek kaktusu by se mi nechtělo :-) Neřeším to kvůli financím, spíš si chci udělat radost, že bych jim něco vypěstovala. Hold dýně, kapusta, morušový list a možná ten banánovník bude muset stačit. Určitě ty kaktusové "tyčky" a list mandlovníku mořského koupím + i nějaké průmyslově vyrobené krmivo koupím, to určitě ano :-)

27.3.2020 21:01
MiP

XXX.XXX.138.102

Doporučuji přehodnotit situaci a občas si raději zajít k velkému akvárku, než si pořizovat malé na stůl

27.3.2020 22:09
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Doporučuji přehodnotit situaci a občas si raději zajít k velkému akvárku, než si pořizovat malé na stůl

Vy mě zlobíte! Přesně tohle byl můj sen před rokem, dokonce mám od přítele vyrobenou skříňku, aby tu tíhu unesla. Ale na rovinu mě odlákalo víc faktorů. 1) cena -co si budem 2) manipulace - výměna x litrů vody 3) k tomuto krásnému akvárku budu muset aktivně dojít a koukat, u tohoho malého jen otočím hlavu a koukám

28.3.2020 12:40
MiP

XXX.XXX.138.102

Jen podporuji původní nápad Místo máte, na výměnu a dopouštění vody stačí hadice do koupelny (řešíme takto doma 450l akvárium). Jediný relevantní argument je cena, ta bude nepoměrně vyšší. Ale pokud tu možnost máte, už jste o tom přemýšlela, tak pořiďte větší.

29.3.2020 15:01
mesič

XXX.XXX.75.165

Mám další dotaz, uvažuji nad koupí toho setu s obyč vnitřním filtrem. Můj dotaz, jsou trevetky, ráčci a příp. pár šneků prasátka a ten filtr to neutáhne? Vím, že se všude píše, čím silnější tím lepší a jsem v případě nutnosti koupit externí, ale jde mi o to, ať nekupuji něco co nakonec nebude potřeba nebo se nechci trápit a za 3 měsíce ho stejně kupovat.

děkuji

29.3.2020 16:14
MiP

XXX.XXX.138.102

Není pravda, že čím silnější, tím lepší. Na 60ti litrové akvárium je externí filtr úplný nesmysl.
Vnitřní filtry s vlastním čerpadlem prodávané v setech jsou bohužel k ničemu. Jestli nebude vadit kravál, tak tam dejte vnitřní filtr s molitanovou (filtren, bioakvacit) kostkou poháněný vzduchem. A jestli případně chcete využít přibalený filtr, tak z něj sundejte tu nádobku s molitanem, na vstup čerpadla napasujte nějakou plastovou trubičku, kterou na několika místech provrtejte, ať má kudy nasávat vodu a tu pak "zapíchněte" do kostky bioakvacitu. Bude to tiché a bude to fungovat také.

29.3.2020 16:55
mesič

XXX.XXX.75.165

Děkuji, v tom setu bude toto:
https://www.akvamex.cz/vnitrni-filtr-claro-600/
tam mám obavu tu hadičku asi nenapíchnu :-(
setu uvažuji tomto, kvůli tomu krytu s led osvětlením, které má spektrum všech barev, což doufám by mohlo vypadat dobře.

29.3.2020 20:37
MiP

XXX.XXX.138.102

To uvidíte, až ten filtr budete mít, jestli to půjde nebo ne. Já to v podobném udělal a šlo to v pohodě.
Varianta č. 2, do kostky bioakvacitu můžete vyřezat díru a zasunout tam celé tělo filtru. Jelikož výběr filtru neovlivníte, tak jej vyzkoušejte, jak je a když to nebude ono, můžete experimentovat.

29.3.2020 21:07
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Připojuji filtr vlastní výroby, který jsem používal u krevet, není krásný ale je funkční, skládá se z plastového boxu s víkem na potraviny, malého čerpadla od Exot Hobby, kusu hadice na odvedení vody od čerpadla ze zadní části, vyřezaný otvor pro hadici. V přední části vyřezány větší otvory, aby se dala provléct vidlice od čerpadla. Pokud se umístí pod nějaký kámen nebo větší kořen, tak ani není moc vidět.

29.3.2020 21:19
mesič

XXX.XXX.75.165

Moc děkuji za všechny rady, prostě ten set koupím a uvidím, jaký ten filtr bude, už jsem i o výrobě přemýšlela, ale na to je času dost. Na začátek ať se to zaroste, možná zkusím splašit pozděkuji i nějakého šneka, ať tomu trochu pomůže. Jinak na webu, kde jsem chtěla brát mini ráčky a případně krevetky mají stopstav, takže to je klasika můj případ, zařizovat akvárko a osádku do ní neseženu No nic, aspoň se bude zabíhat dýl. Kdo máte zkušenost s ráčky, jsou 3 ks akorát a nebudou mít tendenci vylézt? Po filtru / rostlině a tak, co jsem se dívala na videa, tak jsou to celkem kaskadéři. Kdycí sklo jsem nechtěla, prý u takto malého není vhodné. Mám strach, aby neutekli nějakou škvýrou na vývod hadice, co bude v krytu nebo aby se někde nezašprajčli. Ještě jednou díky moc!

31.3.2020 14:36
mesič

XXX.XXX.129.58

Opět zdravím,
tak se objednán, k tomu nějaké vybavení, substrát, štěrk a dekorace a rostliny.
Ještě budu pořizovat folii na pozadí - chci černou. Ale mám 2 otázky,
mám si koupit pro krevetky a CPO i vzduchovadlo nebo to obstará filtr a rostliny a vůbec netuším, jak vyřešit to krycí sklo. co jsem se v rychlosti dívala, tak cena je celkem vysoká za kousek skla a najednou nevím, jak využiji okýnko v krytu na krmení, když pod tím bude sklo. Nedá se to nahradit nějakou plastovou mřížkou nebo něčím podobným? Tady si nevím vůbec rady. Děkuji

31.3.2020 15:20
tomvoj

XXX.XXX.142.181

Jestli to akvárko má po delší straně vlepené zpevňující skleněné pásky, tak bych to řešil tak, že bych si nechal uřezat tři kusy krycího skla, rozměr vnitřní hlobka akvárka a 1/3 délky akvárka plus třeba 2 cm. Dva kusy budete mít zaražené k bokům a ten prostřední tam buď dáte a budete ho posouvat nebo to necháte volné. Záleží taky kde to má otvor v krytu.
Co se týká skla, tak doporučuju si jenom nechat uřezat z normálního Flat 4 mm skla a doma si strhnete hrany nebo vám to někdo strjne libovolným kamenným brouskem pod vodou. Jde to v pohodě a ušetříte dost peněz za broušení skla.
Ktrevetky pokud mají dobré podmínky tak až tak aktivně vodu neopouští.
T. V.

31.3.2020 15:25
mesič

XXX.XXX.129.58

tomvoj napsal(a):
Jestli to akvárko má po delší straně vlepené zpevňující skleněné pásky, tak bych to řešil tak, že bych si nechal uřezat tři kusy krycího skla, rozměr vnitřní hlobka akvárka a 1/3 délky akvárka plus třeba 2 cm. Dva kusy budete mít zaražené k bokům a ten prostřední tam buď dáte a budete ho posouvat nebo to necháte volné. Záleží taky kde to má otvor v krytu.
Co se týká skla, tak doporučuju si jenom nechat uřezat z normálního Flat 4 mm skla a doma si strhnete hrany nebo vám to někdo strjne libovolným kamenným brouskem pod vodou. Jde to v pohodě a ušetříte dost peněz za broušení skla.
Ktrevetky pokud mají dobré podmínky tak až tak aktivně vodu neopouští.
T. V.

ok, děkuji, to si budu muset namalovat, příští týden akvárko dorazí, ale co jsem se dívala podle fotek, tak vypadá, že to ty boční pásky nemá, takže musím ještě pořídit ty držáčky, děkuji :-)

31.3.2020 15:25
mesič

XXX.XXX.129.58

p.s. strach mám z toho ráčka

31.3.2020 19:16
MiP

XXX.XXX.215.94

Jestli to je set 60x30x30, tak tam určitě výztuhy nejsou. Já tedy netuším, jaké aktivní budete mít únikáře, ale ten kryt sám o sobě těsní velmi dobře. Pokud se zakryje díra, kudy vedou kabely, tak to možná nebudete muset ani řešit. Uvidíte, jak je kryt řešený a jak tam případně připevnit krycí skla. Za mě jsou ideální šoupačky do plastových lišt. Posílám pro lepší představu fotky.

31.3.2020 19:43
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Jestli to je set 60x30x30, tak tam určitě výztuhy nejsou. Já tedy netuším, jaké aktivní budete mít únikáře, ale ten kryt sám o sobě těsní velmi dobře. Pokud se zakryje díra, kudy vedou kabely, tak to možná nebudete muset ani řešit. Uvidíte, jak je kryt řešený a jak tam případně připevnit krycí skla. Za mě jsou ideální šoupačky do plastových lišt. Posílám pro lepší představu fotky.

Máte pravdu, uvidím, co příjde a podle toho budu shánět dál. Na stránkách, kde jsem brala set a vybavení není černá fólie, tak si ji budu muset za 90 kč objednat a zaplatit 100 poštovné, no není to jednoduché bez otevřených obchodů, ani šneka pro začátek nemám kde koupit

31.3.2020 19:54
MiP

XXX.XXX.215.94

Nebo místo folie kupte černou, vodou ředitelnou barvu a akvárko natřete. Nebo jestli máte živnost, tak se dostanete i do OBI apod. Tam folie mají.
Chovatelské potřeby jsou také normálně otevřeny, tam možná bude i folie za akva nebo šneci.
S osazenstvem bych zatím nespěchal, akvárko se musí zajet.

31.3.2020 20:09
mesič

XXX.XXX.75.165

Snažím se právě moc nikde netrajdat, jen do práce a 1x týdně nakoupit, ale zkusím nějaké potřeby pro chovatele najít. S tou barvou by to taky šlo. Na krevetky a ráčky počkám 1,5-2 měsíce, říkala jsem si, že třeba po 14 dnech by to ten šnek mohl uspíšit (i když vím, že se to zabíhání řeší spíš nějakýma živorodkama (to si nejsem 100% jistá a ani to neřeším, touto cestou jít nechci)

31.3.2020 20:49
MiP

XXX.XXX.215.94

Já jsem natíral vodou ředitelným Duluxem, zkoušel jsem Vinyl, a nějaký již namíchaný. Výhodou je, že nesmrdí, nevýhodou je, že nátěr je velmi měkký a velmi náchylný na sedření. Pro Vás to ale finančně nemá moc smysl, je to dražší, než folie i s poštovným
Na zaběhnutí je nelepší vyprat v akváriu zaběhnutý filtr. Ony ani ty živorodky nemusí vysoké NO2 a NH3 a navíc, co pak s nimi.

31.3.2020 22:27
začátek

XXX.XXX.4.22

Použil jsem špionážní foliji,je jako zrcadlo.

3.4.2020 15:05
mesič

XXX.XXX.129.58

Tak se hlásím s dalším krokem. Dnes dorazilo akvárium a vybavení + část rostlin. Zbytek bude v úterý. Mám otázku k filtru, koupila jsem tu biomolitanovou kostku s tím, že byla přímo pro filtr, který byl v setu. Škvírky ve filtru jsou cca 3 mm velké, takže mám strach, aby to i tak nenasálo případné malé krevetky, nebo ten "tah" není tak velký, aby nedokázaly proudění překonat? Je tam možnost regulace. Co myslíte?

3.4.2020 19:45
MiP

XXX.XXX.215.94

Nemá je to kam nasát, jsou tam sice škvíry, ale pod tím je biomolitan. A že by je to připláclo k filtru a nemohly se hnout, to asi ne. Navíc lze přiškrtit výstup. Není nic jednoduššího, než si to otestovat - napusťte si akvárko, pusťte filtr a zkuste si nasypat do vody k filtru třeba strouhanku (nebo trochu krmení) a uvidíte, jestli při klesání ke dnu "poletí" k filtru.

3.4.2020 20:35
mesič

XXX.XXX.75.165

Děkuji, bohužel pár dní teď nic nezkusím, protože jsem si nedokázala představit velikost balení štěrku, tak musím doobjednat. No je mi jasné, že některé mé dotazy jsou triviální, ale já si myslím, že je lepší být chvíli za blbce, než udělat nějakou chybu. Zatím se mi to vyplácí jak u mazlíčků, tak něco málo hospodářských zvířat, co jsme měli.
Jinak díry pro kabeláž půjdou skvěle utěsnit houbičkou na nádobí. Už se těším, až sem dám nějaké fotky až bude vše uvnitř (bez osádky), např. z kořene jsem úplně uchvácená, vzala jsem 2 kusy a už hodinu je k sobě skládám :-D Když je potřebujete k sobě připevnit, používáte vlasec? V jednom z 397 videí jsem viděla, že to i sešroubují, ale bojím se rzi...

3.4.2020 23:20
MiP

XXX.XXX.138.102

Jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Pak už to půjde samo.
Právě že teď můžete zkusit ten filtr na prázdném akvárku beze strachu, co se stane.
Kořeny může svázat vlascem, to se běžně dělá, nebo se jím dají přivazovat rostliny ke kořenu, než se sami přichytí (hnědovka, mechy, anubiasy apod.).
Dají se také sešroubovat, není problém použít nerez vruty. Ale kdo je doma má, že? ;) Já jsem kořen zase přišrouboval klasickým pozinkovaným vrutem k ploché břidlici, kterou jsem pak zahrabal do písku, takže "závaží" pak nebylo vůbec vidět. Ale podotýkám, akvárko bylo kapku větší, tam se trocha železa navíc ztratila.

10.4.2020 08:59
mesič

XXX.XXX.75.165

Tak včera založeno. Jsou tam mírně i středně náročné rostliny, obzvlášť ten kobereček je dost risk, ale ač to byla moje touha, tak nebudu mít problém, když se nechytí, protože to černé dno se mi moc líbí. Já jsem nadšená a čučím tu na to i bez osádky jak hypnotizovaná
Co se týká šneků, tak ti moji vybraní padli, protože by přerývali dno, nakonec půjdu do těch neritinek, ale jsou všude vyprodaní Už jsem je chtěla brát z Německa (poštovné 240 kč), což je skoro jak tady, ale nezdálo se mi tam styl placení, ale Velikonoce jsou dlouhý, budu hledat :-)

10.4.2020 20:29
MiP

XXX.XXX.138.102

Gratuluji ke zdárnému startu. Mám ale obavu, že kobercovkám nebude stačit jen osvětlení. Bude potřeba i hnojení. Uvidíte. Ono si vše sedne. Ze začátku se asi budete potýkat s řasou, v akvárku bude hodně živin, rostliny se ještě nechytnou, takže řasy dostanou šanci.

10.4.2020 21:24
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Gratuluji ke zdárnému startu. Mám ale obavu, že kobercovkám nebude stačit jen osvětlení. Bude potřeba i hnojení. Uvidíte. Ono si vše sedne. Ze začátku se asi budete potýkat s řasou, v akvárku bude hodně živin, rostliny se ještě nechytnou, takže řasy dostanou šanci.

Ano, u té kobercovky bylo psané, že potřebuje živiny a co2, prostě jsem to riskla, ale jak jsem psala, tak mě její úhyn mrzet nebude, ten černý podklad je krásný sám o sobě. I příteli jsem dnes říkala, ať se na akvárko podívá, že teď je nejhezčí na příští měsíc. Počítám s řasou, slizem na kořenu..
Můj plán je:
1.týden: měnit půl nádrže každý den
2. týden: půlka nádrže obden
3. týden: měnit 30%-50% jednou týdně
+denně malinko vločkového krmiva pro bakterie ve filtru
P.S.: rostliny se vlivem výfuku z filtru mírně komíhají, ale to platí pro horní část akva, rampa mi zůstala v ruce při prvním pokusu o štelování, takže jedeme na přímý výstup.
P.S.2 ten filtr nemá sílu dole ani připlácnout rostlinu, takže krevetky to zvládnou

11.4.2020 22:39
MiP

XXX.XXX.138.102

Není důvod tak brutálně měnit vodu, akorát tím podpoříte řasy. To krmení není dobré přidávat. Moje zkušenost je ta, že začne ve vodě akorát plesnivět a hnít. Nejlepší je v akvárku vyprat filtr ze zaběhlého akvária, pokud ta možnost není, tak prostě vyčkat. Doporučuji si sehnat test NO2/NO3 a můžete tak zjistit, kdy začne fungovat filtrace.
Dále je velmi vhodné dát na začátku nějaké rychle rostoucí rostliny, doporučuji Limnophila sessiliflora, je hezká a hodně pomůže.

12.4.2020 17:09
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Není důvod tak brutálně měnit vodu, akorát tím podpoříte řasy. To krmení není dobré přidávat. Moje zkušenost je ta, že začne ve vodě akorát plesnivět a hnít. Nejlepší je v akvárku vyprat filtr ze zaběhlého akvária, pokud ta možnost není, tak prostě vyčkat. Doporučuji si sehnat test NO2/NO3 a můžete tak zjistit, kdy začne fungovat filtrace.
Dále je velmi vhodné dát na začátku nějaké rychle rostoucí rostliny, doporučuji Limnophila sessiliflora, je hezká a hodně pomůže.

Zdravím, ok, vodu budu měnit méně často a míň.
Těch testů jsem se bála že se nevyhnu. A mám koupit jeden z nich nebo oba?
Rostlinku dokoupím. + uvažuji o nějakém tekutém hnojivu - něco na způsob: Seachem Flourish nebo kapsle NKP, které se dávají do dna. A mám uvažovat o tekutém uhlíku? Děkuji

12.4.2020 20:26
MiP

XXX.XXX.138.102

Ze začátku vodu neměňte vůbec, dokud si to nesedne. Testům se klidně můžete vyhnout. Jsou spíš taková jistota, když si člověk není jistý. A může si pak reálu ověřit, co se děje v akvárku. NO2 je důležitější z hlediska toxicity na ryby. NO2 bude odbourávat filtrace, NO3 rostliny (pokud prosperují, dokáží NO3 stáhnout až k nule) Jestli začnete hnojit, tak se zblázníte z řas. Na rostliny jsou potřeba tři věci: světlo - CO2 - přidávání prvků (hnojení). Pokud cokoliv z tohoto chybí, nastupují většinou řasy. Osobně mám zkušenost s kapslemi NKP a kuličkami jílu ke kořenům při zakládání akvária. A ty jsou dobré pro rostliny, které mají mohutný kořenový systéme. Ale ve Vašem případě bych to tam nedával a počkal, co se bude dít. Mě se doma "kobereček" nepovedl, máme na něj málo světla (cca 40lm/l).
Čím nad akvárkem svítíte?

12.4.2020 20:57
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím, je tam led trubice 13W (mělo by svítit jako 50w žárovka). Diody jsou mix bílé, modré a červené.
Půjdu ještě asi do té rostliny, co jste mi doporučoval a ty testy asi vezmu taky. S tím měněním vody jste mě zaskočil, protože jsem v hodně článcích a tipech jak založit akvárium právě takovou velkou výměnu vody vyčetla.
Teď jsem i zmatená kolik hodin svítit, pro rostliny ano, pro řasu ne. Mám to na 10 hodin denně.

12.4.2020 21:25
MiP

XXX.XXX.138.102

Světla bude así málo, uvidíte. Než příkon je důležitější světelný tok v lumenech. V těch setových světlech bývají většinou levné LEDky, které neoplývají účinností.
Nemusí to být zrovna Limnophila, ještě se doporučuje Egeria densa, ale nevím, mě nikdy pořádně nerostla. Limnophila mi nádherně rostla i u tlamovců bez jakéhokoliv hnojení, viz. fotky.
Délka osvětlení - nechte, jak máte. Pokud se objeví řasa, tak jej snížíte, v případě, že se rozjede vláknitá řasa, tak jej na dva dny úplně vypněte - řasa se rozpadne a filtr si s tím poradí. A pak postupně budete přidávat na čase osvětlení.
Akvaristika je hlavně o trpělivosti, někomu funguje to či ono, jinému ne. Ale ty základní principy fungují vždy a všude. Nejdůležitější je vždy zachovat chladnou hlavu a neměnit více věcí naráz, protože pak nezjistíte, co pomohlo

13.4.2020 11:31
mesič

XXX.XXX.75.165

Opět děkuji za rady, nějakou tu rychle rostoucí ještě doplním. Jsem hodně netrpělivý člověk a chci všechno hned, ale tady se brzdím, určitě nechci udělat to, že do akvária budu vrtat a zkoušet dělat 1000 opatření naráz, o tom jsem taky četla, že si to má sednout, tak to potřebuje klid. Dnes už neřeším, jestli tam bude osádka za 4 nebo 6 týdnů, asi mě bude lákat si ty testy udělat, aby měl člověk představu, ale nejdřív musím vidět, že to roste a chytly se rostliny a trochu to zarostli - teď už víc chápu váš tip na rychle rostoucí rostlinky.
Jak tak brouzdám po internetu a youtube, tak na mě skočilo video z rad ptáka loskutáka, o kterém by mě nikdy nenapadlo, že může být přínosem a bylo hodně zajímavé:
https://www.youtube.com/watch?v=cCEnsNtHva8

13.4.2020 19:36
MiP

XXX.XXX.138.102

Jestli nechcete vyhazovat moc peněz za testy, doporučuji testy od Aquaru. Používám je léta, moc nestojí a pro orientaci to stačí. Spousta lidí u nich nadává na přesnost, ale pro orientaci to stačí. Já u nich dělím výsledky na "je to ok" a "rudé peklo"
Akvárium bez techniky bude fungovat, pokud bude vyvážené - musí být relativně velké, málo čistotných ryb (neonky, tetrovité apod.) a nenáročné rostliny. Takové akvárium ale vyžaduje hodně velkou disciplínu ze strany akvaristy, který nesmí akvárko přerybnit, překrmovat, chtít náročné rostliny apod. Problém je, že takovéto akvárko si málokdo postaví doma do obyváku, bude totiž, podle mě, celkem nezáživné.

13.4.2020 20:14
mesič

XXX.XXX.75.165

Děkuji, vzala jsem test od: Rataj Azotin NO2 test
tu první rostlinku co jste o ní psal + Cryptocoryne sp. Red Mi Oya a Bacopa australis.
ty kameny a kořen opatrně posunu o cca 5 cm dopředu, aby mi vzadu zbyl opravdu velký prostor na rostliny a mohly zarůst klidně 7 cm z celé šíře. A už na to prostě nesáhnu, nějakou výměnu vody, odstanění odumřelé rostliny (jak jsme si psali, těch koberečků) a budu kontrolovat, co začnou za týden dělat, zatím nic extra. Některé kraje hnědnou, ale to člověk zná ze zahrádky, že vždy část uhyne, tak snad je to stený zcénář. Jen nevím, zda ty na patro nezastříhnout, aby se podpořil růst?
S tou záživností máte pravdu, ale osobně se těším na ty ráčky, jak si budou hlídat teritroium a třeba na přírůstky v krevetkách, tady jsem trochu postoupila v tom, co se s čím kříží a pod. Proto mi vyhovuje to mít přímo pod nosem.

13.4.2020 21:30
MiP

XXX.XXX.215.94

Rataj taky bude fungovat. Jen čekat 10 minut na výsledek testu by se mi nechtělo. Aquar NO2 je hotový za 3 minuty s použitím jednoho roztoku.
Rostliny zatím nestříhejte, maximálně odstraňte špatné listy a části. Pokud něco teď neporoste, časem, až se akva zaběhne, klidně může pak růst. Ono se asi nebude nic moc dít ani za týden. Úspěchem bude, pokud nic nebude hnědnout a strádat, nějaké extra přírůstky nečekejte.

17.4.2020 17:55
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Rataj taky bude fungovat. Jen čekat 10 minut na výsledek testu by se mi nechtělo. Aquar NO2 je hotový za 3 minuty s použitím jednoho roztoku.
Rostliny zatím nestříhejte, maximálně odstraňte špatné listy a části. Pokud něco teď neporoste, časem, až se akva zaběhne, klidně může pak růst. Ono se asi nebude nic moc dít ani za týden. Úspěchem bude, pokud nic nebude hnědnout a strádat, nějaké extra přírůstky nečekejte.

Tak se hlásím, včera to bylo týden od založení a já přidala další rychle rostoucí a lehce pěstovatelné rostliny. Jen jsem dekorace z kamenů a kořenů posunula malinko dopředu.
Ta červená - Alternanthera sessilis rubra vyhání z místa kde list roste od stonku (jako když roste žid u rajčete) nové lísky + kořeny, ještě, že před nimi mám "trávník" Sagittaria subulata, který by měl být cca 10 cm vysoký. Ten porostl z 2-3 cm až na 5-6 cm, takže se nejspíš většina chytla.
U zubaté - Hygrophila pinnatifida zhnědl sem tam kousek listu, ale opět podrůstá z paždíků novými lístky.
Nové rostliny jsou ta, co jste mi radil, kryptokorýnka červená a nad "skalky" jsem dala Bacopa australis, která by měla udělat takovou kupku.
Ještě doplním, že pod tím černým štěrkem je výživný substrát.
Na kořenu se dělá sliz, který jsem včera z části odsála a na štěrku je cca 1 cm čtverečním s takový bělavě průhledným povlakem, ale je mi jasné, že si tím akva musí projít, spíš, aby bylo hlášení komplet
A samozřejmně jsem musela zkusit test NO2, i když jen ze zvědavosti a "recese" ze vzorníku šeříkově růžové až jemné lila mi to vyšlo na temnou purpurovou
A budu muset pořešit topení, ten ráček potřebuje min. 22 stupňů, ale když šáhnu do vody, tak je stejně studená jako dřív. Tak musím pohledat vypínač nebo něco podobného, ale na to je času dost.

17.4.2020 20:34
MiP

XXX.XXX.138.102

To bude buš Sliz na kořenu je běžný, to bych extra neřešil, občas jej odsajte. NO2 měřte třeba obden, ať vidíte, jak se akva bude chovat. Teď je to "rudé peklo" , hodnota začne postupně klesat a za cca 14 dnů bude nula. Za chvíli bude hodnota na vrcholu. Našel jsem pěkný graf průběhu NH3, NO2 a NO3. NO2 si ale myslím, že má prudší náběh a pozvolnější klesání, není prostě tak symetrický.

18.4.2020 09:17
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
To bude buš Sliz na kořenu je běžný, to bych extra neřešil, občas jej odsajte. NO2 měřte třeba obden, ať vidíte, jak se akva bude chovat. Teď je to "rudé peklo" , hodnota začne postupně klesat a za cca 14 dnů bude nula. Za chvíli bude hodnota na vrcholu. Našel jsem pěkný graf průběhu NH3, NO2 a NO3. NO2 si ale myslím, že má prudší náběh a pozvolnější klesání, není prostě tak symetrický.

S buší počítám, mně se právě líbí buď malawi úplně bez rostlin nebo hodně zarostlé. Navíc jsem trochu počítala, že to ta červená nedá, tak jsem se chtěla pojistit a aspoň bude co prostřihávat.

19.4.2020 22:02
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):

Zdravím Vás, jste se mě tak trochu ujal :-)....
když se dívám na videa, kde zakládají a pečují o nová akvária, tak jsou:
1) ty rostliny zelenější - vím, že moje osvětlení není nic extra, ale s malou přídavnou lampičkou s 5w udělají teda víc divadla :-( a rostlinky jsou také nově zasazené, jako moje
2) mají křišťálovou vodu - což je podle mě způsobeno, že já nemám externí filtr + kořen barví a při druhé výměně jsem si trochu rozptýlila substrát, který vodu obarvil...?
Neříkám, že se mi ta moje amazonská řeka (je mi blbý napsat stoka) nelíbí, ale mohlo by to být průzračnější a jakoby ostřejší. (ještě mě napadá kvalita skla, protože, když jsem zkusila přejet sklo papírovým kapesníčkem, tak řasu jsem nenašla)
Jinak zodpovědně čekám a měřím NO2, které bych řekla míííírně kleslo, ale uvidíme časem.
Mějte se!

20.4.2020 21:43
MiP

XXX.XXX.138.102

Od toho diskuse je, aby se diskutovalo
1) Barvy na prezentačním videu nebo fotkách jsou velmi často zvýrazněné a upravené, realita bývá jiná. A druhá věc je, že asi máte málo světla. To ale bylo zřejmé už na začátku, že to asi nebude stačit. Pokud nic nehnije a nerozpadá se (myslím rostliny), tak to je úspěch.
2) Budete mít taky, filtr na to nebude mít moc vliv. Jestli máte klasický kořen, který plaval, tak bude chvíli barvit vodu do hněda. Pokud by to byl kořen z nějakého exotického dřeva (jsou těžké, velmi tvrdé a neplavou), tak ten moc nebarví vodu. Když "rýpnete" do dna, tak se vždy něco vyletí ven a voda se trochu zakalí. Navíc, když tam máte výživný substrát. Používali jsme doma jíl a ten, když se dostal do vody tak to bylo rodeo, prostě bláto ve vodě. Pokud čistíme filtr, tak po znovuzapojení není v akvárku nic vidět, jak filtr vyplivne bordel z trubek.
Ono si to vše sedne, ještě se může udělat bílý zákal (nálevníci), ale to bývá hned po napuštění. Akvárka se dělají ze dvou typů skel: klasický float (do zelena) nebo optiwhite (je úplně čiré).
NO2 bude klesat, celkem to trvá tak 4 týdny.
Až budete zakládat další akvárium, už to bude rutina

21.4.2020 20:06
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím,
zatím asi 3 listy, jinak to celkem jde (u kryptokoriny s tím počítám). Posílám foto vody ve skleničce, je pravda, že kořen neplaval (byl jen 2 dny v kýblu a měl by přestat plavat po 14 dnech), ale je to spider wood a dle prodejce by plavat měl, tak je to dobrý, barví to on :-)
Dál mám podezření na vláknitou řasu (je asi na 2 listech, zkusím to odstranit vatovým uchošťourem (zatím jsou to dva tenounké pramínky, které jsem našla po úporném hledání)
Ale víc mě zaráží co se děje na kořenu, sliz jsem odstranila a další se netvoří, ale jsou na něm spíš hnědé fleky, zkusila jsem to vyfotit. Tak nevím, jestli je to řasa štětičková nebo se to spraví samo? Problém je, že jsem počítala, že lehká krevetka nebo rak mi nepřevrátí kořen a ten je celkem vratký, tak ho asi budu muset vytáhnout z akvária, svázat vlascem, aby byl do budoucna stabilní) a vydrhnout např. kartáčkem na zuby?
Jinak k té barvě... kdybych měnila třeba ob den 10l vody, aby se ta hnědá naředila?
A test na NO2... ještě že ho mám, je to 1) zábava 2) skvělá brzda potencionálních neuvážených rozhodnutí :-) V tuto chvíli jsem se dostala na "hranici měřitelnosti", kdy na škále 4 barevných polí jsem na 4. a trochu se blížím ke 3. (jen první pole není toxické)
A máte pravdu, až budu jednou zakládat to malawi, bude to brnkačka
Stále tak nějak přemýšlím, jestli mi budou krevetky a ráček stačit. V úvahu šel beťák, ale co jsem si četla, může i nemusí na krevetky jít, navíc ploutve by mohly teoreticky dráždit ráčka, pokud bych měla smůli na agresivnějšího, tak pro to, abych nepřišla o to ladné plavání rybky uvažuji, že přidám 10-15 neonek modrých. Co jsem se dívala, tak na klasické neonky je moje nádrž (60cm) malá, ale na ty modré by to mohlo být ok, uvidím jak se to celé vyvine

21.4.2020 21:02
MiP

XXX.XXX.138.102

Se dřevem ve vodě bývají z počátku občas problémy. Štětičková řasa je zelená, ne hnědá. Něco na něm prostě vyrostlo. Kořen je ideální předem nějaký čas máčet mimo akvárium. Podle fotky to není klasický kořen z řašeliniště, ty jsou jiné. Toto je nějaká exotika. Jestli to půjde snadno dolů, tak jej klidně vytáhněte a vydrhněte. A při té příležitosti jej klídně svažte. Pokud to nejde dolů a tmavne to dřevo, tak se na to vykašlete. Barva vody je ok, nemá teď na nic vliv, časem přestane kořen barvit a postupnou výměnou vody se to vyčistí.
Vláknitou řasu motejte a mechanicky odstraňujte, pokud ji není moc.
NO2 test je neocenitelný, pokud byste tam vypustila ryby teď, tak nepřežijí. To bývá velmi častý problém při zakládání akvárka, na pohled není nic vidět, tak šup tam s rybama. A problém je na světě.
Samci betty s megaploutvemi jsou jen módní doplněk, jsou to vyšlechtění "hybridi" a do běžného akvária bych je vůbec nedával, maximálně do nějakého jednodruhového. A ladným plaváním bych to rozhodně nenazýval, stačí trochu proudu od filtru a je ztracený. Bude se tam plácat, jak nudle v bandasce. S těmi rybami bych byl ke krevetám opatrný, asi by to nedělalo dobrotu. Ale nevím, krevety jsem nikdy neměl, nějak mě nelákají.
Až budete zakládat Malawi, tak dejte vědět, můžu Vám to i zarybnit Zde platí dvojnásobně, čím větší akvárko, tím méně problémů.

21.4.2020 21:26
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Se dřevem ve vodě bývají z počátku občas problémy. Štětičková řasa je zelená, ne hnědá. Něco na něm prostě vyrostlo. Kořen je ideální předem nějaký čas máčet mimo akvárium. Podle fotky to není klasický kořen z řašeliniště, ty jsou jiné. Toto je nějaká exotika. Jestli to půjde snadno dolů, tak jej klidně vytáhněte a vydrhněte. A při té příležitosti jej klídně svažte. Pokud to nejde dolů a tmavne to dřevo, tak se na to vykašlete. Barva vody je ok, nemá teď na nic vliv, časem přestane kořen barvit a postupnou výměnou vody se to vyčistí.
Vláknitou řasu motejte a mechanicky odstraňujte, pokud ji není moc.
NO2 test je neocenitelný, pokud byste tam vypustila ryby teď, tak nepřežijí. To bývá velmi častý problém při zakládání akvárka, na pohled není nic vidět, tak šup tam s rybama. A problém je na světě.
Samci betty s megaploutvemi jsou jen módní doplněk, jsou to vyšlechtění "hybridi" a do běžného akvária bych je vůbec nedával, maximálně do nějakého jednodruhového. A ladným plaváním bych to rozhodně nenazýval, stačí trochu proudu od filtru a je ztracený. Bude se tam plácat, jak nudle v bandasce. S těmi rybami bych byl ke krevetám opatrný, asi by to nedělalo dobrotu. Ale nevím, krevety jsem nikdy neměl, nějak mě nelákají.
Až budete zakládat Malawi, tak dejte vědět, můžu Vám to i zarybnit Zde platí dvojnásobně, čím větší akvárko, tím méně problémů.

Opět děkuji za rady!
Máte pravdu, teď nemám na co koukat, tak můžu mít vodu naředěného kafe, od toho je ta čekací doba, než jsem měla test, tak uznávám, že mě svrběly prsty s nákupem neritinek, ale to mě po tom, jakou test hodil barvu opustilo (njn ukázaná platí). O té velikosti akvárka s vámi souhlasím od samého začátku, proto jsem nešla do kostek s 15ti litry a podobně a šla ha hranici maxima, co zvládne prostor, kde akvárko je.
Vnitřně věřím, že malawi bude, ale fakt časem, mám tam v hlavě naplánované 2 samostatné silné filtry, 3d pozadí, tuším za 5-7 tisíc, chtěla jsem top led osvětlení, ale tam jsem se tenkrát v hledání informací zadrhla na sestavení rampy s led pásky a napojení na stmívač
Další věc jsou finance, mám teď kocoura s poruchou ledvin - dost velká finanční legrace
psa - kterýmu se přilepšuje a taky to není zadarmo
Ale za pár let, kdo ví, skříňka je nachystaná
Hned jak budu mít nějaký svůj začátečnický dotaz, tak se Vám budu hlásit

21.4.2020 22:08
MiP

XXX.XXX.215.94

Myslím si, že tady naberete zkušenosti. A s Vašim přístupem další akva už půjde samo. U Malawi není třeba nějak extra řešit osvětlení, nejsou tam rostliny
U nás toho žije také více - pes, kočka, ryby, andulky, korely, achatiny a tilikva Ale to je jiné vlákno diskuze.

30.4.2020 16:04
mesič

XXX.XXX.75.165

Tak se opět hlásím, co je nového. Náročnější rostliny vypadají, že spíš přežívají + se na nich tvoří řasa. Jinak ty nenáročné a rychle rostoucí vyloženě valí.
Voda je stále zabarvená, měnila jsem 1x 10 l a jednou 20 l za poslední týden. Mohu víc?
Průběžně dělám test na NO2, ještě předevčírem to bylo hraniční mezi 1. a 2. terčem (jen první není toxický), ale dnes je to ještě světlejší než ten první terč, raději to zítra ještě přeměřím. Pokud by to vyšlo opět takto dobře, myslíte, že se můžu v pondělí odhodlat na objednání krevet a ráčků?

1.5.2020 10:03
MiP

XXX.XXX.138.102

S rostlinami se to dalo předpokládat. Řasy nejčastěji rostou na starých listech, proto se tvoří hlavně na těch rostlinách, které stagnují. Časem Vám tam zůstanou jen ty rychlerostoucí a nenáročné. Ty náročnější to asi neustojí a postupně zaniknou.
Voda bude zabarvená ještě dlouho, ale klidně ji postupně vyměňte. Ono to ale moc nepomůže. Na průzračnou vodu si ale budete muset ještě počkat, někdy to trvá třeba půl roku, než kořen přestane úplně barvit. S osazením bych počkal, až NO2 vůbec nezměříte a test zůstane bez barvy. Protože jak tam dáte něco živého, tak stoupne hladina organického odpadu a může se zhoupnout i NO2.
Mě se ještě osvědčila jedna věc. Vzniklo to víceméně náhodou a říkám tomu "test NO2 na 24 hodin" Když měřím NO2, tak to dělám tak, že udělám ten test a nečekám, jestli se zabarví do růžova. Pokud je voda ok, tak je to vidět okamžitě po provedení testu, že se vůbec nezačne zabarvovat. A kdysi jsem zapomněl ten test vylít a nechal jsem jej do druhého dne. A zde jsem jej našel růžový, i když z počátku byl bez barvy a vše vypadalo ok. Tak jsem to samé udělal na zaběhlém filtru a tam se výsledek testu nezabarvil ani do druhého dne. Hledal jsem nějakou závislost a u opravdu dobře zaběhnutých filtrů se mi test nezbarví ani po 24 hodinách. U nově založených akvárií (cca 3 týdny) test ukáže ve stanovené době 0 NO2, ale po 24 hodinách je do růžova. Výše popsané dělám s testem od Aquaru.
Takže když to shrnu, bych ještě počkal

2.5.2020 19:27
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
S rostlinami se to dalo předpokládat. Řasy nejčastěji rostou na starých listech, proto se tvoří hlavně na těch rostlinách, které stagnují. Časem Vám tam zůstanou jen ty rychlerostoucí a nenáročné. Ty náročnější to asi neustojí a postupně zaniknou.
Voda bude zabarvená ještě dlouho, ale klidně ji postupně vyměňte. Ono to ale moc nepomůže. Na průzračnou vodu si ale budete muset ještě počkat, někdy to trvá třeba půl roku, než kořen přestane úplně barvit. S osazením bych počkal, až NO2 vůbec nezměříte a test zůstane bez barvy. Protože jak tam dáte něco živého, tak stoupne hladina organického odpadu a může se zhoupnout i NO2.
Mě se ještě osvědčila jedna věc. Vzniklo to víceméně náhodou a říkám tomu "test NO2 na 24 hodin" Když měřím NO2, tak to dělám tak, že udělám ten test a nečekám, jestli se zabarví do růžova. Pokud je voda ok, tak je to vidět okamžitě po provedení testu, že se vůbec nezačne zabarvovat. A kdysi jsem zapomněl ten test vylít a nechal jsem jej do druhého dne. A zde jsem jej našel růžový, i když z počátku byl bez barvy a vše vypadalo ok. Tak jsem to samé udělal na zaběhlém filtru a tam se výsledek testu nezabarvil ani do druhého dne. Hledal jsem nějakou závislost a u opravdu dobře zaběhnutých filtrů se mi test nezbarví ani po 24 hodinách. U nově založených akvárií (cca 3 týdny) test ukáže ve stanovené době 0 NO2, ale po 24 hodinách je do růžova. Výše popsané dělám s testem od Aquaru.
Takže když to shrnu, bych ještě počkal

Dobrý den, ok, dávám na Vaše rady vždy, tak i teď. Výměna vody pomohla, což vizuelně hodně rozzářilo i rostlinky. Kobereček stagnuje, neroste, ale ani nehnije, jsou z něj takové zajímavé bochánky, zatím je nechám. Tu rostlinu, co jste mi radil jsem už 2x stříhala, plazila se už na hladině, tak jsem jí po zastřižení zahustila zasazením zpět. Mám dotaz do budoucna - předpokládám, že se bude množit oddenky a pokud už by byla široká moc, stačí ji nad substrátem ostříhnout? Nezačnou kořeny hnít nebo se musí ustříhnout i kořen od mateční rostliny a celé to ze substrátu vytáhnout? (chci zamezit vyplavování substrátu).
Ty napadené části rostlin ostříhám, nechám jen "pahýlky", buď se to chytne nebo půjdou pryč.
Chtěla bych do akvária pořídit na burze neritinu waigiensis, ale to je spíš ozdoba, která bude požírat řasy, máte tip na nějakého šneka (v jednom z milionu videí někdo zmiňoval něco jako "zdravotní policie?" Ale nároky jsou vysoké:
* nesmí ničit rostliny
* nesmí se množit
* nesmí se zavrtávat a rozrývat dno
* měl by likvidovat zbytky potravy
Jinak jsem moc ráda, že jsem do toho malého šla, i když jsem přesvědčená, že to velké bude. Jedna věc, kterou jsem moc chtěla je plastový kryt, teď už na to mám jiný názor, možná mít od juwelu, který se otvírá z 50% vrchní části by to bylo ok, ale já mám uprostřed jen takový půlkruh, takže i když jdu měnit malou část vody musím ho sundat. Kdybych tam neplánovala ráčky, kteří by mi vylezli, tak si koupím rampu nebo ji vytvořím pomocí led pásků. A jakmile začnu o velkém uvažovat, koupím hned kořeny a namočím je do barelu venku , ale je pravda, že ve velkém bude "trochu lepší filtr"

2.5.2020 20:25
MiP

XXX.XXX.138.102

Limnophila je nezmar. Klidně stříhejte horní části, ona v daném místě vyrazí znova. Nedělá oddenky do stran. Čas od času je dobré vytrhat ty spodní části a zasadit ostříhané vršky. Limnophila nemá nějaké extra kořeny, substrát se skoro nehne, když vytáhnete spodní část. Když ji zasadíte, drží tam spíše silou vůle A nebo ji ustřihněte úplně u dna a co zůstane ve dně se rozloží. Můžete ji nechat i plavat na hladině.
Šnek - z podmínek a z toho, co jsem měl mi zůstává ampulárie. Jinak bych úplně nezavrhoval pískořky, sice se zavrtávají, ale zase díky nim nehnije dno, protože jej neustále provrtávají. A pokud nemáte nějaký načančaný landscape a kopečky, která by pískořky zaručeně srovnaly, tak bych o nich popřemýšlel. Nicméně, jak je tam jednou dáte, už se jich nezbavíte.
Kryt - nemá panty a nejde celý vyklopit? Já mám set Pacific a tam je zmíněný půlkruh na krmení a pak jde celý kryt vyklopit do svislé polohy.
Už sem to sem jednou posílal, tady je fotka mého upraveného krytu, kde jsem umístil nerezový chladič a na něm mám připojené power ledky (na fotce je jen jedna, jinak tam jsou tři). Jdou zde připojit i LED pásky, jsou tam na to díry. Z venku jsou vidět jen hlavičky šroubů. Tolik pro inspiraci, až budete tunit akvárko

4.5.2020 20:13
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím, přiznám se mám jednu neritina zebra... chtěla jsem, ať se mi trochu mrkne na kořen a jela jsem dnes pro magnetickou stěrku skel do sklorexu, tak jsem ji přes net objednala... njn přes pytlík nevypadala vybarvená a doma jsem zjistila, že mám tu nejošklivější, CELOhnědou zebru na světě. No co už, NO2 dnes mimo barevnou škálu v dobrém slova smyslu, tak věřím, že bude ok.
Ale! Jak jsem vyměnila část vody a ta je teď průhlednější a je v ní líp vidět, mám podezření, že mám v akva nechtěné obyvatele. Všimla jsem si drobných - cca 1 mm dlouhých a jako tlustší vlas tenkých kousků co jen tak plují, ale když dlouho do akva koukám, tak se sem tam jeden hýbe. Vypla jsem i na chvíli filtr, jestli to není jen vířením vody a není, viděla jsem minimálně 2, jak se to škubalo a zamířilo ke dnu, zbytek bez pohybu pluje ve vodě, ale na hladině jsem pár hýbajících našla. Je to nějaká pohroma? Zkusila jsem v rychlosti najít něco na netu a na ploštěnku je to moc malé a má to jiný tvar a neplazí se a nálevník by zakalil vodu do mléčna, ne?

4.5.2020 20:14
mesič

XXX.XXX.75.165

Jinak ten kryt máte řešený lépe, já to jen na akva nasadím a mohu otevřít jen ten vnitřní oblouk :-( S dalšími šneky počkám na burzu a díky za tip, jak množit a usměrňovat rostlinku :-)

4.5.2020 21:24
MiP

XXX.XXX.138.102

Po pravdě nevím, co je to za červi. Měl jsem je často po založení akvária také. Mohou to být ploštěnky nebo Stylaria lacustris. Vždy mi po čase sami zmizeli, jak jsem nasadil ryby. Nálevníci nejsou okem vidět a pokud se přemnoží, tak je voda mléčná. Navíc se nálevníci množí nejčastěji po založení akvárka. Ty bych vyloučil.
Asi bych je nechal být, uvidíte, jak se to časem vyvine.
Holt někdy se stane, že nějaký živočich není zbarvený, jak by si člověk představoval. Ale do záchodu jej kvůli tomu přece nespláchnete, ne? Tak si pak pořídíte ještě jednu neritinu a alespoň bude kontrastovat k té stávající.

4.5.2020 21:38
mesič

XXX.XXX.75.165

OK, tak vyčkáme, právě jsem si říkala, že třeba ty neonky by to potěšilo, ale s těmi chci počkat až kdyby bylo akva opravdu holé. Vyčkám tedy, je to sem tam jeden exemplář a jinak je akva čisté.
No to víte, šnek na nás sice prdí, posune se 5mm za hodinu, ale je to prostě první obyvatel a to mu nikdo nevezme. Navíc, takovou ošklivku (má i uštíplou špičku ulity, ale jen nahoře, není to durch) by si dobrovolně nikdo nekoupil, tak má u nás doživotní azyl. Podle mě do WC patří jen umírající nebo mrtví živočichové, kvůli zbarvení určitě ne Opět děkuji za rady a podporu

6.5.2020 20:59
MiP

XXX.XXX.138.102

Trochu mimo téma, i když to vlastně souvisí. V pondělí se mi povedlo v jednom akváriu přiskřípnout vzduchovou hadičku, co vede do filtru a úplně zastavit filtraci. Do té doby neměřitelné NO2 vyletělo za cca 12 hodin do rudých výšin. Tak jsem rychle přelovil přeživší ryby do jiného akvária, hodně jich to, bohužel, nepřežilo. To vždy zamrzí, když to v akváriu vypadá jak po bitvě.
Obecně - toto je zářný příklad o důležitosti filtrace. Zvláště, pokud je akvárium nevyvážené - bez živých rostlin a přerybněné. Takováto akvária jsou životně závislá na technice kolem, bohužel, prakticky všechna Malawi akvária.

7.5.2020 07:58
mesič

XXX.XXX.129.58

No to jsou teda radosti V době, kdy jsem ještě plánovala malawi nádrž nám vypadl proud na 1,5 dne, byla to celorepubliková kalamita, taky jsem přemýšlela, že to by ryby nedaly ani omylem.
Do budoucna se to ve mě pere, líbí se mi jak malawi bez rostlin, tak i hustě osázené akvárium, s náročnými rostlinami, kobereček, co2, ale to by byli nejspíš terčovci, kdo ví, co jednou bude

Jinak, to vypadá, že šnek to asi nedal. Prvni den nelezl vůbec, jen zalezl pod řasokouli, v noci byl na skle, když jsem přišla z práce, tak jsem zjistila, že se za celý den posunul o 3 cm, celý večer bez pohybu a najednou spadl. Otočila jsem ho ulitou vzhůru, ale od té doby se nepohnul.
Asi byl od začátku "prokletý", test mi vycházel před 3mi dny na jemný nádech, dle škály určitě pod hranicí škodlivosti. Navíc si myslím, že kdyby byly parametry špatné, bude nějakou dobu přežívat. Viděla jsem videa s vypuštěnými rybami 3dny od založení (s použitím kupovaných nitrifikačních bakterií) a ty ryby to chudery "zvládaly" až 2 měsíce, než to všechno pošlo.

Doufám, že už budou otevřeny burzy, 17.5. by měla být v Brně, tak bych se tam ráda šla mrknout a snad i něco pořídit.

13.5.2020 18:39
mesič

XXX.XXX.75.165

Tak hlásím osádku, musím udělat reklamu na sladkovodnikrevetky.cz, výborná komunikace a vše přišlo živé a je aktivní. Zatím mám 8x crystal red, 2x crystal black, 2x japonika, 2 samice CPO + 1 samec CPO.
Vše plave, žere a člověk by nevěřil, jak rychle dokázaly krevetky očistit list od řasy. Ale příjde mi, že jdou na takovou tu hnědou krátkou, ale vláknitou ignorují, zkoušela jsem na 2 dny zhasnout, ale nic :-( očistuji to kartáčkem, ale za 2 dny naroste o 5 cm, tak uvidím, jestli se na ní vrhnou nebo ne nebo třeba ta neritinka....
Kvalita fotek nic moc :-(

13.5.2020 19:07
začátek

XXX.XXX.4.22

Čim krmíte?Já jim momentálně dávám spařené kopřivy a sežerou i stonky.

13.5.2020 20:10
MiP

XXX.XXX.138.102

mesič napsal(a):
Tak hlásím osádku, musím udělat reklamu na sladkovodnikrevetky.cz, výborná komunikace a vše přišlo živé a je aktivní. Zatím mám 8x crystal red, 2x crystal black, 2x japonika, 2 samice CPO + 1 samec CPO.
Vše plave, žere a člověk by nevěřil, jak rychle dokázaly krevetky očistit list od řasy. Ale příjde mi, že jdou na takovou tu hnědou krátkou, ale vláknitou ignorují, zkoušela jsem na 2 dny zhasnout, ale nic :-( očistuji to kartáčkem, ale za 2 dny naroste o 5 cm, tak uvidím, jestli se na ní vrhnou nebo ne nebo třeba ta neritinka....
Kvalita fotek nic moc :-(

Gratuluji k úspěšnému startu. Krevety mě zatím minuly, takže jestli se pustí i do vláknité, netuším. Pokud ji tam nemáte moc, tak ji odstraňujte mechanicky. Navíc vláknité řasy je určitě více druhů.To si časem sedne. Zhasínaní pomůže na vláknitou, která se tvoří ihned po založení. V zaběhlém akva je podle mě jiná, taková pevnější a hustější. V řasách se ale nevyznám, to už jde mimo mně ;)

13.5.2020 21:04
mesič

XXX.XXX.75.165

začátek napsal(a):
Čim krmíte?Já jim momentálně dávám spařené kopřivy a sežerou i stonky.

Mám je pár hodin, dostali tabletu pro raky a ždibec granulí pro krevety, ale 80% jsem po cca 2 hodinách odsála, aby se to nekazilo. Krevetky o to vůbec nejevily zájem, raci něco pozobali, ale nechtěla jsem, aby se kazila voda. Krmení mám nakoupeno snad na 3 roky Ale řasy mají v akva habakuk.
Kopřivy mám namražené v kostách, ale na zahradě jim utrhnu kdykoliv, ale zatím je tam fakt pár kusů, plánuji ještě blue jelly.
Příjemně mě překvapuje, jak moc akční jsou, myslela jsem, že se zašijou za kamen a už je neuvidíme, ale plavou po celém akvárku jak blázní, ty neonky, co byly teoreticky v plánu momentálně padají, aby je nerušily.
Ty japoniky krom toho, že se hned po vypuštění krmily na listu cca 30min furt šmějdí po nádrži, snad v ní není nějaký problém.

14.5.2020 06:43
mesič

XXX.XXX.75.165

MiP napsal(a):
Gratuluji k úspěšnému startu. Krevety mě zatím minuly, takže jestli se pustí i do vláknité, netuším. Pokud ji tam nemáte moc, tak ji odstraňujte mechanicky. Navíc vláknité řasy je určitě více druhů.To si časem sedne. Zhasínaní pomůže na vláknitou, která se tvoří ihned po založení. V zaběhlém akva je podle mě jiná, taková pevnější a hustější. V řasách se ale nevyznám, to už jde mimo mně ;)

Děkuji
Musím říct, že jsem nečekala, že bude akvárium až tak zajímavé a bude na co koukat. Ráčci jsou taky super, pohlaví budu muset vysledovat podle chování, teda až dospějí
Je zajímavé, že po transportu byly krevetky vybledlé a během hodinky se krásně vybarvily, čekala jsem, že to bude trvat dny.

14.5.2020 17:49
začátek

XXX.XXX.4.22

Jo jen mám strach,aby raci krevetky nespapali,jsou to potvůrky a sežerou i bratra či sestru,pohlaví se u nich pozná podle otvoru je u 3 páru nohou nebo u pátého.Kopřivy po vložení a po 24 hodinách.

14.5.2020 20:43
mesič

XXX.XXX.75.165

Děkuji za fotky a informace, právě jsem četla, že ti cpo by neměli být kanibalové a případné odchovy mohou zůstat společně s rodiči, narozdíl např. od kalifornského raka. Je to i kus od kusu, někteří jsou agresivnější než jiní, dále by neměli být hladoví a agresivitu by měla zvyšovat i teplota vody.
Trochu mi zatrnulo, když si jedna z krevetek na raka sedla, trochu se ohnal, ale nevypadalo to, že za účelem ji chytit. Chovatel, kde jsem krevetky i raka kupovala mi psal, že občas může nějakou ulovit, ale věřím, že na japoniku si netroufne a ostatní se snad budou množit. Ještě čekám na blue jelly.
Tu kopřivu určitě vyzkouším

15.5.2020 22:16
mesič

XXX.XXX.75.165

No oholili ji pěkně :-) zkusila jsem dát víc druhů krmení, dražší i levnější a žádná velká sláva se nekonala.Ráček ten se staví pro tabletku, asi je to sameček, je hezky vybarvený
Včera jsem viděla samičky, ale schovávaly se v úkrytech, navíc mi příjde, že že je odhání.
Zbytky pak odkalím, aby se nekazila voda, ono je jich zatím opravdu jen pár a řasy si tam asi najdou dost, navíc tam mají cholla wood, oplodí lísky, list mandloně mořské, na tom všem se prý tvoří biofilm a evidentně je přitahuje víc, než granulky. Přilepšovat jim chci, aby měly i bílkoviny a vápník, ale asi jim to zatím takto stačí.
Jak máte velkou nádrž a kolik jich tam cca máte? Já mám na cestě ty blue jelly, tak se těším

16.5.2020 15:35
začátek

XXX.XXX.4.22

Jedna nádrž 650l tam mám 4 raky malé mexické,jsou červenooranžoví dorůstají 5cm.V malém 125l mám krevetky modré a žluté,po 10ks,ale viděl jsem v nádrži malinkaté krevetky obou barev,tak těžko říct kolik jich tam je,hrajou pořád na schovávanou Přál jsem si japoniky,ale nesehnal jsem je,ty vydrží 3roky a nemnoží se,potřebují na reprodukci poloslanou vodu a jsou to pracanti na úklid akvárka.

16.5.2020 19:18
mesič

XXX.XXX.75.165

jj ty japoniky jsou super, bála jsem se, že budou ošlivé, že už to bude jako saranče, ale jsou pěkné a fakt pořád pracují. Osobně jsem k těm blue jelly chtěla i neon yellow, ale ty se kříží, takže krom původních barev bude potomstvo i přírodní, průhledné nebo špatně vybarvené. Jinak crystal red jsou super, ty se mi sice s crystal black budou křížit, ale potomstvo bude v 1. generaci crystal black, v další budou i červené u 2 černých rodičů, pokud byl prarodič červený, ale k té přírodní by to spadnout nemělo. Jen mě mrzí, že díky crystalkám nemohu mít blue tiger, ty se s crystalkami kříží.
Sameček toho ráčka si vždycky vyběhne pro tabletku a odnese si ji, ale holky se dost stydí, tak jim budu muset hodit kousek tabletky i do zadní části akvárka a nebýt sobec a chtít je vidět, ale aby se i najedly
Když se pohnu u akvárka, tak raci se zašijí, ale krevetkám jsem dost buřt

17.5.2020 21:43
mesič

XXX.XXX.75.165

Zatím hlásím, že se krevetkám i ráčkům daří, snad žádný úhyn, krevet jsem napočítala 9/10, ale můžou se někde schovávat, ráčce jsou akrobati :-)

22.5.2020 20:33
mesič

XXX.XXX.75.165

Dnes jsem u příchodu k akvárku měla trochu infarkt. Japoniky obě mrtvé. Nadávala jsem si, že co koupím, to mi pojde. V úterý jsem přidala 10 blue jelly. Nejsou teda moc vybarvené a včera jsem viděla jen 1 ks.
Tak jsem doufala, že ještě nějakou najdu a začla pídit po akva a málem mě ranilo, když jsem na kořenu našla japoniku..... a za chvilku druhou.... Ty potvory se svlékly
Četla jsem tolik diskuzí, kde se lidi lekli, že o ráčka nebo krevetku přišli a sama na to naletím. Našla jsem ještě jednu malou svlečku, takže i crystalkám se daří. Tak snad nepřijde nějaká pohroma, ba naopak.

22.5.2020 21:20
začátek

XXX.XXX.4.22

No nevím,rakům bych moc nevěřil,jak dorostou,tak se pozabíjí i mezi sebou a na krevetkách si smlsnou,ale třeba máte hodné.

23.5.2020 08:38
mesič

XXX.XXX.75.165

začátek napsal(a):
No nevím,rakům bych moc nevěřil,jak dorostou,tak se pozabíjí i mezi sebou a na krevetkách si smlsnou,ale třeba máte hodné.

No u floridských - těch velkých modrých určitě. Já mám, ale ty co vy CPO. Chtěla jsem původně jen 1 ks, ale chovatel mi poradil, ať vezmu na moji nádrž 1 samce a 2 samice. Psal mi, že občasné ulovení krevetky je možné, ale zatím nepozoruji žádnou agresi a to mají cca 4 cm, takže úplně malí nejsou.

Nevíte, co můžou být takové cca půl až 1 mm velké mušky? Plavou v akváriu, ale drží se i na hladině a skle. Vůbec nevím jak jsem je tam mohla zatáhnout. Byly tam ještě před nákupem krevet a raků.
Problém je, že jich je víc a víc, před 10 dny jsem zahlédla sem tam jednu, ale evidentně se množí.

Tak jak jsem nechtěla na zaběhnutí akvária kupovat živorodku, jak jsem to v hodně návodech četla, tak to vypadá, že nějakou malou rybku budu muset koupit

30.5.2020 19:17
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím, tak jsem tu s dalším reportem. Akvárium si krásně "sedlo" ještě před týdnem jsem z kořene kartáčkem na zuby odstraňovala řasu, která za den narosta i 5 cm. A dnes jsem si uvědomila, že tam vůbec žádná není. Dřív byla i na listech, ty jsem minulý týden ostříhala a ty méně zasažené očistily japoniky. Jsou opravdu skvělé. Jedna se naučila na zvuk otevření krytu při krmení a krade rakům granule. Raci už ten zvuk taky poznají, takže se mi u skla na krmení producírují všichni.
Blue jelly jsem zároveň napočítala max 5, ale vyrostly o 100%, takže snad tam budu mít obě pohlaví, kdyžtak dokoupím konečně na té burze. Bílé mušky tam stále jsou, ale po výměně vody je jich vždy míň.
Já jsem s akváriem spokojená

19.6.2020 20:00
mesič

XXX.XXX.75.165

Vidím, že se téma stalo méně populárním tak bych ho tímto ráda ukončila. Pokud by někdo chtěl, ráda odpovím na SZ.
Tak to shrunu:
zaznamenané úhyny: jednu černou crystalku jsem viděla, že na listu nestojí, spíš leží na boku, už to měla nejspíš za sebou, cca do 30 min se o tělíčko postaral rak
crystalek mám z 10 ks přeživších 7 ks, vajíčka zatím nenosí (počkám, časem začnu víc řešit parametry vody)
blue jelly mám z 10 ks cca 7, 3 samičky a 2 samečky, ten jeden kus je početní odchylka. Vajíčka nosí 2 samice, od 3. to čekám každým dnem
japoniky 2 ks, stále ok a pravidelně se svlékají
raci to na krevetky sice zkusí, ale vypadá to spíš výhružně něž jako lov. Obě samičky nosí vejce
Na burze jsem dokoupila....ano, nic!!! Jen krmení, kterého mám asi jen na 3 roky
Neritinky 0, plus jsem šla po modrých neonkách, také 0ks
Ty jsem posléze dokoupila v pondělí, bála jsem se, že budou krevetky bojácné, ale vůbec, proplují od nich 1cm a ty se ani nehnou.
Jsou krásné a vyřešili mi problém s těmi vodními blechami nebo co to bylo. Krmení tabletami na sklo nebo sušenými nitěnkami je zábava a krásně se to doplňuje, buď koukám na plavající neonky nebo slídící krevetky, případně raky, je stále nač koukat.
NO2 je 5 dnů od pořízení neonek neměřiželné, ač trochu překrmuji, čtvrtka tabletky je pro neonky moc, musím je víc dělit.
Jo a japoniky to jsou díla, ukradnou granule, tablety a teď i kus nitěnek, někam si zalezou na list a tam to spořádají. Viděla jsem i žonglování s 3 granulkami Ale dlouho jim to nevydrží a jdou zase pracovat a čistit, takže ty mohu jen doporučit. Ještě přidám během pár dní foto po údržbě, ať je tento příběh začátečníka dotažený do konce

19.6.2020 21:39
začátek

XXX.XXX.4.22

Já krmím i prasečim a hovězim srdcem, jemně mletym a zmrazenym na kostičky co jsou v mrazáku na led + spařené kopřivy,stočím je v plechovém hrnečku a zaliji vřelou vodou na 20-30 vteřin,pak na ně pustim studenou a po zchladnutí dám do akvarka.

20.6.2020 06:38
mesič

XXX.XXX.75.165

začátek napsal(a):
Já krmím i prasečim a hovězim srdcem, jemně mletym a zmrazenym na kostičky co jsou v mrazáku na led + spařené kopřivy,stočím je v plechovém hrnečku a zaliji vřelou vodou na 20-30 vteřin,pak na ně pustim studenou a po zchladnutí dám do akvarka.

Zdravím, teda zrovna maso teplokrevníků jsem četla by se dávat nemělo, ale pokud vám to funguje... mám pro ně i kostku tresky, kterou si z mrazáku jen nožíkem seškrábnu,to bude populární hlavně u krabů, zatím jsem se k tomu nedostala

13.7.2020 22:05
mesič

XXX.XXX.75.165

Nedá mi to a ještě přispěji, za ten necelý měsíc se toho stalo hodně, začla jsem hnoji a kvůli zelené vláknité řase zase přestala.
Ale při údržbě zkrátím napadené rostliny a je to ok.
Odchovy:
cca 6 ráčků, kteří mají 1cm, plus další jelikož jsem při výměně vody při kontrole v bílé misce odhalila jednoho 2 mm velkého. Dále i krevetky mi dělají radost, naráz napočítám 20 ks, takže jich tam bude mnohem víc, které v danou chvíli nevidím. Jsou tam jak blue jelly, tak i red crystalky. K tomu mi 3 blue jelly nosí, takže za mě úspěch. Pro mě jsou důležité ty crystalky, tam jsem se bála, že budu muset dělat testy a měnit PH apod. Možná pomáhá, že mám přidáno spoustu věcí, které jsou doporučovány, jako listy mandlovníku, moruší, banánovníku, šišky olše, kůra mandovníku, ceké lískové...teda... to co drží ty oříšky, nějaké okvětí?:-)
přidávám pylové granulky a snažím se krmit různorodě. skimer jsem vypla, našla jsem v něm 3 živé krevetky, tak ho asi zapnu jen při čištění a možná tu horní vpusť ucpu tou ala houbičkou, aby je to nenasálo, jen mastnotu z hladiny, ale s tou už nebojuji.
Ať se všem daří, pozorovat přírůstky v krevetkách mě neskutečně baví a vydržím denně hodinu s přestávkami do tohoto zajímavého světa čučet

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.7.2020 11:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oresakem nekrmit, je mirne jedovaty - ryby uspi nebo ukonci, dle koncentrace, v akvariu nema co delat, olse (kura nebo koreny) to snad umi taky.. Ja pouzival dubove listi a krevetky byly spokojene..

Přidejte reakci

Přidat smajlík